Wikiplayer

miercuri, 23 noiembrie 2016

Cu ou si cu lamaie

O reteta favorita din meniul sezonului rece : supa de gaina greceasca. 
Va scriu cum o fac eu, ca doar cate bordeie, atatea obiceie.

Intai pun gaina portionata la fiert in apa cu sare si spumuiesc. 
Adaug boabe intregi de piper, doua foi de dafin si o ceapa intreaga cu cateva cuisoare infipte in ea. Las la fiert pana ce carnea se desprinde de pe os. 
Apoi strecor zeama si pastrez carnea la cald. Urmeaza legumele : morcovi, cartofi, radacina de telina, gulie ( daca am ) si rareori pastarnac ( nu se gaseste aici nici de samanta ). Plus frunze de patrunjel legate manunchi. Fierb legumele in zeama de gaina. Le scot langa carne si iar strecor zeama ramasa. In ea pun la fiert  jumatate de ceasca de orez spalat in apa rece. Aici folosim un orez special denumit soupe, dar cred ca merge orice soi de orez care infloreste frumos la fiert, din cele cu bobul mai rotund. 
Apoi trag oala de pe foc si ma ocup de avgolemono, adica de sosul de ou cu lamaie. La o portie de supa pun doua oua ( cat mai proaspete ) si sucul unei lamai marisoare ( sau doua mai mici ). Separ albusele si le bat spuma, apoi  adaug usurel galbenusele si in final sucul de lamaie. Cu polonicul iau putina supa ( doar zeama, nu si orez ) si amestecand rapid cu telul, torn supa calda, niciodata fierbinte, peste sosul avgolemono. Apoi inca un polonic si inca unul, pana se omogenizeaza si creste incet temperatura sosului, ca sa nu se taie. Ultima miscare e sa rastorn sosul in oala de supa si sa amestec energic. 
Supa e groasa, spumoasa si aurie. Se serveste imediat, cu carnea de gaina, legumele fierte si neaparat o felie de feta stropita cu ulei de masline si presarata cu rigani. Merg si niste masline picante.


Ramane una din supele noastre preferate de duminica. 
Pofta buna  !

P.S. - La ultima etapa e de dorit sa aveti un ajutor care sa toarne supa calda putin cate putin peste ou in timp ce amestecati.

25 de comentarii:

  1. Trebuie să fie gustoasă, gustoasă! O supă de duminică!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e o reteta de facut in graba :) Pe vremuri era supa traditionala a mesei de Craciun.

      Ștergere
  2. Neviem si chuť tej polievky vôbec predstaviť :-) Som zvyknutá na iný vývar. Varievam ho len zriedkakedy, mäsové vývary by som kvôli purínom nemala vôbec jesť :-( No práve poslednú nedeľu som varila. Niekedy mám chuť a ani diagnóza mi v tom nezabráni :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca voi adapta la o supa de-a noastra sosul.Mie imi place mai acrisoara.Seara buna !
    Floarea bunica -

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se potriveste si cu alte feluri de mancare, un exemplu clasic al bucatariei grecesti ar fi sarmalutele in foi de varza dulce sau in foi de vita.
      Seara placuta, Flori !

      Ștergere
  4. Interesantă reţeta cu ou şi lămâie ! Îmi place supa de găină cu legume, cred că mi-ar plăcea şi asta mai acrişoară mai ales că eu consum zilnic lămâie. O seară bună ,Dani !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte buna, Geta ! Si de la dupa de gaina cu legume e doar un pas.
      Seara frumoasa !

      Ștergere
  5. Si eu sunt impresionata de sosul cu ou si lamaie, nu m-as fi gandit. O s-o incerc cand voi face rost de o gaina de tara. Multumesc pentru reteta, Dani !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neaparat cu o gaina de tara. Si daca e prea grasa, bineinteles ca o sa scoti o parte din untura. Eu adaug uneori si doua linguri de ulei de masline. Gustul e mai bun cand se amesteca grasimile animale cu cele vegetale.
      Cu mare placere !

      Ștergere
  6. e ceva de munca la ea dar e clar ca merita, arata maxim de gustos! :)
    as incerca sa o fac dar nu prea ma impac cu orezul...

    sa va fie de bine! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca o faci cu carne de pui, poti pune si legumele sa fiarba impreuna, scurtezi o etapa :) Eu am acces doar la gaini bio, de asta fierb carnea separat.
      O zi buna, Pandhora !

      Ștergere
    2. gaina conteaza! :))
      oricum sunt curioasa si nu ma linistesc pana nu o incerc :))
      multumesc pentru ideea gustoasa! :)

      Ștergere
    3. Poti face si supa de perisoare. Se serveste cu acelasi sos avgolemono, dar nu-i nevoie sa pui decat putin orez in carnea macinata pentru perisoare :)

      Ștergere
  7. Destul de supă laborioasă și aș fi fericit să-l încercați. A ta si trimite pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca iti place lamaia, sigur ar fi pe gustul tau ! Buziaki, Gigo !

      Ștergere
  8. Noua ne plac toate supele, si cele grecesti si cele romanesti :) Si facem si mamaliga :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Și, uite așa, am învățat ce-i rigani :) Poftă mare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rigani = oregano :) Planta aromatica cel mai des folosita in bucataria greceasca.
      Acum pregatesc fasole la cuptor pentru maine ...

      Ștergere
  10. Foarte interesant sosul acela avgolemono, dar tot asa este toata supa. Cand fac rost de o gaina de tara, e prima varianta de supa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As zice ca in bucataria greceasca inlocuieste smantana noastra :) Dar tine cont ca daca ramane pe ziua urmatoare orezul se umfla si seamana mai degraba a pilaf :) Si sosul se adauga intotdeauna inainte de servire.

      Ștergere
  11. Ce reteta interesanta si foarte laborioasa, cred! Mi-ai facut pofta cu fasolea aia (boabe, presupun) Dani! Cand ai vreme si chef, poate ne povestesti o data si cum o faci! Am mancat in Grecia fasole tare buna dar altfel decat a noastra. O fi vorba de alte aromatice!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si foarte gustoasa, Adriana :)
      Fasolea e din cea cu boabe mari de tot. Aici se cheama " giganti " ( γίγαντες ). Traditional se face la cuptor ( dupa ce se fierbe ), cu multa ceapa verde, mult marar, suc de rosii, ulei de masline si mirodenii ( sare, piper, putina boia si rigani ). Daca iti place pui si usturoi si uneori spanac sau mangold. Cu mai multe verdeturi in compozitie, nu se pun rosii.

      Ștergere