miercuri, 14 august 2013

Nerabdare

     Soare arzator, iarba uscata, dale incinse ... si eu numar nerabdatoare zilele ramase pana la concediu. Aproape ca am renuntat sa ma ocup de gardina. Doar udam la trei zile, lasind furtunul sa inunde straturile ... Ce rezista, bine, ce nu, o luam de la capat in Septembrie. 
    Gradina e iertatoare si o sa ne astepte sa ne intoarcem din evadarea noastra la mare.
    Am o lista lunga de studiat pe care mi-am facut-o dupa catalogul pepinierelor Filippi  si asta fiindca vreau sa umplu spatiul dintre trandafiri cu plante rezistente la seceta, adica salvii, levantica, rozmarin pitic, pelin, cimbru, coada soricelului si alte minuni ce raman verzi si in lunile de vara. 
    Va urez spor la gradinarit si mai ales la facut conserve din prea plinul roadelor verii  !  
    Sa petreceti frumos maine, de sarbatoarea Sf. Marii, sa aveti parte de o vara perfecta in continuare si ne revedem in Septembrie  !



    
  

duminică, 11 august 2013

Inserare

Un cer de seara oglindit in mare. 
Nemarginire albastra.

Lefkada in prag de noapte, privita de pe costisa muntelui.   




joi, 8 august 2013

Ketchup

    Toata lumea face conserve. Si cum anul asta am avut rosii frumusele, in afara de bulion si de rosii cherry in suc propriu , am pus si de-un ketchup. M-am inspirat din reteta tatei, dintr-o carte vieneza de facut sosuri si din ce am mai citit pe net. A iesit un sos gros si aromat, putin mai acrisor decat ma asteptam. Data viitoare o sa pun mai putin otet.
    La trei litri de suc de rosii am pus vreo cinci gogosari curatati de coaja, trei cepe rosii, busuioc, oregano, majoran, cimbru, o lingurita de praf de mustar, piper macinat, praf de ghimbir, cam doua ligurite de sare, un pahar de ulei de masline, 2/3 de pahar otet alb de vin ( aici trebuia sa fiu mai zgarcita ), un pahar de zahar brun, doua foi de dafin si niste cuisoare macinate. As fi pus si ardei iute, dar l-am sarit, de dragul copiilor. Au fiert toate ingredientele cam trei ore si jumatate, in doua ture. De notat, ca bulionul era deja concentrat, ma gandesc ca daca foloseam doar partea carnoasa a rosiilor, castigam timp ... In final am scos foile de dafin, am folosit mixerul vertical pentru omogenizare si  am adaugat doua linguri de miere. 
    Au iesit doi litri si jumatate de produs final. 



   

sâmbătă, 3 august 2013

De August

        Aer incins ... pamant uscat ... si pe veranda se scutura de zor florile de Cestrum. 
       Sporadic mai infloresc cativa trandafiri. Hortensia e frumoasa si trimite ramuri pana la mijlocul scarii. Nemtisorii deja si-au imprastiat semintele.  Rozmarinul in schimb, e in culmea fericirii, plin de ramuri tinere, infoiat si stralucitor. 
       Am intrat in luna cea mai fierbinte ... adun de zor frunze uscate si curat trandafirii. E perioada in care imi doresc sa am o gradina plina de plante rezistente la seceta ... suculente, ierburi si toata familia celor cu frunzisul argintiu. 



Frenesie
Va urez un weekend frumos  !