miercuri, 12 februarie 2014

Placinta cu urzici

     Ieri a fost zi de placinta. Am adunat urzicile cele mai fragede si am incercat o reteta noua, cu radacini in traditia vlahilor din muntii Pindului.
     Daca stiti sa intindeti foi de placinta e bine, daca nu, cumparati foi de gata. Eu pun 1/2 de kilogram de faina, o cescuta de ulei de masline, o lingurita de sare, putin otet si apa calduta cam un pahar. 
    Pentru umplutura e nevoie de urzici oparite si tocate, cam o farfurie adanca plina cu feta sau telemea de oaie sfaramata, 3-4 oua proaspete, putin ulei de masline si doua linguri de iaurt grecesc ( iaurtul se poate inlocui cu smantana groasa ). Nu va pot da cantitatile exacte, fiindca eu lucrez " la ochi ", dar umplutura placintei cu verdeturi nu trebuie sa fie mai groasa de un deget, asa am invatat de la soacra mea. Eu am adaugat si spanac, pe care il aveam in congelator. L-am scos si l-am frecat cu o lingurita de sare, ca sa se dezghete rapid. Se storc bine de zeama verdeturile, se bat ouale, se adauga branza, se pipereaza dupa gust si se amesteca totul. 
     Foile se intind in tava unsa cu ulei de masline - doua foi jos, doua foi sus si stropim cu ulei intre foi. Umplutura se intinde uniform, apoi se intorc marginile foilor de jos peste umplutura si se infasoara ca un pachet cu celelalte doua foi. Pe deasupra, se unge cu ulei. Se cresteaza placinta in patrate inainte de a o pune in cuptorul fierbinte, ca sa iasa aburul pe masura ce se coace si sa nu se umfle la mijloc. Se tine la foc potrivit o ora si mai bine si se taie dupa ce s-a racit. 
     Pofta buna  !

36 de comentarii:

  1. Fetita chiar aveam de gand sa te intreb ceva :))) Imi spui, daca stii, cum se face iaurtul grecesc, pentru ca, in sfarsit, am mancat si eu si mi-a placuuut foarte mult? Stii, acum vacuta mea nu are lapte si sunt nevoita sa cumpar iaurturi.....
    Vad cartofii dulci la inradacinat, doamne ce mult dureaza pana fac radacini....
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai bun iaurt strecurat e din lapte de oaie, dar poti folosi si amestec ( lapte de vaca, oaie si capra ). Nu-i nimic special, doar ca dupa ce se leaga iaurtul ( pe care il faci traditional cu lapte caldut in care amesteci cateva linguri de iaurt simplu, care contine bacterii vii ), il pui intr-un strecurator tapetat cu tifon in mai multe randuri, pui strecuratorul intr-un vas si il lasi cateva ore sa se scurga in frigider.
      Eu am facut pe vremuri iaurt din asta din cel cumparat de la magazin. Iti amintesti, ca se gaseau niste iaurturi in borcanele mici de sticla ? Prima oara cand am facut tzatziki, in anii studentiei, am pus la stors iaurtul cumparat si gata :)
      Cartofii dulci germineaza intr-un ritm foarte lent. Ma intreb, daca ajung sa ii plantez in gradina ... Anul viitor trebuie sa ii pun in apa din toamna :)
      Te sarut, Vasi ! Succes la facut iaurt !

      Ștergere
    2. Eee, si eu care credeam ca este mai sofisticat :))) Acum astept sa fete vacuta si apoi trec la treaba. Multumesc si pupici!

      Ștergere
    3. Sa-mi scrii, cum ti-a iesit :)
      Seara frumoasa si transmite-i si lui Gioni multe salutari !

      Ștergere
  2. Pofta buna!... dar eu ajung acasa numai deseara si balesc dejaaaaaaaaaaaaaaa:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, imi pare rau, ca nu-ti pot trimite macar o bucata de placinta ... Ce-i in poza e masa mea de pranz, pozata in fuga inainte de a pleca la birou :) Asta si trei portocale :)
      Si eu ajung acasa tarziu azi, suntem colege de program, Brindusa :)

      Ștergere
  3. Cred ca a fost o bunatate, mi-ai adus aminte de placinta cu marar pe care o facea soacra mea! :))
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Placinta cu marar era sigur cu spanac :) E cea mai buna placinta " verde " :) Mai ai reteta ?
      Te sarut, Minnie !

      Ștergere
  4. Ce pofta mi-ai facut de placinta :)
    Trebuie facuta zilele astea, dar cu spanac din congelator, din pacate
    Las' ca vine el timpul sa culeg toate verdeturile...mmm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte buna si cu spanac din congelator. Sa pui multa ceapa verde si marar si o sa iasa o bunatate. Iar vara poti adauga frunze de mangold, praz, chiar si frunze de mac, cu cat sunt mai variate verdeturile, cu atat e mai gustoasa placinta.

      Ștergere
  5. Arata foarte bine! si mie imi plac foile facute in casa, n-am mancat niciodata urzici, ori nu stiu eu sa le pregatesc ori nu-mi plac. Cu spanac as incerca si eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de laude, Aurelia ! Trebuie sa le impart cu sotul meu, el intinde foile de placinta mai bine ca mine, eu am facut-o pe prima, mi-a iesit ca un trapez si pe urma a preluat el initiativa :)
      Daca amesteci urzicile cu spanacul n-o sa le simti atat de intens gustul. Ma gandeam, ca poate n-o sa le placa baietilor, dar m-am ingrijorat degeaba :)

      Ștergere
    2. Placinta ta arata foarte bine,chiar daca eu nu sunt o gurmanda,imi face cu ochiul.Esti o vrednicuta si ne dai sa invatam din toate cate ceva.Multumim.Cu drag,

      Ștergere
    3. Trebuia sa profit de recolta de urzici :) Macar de-as putea gati mai pe indelete ... ieri am avut o dupa amiaza cu program lejer si mi-am facut de lucru in bucatarie, dar am avut si ajutoare :) Eu multumesc, Flori ! O seara frumoasa, draga mea !

      Ștergere
  6. Дани, спасибо за новый рецепт. В России мы любим весенние пироги с луком и яйцом, пирожки с щавелем. Но ваши пироги очень аппетитны!

    RăspundețiȘtergere
  7. Z przyjemnością bym tego spróbowała, ale sama bym chyba nie dała rady zrobić. Pozdrawiam i buziak.
    Mi-ar plăcea să încerc, dar ea ar fi, probabil, nu a făcut-o. :. (Salutați-și sărute.

    RăspundețiȘtergere
  8. Bunicul mei avea o vorba, ca cine nu mananca urzici in martie il mananca purecii la vara:) Banuiesc ca si in februarie e bine daca le consumi :)) Sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Marc ! De zicala asta nu stiam. Oare ce legatura o fi intre urzici si pureci ?

      Ștergere
  9. My mouth is watering. This looks and sounds delicious!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A traditional recipe from Pindos Mountains :) I wish, you could taste the pie, Jennifer.

      Ștergere
  10. Na, ca mi-ai facut pofta de urzici, o sa ies si eu la vanatoare :)

    RăspundețiȘtergere
  11. În sfîrşit plăcinta cu urzici! Arată minunat! Mulţumim pentru reţetă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Marta ! Sper sa imbogateasca meniul de primavara al cititorilor !

      Ștergere
  12. Faina reteta cred ca sambata o incercam daca am urzici la Valcea. O seara minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa va placa :) Deci te muti mai la sud :) Te atrage gradina, nu ?

      Ștergere
  13. Nu am mancat niciodata placinta cu urzici dar arata delicios. Poate iti incerc si eu reteta cand apar si pe la noi urzicile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amestecate cu branza si spanac si invelite in foile crocante, devin foarte gustoase.

      Ștergere
  14. La mine, cand o voi face ceva mai incolo, va fi premiera de mancat urzici. Am incercat o data sa le gatesc ca pe spanac dar nu mi-au placut. Probabil ca daca le-as fi amestecat cu spanac, cum zici, erau mai bune. Mai trebuie sa incerc:) Placinta asta arata foarte bine si cred ca a fost si buna.

    Un weekend placut, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spanacul indulceste mult umplutura si as zice, sa pui si ceapa verde, praz si marar din belsug, ca sa acopere gustul urzicilor. A fost buna placinta, da :)

      Ștergere
  15. Placinta de casa buna si gustoasa!!! Nu am urzici, dar vreau sa incerc reteta de aluat si sa o fac cu brinzica sarata pentru sotul meu! Si as umple una si pentru mine, dar sa nu fie brinza; imi vine sa pun niste bacon sau ceva asemanator cu umplutura pentru pizza! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Placinta cu branza e cea mai simpla, adaugi doar oua si marar. Eu as pune si branza sarata si branza dulce, ca sa fie umplutura mai cremoasa. Bacon sau sunca nu folosesc defel, sunt adepta gusturilor traditionale :)

      Ștergere
  16. Si la noi zapada bate in retragere si ne da sperante ca vremea urzicilor este aproape. excelenta reteta!:)

    RăspundețiȘtergere