joi, 27 decembrie 2012
luni, 24 decembrie 2012
joi, 20 decembrie 2012
miercuri, 19 decembrie 2012
luni, 17 decembrie 2012
duminică, 16 decembrie 2012
Masa de duminica
O reteta traditionala, din nou ...
Astazi a fost in meniu stifado de iepure. In romaneste s-ar traduce ca stufat de iepure. Se poate face cu mai multe feluri de carne ( vitel, porc, caracatita, calmari, pui, chiar si mistret ) dar in general, stifado e sinonim cu iepurele.
Insula Kefalonia e renumita pentru iepurele gatit cu ceapa si daca ajungeti vreodata pe acolo, va recomand cu caldura, sa il cautati pe lista de bucate.
Carnea se taie bucati si se aseaza intr-un vas ce se poate da la cuptor ( obligatoriu cu capac, cel mai bine o oala de ceramica, din cele in care se fac sarmalele ) . Deasupra se pun cepe mici curatate, intregi, cam un kilogram, apoi sare, piper, 3-4 foi de dafin, o crenguta de rozmarin, trei catei de usturoi, un lemnisor de scortisoara, cam o treime de pahar de otet balsamic ( sau un pahar de vin rosu ) si trei sferturi de litru de bulion de rosii. Se adauga o ceasca de ulei de masline si un paharel de apa apoi se da la cuptor cam doua ore. Spre final se scoate capacul, ca sa se rumenesca cepele.
Se poate servi doar cu salata si niste feta, dar merge si o garnitura de cartofi fierti, niste macaroane de casa, galuste sau o mamaliguta aburinda si, neaparat, un vin rosu.
Astazi a fost in meniu stifado de iepure. In romaneste s-ar traduce ca stufat de iepure. Se poate face cu mai multe feluri de carne ( vitel, porc, caracatita, calmari, pui, chiar si mistret ) dar in general, stifado e sinonim cu iepurele.
Insula Kefalonia e renumita pentru iepurele gatit cu ceapa si daca ajungeti vreodata pe acolo, va recomand cu caldura, sa il cautati pe lista de bucate.
Carnea se taie bucati si se aseaza intr-un vas ce se poate da la cuptor ( obligatoriu cu capac, cel mai bine o oala de ceramica, din cele in care se fac sarmalele ) . Deasupra se pun cepe mici curatate, intregi, cam un kilogram, apoi sare, piper, 3-4 foi de dafin, o crenguta de rozmarin, trei catei de usturoi, un lemnisor de scortisoara, cam o treime de pahar de otet balsamic ( sau un pahar de vin rosu ) si trei sferturi de litru de bulion de rosii. Se adauga o ceasca de ulei de masline si un paharel de apa apoi se da la cuptor cam doua ore. Spre final se scoate capacul, ca sa se rumenesca cepele.
Se poate servi doar cu salata si niste feta, dar merge si o garnitura de cartofi fierti, niste macaroane de casa, galuste sau o mamaliguta aburinda si, neaparat, un vin rosu.
vineri, 14 decembrie 2012
joi, 13 decembrie 2012
miercuri, 12 decembrie 2012
luni, 10 decembrie 2012
Eryngium - Flora Graeca
Eryngium amethystinum sau ciulinul albastru ...
Il stiam din cataloagele de seminte, acum l-am gasit si in flora autohtona.
Aici e fotografiat pe carari de munte, inainte de sezonul ploios.
Pasarile il cauta pentru seminte, albinele pentru nectar iar oamenii pentru radacini si vlastari. Din radacini, culese toamna, se face ceai diuretic si hepatic. Se pot consuma si coapte, n-am incercat, dar am citit ca ar avea gust de castana. Vlastarii fragezi se decojesc, se fierb si se fac salata impreuna cu alte ierburi comestibile sau se pun in omlete.
Dar frumusetea plantei sta in spinii albastrii care ii dau numele, culoarea lor fiind tot mai intensa pe masura ce vara se apropie de final ...
sâmbătă, 8 decembrie 2012
miercuri, 5 decembrie 2012
marți, 4 decembrie 2012
Alb
De dimineata am privit pe fereastra bucatariei si am vazut semnatura iernii, muntele nins incununat cu norisori ce se risipeau incetisor.
Aerul s-a racit brusc, frunzele si-au schimbat din nou culoarea, trandafirii si-au scuturat petalele ude. E primul avertisment de bruma ...
Nastarana din fotografie inca mai are boboci, dar nu cred, ca mai ajunge sa-i deschida. Azi trebuie sa mut toate glastrele la adapost si sa inchid veranda cu peretii transparenti de plastic. Sera mea de iarna va gazdui cactusii si suculentele, rasadurile si toate plantutele tinere ce nu ar rezista unui eventual inghet.
Aerul s-a racit brusc, frunzele si-au schimbat din nou culoarea, trandafirii si-au scuturat petalele ude. E primul avertisment de bruma ...
Nastarana din fotografie inca mai are boboci, dar nu cred, ca mai ajunge sa-i deschida. Azi trebuie sa mut toate glastrele la adapost si sa inchid veranda cu peretii transparenti de plastic. Sera mea de iarna va gazdui cactusii si suculentele, rasadurile si toate plantutele tinere ce nu ar rezista unui eventual inghet.
duminică, 2 decembrie 2012
sâmbătă, 1 decembrie 2012
joi, 29 noiembrie 2012
Planuri
Astazi ploua, de data asta cu galeata. Tuna si fulgera. Stam in casa iar eu fac planuri, adica liste cu trandafiri. Din nou ...
Ma uit in catalogul unei pepiniere franceze, ce are o colectie fantastica de roze. Se cheama La Roseraie Du Desert si au numai plante iubitoare de caldura ( majoritatea din categoriile Noisette, Tea si China ).
Stiu ca nu pot ingriji o gradina mai mare, dar ce n-as da, sa pot planta mai multi trandafiri ...
In poza e Pink Grootendorst, cu flori in buchete, crestate ca niste garofite, inflorit in luna mai ...
Ma uit in catalogul unei pepiniere franceze, ce are o colectie fantastica de roze. Se cheama La Roseraie Du Desert si au numai plante iubitoare de caldura ( majoritatea din categoriile Noisette, Tea si China ).
Stiu ca nu pot ingriji o gradina mai mare, dar ce n-as da, sa pot planta mai multi trandafiri ...
In poza e Pink Grootendorst, cu flori in buchete, crestate ca niste garofite, inflorit in luna mai ...
miercuri, 28 noiembrie 2012
duminică, 25 noiembrie 2012
miercuri, 21 noiembrie 2012
vineri, 16 noiembrie 2012
Dimineata de noiembrie
Undeva in muntii de desupra Artei, o biserica rosie asteapta la marginea drumului cu un buchet de tufanele si-o ghirlanda uscata de dafin aninata deasupra usii, ramasa acolo de la Florii. Am oprit pentru un sfert de ora dar imaginile insorite ma insotesc de dimineata, cu toate ca acum ne-au inconjurat ploaia si ceata.
duminică, 11 noiembrie 2012
Mandarine si compost
Doua zile libere si insorite, pe care le-am petrecut in gradina, cu mici pauze.
Am curatat pe alocuri, am plantat bulbi de zambile si frezii, am desfacut gramada de compost de anul trecut, l-am cernut si am imprastiat din plin aurul negru la radacinile trandafirilor si in glastre ...
Ca premiu, am gustat primele mandarine dulci din pomisorul nostru.
N-am mai scris de mult despre gradina si nici fotografii n-am facut in ultima vreme ... doar planuri si liste de sezon. Promit, sa revin cu noutati.
Spor la treburi si zile frumoase tuturor !
miercuri, 7 noiembrie 2012
duminică, 4 noiembrie 2012
miercuri, 31 octombrie 2012
vineri, 26 octombrie 2012
vineri, 19 octombrie 2012
Trandafiri alpini - Flora Graeca
In primele zile de octombrie, inainte de ultimele ploi, am fost la munte. Am urcat in masivul Pindului pe un traseu pe care l-am facut pentru prima data cu multi ani in urma, spre adapostul Astraka si apoi spre Lacul Dracului adapostit in umbra muntelui Smolikas. O zi cu miros de piatra si iarba ...
La la tot pasul, chiar la mai mult de 2000 de metri inaltime, am dat peste tufe de trandafirii salbatici. Macesele imbujorate straluceau pe crengute, irezistibila atractie pentru un fotograf pasionat de gradina ...