joi, 14 iulie 2011

Orange Queen cu mure si capsuni

  Sint primele rosii de soiul asta pe care le culeg. 
Mari, rotunde, cu pielita subtire, dulci si carnoase. Au o culoare fantastica, un portocaliu luminos si viu, cum nu mi-a fost dat sa vad pina acum la rosii.


Aici, pozeaza in compania capsunilor si a murelor - o opera de arta .
Imi seamana cu celebrele tablouri olandeze cu fructe si legume. Mai trebuia sa intre in cadru ceva flori si fluturi si iluzia era desavirsita ...





  Sint ideale pentru salate, sandwichuri si, mai ales, pentru umpluturi -  clasica reteta de vara a grecilor. Aici sint legumele in asteptarea umplerii pentru masa de simbata . Totul din gradina noastra . 




  Umpluturile se fac mai ales cu rosii si ardei, dar se pot folosi si vinete fragede sau dovlecei. Ce se scoate din rosii, dovlecei si vinete, se da prin blender si se amesteca apoi cu ceapa rasa, orez, patrunjel din belsug, oregano ( uscat sau proaspat ), ulei de masline, sare si piper. Mie imi place sa pun si stafide negre si seminte de pin in umplutura , dar nu se obisnuieste peste tot.  Cu amestecul obtinut se umplu legumele pe trei sferturi si, dupa ce se pun capacelele, se rastoarna in tava, cu gura in jos. Intre legume se inghesuie cartofi taiati in sferturi, se sareaza, se toarna peste ele putin ulei si se dau la cuptor cam pentru o ora, pina se rumenesc. Nu se pune deloc apa.

 Sint bune calde, dar si mai bune reci - cu o felie de feta linga si un pahar de vin alb, rece. Daca n-ati incercat umpluturile in vreo taverna greceasca, poate va faceti timp sa le pregatiti acasa . 

16 comentarii:

  1. Coco, simbata asta, ma gaseste soarele pe plaja ...
    O sa fie asa de cald, ca nu-i de stat in oras.
    Mi-ar face mare placere, sa te cunosc, de aproape!
    Nu se stie niciodata, munte cu munte se poate intilni ... dar mai, om cu om ... Si Grecia, nu-i la capatul lumii !

    RăspundețiȘtergere
  2. Dani, your vegetables are looking great! It is really awesome that you are getting such fine produce from your own garden. Are you growing your vegetables organically?
    Christina

    RăspundețiȘtergere
  3. Thank you, Christina !
    Yes, I grow everything organically. We are making our one compost and I buy some organic fertilizer from a nursery near by.
    It is a great thing, to eat from your garden. Health and economy ! And real taste too !

    RăspundețiȘtergere
  4. Hola Dani, what a great lunch you are going to have with all the treasures from your garden... and oh, your images are incredibe beautiful and simple!!!
    hugs

    RăspundețiȘtergere
  5. Dani, ma omori cu zile... Mancarurile astea de pe malurile Maditeranei (scuze, dar pentru mine, toate marile de pe-acolo se numesc generic "Mediterana") sunt pasiunea mea.

    Dar spune-mi, te rog, umplutura... care-i reteta umpluturii?! Sper ca este si ceva carnitza pe-acolo.

    P.S. Da' cate limbi vorbesti tu?! Te-am urmarit raspunzand in engleza (normal, pana si extraterestrii vorbesc limba asta, am vazut eu intr-un film), italiana (normal orice roman vorbeste italiana), dar si poloneza?!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dani.. eu as veni sa te caut si pe plaja.. numai sa ai murele la tine ;)) Doamne cat de bine arata!!!!!! de vis gradina ta!! pup cu mare drag!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dani, ia zi-mi, cand faci barbeque, ce pui la carne ca marinada?
    Fac maine tzatziki si friptura la gratar si vreau sa pun carnea la frigider cu mirodenii, etc...

    RăspundețiȘtergere
  8. Maria Cecilia, I am very glad, to see your comments, always. Thank you, for the beautiful thoughts !!! Besos !!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Alex, bucataria Mediteranei e cea mai sanatoasa din lume. Si asta e dovedit prin cercetari medicale. Cel mai bine se prezinta Creta, unde maninca ulei de masline cu nemiluita si verdeturi de toate felurile, chiar si scaieti. La umpluturi poti pune si carne macinata ( de vita, de obicei, cam 300 g la o tava ), dar traditional, se fac de post. Eu cantitatile le pun aproximativ, nu masor decit orezul ( cam o lingura de supa rasa la fiecare leguma, da si aici e relativa cantitatea, in functie de marimea rosiilor, ardeilor s.a.m.d.). Restul ingredientelor le-am scris mai sus . De vorbit, vorbesc multe limbi, dar nu la fel de bine pe toate. Engleza am invatat-o de nevoie, singura, in timpul facultatii. Germana si rusa in scoala. Mai stiu slovaca, fiindca mama e slovaca ( asta si rusa, ma ajuta sa inteleg poloneza si ceha ), ceva sirbeste ( am crescut in judet de granita ) si o rup nitel in italiana si franceza. Cu greaca, a fost mai greu la inceput, ca nu semana cu nici o alta limba cunoscuta ... si nici nu o vorbeam, pina n-am ajuns aici.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anto, daca vii repede, mai gasim ceva mure. Ca pe caldura asta, in curind se stafidesc ...
    Te sarut, si ma bucur, ca ti-ai revenit la normal. Se simte !!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Flordel, gratarele nu le marinez cu mult inainte de a le pune pe carbuni. Vreo ora stau la frigider, frecate cu sare, piper, putina boia, faina de mustar si oregano. Dar la fript, se ung mereu cu ulei de masline amestecat cu suc de lamie si, daca nu am pus oregano initial, il pun in ladolemono ( asa se cheama amestecul cu care se pensuleaza gratarele si cam tot ce sa frige la carbuni ). Ladolemono se bate cu furculita bine si, pe masura ce il amesteci, devine gros si opac. Daca nu il folosesti pe tot la fript, il torni in final peste gratare. Daca nu mai ai ladolemono, storci o lamiie la sfirsit peste carne. Pofta mare, la gratare !

    RăspundețiȘtergere
  12. Superba farfuria....m-ai intrebat de brugmansii ...am 6 ...felurite culori...deocamdata a inflorit cea roz cu alb....este floricioasa rau...florile tin 2 zile....unele sunt ingropate in gradina(si o duc mult mai bine) altele sunt in ghivece foart mari,si sunt foarte betive,au nevoie de apa si dimineata si seara...am facut aseara poze....sper ca azi sa am timp sa le postez

    RăspundețiȘtergere
  13. Codrina, farfuria e de plastic, asta s-a nimerit la indemina cind mi-a venit mie, sa fac poze.
    Brugmansiile imi plac enorm ... O sa fiu prima la interval ! De-abia astept !!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Gata, am receptionat!
    Voi produce reteta de tzatziki, salata de cartofi si gratarul...Nu stiu daca mai apuc sa incerc si rosiile umplute.
    Multumesc pentru raspuns, te pup!

    RăspundețiȘtergere
  15. Flordel, eu zic, sa lasi rosiile umplute pe alta data. Cu ce ti-ai propus, ai suficient de lucru pentru o masa . Rosiile, fa-le salata. Spor la treaba !

    RăspundețiȘtergere