luni, 16 iunie 2014

Diverse


Ce se mai intampla in gradina, in pauzele dintre orele fierbinti si ploile neasteptate  ?  In afara de faptul ca am varfuit stivele de compost cu tot felul de resturi vegetale, si am legat rosiile taman inaintea unei furtuni, nu pot sa ma laud cu multe activitati. Trandafirii mi-au spus adio si au intrat in vacanta de vara. Cartofii s-au ingalbenit si i-am scos, desi floare n-am vazut de la ei. Am adunat o ladita de tuberculi indigo de marimea unui ou, pe care ma gandesc sa ii replantez in partea a doua a verii. Au aparut niste ardei iuti pe ici, pe colo.  Se coloreaza murele. Am atarnat la uscat doua manunchiuri inflorite de oregano si am faramat majoranul cules in toamna. Toata duminica mi-au mirosit palmele a majoran ...  

Bunicul ne-a adus o multime de dovlecei si incerc sa ii introduc in meniu gatindu-i in mod cat mai diferit. Am incercat salata lui Valerian , care s-a dovedit foarte buna si a fost asortata cu felii de rosii, primele de anul asta, tot din gradina bunicului. Apoi o tarta cu umplutura de dovlecel, oua si branza de oaie, chipsuri de dovlecel, omleta cu dovlecei - baby si dovlecei fierti cu cartofi si marar. Urmeaza dovlecei umpluti cu sos de lamaie si o supa cu suc de rosii si smantana, cum o facea bunica din partea mamei. 

Anul asta am multi capucini printre firele de rosii. Stiu ca li se mai spune si condurasi, dar eu asa m-am pomenit, poate fiindca in Banat traiau multi nemti si numele lor in limba germana e Kapuzinerkresse. Imi place gustul piperat al frunzelor, asemanator cu cel al cresonului. Iar de florile lui sunt cum nu se poate mai multumita. In fiecare an puneam seminte in gradina si rasareau doar cateva plantute mititele. De data asta am facut rasad in rand cu rosiile si mi-au rasarit toate, dar toate semintele.

O saptamana buna, tuturor  !

51 de comentarii:

  1. o gramada de retete cu dovlecei vad aici la tine, o sa caut si eu sa vad cum se fac chpsurile de dovlecei si sa vad si ce e cu salata lui Valerian pentru ca ma gandeam chiar azi sa cumpar cativa dovlecei :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar mai fi chiftelutele si dovleceii pane :) Chipsurile au fost ideea sotului, i-a taiat bastonase si i-a prajit in rand cu cartofii. Le-au placut copiilor. Salata e chiar mai buna dupa ce sta o zi la frigider. Spor la gatit, Pandhora :)

      Ștergere
  2. Buna ziua, O vreme atat de ciudata si schimbatoare n-am mai vazut niciodata. Lipsa caldurii si umezeala mult prea multa, au adus potop de fungi si ganganii, un an tare urat, cel putin pana acum, sa speram ca lucrurile se vor aseza pe fagasul normal. Minunata fotografia cu condurasul.
    O zi frumoasa si o saptamana minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Vasile ! Si eu tot asa zic, am cam iesit din tiparele obisnuite si se resimte in gradina. Nu-mi place sa ma plang pe blog, dar am si eu multe probleme ... Sa speram in mai bine !
      O zi buna, prietene !

      Ștergere
  3. Interesanta acea salata de dovlecei, desii aici nu sunt prea agreati.... oops!
    Mie imi placeau chiftelutele de dovlecei pe care le facea mama.
    Seara faina! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noua ne plac dovleceii :) Chiftelutele le gustam de regula cand mergem sa mancam la taverna, asa ca acasa le fac mai rar, dar sunt pe lista preferintelor celor mici. Numai bine, Minnie !

      Ștergere
  4. Buna seara!
    Unde are bunicul gradina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara ! Bunicul, adica socrul meu, gradinareste la mica distanta de noi. Locuim in acelasi oras, in partea continentala a Greciei, aproape de coasta de vest. Doar ca el e mai harnic si gradina lui e mai insorita :)

      Ștergere
  5. Nu prea ma omor cu dovlecelul,decat umplut.Eu n-am facut mai nimic in gradina,dar am flori,La condurasi ,noi le zicem nemtisori.Nu stiam ca se mananca,decand cu emisiunile astea pe la tv.Avem multi pe vremuri,poate mai gasesc poze,dar erau prea agresivi.Umpleau tot spatiul si al altor plante. Nu stiu cum au disparut.O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fie ca ai flori, fie legume, important e sa te simti bine in gradinuta ta :) De nemtisori nu stiam, am mai auzit de coltunasi si condurul doamnei. Se mananca si frunzele si florile si arata grozav pe o salata festiva. Eu nu m-as supara sa fie agresivi, mai ales acum vara. Acopera pamantul si mentin umezeala la radacinile rosiilor si asta-i tare bine, ca eu n-am mulcit in gradina de legume. Toate cele bune, Flori !

      Ștergere
  6. What a wonderful red nasturtium, mine are still just tiny. Hope they are as beautiful as yours when they finally open.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. The red ones are the most beautiful. But I love them all :) Hope yours will be gorgeous, Rosemary !

      Ștergere
  7. Maghiranul are miros foarte frumos. Am incercat si eu anul trecut si in gradina si in jardiniera, si i-a placut numai in jardiniera sa creasca, poate pentru ca a avut pamantul mai afanat decat in gradina. Si la noi cand cresc dovleceii sunt atat de multi, incat ne gandim ce sa facem din ei. In salata de vinete amestecata si tocata impreuna cu dovleceii ii utilizam cel mai frecvent.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maghiranul miroase bine si verde si uscat. Eu nu ii afan pamantul aproape deloc si ar trebui sa nici nu-l ud, ca sa fie cat mai aromat. Dar cum e langa trandafiri, primeste apa mai mult decat are nevoie. Se inmulteste si prin seminte, vad ca au aparut plantute noi in straturi mai indepartate. In curand o sa ma invadeze :)
      In salata de vinete n-am incercat sa pun dovlecei, e o idee buna. In schimb am pus rosii coapte, care se potrivesc de minune. Iar dovleceii i-am folosit in loc de vinete la musaca. Acum tocmai am luat de pe foc dovleceii umpluti. Pranzul de maine e asigurat :)

      Ștergere
  8. Am vazut si eu ce miros persistent au plantele astea aromatice, daca dai cu ele pe la nas, iti raman precum un parfum fin cateva clipe bune dupa tine.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai ales vara, in zilele toride, mirosul frunzelor e foarte intens. De aici si obiceiul de a culege plante tamaduitoare in noaptea de Sanziene. Te sarut, Vasi !

      Ștergere
  9. Si mie imi plac foarte mult dovleceii dar nu-i gatesc prea variat, in tot cazul nu exista ciorba fara dovlecei! chiftele de dovlecei, pane cu usturoi...
    Condurasii sunt superbi, au inceput sa infloreasca si ai mei.
    O saptamana frumoasa, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dovleceii se preteaza la foarte multe retete. Cea mai raspandita modalitate de a-i gati in Grecia e sub forma de salata. Se fierb in apa cu sare si se servesc cu ulei si lamaie, de obicei impreuna cu alte legume fierte ( cartofi, morcovi, fasole verde sau frunze verzi ). Iplus placinta de dovleac, care e prin excelenta o placinta de vara :)
      Condurasii sunt ca niste comori ascunse la picioarele rosiilor :)
      Seara frumoasa, Reli !

      Ștergere
  10. Cica capsulele verzi cu seminte de capucini se pot pune la borcan ca si caperele, ai incercat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am incercat, Green. Am avut o experienta nemultumitoare cu bobocii de capere si de atunci am lasat-o balta, mai ales fiindca ma aprovizioneaza cu capere de foarte buna calitate cumnatul meu si sunt sigura ca eu n-as reusi sa le prepar mai bine. Am citit recent, ca si bobocii de papadie s-ar putea conserva in otet.

      Ștergere
    2. Ca mi-am adus aminte, cica si capsulele cu seminte de la ridichi se pot mura la fel :)

      Ștergere
  11. Condurasii-capucini sunt flori pe care ma chinui de patru ani sa le prind in gradina la mine. In fiecare an ieseau, dar infloreau foarte putin, tija li se lungea ca o liana si apoi mureau. Anul asta i-am asezat in plin soare. Au facut o gramada de frunze sanatoase (pe care mi-e frica sa le si gust - n-am mancat niciodata), dar flori inca nu, doar doua. Mai astept.
    Tu cum prepari frunzele astea? Eu as pune la borcan capsulele, cum zice green.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frunzele tinere sunt cele mai gustoase, Cristina. Cu cat se matureaza, devin mai amare si mai piperate. Florile au un gust mai fin. Sa nu-ti fie frica si sa le consumi cu incredere, dar in cantitate mica, ca sa nu te apuce vreo durere de burta. Se pot folosi frunzele si florile uscate in amestecuri de ceaiuri de plante, tot cu cu masura, ca sa nu schimbe prea mult gustul. Au efect antimicrobian, antifungic si fac bine in infectiile respiratorii. Se pare ca in viitor, in loc de antibiotioce o sa luam tablete cu extract de capucini :) E o solutie pentru microbii care devin rezistenti la medicamente.
      Eu pun cateva frunze in salata iar florile le ciugulesc cand sunt la treaba in gradina. M-am gandit sa le adaug tocate si intr-o crema de branza sau un unt aromat cu verdeturi si am gasit undeva o reteta de sos de macaroane cu frunze de capucini, pe care intentionez sa o pun in practica.
      Daca faci capsule murate, sa ne dai raportul :) Se pot folosi si bobocii plantei, dar se pare ca sunt mai gustoase bobitele cu seminte verzi.

      Ștergere
  12. Ce frumos e! Am avut si eu condurasi anul trecut, dar anul asta- pauza. Murele suna bine, iar apoi le urmeaza zmeura :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu cat culoarea petalelor e mai inchisa, cu atat se vede mai frumos catifeaua florilor ... ma atrag foarte mult din punct de vedere fotografic, dar inca n-am reusit sa fac multe poze cu ei. Murele urmeaza, zmeura e pe stand by pana ajungem in Romania, aici a disparut cu totul din gradina. In locul ei cresc tufe de oregano, pelin si hrean ...

      Ștergere
  13. Mai convins sa trec si eu dovleceii pe lista ; o prietena mi-a spus ca dupa ce ii prajeste ii pune intr-un vas alternand cu felii de rosii si usturoi , apoi la cuptor . Cica ar fi o minunatie , vom vedea . O saptamana buna si tie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convinsa ca prietena ta are dreptate :) Eu as adauga si niste branza rasa la reteta ei, iar mai incolo merge si un strat de ardei grasi copti.

      Ștergere
  14. Dani, mi-ai dat o idee foarte buna cu dovleceii prajiti. Copiilor nu le-au placut niciodata, de aceea nici nu pun in gradina, dar primesc de la mama; ea are in fiecare an supraproductie. Acum ii voi incerca prajiti si le dau mofturosilor fara sa le spun ce e!
    Condurasii arata minunat, sunt mai frumosi acestia rosii decat cei galbeni. Voi cauta soiul acesta.
    Majoranul l-am pus si eu la ghiveci, pe terasa, si e frumos. De fapt gradina mediteraneana am realizat-o pe terasa de la sud si am amestecat in ghice florile cu mirodeniile. Sper ca peste o luna sa scriu despre ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mofturosii mei au fost incantati de dovlecii prajiti. Le mai plac si feliati subtirel la mandolina si prajiti in aluat facut cu bere sau vin alb.
      Condurasii rosii sunt si favoritii mei :) Sunt sigura, ca gradina mediteraneana arata bine, acum ca a dat de caldura. O sa ma bucur sa o vad, cand o sa ne-o prezinti pe blog.

      Ștergere
  15. mai Dani...am pierdut eu salata? :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Dovleceii sunt preferatii mei, in toate felurile, chiftelute, prajiti cu ou sau fara dar cu mult mujdei de usturoi , umpluti, ciorba, souffle cu mult marar, etc...sunt deliciosi. Caltunasii sunt foarte frumosi, am si eu si-mi place parfumul lor dar, nu cred ca as putea sa-i mananc, gustul lor nu-mi place.
    Sa stii ca exista niste soiuri de cartofi care nu fac flori, din astia am si eu in gradina si la fel ma gandeam ca inca nu sunt facuti pentru ca nu au facut flori si s-a gandit cineva sa ma lumineze :)) dupa care am inceput sa scormonesc pamantul si vaai, surpriza! aveam cartofi :)) Inca sunt in pamant, si aici ploua de rupe de 3 zile ...oare s-or strica? si usturoiul este tot in pamant....Zile cu soare bland, pup, Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dovleceii sunt vedete in bucatarie in perioada asta :) Daca nu-ti plac caltunasii, nu-i manca, Danuta :) Eu ma dau in vant dupa flori.
      Nu stiam ca exista si cartofi ce nu infloresc. M-as mira sa fie ai mei in categoria asta, are si mama in gradina de acelasi soi si ai ei au floare. Dar e bine si asa, o sa mai incerc si la sfarsitul verii, la noi e bine, ca putem sa-i semanam de doua ori pe an.
      Sper sa nu se strice legumele din cauza ploii. Trei zile nu-i mult, dar apoi trebuie sa se zvante nitel pamantul ca sa puteti intra in gradina. Iti tin pumnii !
      Aici e soare, dar a scazut temperatura la 28 de grade si inainte de weekend se anunta ploi. Poate ne ocolesc. Vreau sa fiu optimista, copii isi doresc maine sa mearga la mare. Azi a fost ultima zi de scoala si rasuflam usurati. Incepe vacanta mare :)

      Ștergere
  17. Salut Dani. Văd că toată lumea are nemulţumiri în legătură cu vremea, să ne consolăm dară cu faptul că nu ne supără căldura. Aici, la munte e chiar frig. Dar nu putem schimba nimic. Văd că ai nişte conduraşi splendizi. Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Marta ! Cam asa, daca era prea cald, cadeam in extrema cealalta :) Nu putem schimba nimic si trebuie sa ne adaptam. Pe de alta parte, experienta de gradinar se imbogateste :) Condurasii asteapta sa le fac si alte poze. O zi buna, draga mea !

      Ștergere
  18. Eu mananc toata vara chiftelute de dovlecei, dar coapte la cuptor, am avut si peste iarna dovlecei congelati (dati prin razatoare) si feliati pentru budinca cu ou, spanac, mangold sau macris si branza.
    Anul acesta am reusit si eu sa cultiv condurasi, tare imi plac.
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu m-am gandit sa fac chiftelute la cuptor, dar la urma urmei, de ce nu :) Sigur sunt mai sanatoase. Budinca ta cu dovlecei, verdeturi si branza imi suna tare bine. E ca o placinta fara foi. Sa citesti despre proprietatile condurasilor, nu numai ca sunt comestibili, dar au si proprietati medicinale. In ultima vreme au crescut mult in ochii mei :) Te imbratisez, Myky !

      Ștergere
    2. Stiam de condurasi doar ca de cativa ani nu mai reuseam sa gasesc seminte iar acum imi pare rau ca nu am luat mai multe pliculete (si pentru anul urmator).
      Am in vedere o reteta de pesto:
      http://meatsrootsandleaves.com/2010/08/15/nasturtium-and-walnut-pesto/
      si una de otet
      http://birdworms.com/2011/07/18/nasturtium-vinegar/
      a, si mai vreau sa combin si niste unt cu flori si frunze.
      te pupic!

      Ștergere
    3. La unt aromat ma gandisem si eu. Si la pasta de branza :) Merci de retete, Myky ! Suntem mari amatori de pesto :)
      Daca nu gasesti imi scrii si iti trimit eu seminte, oricum o sa caut pentru mine. Weekend placut !

      Ștergere
  19. Buna Dani! Anul acesta am incercat sa fac rasaduri de condurasi, dar n-am avut suces. Bine ca mi-ai adus aminte. Am pastrat niste seminte in beci pe care am zis sa le plantez in gradina, dar am uitat. Oare or mai face flori daca le plantez in we? Cat despre dovlecei pot spune ca si noua ne plac foarte tare si ma bucur ca am gasit retete noi atat la tine cat si in comentarii.
    Vroiam sa te intreb ceva: cum se numeste floarea aceea cu clopotei liliachii pe care o ai in postarea cu glicina. Mi-a ramas gandul la ea si am uitat sa te intreb. Eram in extaz privind glicina. :) Cu drag, MihaelaT.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Mihaela ! Presupun, ca poti planta si acum condurasii, mai ales daca vremea e mai umeda. Rasar greu daca s-a instalat deja caldura, altfel nu vad de ce nu te-ai bucura de ei in vara asta. Chiar daca vor face numai frunze si tot o sa arate bine.
      Retele cu dovlecei sunt nenumarate. Daca includem si florile de dovlecel, lista va fi complecta :) Am gustat zilele astea niste flori umplute cu orez si mirodenii, o bunatate. Eu pana acum le foloseam doar in omlete, acum ma gandesc, sa ma diversific :)
      Floarea cu clopotei liliachii ... Am postat recent o fotografie cu degetei, dar clopoteii erau albi cu puncte liliachii, si o fotografie cu campanule bianuale violete, dar nu-mi amintesc sa fi scris despre glicina in postul respectiv. O sa citesc din urma, poate depistez care-s clopoteii cu pricina :) O zi frumoasa de vineri, draga mea !

      Ștergere
    2. Dani, scuza-ma! Eu am gresit - of. :( Am ramas cu gandul la glicina ta cea frumoasa! Vezi cat m-a marcat postarea aceea?! :) Mi-am amintit ce s-a inatmplat - o colega m-a intrebat cum arata glicina si eu repede la tine in Jurnal la postarea cu glicina. :)
      Cred ca apucasem sa citesc si postarea din ziua respectiva - " Flori de vara" (2 iunie 2014) si am incurcat borcanele. :) :) :)
      Deci, floarea de care te intrebam e cea din ultima poza si se mai vede in fundal la penultima poza. Este lila/mov si are niste clopotei care stau in sus. Am mai retinut si propozitia in care spuneai: " Clopoteii liliachii se leagana in vant alaturi de tijele subtiri ale nemtisorului. Presupun ca nemtisorul este floarea alba din penultima poza - fata?!
      Multumesc frumos si scuze inca odata pentru incurcatura. Un sfarsit de saptamana cu soare ca sa puteti merge la mare! Cu drag, Mihaela T.

      Ștergere
    3. A, am uitat. Iti multumesc frumos si pentru raspunsul privind semintele de condurasi cat si pentru reteta cu florile de dovlecei. Nu am mancat pana acum dar am vazut la TV la emisiunea lui Jamie Oliver. Am plantat si eu anul acesta trei seminte de bostan (de dovlecei nu am loc in gradina) dupa indicatiile Andreei Nedea si mi-a iesit unul. Daca face flori, promit sa incerc reteta cu orez si mirodenii. O seara buna!

      Ștergere
    4. Nu-i nevoie sa te scuzi, Mihaela :) Eram sigura ca ai asociat glicina cu clopoteii fiindca ai citit mai multe posturi la rand. E vorba de Campanula medium, sau clopoteii de Canterbury. Sunt bianuali si sunt colorati in albastru-violet, alb sau roz. Seamana condurasii cat mai repede. Iar florile de bostan rupe-le doar daca esti sigura ca sunt flori masculine, altfel o sa ramai fara recolta :) Merci de urari ! Un weekend cat mai frumos si tie !

      Ștergere
  20. Bunica mea le spunea acestor floricele minunate - conduraşi sau colţunaşi. Cei mai mulţi erau culoarea oranj. Cât despre dovlecei.... este vremea lor şi sunt atât de gustoşi, în orice mâncare i-ai pune.
    Weekend frumos, dragă Dani! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oranj, galbeni, rosii si visinii : ) Condurasii au o paleta foarte calda de culori, atat de potrivita cu anotimpul estival. Iar florile pot orna minunat o salata de dovlece i :)
      Merci de vizita, Alex ! Weekend frumos !

      Ștergere
  21. Nouă ne plac mai ales dovleceii umpluți și dovleceii-pane. Cât despre călțunași sau condurași ori capucini, habar n-aveam că se mănâncă ! Se face salată din frunze sau cum ?

    Săptămână bună, Dani ! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti adauga frunze fragede de capucini si petale colorate in salate, sunt piperate si au un gust asemanator cresonului. O saptamana frumoasa, Zina !

      Ștergere
  22. Pana la profitul medicinal, culoarea condurasilor tai e splendida, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar ei mai coloreaza acum gradina. Ma bucur, ca am plantat multe radacini :)

      Ștergere