luni, 14 februarie 2011

Anghinare

   Va plac anghinarele?
   Mie da. Imi place gustul anghinarei si felul in care se topeste in gura cind e bine fiarta ( in mincarica de mazare, cu ceapa verde si morcovi si marar, dar si " a la polita", adica, asa cum o faceau la Constantinopol, sote cu morcovi si cartofi si deasupra, din belsug lamiie ). Mai sint o multime de retete, dar astea doua le fac mai des. 
   Imi place si planta. E ft.decorativa, cu frunze crestate, arcuite in jos, argintii in lumina puternica a amiezei. E perena, verde mai tot timpul anului, nu are nevoie de multa apa si, in general nu-mi da bataie de cap. 
   Iar florile sint ft.frumoase, mai ca imi pare rau sa le tai. Fiindca de folosit, se folosesc doar bobocii anghinarei.
   Anul trecut am pus in gradina patru plantute firave. Trei din ele sint ft.bine dezvoltate. A patra e miniaturala. Astept cu nerabdare, sa-mi infloreasca.



3 comentarii:

  1. N-am incercat pana acum dar mereu am fost curioasa. Poti detalia putin retetele, te rog?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i greu sa le gatesti, e greu sa le cureti :) Pur si simplu le pui la fiert cu restul legumelor, dar fiindca anghinarele-s mai fragede, la adaugi dupa ce cartofii, morcovii sau mazarea au dat deja cateva clocote.
      In Tinos le fac si muraturi, au niste anghinare mititele, ca niste bibelouri. Si merg grozav pe post de gustarica la un pahar de uzo :)

      Ștergere