joi, 30 ianuarie 2014
vineri, 24 ianuarie 2014
Flora Graeca - Iedera
In lipsa de subiecte din gradina proprie ( ploua si fulgera ), azi va arat o iedera. Ma intreb, de cate sute de ani isi impleteste lianele la umbra zidului de piatra ... N-am putut sa o fotografiez in intregime, cararea era ingusta si planta enorma nu intra in obiectiv, dar e cea mai mare iedera pe care am vazut-o vreodata. Matusalemica. O priveam si ma asteptam sa rasara de undeva din miezul ei un alai de spiridusi ...
miercuri, 22 ianuarie 2014
sâmbătă, 18 ianuarie 2014
vineri, 17 ianuarie 2014
Inventar
Alaltaieri am insirat semintele de legume pe masa si-am pus deoparte pliculetele si cutiutele sortite sa fie folosite in primavara asta. Rosii, ardei, dovlecei si vreo doua feluri de pepeni ( pepenii ii voi caza in gradina socrului din lipsa de spatiu ). Rasaduri de vinete o sa iau din piata, mi se par cele mai pretentioase si am nevoie de doar zece fire.
Cel mai greu mi-e sa aleg soiurile de rosii ... majoritatea sunt din cele cultivate anul trecut, unele le-am readus in actualitate dupa cativa ani iar cateva sunt noi venite.
Cel mai greu mi-e sa aleg soiurile de rosii ... majoritatea sunt din cele cultivate anul trecut, unele le-am readus in actualitate dupa cativa ani iar cateva sunt noi venite.
Lista finala a rosiilor :
- Costoluto fiorentino - precoce, cu fruct de dimensiune medie, rezistenta la boli.
- Pisanello - precoce, foarte asemanatoare cu surata de mai sus, doar ca fructele sunt mai putin ridate.
- Cosentino - precoce, cu fructe ascutite la varf, de culoare roz inchis.
- Moneymaker - pentru prima data in gradina mea, se zice ca e un soi foarte productiv. Le-am adaugat mai mult gandindu-ma la conserve ...
- Uriase de la Vasi - la mine n-au fost asa de mari, dar au avut fructe frumoase. Imi propun sa le acord mai multa atentie anul asta.
- Hawaian Pineapple - noutate cu miez galben si dulce. Anul trecut an avut ceva asemanator, o rosie galbena portocalie numita Ananas, de care am fost foarte multumita.
- Move de la Elisa sau Inima de bou - cele mai fragile, cu piele subtire si cu necesar crescut de calciu. Anul asta o sa primeasca o portie dubla de coji de oua la plantare si o sa le pun intr-un loc unde pamantul nu se usuca asa de mult in miezul verii. Mi se pare, ca nu rezista prea bine la canicula.
- Pomme d'amour rouge - Neobosite, rezistente si productive, se comporta minunat in conditii de canicula. Fructele sunt ca niste mingi de ping pong, cu coaja putin mai groasa, dar nepretuite, cand celelalte rosii rodesc mai sarac. Parca mai gustoase pe masura ce se coc. Se pastreaza pe vrej multe zile fara stricaciuni. Nu s-au atins de ele gandacii puturosi.
- Pomme d'or orange - nou sosite. Sper sa semene cu cele anterioare.
- Black Cherry - printre favoritele noastre. Anul trecut au fost chinuite de odiosii gandaci puturosi ... O sa le seman in doua ture si o sa le inconjor cu craite si condurasi.
- Black Aisberg - bune si gustoase, dar n-au rodit pana la sfarsitul verii.
- Berao Black - ceva mai mari decat rosiile cherry negre, dar la fel de gustoase.
- Principe Borghese - anul al doilea in gradina mea. Ultimele pe rod, inainte de a da frigul ... Fructe mici, cu pielea groasa, apreciate la sfarsitul toamnei.
- Orange Queen - tardive, portocalii, carnoase si dulci.
- Miel de Mexique - revin in gradina dupa o pauza de trei ani. Cum nu se poate mai dulci, cu fructe pana tarziu in toamna.
- Roze de la tata - s-au comportat minunat anul trecut.
- Rosia XX - asa a ramas numele ei ... cu frunza de cartof, o necunoscuta rasarita pe gramada de compost in gradina parinteasca. Rezistenta, cu fructe rotunde, gustoasa si nepretentioasa.
- Des Andes - lunguiata, ca un ardei, foarte laudata pe forumurile de gradinarit. De-abia astept sa o gust.
- Cornul taurului - tot o rosie lunguiata. Semintele primite de la o cunostinta sunt pe punctul de a expira, asa ca trebuie sa le trezesc la viata.
- Clementine - micute, aplatizate si portocalii, ca niste mandarine in miniatura. Productive, ca toate soiurile cherry.
Principe Borghese |
Din 27 Ianuarie pana in 8 Februarie ( cu exceptia zilelor de 30 Ianuarie si 5 Februarie ) e bine de semanat ...
marți, 14 ianuarie 2014
Despre carti dragi
Prima amintire legata de carti e de pe vremea cand inca nu stiam sa citesc si bunicul ma incanta cu nesfarsitele " Povesti nemuritoare " in fiecare dupa amiaza. Stateam cuminte si ii sorbeam cuvintele, apoi asteptam sa adoarma si ma strecuram cu mare grija afara. Povestile erau necesare, somnul mai putin.
Prima carte pe care am citit-o repetat a fost un volum din " Basmele " lui Ispirescu, intr-o editie foarte veche, cu o coperta ce inca ma fascineaza, ca un labirint visiniu cu negru. Ma ascundeam in marul din gradina, care-mi oferea crengile cu darnicie. Ani de zile m-am catarat in el cu carti in brate ... ultima oara am stat acolo citind despre viata lui Michelangelo si de atunci, frumusetea cartii lui Irving Stone e strans legata de parfumul merelor. In ultimii ani locul preferat de citit s-a schimbat radical, acum e un sezlong de pe plaja, pe cat posibil o plaja linistita, fara muzica in difuzoare si cu cat mai putini oameni in jur.
Accesorii de lectura : un semn de carte special (de fiecare data altul ), o frunza sau o floare presata intre filele cartii, uneori o aripa de cicada sau de libelula, o ceasca de ceai sau o cafea cu gheata, o farfurie cu fructe sau un iaurt cu miere si, daca e iarna, un pled calduros si focul aprins.
Ce carti as vrea sa citesc ? " Edith Wharton's Italian Gardens " de Vivian Russel si cartea ce a inspirat-o " Italian Villas and Their Gardens " a doamnei Wharton, " Walden " de Henry David Thoreau, " Women in my Rose Garden " de Ann Chapman si lista ramane deschisa. Chiar ieri am vazut un titlu nou printre achizitiile unui gradinar pasionat . Cartea pe care si-o dorea cel mai mult pare foarte atragatoare. Mi se pare extrem de practic, sa ma documentez despre gradinaritul intr-un climat in schimbare.
Acum citesc despre musetel, am gasit o carte intitulata nici mai mult nici mai putin : " Musetelul vindeca 180 de boli ". Incepe cu istoria musetelului, de la Dioscuridis citire si in final sunt insirate niste retete de lichioruri de plante de mai mare dragul. Daca o sa le pun in practica, o sa le impartasesc cu voi, se intelege.
Ar mai fi si altele de povestit despre carti, librarii si biblioteci, despre jurnale, versuri si vise. Ramane pe mai tarziu.
Draga mea japoneza , sper ca ti-a facut placere sa citesti.
vineri, 10 ianuarie 2014
miercuri, 8 ianuarie 2014
La treaba
Au inceput sa treaca zilele mai repede si treburile in gradina se inmultesc.
In weekend am curatat de frunze trandafirii agatatori si sotul meu i-a stropit cu ulei mineral in rand cu cei cativa pomi fructiferi. Eu am taiat uscaturile si am dat indicatii. De una singura, nu stiu cum m-as descurca. E treaba grea sa stai pe scara si sa te lupti cu lastarii teposi. Urmeaza sa le pun ingrasamant la radacina, dar asta va dura mai mult si sper sa ma mobilizez pana la sfarsitul lunii.
In poza e Alchimistul, asa cum arata acum, desfrunzit si dezinfectat. In dreapta, jos, se vad cateva crengute de Cestrum. Anul asta e primul de cand ma stiu, ca nu a inghetat si a intrat cu frunze in Ianuarie ...
In alta ordine de idei, am inceput si eu sa caut in cutia cu seminte. Inca nu m-am atins de legume, dar am semanat Echium fastuosum in doua glastre mititele. Incepe asteptarea ...