Wikiplayer

sâmbătă, 11 iunie 2016

O nalba si alte cele


O nalba pentru a doua sambata de Iunie.
Rozalie ca un apus ce prevesteste vreme buna.


Inca e putin ud pamantul in gradina dupa ploaia de acum doua zile. 
Am scapat de udat si am avut timp sa adun cateva manunchiuri inflorite de oregano si maghiran pentru uscat. In plus, am desfiintat straturile de mazare. Recolta e minima, doar un bol de boabe curatate, dar tot ajunge de doua portii de risi e bisi, un orez venetian cu mazare si slaninuta, pe care am invatat sa il gatesc in timpul studentiei. Asta inseamna masa in doua zile de joi, cand e ziua de macaroane sau de rizotto.

In alta ordine de idei, glicina creste ca si capetele balaurului din poveste si eu ma lupt sa o tin la locul ei, au aparut plantute noi de caldaruse iar in strada, langa intrare, a rasarit pentru a treia oara o tufa de Mirabilis din aceeasi radacina, dovada ca iernile din urma au fost foarte blande.

 Duminica frumoasa  !

21 de comentarii:

  1. Duminică agreabilă cu pace și voie bună!

    RăspundețiȘtergere
  2. cred că nu contează cantitatea ci gustul deosebit al celor obţinute din grădiniţa ta !!!
    frumoasă este nalba !
    îţi doresc, cu drag, o duminică cât mai plăcută !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu ma multumesc si cu putin, avand in vedere ca nu am mult timp de gradina. Gustul si faptul ca totul creste fara chimicale, asta e important :)
      Seara frumoasa, draga mea japoneza !

      Ștergere
  3. Detaliile sunt specialitatea casei,iar bokeh-ul cremos in imaginea pe care ai reusit s-o surprinzi. O seara minunata si o noua saptamana plina de reusite si spor in tot ce faci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Vasile ! In detalii sta ascunsa multa frumusete :)
      Saptamana reusita si tie !

      Ștergere
  4. Ce-mi plac nalbele! Și mirabilis. Dar uite că eu nu le am în grădină... Tare prost e pământul aici. La munte aveam de toate florile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca poti incerca sa le cultivi pe amandoua, Zina. Daca la mine cresc in strada, unde pamantul e cel mai prost posibil, o sa reusesti sa le faci sa infloreasca si in gradina ta :)

      Ștergere
  5. Frumoasă și delicată...
    Mai ai și altă culoare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alba. Si o sa mai pun din nou seminte de nalba visinie, dubla, care nu mi-a rasarit sau a rasarit si au papat-o melcii :)

      Ștergere
  6. Ce frumoasa e nalta ta. In gradina parintilor mei era preferata melcilor si a altor ciudatenii. Toamna trecuta le-am scos afara...
    Cu drag, Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, le iubesc melcii si pe-ale mele, dar de cand s-au rarit ploile si s-au inaltat, au scapat de invazie :)
      Seara frumoasa, Ioana !

      Ștergere
  7. Este minunata nalba!
    Poate anul viitor ii va merge mai bine mazarei, macar bine ca iti ajunge pentru ceva :) Asa am eu capsune, tot cate doua strang :))) efectiv nu am cum sa ma satur de ele. Cum procedezi cu oregano? Cand eram la cumparat ierburi aromatice, ma tot uitam la rozmarin, cimbru, oregano.. si altele, care toata viata le-am folosit uscate, la sticluta cumparata. Nu stiu sigur daca se pot folosi si crude, ca si busuiocul, sau trebuie uscate neaparat, si apoi poate zdrobite? :)
    O saptamana minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt bune si cele doua capsune :))
      La oregano si la maghiran adun varfurile inflorite, inainte de a se deschide de tot, adica in faza de boboci, si le pun la uscat in manunchiuri la umbra. Apoi le frec intre palme si pastrez florile uscate in vase de sticla inchise cu capac. Le folosesc mult la gatit. Am mai scris despre asta vara trecuta. Da click pe oregano din lista de la baza paginii si gasesti amanunte.
      Se pot folosi si verzi, mai ales maghiranul, dar oregano e mai aromat uscat. Rozmarinul il folosesc doar proaspat si busuiocul la fel.
      Toate cele bune, Evelyn !

      Ștergere
    2. Multumesc! Am si gasit, si cu un drum ti-am furat si reteta de facut ketchup :D, aparea si ea mai jos, printre alte postari unde apare oregano.
      Deocamdata nu iau, cresc mari si nu am spatiu suficient. Dar intr-o buna zi sper sa am spatiu pentru toate.
      O zi cat mai frumoasa!

      Ștergere
    3. Cu placere ! :) Sunt sigura ca intr-o buna zi o sa ai gradina visata :)

      Ștergere