miercuri, 30 august 2017

Vara spre sfarsit


Gradina respira firav dupa scurta ploaie de ieri seara, dar ziua aerul e inca prea cald. Mi-am propus sa-mi fac program de recuperare pe afara zilnic, adica sa curat uscaturile din straturi in fiecare seara, macar jumatate de ora. Ieri am curatat doi trandafiri si o salvie pe jumatate lemnificata. Am tuns iar glicina. Dupa ani buni de cand ma ocup cu treaba asta, am descoperit ca seva glicinei pateaza hainele intr-un mod foarte serios. Nu iese usor, doar prin spalare cu apa aproape de temperatura de fierbere.
Azi o sa plantez cativa crini africani adusi din Romania in jardiniere. Asteapta de cateva zile intr-o tufa de levantica, la umbra. E perioada cea mai ingrata a gradinii, dar stiu ca de acum incolo o sa isi revina si o sa inceapa sa se pregateasca pentru clipele de glorie viitoare. 
Pana atunci imi ilustrez povestile cu ce am la indemana. De data asta, un mic arbust de capere rasarit din piatra seaca.

Bun ramas, August  !

luni, 21 august 2017

Rasfat


Mic dejun de vara : clatita cu fructe, iaurt si miere.
Plus scortisoara.

Doar zece zile pana la sfarsitul lui August ... 


miercuri, 16 august 2017

Cald


E prea cald ca sa stam in gradina. Oricat de mult am uda, plantele sunt ciufulite si ofilite. Asteapta zile mai bune, dragele de ele, si fac economie de energie. Doar rozmarinul, cele doua cycas si o tufa de cimbru arata bine. 
Am scos cartofii si am cules ultimele rosii. In weekendul trecut am fiert ultima portie de bulion pe anul asta. In rest, nimic nou in materie de gradinarit. Trandafirii sunt plini de praf, ca urmare a drumului in lucru. Pana in urma cu o saptamana, desteptarea se facea in scrasnet de escavator neuns, acum mesterii si-au luat o mica pauza la mijloc de August si ne-au lasat in pace, dar praful de pe drumul sapat se invartejeste si se asterne suparator peste tot. Ca urmare, ne alinam cu mici evadari pe malul marii. 

Gradina e in pauza de vara si noi ne bucuram de alte placeri estivale.


Zile frumoase  !

joi, 10 august 2017

In extra-sezon


Citrice pe strazile primei capitale a Greciei. 
Nu-i ceva obisnuit in toiul verii.

Weekend placut  !

miercuri, 9 august 2017

Impletit


Asa mi se pare cactusul din poza. Creste aspirand spre cer, langa trunchiul unei batrane vite-de-vie in curtea parinteasca.


In general cactusii sunt exotici de felul lor, dar asta e peste norma.

marți, 8 august 2017

Interludiu


De duminica trecuta, din Argolida : Nafplio si Epidaur. 
Case impunatoare pe stradute inguste, ghirlande de bougainvillea si iasomie, taverne cu mesele in strada, cismele de marmura, oameni mergand spre plaja si bineinteles marea, ca un turcoaz topit langa malul de piatra alba. Iar peste toate, muzica cicadelor innebunite de caldura.

luni, 7 august 2017

Complectare


Si imaginea dinainte de a scoate semintele  :  




Uriasele de Kythera


Doar doua rosii pentru masa de pranz. Dupa ce am adunat semintele pentru recoltele viitoare, le-am pus in mixer cu un castravete mic, un ardei, tot mic, ulei de masline, o ceapa micuta, un catel de usturoi, sare, piper, tabasco, foarte putin otet si cateva cuburi de gheata. A fost pentru prima data ca am gatit gaspacho. Singura obiectie : a fost prea dulce. 
Rosii dulci = gaspacho dulce  😊


Sunt rosii rasarite din semintele de anul trecut, din Kythera. 
Eu le-am botezat " gigante de Kythera ". Doamna ce vindea rosiile in piata le avea de la parintii ei din zona de munte a Nafpaktiei, care e la doi pasi de noi. Adica au calatorit in Kythera si s-au intors in zona de origine. 

vineri, 4 august 2017

Meniu estival


 E cea mai simpla mancare de vara dupa salata. Legume amestecate, pregatite la cuptor. Punem in tava cam tot ce se gaseste in gradini la ceasul asta. Vinete ( cu tot cu coaja ), dovlecei ( cu sau fara floare ), cartofi noi, un ardei gras, suc de rosii sau rosii curatate de seminte si taiate cuburi. ceapa uscata, cativa catei de usturoi, sare, piper, rigani si putin cimbru. Totul se taie si se toaca dupa gustul bucatarului apoi stropim cu ulei de masline din belsug si dam la cuptor la foc potrivit cam trei sferturi de ora.

Se cheama briam sau tourlou. Se serveste cald, cu o bucata de branza grasa langa si neaparat o felie groasa de paine proaspata, ca sa avem cu ce curata farfuria de sos.


Pofta buna  !

miercuri, 2 august 2017

Romania pitoreasca


Prima noastra minivacanta de vara s-a terminat. 
Baietii sunt la bunici, casa e goala si daca fac abstractie de trupa de mesteri ce sapa de zor la drumurile din zona si ne trezesc in zgomot sinistru de buldoze, in rest e liniste si pace. Culegem rosii, mancam salata de doua ori pe zi, facem bulion si zacusca, udam de zor si ne relaxam la domiciliu.

La mijlocul lui Iulie in Romania a fost la fel de cald ca aici. Sufocant de cald in unele zile. Umiditatea aerului ajunsese la 80 %. Ca urmare, anul asta n-am facut prea multi kilometri. Escapadele au constat intr-o zi la Timisoara si trei zile pe malul Dunarii, cu mici escale in Orsova si Baile Herculane. 

M-am bucurat sa gust rosii bune in Mehedinti si de pe marginea drumului am cumparat cei mai buni pepeni, dulci si zemosi. 

N-am apucat sa fotografiez capitele de fan de pe costise si din lunci ...

Piata Unirii - Timisoara