vineri, 7 decembrie 2018
luni, 1 octombrie 2018
De Octombrie
Prima ploaie marunta si rece, care a inceput sambata in zori si s-a oprit duminica pe inserat, a schimbat rapid peisajul.
Randunele zgribulite s-au adunat la sedinta pe cablurile din fata casei, muntii au disparut in spatele unei perdele opace de nori cenusii, gradina si-a etalat tufanelele pana de curand chinuite de seceta si am simtit fara doar si poate ca am trecut pragul dintre anotimpuri.
In curand o sa pot pregati straturile pentru salata si ceapa verde, praz si alte verzituri.
marți, 28 august 2018
miercuri, 8 august 2018
Continuare
Vara asta a fost foarte extrema. Gradina a iesit ciufulita din Iulie cel ploios si, brusc, au dat peste ea caldurile lunii August. Rosiile au succombat majoritatea pe motiv de paianjen rosu, n-am reusit sa ii vin de hac cu nici un chip. Am apucat sa recoltez cate ceva, ca sa nu zic ca le-am pus degeaba.
Cele plantate ultimele, vreo zece plantute, carora nici nu le-am cautat in coarne, au rezistat. Cand ma gandesc, ce rasaduri alungite si galbejite erau, nu-mi vine sa cred ca datorita lor mancam salata din gradina.
In schimb, am ardei ca niciodata. Am recoltat trei etaje si inca mai au flori.
Ultima noastra recolta de vara, cea de cartofi, e inca in pamant. Sper sa le vina si lor randul zilele astea. In rest, caldura mare si milioane de tantari care ataca furiosi la ceas de seara, cand e mai bine de gradinarit.
Pisanello |
Mari de Kythera |
Inimi roz |
luni, 18 iunie 2018
Telegrafic
Desi vremea e schimbatoare si luna Iunie ne racoreste cu ploi generoase, se apropie solstitiul de vara si vacanta. Au intrat in prim plan umbrela, rogojinile, costumele de baie, prosoapele de plaja si tot ce tine de recuzita estivala.
Vara frumoasa !
Sa va fie bine si sa ne regasim sanatosi !
miercuri, 6 iunie 2018
Pe fond albastru
Daca tot s-a nimerit sa am la indemana fotografii cu fluturi :
Pozele sunt din Canada, dintr-o scoala generala. Sora mea a remarcat picturile si mi-a facut o surpriza prin mail. Nu-i asa, ca lumea e perfecta privita prin ochii copiilor ?
marți, 5 iunie 2018
Acalmie
De cand s-a incalzit vremea si termometrul trece de 30 de grade, plimbarile mele din pauza de pranz se limiteaza la ulicioarele din cartierul vechi.
E cald, dar casele sunt inghesuite una in alta si pot hoinari in umbra. Gradinile sunt putine si minuscule. Florile isi gasesc locul mai degraba in glastre si tinichele de feta, pe langa usi si ferestre.
Intalnesc pisici si randunele, rareori cate un trecator. La ora siestei, pana si cafenelele sunt inchise. In spatele obloanelor trase se aud in surdina televizoarele si alte sunete gospodaresti.
Incerc sa gasesc farame de frumusete in labirint.
miercuri, 30 mai 2018
Fructe
Nu multe, dar sunt din gradina noastra si presupun ca peste cativa ani o sa mancam pe saturate. Pomisorul l-am plantat in urma cu cinci ani si, pana recent, era un bat cu trei ramuri in varf. In primavara a fost taiat corespunzator si s-a infoiat pe lateral. A inflorit timid si in ciuda ploilor din ultimele luni, a legat doua duzini de cirese.
Vine vara ! 😊
marți, 22 mai 2018
Flora Graeca - Lila
N-am mai scris demult la capitolul asta. Si levantica asta m-a surprins atat de placut, incat vreau sa o pun bine in raftul amintirilor. Am trecut pe langa ea de patru ori mergand la plaja la inceputul lunii, in Chalkidiki.
E prima oara ca vad planta in salbaticie.
Pun si un link pentru siropul de levantica.
Pentru o cupa si jumatate de zahar si o cupa si jumatate de apa e nevoie de doar doua linguri de flori proaspete.
miercuri, 16 mai 2018
luni, 14 mai 2018
vineri, 11 mai 2018
Per pedes
Poze dintr-o duminica insorita de Aprilie, facute in miezul zilei pe traseul Delphi-Kirra. E doar un fragment din traseul european E4, care incepe in Spania, pe malul Atlanticului, traverseaza printre altele si Carpatii nostrii
si se termina in Sudul Cretei.
14 km facuti in aproape 6 ore, fara graba. Am fost absolut singuri pe carare, s-a nimerit sa nu ne incrucisam pasii cu nici un alt excursionist. Liniste, verde luxuriant, flori, albine, gusteri si alte cele, concert de primavara, doua bisericute bizantine, livada nesfarsita cu maslini si, in final, o inghetata buna, pe malul marii.
miercuri, 9 mai 2018
Aprilie
Dupa o luna si mai bine de pauza, mi s-a facut dor sa scriu o noua pagina in jurnal. Nu despre gradina, si imi cer scuze celor ce asteptati sa vedeti trandafirii infloriti. Anul asta m-am bucurat de ei, si au inflorit foarte frumos, dar poze le-am doar in fuga, cu telefonul.
A fost cald, am avut multe zile cu cer "nisipos", a plouat apoi cu bulbuci, a batut vantul ca nebunul doua zile si mi-a frant doi trandafiri cataratori, care erau prea grei de floare, intr-un cuvant, am avut un Aprilie nebunatic. In prima saptamana din Mai am apucat sa pun rosiile in gradina. In nici un an n-am intarziat atat de mult pana acum. Dar e bine si, chiar daca gradinuta e mai putin ordonata decat mi-as dori, e frumoasa si plina de surprize.
Si acum, ca am trecut peste introducere, o sa va povestesc despre una din excursiile facute in ultima luna. Am avut parte de trei "evadari", ele fiind in mare parte responsabile de disparitia mea din blogosfera.
La Galaxidi am mai fost, dar pana acum doar in trecere, pentru o plimbare, o cafea si mai ales pentru a lua masa la una din tavernele din port. Intr-un an am facut si baie pe o mica plaja pietroasa din apropiere. E aproape de oraselul nostru si e in drum spre renumitul Delphi. Dar anul asta am programat sa facem o drumetie mai speciala. De la Delphi pana la Kirra, pe cararea care lega marea in antichitate de templul lui Apollo. Despre drumetie o sa scriu mai in amanunt zilele viitoare.
Ne-am cazat la Ganimede, un mic hotel renumit pentru micul dejun traditional. Camera noastra, recent renovata, cu podele de lemn patinat si un perete in culoarea chiparosului, a fost exact ce ne-am dorit. In prima seara am iesit la plimbare in port si, fiindca inca nu aparusera in zona alti excursionisti de weekend, a fost de parca am fi avut oraselul doar pentru noi. Am dormit cu fereastra deschisa si ne-au trezit randunelele in zori. Micul dejun servit in curticica umbrita, cu plante agatatoare si tot soiul de glastre cu flori, a fost memorabil. Masa aranjata cu gust si totul adus cu gratie de gazda, cu explicatiile de rigoare. Placinta, in fiecare zi alta, chec cu capsune si cu ciocolata, paine de la brutaria din piata alaturata, grisine, trei feluri de marmelada, chutney si pasta de masline, iaurt, suc proaspat de portocale, lapte, ceai sau cafea si o farfurioara cu fructe proaspete. A la Lucullus 😊
A doua zi a fost dedicata drumetiei iar in a treia zi, am revenit la ritmuri mai lente, cu cafeaua si prajitura, pe terasa vis-a-vis de port, privind la barcutele cu panze iesite in larg.
luni, 2 aprilie 2018
joi, 29 martie 2018
miercuri, 28 martie 2018
luni, 26 martie 2018
La zi
A mai trecut un sfarsit de saptamana, ultimul din Martie ...
Zi de sarbatoare nationala si religioasa, cu copii imbracati in costume populare, parada si oameni multi in piete si pe drumuri. Chiar daca cerul a fost gri si ploaia a dat recital, trecandu-ne prin tot repertoriul. De la picuri fini de dimineata, pana la o furtuna nebuna la miezul noptii, cu fulgere, grindina si alte accesorii.
De dimineata ma asteptam sa gasesc o gradina devastata, dar, din fericire, in afara se semnele noroioase lasate de siroaiele de apa pe asfalt, nu se observa mai nimic. Doar muntii s-au imbracat iarasi in alb si temperatura a facut un salt considerabil in jos. Ma gandesc, ca aerul umed o sa le placa rasadurilor de rosii. Le-am mutat sambata in veranda si am emotii, pana ce o sa vad ca li se ingroasa tulpina.
Rosiile nu le-am fotografiat, dar o sa va impartasesc azi un buchet " de jardiniera " 😊 Frezii, condurasi, menta si un boboc de iris gata sa infloreasca.
O saptamana frumoasa si ganduri bune !
vineri, 23 martie 2018
marți, 20 martie 2018
luni, 19 martie 2018
vineri, 16 martie 2018
Variatiuni ...
... de primavara. Cu frezii vintage.
Frumoasa din poza nu-i din gradina mea.
E de soi vechi, cu flori mai mici, gratioase si, in plus, mult mai parfumate decat freziile obisnuite. Am gasit-o pe langa gardul unei gradini paraginite, aproape ascunsa in iedera. Eu am doar din cele mari, rasarite din bulbi cumparati. Nu se compara.
Weekend placut, cu soare in suflete si in gradini !
luni, 12 martie 2018
miercuri, 28 februarie 2018
vineri, 23 februarie 2018
La start
Ieri am reusit sa pun semintele de rosii la germinat.
Sunt singurele rasaduri pe care le fac si, ca in fiecare an, imi notez aici soiurile pe care le-am semanat.
1. Ananas
2. Orange Queen
3. Principe Borghese Rampicante
4. Costoluto Fiorentino
5. Pisanello
6. Cosentino
7. Paul Robeson
8. Cuor de Bue
9. Des Andes
10. Inimi mov de la Elisa
11. Gigante de la Elisa
12. Timisorene de la Elisa
13. Gigante de Kythera
14. Rotunde de Kythera
15. Alungite de Kythera
16. prunisoare dungate
17. rosii mari dintr-un pachet de mix, presupun ca e o varietate ruseasca
18. rosii carnoase din gradina mamei
Rosiute din gradina parinteasca, in vara anului 2017 |
joi, 22 februarie 2018
duminică, 11 februarie 2018
joi, 8 februarie 2018
Pe inserat
Dupa ce v-am plimbat in lung si in lat pe unde m-au purtat pasii in plimbarile mele de iarna-primavara, hai sa ne intoarcem la oile noastre. Adica la ce se mai intampla in gradina. Nu mare lucru, deocamdata. Infloresc inca irisii algerieni, s-au pornit in forta narcisele, am o glastra plina de caldaruse si spanzul se lauda cu o singura inflorescenta, de un verde aproape fosforescent. Curatenia de primavara e inca in desfasurare si rasadurile in stadiul de plan. Daca ma harnicesc, poate sparg gheata in ultima directie in weekend.
miercuri, 7 februarie 2018
duminică, 4 februarie 2018
joi, 1 februarie 2018
Trufandale
Ce se mai intampla in gradina ?
Recoltam cartofi la sfarsit de Ianuarie.
Din ce a ramas in pamant, dupa ce am adunat recolta vara trecuta,
au rasarit vreo zece tufe. N-au ajuns sa infloreasca si le-a tuflit mini-gerul de saptamana trecuta ( adica cele cateva dimineti in care termometrul a aratat minus doua grade ). Ca urmare, duminica i-am scos. Am adunat o galetusa. Nu sunt multi, dar tot ajung pentru 2-3 saptamani.
Deja am pus cativa la bataie si alaltaieri am pregatit o omleta cu rondele de cartofi si ceapa la cuptor. Cu o salata verde, tot din gradina, gata-i pranzul. Asta intr-o zi in care timpul pentru gatit e maxim jumatate de ora.
duminică, 28 ianuarie 2018
miercuri, 24 ianuarie 2018
Peste gard
De cate ori am ocazia, trag cu ochiul in gradinile altora.
Pe fuga sau mai pe indelete. Cu tehnologia la purtator, de cand cu telefonul mobil ( cu care, din fericire, m-am adaptat mai repede decat imi inchipuiam), va pot arata si voua frumusetile descoperite saptamana asta.
Zambile delicate, cu lujerul incredibil de subtire si flori infinit mai gratioase decat cele ce rasar din bulbii ce se gasesc de cumparat. Le-am descoperit langa poarta unei case pe faleza nordica.
Seminte de leandru, in culoarea spumei de cafea, usoare si pufoase, gata sa zboare, duse de vant. Se seamana singure oriunde gasesc un coltisor cu o palma de pamant.
Si o planta noua pentru mine, cu flori spectaculoase si foarte fotogenice, chiar daca sunt micute si nu atrag usor atentia in covorul de frunze verzi. Arisarum vulgare, daca l-am identificat corect. In greceste i se spune λυχναράκι, adica o candela mititica sau un lampion.
P.S. - In gradina de acasa s-au trecut ghioceii si a inflorit o tufa de narcise.
Ca un facut, cand am eu timp liber, se porneste ploaia, asa ca mare lucru
n-am avansat cu curatenia de primavara. Doar pomii fructiferi, patru la numar, au fost ferchezuiti si crengile taiate stau gramada. Decorul se schimba simtitor, chiar daca ritmurile sunt inca foarte lente.
Gradinaritul e o lectie de rabdare.