sâmbătă, 26 noiembrie 2016

Vinieta


Flori, fructe si frunze. 
Toamna picteaza remarcabil.


Afara ploua la nesfarsit. Stau langa foc si visez la zile insorite.
Dimineata de sambata e mereu agitata. 
Cumparaturi, gatit, spalat rufe, ordine si curatenie, toate trebuie sa incapa in programul primei zile de weekend. Ca sa vina apoi seara cu o cafea si o prajitura langa foc si linistea dinainte de duminica.

Seara placuta si o zi perfecta maine  !

miercuri, 23 noiembrie 2016

Cu ou si cu lamaie

O reteta favorita din meniul sezonului rece : supa de gaina greceasca. 
Va scriu cum o fac eu, ca doar cate bordeie, atatea obiceie.

Intai pun gaina portionata la fiert in apa cu sare si spumuiesc. 
Adaug boabe intregi de piper, doua foi de dafin si o ceapa intreaga cu cateva cuisoare infipte in ea. Las la fiert pana ce carnea se desprinde de pe os. 
Apoi strecor zeama si pastrez carnea la cald. Urmeaza legumele : morcovi, cartofi, radacina de telina, gulie ( daca am ) si rareori pastarnac ( nu se gaseste aici nici de samanta ). Plus frunze de patrunjel legate manunchi. Fierb legumele in zeama de gaina. Le scot langa carne si iar strecor zeama ramasa. In ea pun la fiert  jumatate de ceasca de orez spalat in apa rece. Aici folosim un orez special denumit soupe, dar cred ca merge orice soi de orez care infloreste frumos la fiert, din cele cu bobul mai rotund. 
Apoi trag oala de pe foc si ma ocup de avgolemono, adica de sosul de ou cu lamaie. La o portie de supa pun doua oua ( cat mai proaspete ) si sucul unei lamai marisoare ( sau doua mai mici ). Separ albusele si le bat spuma, apoi  adaug usurel galbenusele si in final sucul de lamaie. Cu polonicul iau putina supa ( doar zeama, nu si orez ) si amestecand rapid cu telul, torn supa calda, niciodata fierbinte, peste sosul avgolemono. Apoi inca un polonic si inca unul, pana se omogenizeaza si creste incet temperatura sosului, ca sa nu se taie. Ultima miscare e sa rastorn sosul in oala de supa si sa amestec energic. 
Supa e groasa, spumoasa si aurie. Se serveste imediat, cu carnea de gaina, legumele fierte si neaparat o felie de feta stropita cu ulei de masline si presarata cu rigani. Merg si niste masline picante.


Ramane una din supele noastre preferate de duminica. 
Pofta buna  !

P.S. - La ultima etapa e de dorit sa aveti un ajutor care sa toarne supa calda putin cate putin peste ou in timp ce amestecati.

luni, 21 noiembrie 2016

Din nou, de la inceput


Incalzirea globala isi face de cap si in paradisul meu. 
Ca urmare, prima narcisa, imaculata Paperwhite, si-a deschis toate stelutele la mijlocul lui Noiembrie. Cu toate ca anul trecut am scos toti bulbii 
si i-am replantat tarziu, dupa ce au stat o luna in frigider. 

In oras au aparut cateva vitrine cu globuri si ghirlande, 
primaria nici macar nu a apucat sa faca ceva in directia iluminatului festiv, eu n-am nici un plan de bataie legat de sarbatori, dar gradina, draga de ea, imi face cadouri neasteptate. 


Va doresc o saptamana buna, 
sub semnul primei flori de primavara  ! 

sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Timiditate


Doar o fotografie de sambata insorita. 
Privind la lume printre petale ...

Ce ne-am face fara trandafiri, fara flori si fara gradini  ?
Sa va fie bine  ! 


marți, 15 noiembrie 2016

Trandafiri in amurg


Chiar si in zilele in care programul nu e incarcat, ajung desul de tarziu sa dau o raita prin gradina. Lumina e minima si fotografiile au o nuanta albastrie. Dar trandafirasul rosu fara nume da recital si merita cu prisosinta sa fie mentionat in jurnal.






Seara placuta  !

duminică, 13 noiembrie 2016

Carte postala


In muntii Cyllene, intr-o duminica de sfarsit de toamna.
Nu seamana cu o imagine obisnuita a Greciei, nu-i asa  ?  Munti impaduriti cat vezi cu ochii, un lac albastru cu apa de clestar si-o mica insulita in mijloc. Pe insulita, legata de tarm cu o fasie ingusta de pamant, sta o bisericuta simpla cu cateva icoane incununate cu flori. Biserica Sf. Fanurie, singura urma a vechii manastiri a Sf. Gheorghe.

Seara frumoasa de duminica si o saptamana buna  !


miercuri, 9 noiembrie 2016

Decor


Fructe de toamna primite in dar. O ladita intreaga.
Nu stiu inca ce o sa fac cu ele, dar cum inca sunt prea putin coapte, le folosesc pe post de decor. Pana se-ndulcesc, am timp sa hotarasc ce gatesc mai intai : chec, biscuiti, supa sau rizotto cu persimon. 





marți, 8 noiembrie 2016

Cromatica aleatorie


Tot nuante de rosu tomnatic.
Cred ca deja imi stiti trandafirii la fel de bine ca mine, 
dar in caz ca nu il recunoasteti, dumnealui e Leonardo da Vinci. 
Secondat de aproape de cateva tufe de mirabilis galbene cu dungi fucsia. 
Culori pe care nu le-as fi alaturat in gradina, dar care s-au ales la intamplare si in final s-au potrivit. 


Afara ploua maruntel, ca prin sita. De la distanta se aud masinile trecand pe drumuri ude, pasarile s-au ascuns sub stresini si atmosfera e mult mai cenusie decat cea din fotografie. Dar frigul ne-a ocolit pana acum si nu-mi amintesc sa fi avut in alti ani 20 de grade Celsius la sfarsit de toamna. 


joi, 3 noiembrie 2016

Dupa amiaza


Incep sa se decoloreze petalele tufanelelor caramizii. 
Rezista de cateva saptamani si chiar daca ultimele ploi le-au adus la orizontala, isi ridica fetisoarele vesele cu bumbisori galbeni si zambesc langa scarile balconasului din spate. Conversez cu ele pe tacute in timp ce sap cu o furculita veche si plantez cativa bulbi de lalele botanice. Apoi le fotografiez in graba cat inca mai am destula lumina. 

Imi place perioada asta a anului in gradina. 
Pamantul e afanat, buruienile se smulg usor, plantele mari si-au incetinit ritmul de crestere, am timp sa curat si sa schimb cate ceva pe ici pe colo si cel mai important, nu mai trebuie sa imi bat capul cu udatul. Daca s-ar putea sa apuna soarele cateva ore mai tarziu, ar fi perfect  !