joi, 27 decembrie 2012

Iarna pe Semenic

Am urcat la munte si-am gasit zapada. Cu pojghita inghetata si turturi la marginea stresinilor. Cu cer schimbator, de la alburiu cu petece de peruzea, la plumburiu cu urme roz ... O zi frumoasa.

luni, 24 decembrie 2012

La Multi Ani !

Pentru ziua de Craciun, pentru anul ce vine, cele mai bune urari tuturor !

La Multi Ani !

Sa aveti noroc in toate, gradinile pline de roade si flori 
si  sa va bucurati de cei dragi !





joi, 20 decembrie 2012

Hortensiile in iarna

Palide si pistruiate, de parca o pensula inmuiata in culoare roz
 s-a scuturat deasupra lor ...



    Ne pregatim de drum spre Romania. Data viitoare o sa vedeti peisaje familiare, ceva mai inghetate, asa cum se cuvine in ajun de Craciun.             
                              Weekend placut !  Si spor la pregatiri !

   

miercuri, 19 decembrie 2012

Chiar daca ploua ...

Berleburg

Pink Grootendorst

Cocktail

Augusta Luise,  Berleburg si Nastarana

                                               Miercurea fara cuvinte          

luni, 17 decembrie 2012

Gri

O zi cenusie, cu ploaie marunta ... 
Cerul era bine ascuns in spatele paturii de nori. 
Straluceau doar portocalele si fructele de lotus aninate de crengi, 
ca niste globuri de Craciun.

Eu m-am oprit la volbura clematitelor salbatice desfrunzite.





duminică, 16 decembrie 2012

Masa de duminica

   O reteta traditionala, din nou ... 
   Astazi a fost in meniu stifado de iepure. In romaneste s-ar traduce ca stufat de iepure. Se poate face cu mai multe feluri de carne ( vitel,  porc, caracatita, calmari, pui, chiar si mistret ) dar in general, stifado e sinonim cu iepurele. 
   Insula Kefalonia e renumita pentru iepurele gatit cu ceapa si daca ajungeti vreodata pe acolo, va recomand cu caldura, sa il cautati pe lista de bucate.
  Carnea se taie bucati si se aseaza intr-un vas ce se poate da la cuptor ( obligatoriu cu capac, cel mai bine o oala de ceramica, din cele in care se fac sarmalele ) . Deasupra se pun cepe mici curatate, intregi, cam un kilogram, apoi sare, piper, 3-4 foi de dafin, o crenguta de rozmarin, trei catei de usturoi, un lemnisor de scortisoara, cam o treime de pahar de otet balsamic ( sau un pahar de vin rosu ) si trei sferturi de litru de bulion de rosii. Se adauga o ceasca de ulei de masline si un paharel de apa apoi se da la cuptor cam doua ore. Spre final se scoate capacul, ca sa se rumenesca cepele. 
   Se poate servi doar cu salata si niste feta, dar merge si o garnitura de cartofi fierti, niste macaroane de casa, galuste sau o mamaliguta aburinda si, neaparat, un vin rosu.


vineri, 14 decembrie 2012

Narcisele de decembrie

Au inflorit.  Unele s-au si ofilit. 
Intr-un final, am reusit sa le acord atentia cuvenita.
Desi mai infloresc sporadic vreo trei  tufe de trandafiri, 
ele, narcisele, marcheaza inceputul anului. 
In gradina a inceput deja anul cel nou  ...

joi, 13 decembrie 2012

Pe o stana de piatra

                         ...  la Meteora, intr-o zi cu ceata si cer decolorat  ...           
                     



luni, 10 decembrie 2012

Eryngium - Flora Graeca

Eryngium amethystinum  sau ciulinul albastru ...
Il stiam din cataloagele de seminte, acum l-am gasit si in flora autohtona.
Aici e fotografiat pe carari de munte, inainte de sezonul ploios.
Pasarile il cauta pentru seminte, albinele pentru nectar iar oamenii pentru radacini si vlastari. Din radacini, culese toamna, se face ceai diuretic si hepatic. Se pot consuma si coapte, n-am incercat, dar am citit ca ar avea gust de castana. Vlastarii fragezi se decojesc, se fierb si se fac salata impreuna cu alte ierburi comestibile sau se pun in omlete. 
Dar frumusetea plantei sta in spinii albastrii care ii dau numele, culoarea lor fiind tot mai intensa pe masura ce vara se apropie de final ...


















sâmbătă, 8 decembrie 2012

Ciupercute ude

Ploua si in jurul casei au aparut palariute cafenii ... 
Azi mi-am facut timp sa le fotografiez, intr-o pauza de ploaie.





marți, 4 decembrie 2012

Alb

     De dimineata am privit pe fereastra bucatariei si am vazut semnatura iernii, muntele nins  incununat cu norisori ce se risipeau incetisor.  
     Aerul s-a racit brusc, frunzele si-au schimbat din nou culoarea, trandafirii si-au scuturat petalele ude. E primul avertisment de bruma ... 
     Nastarana din fotografie inca mai are boboci, dar nu cred, ca mai ajunge sa-i deschida. Azi trebuie sa mut toate glastrele la adapost si sa inchid veranda cu peretii transparenti de plastic. Sera mea de iarna va gazdui cactusii si suculentele, rasadurile si toate plantutele tinere ce nu ar rezista unui eventual inghet. 




duminică, 2 decembrie 2012

Frunze transparente

Au ramas doar nervurile ... 

Frunzele s-au ondulat cu gratie ,
frumoase ca o dantela veche .






sâmbătă, 1 decembrie 2012

Rosu, galben si albastru

 Pentru ziua de 1 Decembrie, 
pe care eu n-am ajuns sa o sarbatoresc niciodata in tara.
Pentru tara mea, un steag inflorat, arborat virtual.
La Multi Ani ROMANIA !