vineri, 28 februarie 2014

Podoabe noi

Daca va mai amintiti, in primavara trecuta am fotografiat intr-o excursie orhidee salbatice .  Anul asta sunt fericita, ca cele doua aduse cu radacina au inflorit la umbra lamaiului. Acum cateva zile s-au deschis primele flori.




Sa aveti un sfarsit de saptamana cat mai frumos, 
chiar daca n-o sa puteti iesi in gradina ! 
Eu voi sta la fereastra privind siroaiele de ploaie ...

marți, 25 februarie 2014

sâmbătă, 22 februarie 2014

Parfum

Inca o pagina de jurnal ... Aproape a trecut sambata. 
A trecut in viteza, cu soare printre nori si curse cu masina in oras.
N-am avut timp de gradina, cu atat mai putin de aparatul foto.
A ramas in urma parfumul zambilelor din jardiniera de pe veranda ...


Duminica frumoasa  !

miercuri, 19 februarie 2014

Galben - verde

Dupa doua zile cu mult soare, au aparut pete galbene in gradina.
Dumnealor sunt micutele narcise ' Tête-à-tête '


Imi plac din ce in ce mai mult florile lor patate cu portocaliu.

Salvia pare mai intunecata, mai albastrie decat in vara. Trebuie sa o inmultesc, imi place, arata bine mereu si din cateva frunzulite iese un ceai puternic si parfumat. 

Hortensiile au deja frunze marisoare. Lucesc atat de frumos, noi-noute, cand se desfasoara din coconul bobocului infoiat ... Anul asta am gasit granule cu aluminiu si o sa incerc sa vad, daca florile isi vor schimba culoarea. Gradina din umbra trebuie imbogatita cu mai multe hortensii. N-as fi crezut acum cinci ani, ca o sa-mi diversific colectia, dar gardul viu al vecinului e tot mai des si pamantul pastreaza umezeala suficient, cat sa le pot cultiva. 

Parca nu-mi vine sa cred, ca in mai putin de zece zile intram in Martie ...





miercuri, 12 februarie 2014

Placinta cu urzici

     Ieri a fost zi de placinta. Am adunat urzicile cele mai fragede si am incercat o reteta noua, cu radacini in traditia vlahilor din muntii Pindului.
     Daca stiti sa intindeti foi de placinta e bine, daca nu, cumparati foi de gata. Eu pun 1/2 de kilogram de faina, o cescuta de ulei de masline, o lingurita de sare, putin otet si apa calduta cam un pahar. 
    Pentru umplutura e nevoie de urzici oparite si tocate, cam o farfurie adanca plina cu feta sau telemea de oaie sfaramata, 3-4 oua proaspete, putin ulei de masline si doua linguri de iaurt grecesc ( iaurtul se poate inlocui cu smantana groasa ). Nu va pot da cantitatile exacte, fiindca eu lucrez " la ochi ", dar umplutura placintei cu verdeturi nu trebuie sa fie mai groasa de un deget, asa am invatat de la soacra mea. Eu am adaugat si spanac, pe care il aveam in congelator. L-am scos si l-am frecat cu o lingurita de sare, ca sa se dezghete rapid. Se storc bine de zeama verdeturile, se bat ouale, se adauga branza, se pipereaza dupa gust si se amesteca totul. 
     Foile se intind in tava unsa cu ulei de masline - doua foi jos, doua foi sus si stropim cu ulei intre foi. Umplutura se intinde uniform, apoi se intorc marginile foilor de jos peste umplutura si se infasoara ca un pachet cu celelalte doua foi. Pe deasupra, se unge cu ulei. Se cresteaza placinta in patrate inainte de a o pune in cuptorul fierbinte, ca sa iasa aburul pe masura ce se coace si sa nu se umfle la mijloc. Se tine la foc potrivit o ora si mai bine si se taie dupa ce s-a racit. 
     Pofta buna  !

duminică, 9 februarie 2014

Ordinea de zi

Doua picaturi de verde si un strop de liliachiu ...

  • Primii crocusi si-au deschis cupele, majoranul e mai frumos ca niciodata, iar broccoli a inceput in sfarsit sa isi arate bobocii. 
  • Am semanat mazarea. Tarziu, dar sper sa creasca repede si sa gustam boabe dulci pana de Paste.  
  • Semintele de rosii ( prima tura ) si ardei ( dulci si iuti ) au intrat sub paturica de pamant si au fost tratate cu infuzie de musetel. 
  • Au rasarit patru plantute de Echium fastuosum si cateva de cicoare cu flori de culoarea ciocolatei. Sper sa le transplantez in curand si sa-si gaseasca locul apoi in gradina. 
  • Ma bate gandul, sa incerc urzicile in placinta. 


vineri, 7 februarie 2014

Intre portocale si naramze


Aviz amatorilor : o curiozitate in materie de dulceata. 
N-am gustat-o, doar am fotografiat-o.
Dulceata de fasole giganti.

Va urez, un frumos sfarsit de saptamana  !

PS - maine dau startul la rosii.

luni, 3 februarie 2014

La poarta verde

Privind in jur ...
o poarta verde cu o podoaba de metal negru.

Imi pare a fi poarta Primaverii ...