vineri, 29 aprilie 2011

Euroflora 2011

    E o mare expozitie de flori, ce se organizeaza din cinci in cinci ani la Genova, in Italia . Anul asta ar fi trebuit sa mergem la Florenta, dar am schimbat destinatia si am ajuns ceva mai la nord. Trebuia sa vad expozitia ! Dar nici o saptamina nu mi-ar fi de ajuns ...
    O sa postez citeva din cele peste 150 de fotografii ... Si o sa revin apoi mai in amanunt pentru cele mai fotografiate flori, trandafirii si rhododendronii.
    La intrare, o mare de gazanii multicolore...



luni, 25 aprilie 2011

Trandafiri de Aprilie

Incep sa infloreasca si,  pe zi ce trece,  gradina intra in stapinirea lor.
Primul a fost  " Pink Gruss an Aachen " ( Floribunda - Geduldig 1909 ).  Foarte grabit, e in gradina mea de doar citeva luni . Si de cind s-a deschis primul boboc , nu s-a oprit deloc, e mereu inflorit. Are o floare superba , frumoasa in toate stadiile si ma face sa ma gindesc la un nufar roz. Un trandafir ideal pentru o gradina mica, sau chiar pentru un balcon insorit.

vineri, 22 aprilie 2011

Paste Fericit !


Paste Fericit  !  Sa aveti parte de zile insorite si de liniste sufleteasca !  
Pentru familia mea, toate cele bune si sa ne vedem sanatosi !


joi, 21 aprilie 2011

O nalba si alte plante

    Intr-una din zilele trecute, pe cind se pregatea sa ploua, am gasit in drumul meu o nalba salbatica - Malva vulgaris. Inaltuta si subtirica, leganindu-se in bataia vintului rece. A trebuit sa o fotografiez.


luni, 18 aprilie 2011

Ingerii lui Bernini

              
La Roma, pe Pont Sant Angelo,  podul ingerilor.

Statui  patinate de vreme, ce poarta simbolurile Patimilor lui Isus.

sâmbătă, 16 aprilie 2011

De Florii

     Afara ploua mocaneste si e o zi,  de parca am fi in prag de toamna ... Nu pot sta in gradina, sa ma uit la flori si ma uit la fotografii. Si, cum miine e Ziua Florilor (aici in Grecia i se spune Ziua Dafinilor si se impart la biserica , dupa slujba , crengute de dafin ), o sa postez cele mai frumoase fotografii din ultimele zile insorite.
    Intii lalelele ... infloresc in valuri, fiindca le-am pus in mai multe etape. Si asta , pina la urma s-a dovedit a fi un lucru bun. Dupa cele rosii si-au deschis potirele cele albe, citeva mov si urmeaza cele duble roz.

vineri, 15 aprilie 2011

Valea inflorita


    De fiecare data cind infloresc " copacii zmeurii " ma simt de parca natura imi permite sa asist la un spectacol fantastic. Trec zilnic pe acolo si vad intii o boare liliachie ce invaluie copacii si-apoi, de pe o zi pe alta, bobocii se deschid si lumea devine mai frumoasa. Cercis siliquastrum face parte din flora autohtona mediteraneeana. Acum e momentul lui de glorie. 

joi, 14 aprilie 2011

Albastru


    Au intirziat irisii albastri ... cei albi au plecat deja. Ard ca niste flacari intre celelalte flori. Imposibil sa treaca neobservati in gradina .
   Imi amintesc de albastrul - indigo al curcubeului ...  Poate fiindca in limba greaca iris inseamna si curcubeu . Iris era zeita ce purta vestile Olimpului intre cer si pamint. Cei din antichitate si-o inchipuiau ca o fata tinara cu tunica scurta, sandale aurite si aripi ( o imagine apropiata de cea a unui inger ). Iar perechea ei era  Zefirul, vintul aromat al primaverii ... 


miercuri, 13 aprilie 2011

Rucola ( Eruca sativa )



       Rucola = rocket = rochetta = roquette = ρόκα = arugula = voinicica . 

       E o salata care a intrat in gradini doar de vreo douazeci de ani, dar e cunoscuta si consumata inca de pe vremea romanilor .
       Se poate semana aproape tot timpul anului, e foarte rezistenta si daca se taie doar frunzele, o sa dea frunze proaspete. Daca  o lasati sa infloreasca , foarte probabil ca o sa se semene singura. Mai in amanunt explica  Alexandra in articolul ei ( pe care l-am descoperit cautind vara trecuta ce se poate face cu rucola ).
      Cum o folositi in afara de salata ? Si cu ce o asezonati in salate ? Fiindca am avut muuulta roca in gradina , am inceput sa caut cum se poate consuma in alt fel.   Nu o sa scriu retete dar va dau idei.
  •   Alexandra scrie de salata Nicoise si da reteta unui aperitiv foarte gustos cu pepene si prosciuto.
  •   Se mai poate face si salata cu ton, rosii ( proaspete sau uscate ) , ou tare, capere, masline si parmezan, cu sau fara salata verde.
  •   Se poate servi la macaroane - am gasit o reteta cu creveti, masline, usturoi, ardei, rosii si vin si la sfirsit se amesteca si frunzele de roca.
  •   In Slovenia se pune in umplutura placintelelor cu brinza.
  •   Se potriveste la gust si cu feta, avocado si rosiile cherry.
  •   O alta reteta e cu rucola, parmezan, boabe de struguri si sos cu mustar si miere.
  •   Foarte buna e salata de rucola cu brinza  "albastra" si pere ( fie proaspete, stropite cu lamiie , fie coapte , unse cu putin unt ). Aici se potrivesc de minune niste nuci sau seminte de pin prajite usor.
  •  Salata de rucola cu mere, feta, stafide sau cranberrys si nuci.
  •  Salata de cartofi sau de oua pe pat de rucola.
  •  Rulouri de pui cu rucola si brinza.
  •  Tortellini cu rucola si rosii uscate.
 Si  cred ca nu e greu sa va inchipuiti si alte retete. E  timpul, sa o semanati. 
         

Lady Banks

     A inflorit in toata splendoarea.
    Chiar daca e un trandafir ce infloreste o singura data pe an, merita un loc in gradina . Pentru aproape o luna de zile ne bucura cu spectacolul  florilor delicate.
     E un trandafir catarator, lipsit de ghimpi, cu ramuri moi si arcuite. Seamana cu o ploaie aurie.Tara de origine e China, a fost adus in Anglia in 1824 si numele stiintific e Rosa banksiae lutea , in onoarea sotiei domnului Banks care a finantat respectiva expeditie in China. Exista si varianta alba, Rosa banksiae alba.
    E foarte viguros, eu il am de doi ani si ma intreb cum o sa-l domolesc.Dar imi e tare drag.
    E ideal de cultivat ca si trandafir catarator intr-un copac, arata fantastic. Inca un plus e ca frunzele subtirele si ascutite ramin verzi tot timpul anului. 




    In Arizona , in celebrul orasel Tombstone exista un astfel de trandafir , plantat in 1885, care de atunci a crescut atit de mult, incit e considerat cel mai mare trandafir din lume.

luni, 11 aprilie 2011

Rosiile in gradina


    Ieri a fost ziua de plantat rosii in gradina .
    Aveam pamintul sapat si imbogatit cu ingrasamint natural si turba, dar a fost ceva de lucru sa punem furtunul poros in straturi. Pe urma am insemnat locurile, am facut gropile.( cam 30 de cm de adinci ), am udat din belsug ( trebuia cu apa calduta - eu am pus de la retea, imi trebuie un butoi  ca sa tin apa si inca n-am ), am pus in  fiecare groapa compost cernut, am  pus rosiile ( dupa ce le-am rupt primele doua frunze, ca sa le pot planta adinc ) si am tras  frumusel pamintul la radacina. Le-am udat inca o data, am mai pus putin compost si gata  ! 
         Fiindca sint cam inaltute le-am legat de cite un betisor, sa nu le fringa vintul. Cit de curind, o sa punem si aracii .
         Am plantat 42 de plante de toate soiurile si de toate culorile, ca sa vad ce merge mai bine in clima de la noi. Si cinci rosii Minibel in ghivece ( astea nu le numar ) .

                                               Fazele premergatoare :

vineri, 8 aprilie 2011

Giardini Segreti - Villa Borghese



     O plimbare de primavara, in amintirea calatoriei de acum un an.

  Anul trecut gradinile Vilei Borghese erau pline de anemone, ranunculus si garofite. Tot parcul e splendid, dar gradinile de linga galerie sint deosebite. In muzeu nu se pot face fotografii, m-am multumit cu gradina. Incepem cu " Poarta grifonilor ", ce strajuieste gradina portocalilor amari.

joi, 7 aprilie 2011

Lalele

              
        Au inflorit primele lalele. Nu multe, dar imi coloreaza gradina si se leagana gratioase pe lujerii subtiri ...

miercuri, 6 aprilie 2011

Flori de cactus

Au inflorit deja !  Intr-o seara, m-au intimpinat cu minunile lor parfumate, atit de efemere ...  Vara, cind stam serile in veranda,  pun cactusii aproape, ca sa ma bucur de ei cit mai mult. Si lumineaza in penumbra  ... risipind arome din cupele zvelte.  

luni, 4 aprilie 2011

Marea


In lumina de Aprilie, albastrul inegalabil al arhipelagului Ionic si vegetatia luxurianta de pe mal. 


                                                       

duminică, 3 aprilie 2011

Impotriva melcilor



   Aveti probleme cu melcii ? Eu da. Si sint mereu in cautare de solutii ecologice de lupta impotriva lor.
  Cei mai stricatori sint cei fara casa, imi maninca salata, verzele, conopida  si te miri ce altceva . 
  Cine a mai pomenit melci pe ceapa verde ? 
  Ca sa nu mai spun de nalbe, le ciuruiesc frunzele in mod barbar.

  Am auzit de :
  •    cutiute cu bere 
  •    ghivece intoarse cu gura in jos
  •    zat de cafea ( atentie, fara zahar )
  •    nisip sau rumegus presarate in jurul plantelor 
  •    coji de oua pisate ( asta face bine si la imbogatirea solului cu calciu )
  •    sirma de cupru ( valabil ptr. ghivece )
  •    var presarat pe pamint
 Dar cea ce mi-e mie la indemina si da cele mai bune rezultate sint cojile de citrice ramase dupa ce le storc de suc. Mai ales de portocale. Le insir seara in gradina si dimineata adun o crescatorie de melci. Chiar si dupa numai citeva ore le pot aduna , si-au facut din plin datoria.
 Si nu vinati urechelnitele, sint si ele o arma impotriva limacsilor, fiindca se hranesc cu ouale lor. Incredibil dar adevarat.

vineri, 1 aprilie 2011

Florile mamei

Primavara in Banat. 
Fotografii din Aprilie 2008, din gradina parinteasca. 
Lalele rosii, narcise parfumate, caldaruse inaripate, panselute, miozotis, boboci de bujor si florile rozalii ale gutuilor.