marți, 31 mai 2011

Rosii pe sfori

    In sfirsit, am legat rosiile. 
    Norocul nostru, ca ieri, a plouat intr-un mod barbar. E putin spus cu galeata  !  Daca nu erau asigurate plantutele, acum ar fi fost jale mare. Cum s-ar zice, au trecut si primul test.
    Urmeaza stropitul preventiv cu piatra vinata si afinatul pamintului in straturi, ca daca apuca sa se usuce asa, se va face beton.

luni, 30 mai 2011

Zahar cu aroma de trandafir

 Acum, cind gradinile sint pline de trandafiri, se pot face o multime de preparate cu petalele aromate. La loc de cinste , e dulceata , dar, ceva cu mult mai simplu si tot atit de parfumat, e zaharul cu aroma de trandafiri.
 Alegeti trandafiri cit mai aromati, 250 de grame de petale la 1 kg de zahar tos. 
 Se culeg petalele la prinz, cind florile sint deschise si au cel mai puternic miros. Se spala si se indeparteaza portiunea alba de la baza petalelor. Se aseaza pe un servet , sa se usuce.  Apoi se pun straturi, straturi, zaharul si petalele, intr-un vas de sticla. Se inchide si se pune la soare, pentru o luna de zile. Se scutura usor vasul in fiecare zi. 
 Zaharul obtinut astfel, se foloseste la indulcit ceaiul si pentru confectionarea cremelor delicate. Se poate aroma o crema de frisca sau de cheesecake . 
 Se pot folosi si alte flori parfumate : iasomia, levantica sau violetele.

duminică, 29 mai 2011

Din nou, bujori...

  Au mai inflorit doi bujori, unul roz pal cu mijloc plin si unul visiniu, putin zburlit de parca ar fi batut mereu de vint. Nu stiu cum ii cheama, dar sint frumosii mei  !

sâmbătă, 28 mai 2011

Stradute inflorite

     In fiecare zi, trec pe linga o casa de piatra imbracata in impletitura unui trandafiras cu imense buchete  roz  si a unei bougainvillea rosii  ...   
    De fiecare data, ma opresc si respir adinc parfumul trandafirului ... Frunzele rosii se misca usor in aerul cald  si deseneaza umbre pe zidul varuit si  miroase a vara ...

vineri, 27 mai 2011

Flori pentru mama

 Pentru  tine, mami , de ziua ta !
  LA MULTI ANI !

miercuri, 25 mai 2011

Despre maci

 Ce se poate spune despre maci ? In afara de faptul ca ne incinta cu petele de culoare in lanuri si pe marginea drumurilor.
 Nu intru in amanunte botanice. Toata lumea stie cum arata si se gasesc foarte usor. 

 Ce vreau eu e sa atrag atentia asupra unei plante, care in trecut era folosita in medicina antica si in medicina populara si  in bucatarie.  Are efecte emoliente si calmante.

 Chiar si acum, in Grecia se consuma frunzele de mac, inainte de formarea florilor, cind planta e inca frageda.  Se vind manunchiuri de frunze tinere  de mac, la piata. Se fierbe si se foloseste in salate, amestecata cu alte ierburi comestibile si se adauga in umpluturile de placinte, mai ales amestecata cu spanac.

 Din petalele proaspete, puse intr-un vas de sticla cu ulei de masline si lasat totul la soare, se prepara in Creta  renumitul  " ulei rosu " al farmaciei populare.  E  folosit pentru masaj, in caz de lovituri sau nevralgii si ca emolient pentru diverse afectiuni ale pielii  sau la vindecarea cicatricilor.

 Se mai foloseste si ca antitusiv, atit uleiul de mai sus, cit si ceaiul din petale de mac.
 Ceaiul se face din petale uscate, ce se pun in apa fierbinte ( cam trei linguri, la o ceasca ) si se lasa citeva minute la infuzat. Cu ceaiul respectiv se pot face gargare in caz de diverse afectiuni bucale sau faringite si e bun si pentru spalatul ochilor in caz de conjunctivite. Se  foloseste  si  pentru spalare fetei,  cu efect impotriva ridurilor.

 Semintele de mac sint mult mai cunoscute : se folosesc in panificatie, patiserie si cofetarie. Romanii le prajeau si le amestecau cu miere. Mie imi place sa fac felii de brinza feta invelite in foaie de placinta - ravasele -  prajite in putin ulei de masline, cit sa se rumenesca foaia.  Le servesc apoi cu miere si seminte de mac ( sau susan ).   

 Si tot cautind despre mac, am dat si peste o reteta de lichior cu petale de mac, alcool, zahar, coaja de la o lamiie si apa de trandafiri. N-am incercat-o, dar mi se pare promitatoare.
  

luni, 23 mai 2011

Trandafiri piersicii printre flori albastre

    Cred ca se vede. Imi plac la nebunie trandafirii in culori calde de roz - galben  - portocaliu.  Am o multime in gradina. Sint in stare, sa mai plantez citiva din aceeasi gama de culori, daca s-ar putea, sa infloreasca in momente diferite, ca sa nu imi lipseasca ... Si pe linga ei, clematite indigo si lupini albastri si salvie si colombine liliachii  si allium si degetei mov si, sper, sa reusesc anul viitor, sa am si nemtisori.
   Intii un trandafir de la Super Market, o floribunda necunoscuta  :


sâmbătă, 21 mai 2011

Gradina de legume in Mai - continuarea


   Ce se mai intimpla in gradina de legume ?
   E de lucru cite ceva zilnic.  Mai un rasad , mai un sapat.  Trebuie legate mai serios rosiile, ca incep sa faca fructe. Urmeaza ... in episodul urmator.
   Primele rosii care au legat fructe sint cele din soiul " Aurora " si urmeaza "Black Cherry ". 
  Celelalte sint cu floare si in ciuda ploilor care le-au chinuit doua saptamini, arata bine. Trebuie stropite preventiv cu piatra vinata. Daca reusesc, duminica ...

miercuri, 18 mai 2011

Hotel de insecte


  Ieri am citit la  Vasi  despre roinita , ca se poate folosi ca sa atragi insectele. In plus, Vasi are un " hotel de insecte "Pe aici prin Grecia nu am auzit sa se foloseasca asa ceva in gradini, dar in vestul Europei e ceva des intilnit.
Si mi-am amintit de fotografiile astea, facute in Austria acum doi ani.




  Planuiam sa construiesc si eu o astfel de casuta. Sper sa reusesc anul asta.
  Ideea e, sa atragi diverse insecte folositoare care consuma paduchii de plante si tripsii si ajuta la polenizare si alte cele.

  Se face un cadru de lemn si, in el diverse compartimente, in care se pun manunchiuri de bete, tije de plante goale pe dinauntru ( trestie, soc, budlleja , etc.) , glastre umplute cu fin si intoarse cu gura in jos, caramizi cu gauri , lemne gaurite, chiar si teancuri de frunze uscate .

 Nu e greu de realizat si ajuta gradina sa fie cit mai naturala.


luni, 16 mai 2011

Primii bujori



       Au inflorit, dupa multe asteptari, primii bujori.  Albi si simpli. E o premiera in gradina mea.

duminică, 15 mai 2011

Rosa Alchemist


   Un trandafir deosebit de frumos, poate cel mai frumos din gradina mea.Un trandafir de mai .
   Roz - portocaliu, cu floarea batuta, in forma de rozeta. E inflorit de trei saptamini si  mai are inca boboci. O sa ne bucure pina la sfirsitul lunii cu florile lui splendide, frumoase chiar si cind sint trecute si, mai ales , cu parfumul ametitor de dulce .
   E plantat intre intrare si veranda , pe latura sudica a casei si ii merge de minune. Am facut atitea fotografii, ca nici nu stiu, ce sa aleg.

sâmbătă, 14 mai 2011

Mazare si trandafiri

  Ieri, intre doua rafale de ploaie cu clabuci am reusit sa adun prima recolta de mazare . Miine e in meniu la loc de cinste, gatita cu ceapa verde si marar si morcovi proaspeti si cele citeva anghinare din gradina. Apropo de anginare, au  crescut atit de inalte incit au intrecut lamiiul.  Ma gindesc serios sa le mut in salbaticie, adica in cimpul necultivat din apropierea casei. Imi ocupa prea mult spatiu.

vineri, 13 mai 2011

Amurg la mare


   O seara frumoasa la mare , in aer parfumat de Pittosporum . E perioada in care infloreste. Si are un miros fantastic.

miercuri, 11 mai 2011

Gradina marii

  
     La acvariul de la Genova -  fotografii intunecate si incetosate, fiindca sint facute fara flash... dar pastreaza magia elementului acvatic.


duminică, 8 mai 2011

Clematite


     Pentru inceput, clematitele mele - cele mai multe albastre. Linga iasomie, Cl. Jackmanii, uneori albastra, ca in primavara asta, alteori batind in mov, cum mi-o amintesc din anii trecuti.

 A doua albastra, intotdeauna albastra, chiar si cind prima devine mov, e Cl. President, linga un trandafir catarator roz portocaliu.


    Apoi Cl. Dr. Ruppel, linga scara din spate. Anul asta a pornit spectaculos.







      Una alba fara nume, trebuie sa o depistez cu proxima ocazie. Prima inflorita anul asta.



                           Si in final, splendidele clematite de la Euroflora.








sâmbătă, 7 mai 2011

Gradina de legume in Mai


      Florile sint frumoase, dar legumele sint gustoase.
      Ce  se mai petrece in gradinita de legume  ?  Am adunat ultimele  verze, o conopida singuratica si un munte de broccoli. Avem de facut multe salate  !  Am scos prazul ( care nu se vede in poze ), ca sa pregatesc pamintul pentru ardei si vinete. Am mai stropit rosiile cu piatra vinata. Si m-am uitat cu jind la mazare. Sper sa ii mearga bine in continuare, e tare frumoasa.

miercuri, 4 mai 2011

Detalii - Catedrala San Lorenzo, Genova

O catedrala in alb-negru, cu coloane impletite si ghirlande filigranate :

Trandafirii de la Euroflora 2011



Cum am intrat in expozitie, am nimerit gradina de trandafiri  a pepinierei" Rose Barni ".  E un renumit specialist in trandafiri cu sediul la Pistoia, in Toscana. Nu stiu cum as putea descrie ce era acolo. Culori, forme, parfum. Imi venea sa stau jos acolo, pe iarba dintre tufele inflorite.

Rosa " Scent of Woman "



 Rosa "Purple Eden "

Rosa " Chicca "




Rosa " Eyes for you "



Rosa " Liola "


Rosa " Briosa "



Rosa " Rother Korsar " ( Climber)


Rosa rugosa " Sarah  Van Fleet "


Rosa "Purezza " ( Climber)

 Rosa " Albertine " ( Climber )


Rosa " Pierre de Ronsard " ( Climber )


Rosa " Nahema " ( Climber )



Rosa " Zephirine Drouhin " ( Climber )

un trandafir fara nume, fiindca n-am fotografiat tabela

Rosa rugosa " Ann Endt "


Rosa " Tempi  Moderni "

Rosa " Rinascimento "



Rosa " Aphrodite " - din partea de expozitie pregatita de orasul Genova


Rosa " Ambridge " -  din gradina firmei San Remo



               Si multe, multe alte roze pe care nu am reusit sa le fotografiez.