luni, 8 august 2011

Dulceata din flori de lamii

  Zilele trecute Cella cea jucausa, a postat pe blogul ei pozele unu mic lamii , convalescent dar plin de mici fructe verzi si bobocei.
  Eu am glumit si m-am oferit sa-i dau reteta pentru dulceata din flori de lamii. Sigur ca ea nu poate prepara asa ceva, dar sora ei din Israel, care are niste lamii de poveste, poate .
   Asa ca, pentru cei ce au materie prima la dispozitie, urmeaza o reteta de dulceata mai rara. 
   Reteta e dintr-o carte de bucate a unei bunici . Se poate face si cu flori de portocal sau de naramz, dar cea mai aromata varianta e cu flori de lamii .
  
  La 1/2 kg de flori ( necuratate ) se pune 1 kg de zahar cu 2,5 pahare apa si sucul de la doua lamii.
  Se spala florile si se taie petalele cu o forfecuta sau cu mina . Se fierb petalele de trei ori, cu apa cit sa le acopere , schimbind apa de fiecare data, pina se inmoaie. Se strecoara in sita si se toarna peste ele sucul de lamiie. Se amesteca bine si se lasa la soare, sa se albeasca si sa se usuce. 
 Zaharul si apa se fierb si, cind incepe sa se lege siropul, se spala petalele apoi se storc in pumn, nu multe deodata, si se pun in sirop. Se adauga o lingurita de suc de lamiie si se fierbe pina se leaga dulceata. Pofta buna !

12 comentarii:

  1. Coco, trebuie sa o gusti, macar o data !

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelent, ce placere cred ca e sa faci asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
  3. Non sapevo della marmellata di fiori di limoni.....dev'essere squisita! Grazie cara Dani
    Un abbraccio Ciao Luci@

    RăspundețiȘtergere
  4. mmmm, cum suna!... de ce nu am si eu floriceleee? :((

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow cred că este un deliciu!
    O săptămână frumoasă îți doresc!
    Te îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  6. am dat cu copy-paste şi acuşi o livrez :)
    îţi mulţumim tare lingînd cu anticipaţie degetele
    ea zice că acum are lămîi de-o chilă, mi-a arătat bărbat'su una pe web că ea abia azi pleacă, draga de ea, spre casă

    cu flori de gref pot că are şi d-ăia... o splendoare

    offf, ce muzică faină ai, iar, mi s-a făcut dor de cealaltă 'soră' din Atena
    ia să o întreb eu pă ea cum stă cu lămîile

    RăspundețiȘtergere
  7. Corina, nu e o reteta grea, si, cu atita lamiie, se fac miinile albe, albe. Numai bine, dupa o partida de lucru in gradina !

    RăspundețiȘtergere
  8. Lucia, you must try, in Italy you have a lot of lemon trees. Thank you for passing by. Un forte abbraccio da me !

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai, am tot cautat in comentarii la tine, da n-am gasit un nume. Poate imi spui tu, ca parca nu-mi vine sa ma adrezez VV. Ma bucur, de vizita !
    Poti face si din lamii dulceata, da e alta treaba.
    Eu vreau afineeee si fraguteee si altele care nu cresc pe-aici ...

    RăspundețiȘtergere
  10. Elena, imi plac mult dulceturile si tot cautind gasesc tot soiul de retete. Asta e intr-adevar, un deliciu . Te sarut !

    RăspundețiȘtergere
  11. Cella, cu placere ! Sper sa reuseasca dulceata.
    Cu flori de grapefruit, n-am auzit. Da, as incerca, sa fierb petalele separat si sa le gust, comparativ cu cele de la florile de lamiie si portocal . Daca nu-s amare, merge. Aroma maxima, e cu flori de lamii.
    Ma bucur, ca iti place muzica, Cella . Ai o 'sora' de suflet la Atena, am inteles bine ? Deci ai legaturi serioase cu Grecia. Asa, poti intelege mai usor mentalitatea elenilor. Te imbratisez !

    RăspundețiȘtergere