luni, 22 septembrie 2014

Flora Graeca - In mijlocul Atenei

Cam asa arata o floare a arbustului de capere. 
Cel din poza creste printre ruinele Parthenonului. 

Ma atrage desenul staminelor mov pe fondul alb al petalelor ... 

Bobocii florilor sunt printre condimentele mele favorite. Citisem despre ei in cartile de retete ale bunicii dar i-am gustat tarziu, ani buni dupa ce le-am descoperit numele si initial nu ma dadeam in vant dupa bobitele verzi si sarate. Acum am grija sa nu-mi lipseasca niciodata din camara.  

Caperele : mancarea saracilor, medicament si afrodisiac ...

28 de comentarii:

  1. What a beautiful flower Dani. We don't have them fresh overhere, only in pots. You always amaze me how many different things are growing in your garden. Wish I could see it one day with my own eyes.
    Have a lovely afternoon.
    xxx marijke

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. My dear Marijke, this one is growing on Acropolis :) But I would love to have some capari in my garden :) And I belive sometimes wishes are coming true :) Hugs and kisses !

      Ștergere
  2. Faina fotogafia. Plnta nu o cunosc. Creste si la noi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se intalneste in bazinul Mediteranei si in unele tari e chiar cultivata. Ii plac terenurile stancoase si uscate si creste din abundenta pe zidurile vechi. Nu stiu cum i-ar place in glastra ...

      Ștergere
  3. Mi-ai amintit, Dani, de borcanelul meu din camara, deschis..ohoho...nici nu mai stiu cand.Nici nu mai stiu la ce le-am folosit, stiu ca odata am umblat prin magazine sa le caut, dar atunci aveam, descoperisem o reteta in care trebuiau, dar am uitat. Tu in ce le pui?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca deschizi borcanul, trebuie pastrate la frigider. Cred ca va trebui sa le arunci, Elisa ...
      Eu le pun in salata de rosii, impreuna cu feta si masline, in pasta de masline ( ceva asemanator vestitei tapenade pe care o prepara in sudul Frantei ), la salata de cartofi fierti cu maioneza, in unele sosuri pe care le servesc la macaroane sau la peste si in general unde mi se pare ca se potriveste gustul lor picant. Daca ti se par prea sarate, le poti clati in cateva ape inainte de a le folosi la gatit.

      Ștergere
  4. Frumoasa floare!Nu folosesc capere,dar nu se stie.Azi am facut varza rosie calita pentru prima data.O saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e surprinzator de delicata :) Noua ne plac caperele, dar si varza rosie. In curand vine si randul ei in bucatarie. Pana atunci insa, am niste verze din cele cu frunze verzi pe care le voi gati cu orez intr-o zi de post :) Zile frumoase, Flori !

      Ștergere
  5. Frumoasa floare si gustul e deosebit. Acum ca mi-ai amintit ma duc sa caut borcanelul din frigider, poate ii gasesc vreo utilizare... mi-ar place insa floarea intr-un colt de gradina. :) Toate cele bune Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ii poti gasi multe utilizari :) Cu floarea o sa te dezamagesc, nu cred ca ar rezista in gradina ta ... Seara frumoasa, Danuta !

      Ștergere
  6. Mov cu alb, o combinație deosebit de elegantă.
    Mie îmi plac caperele foarte mult, mai ales în salate cu pește afumat, dar și acele anșoa încolăcite în jurul boabelor de capere.

    N-am văzut însă niciodată floarea de capere, mulțumesc pentru noutate ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci ma bucur, ca ti-am facut cunostinta cu o floare noua, Zina :) Poate o s-o intalnesti in calatoriile tale viitoare.

      Ștergere
  7. Ca mi-ai adus aminte, trebuie sa scot semintele de capere din frigider, si apoi sa le seman :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spor la semanat, Green ! Sper sa le mearga bine in balconul tau :)

      Ștergere
  8. Buna, capere n-am folosit dar floarea arata foarte frumos. O zi cu spor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Numele plantei îmi este cunoscut, dar atît. Fotografiile tale sînt mereu superbe. Mulțumesc pentru informația interesantă despre capere.

    RăspundețiȘtergere
  10. Floarea e frumoasa, cu personalitate, dar caperele mie nu-mi plac.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu plac tuturor :) Pe vremuri, mie nu-mi placeau maslinele :)

      Ștergere
  11. Ce interesant! Chiar ca nici nu stiam cum arata caperele care la noi se gasesc doar murate.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se consuma bobocii ( care sunt cu atat mai apreciati, cu cat sunt mai mici ) , vlastarii tineri si fructele. Se zice ca romanii mancau atatea capere, incat le puneau la murat in butoaie :)

      Ștergere
  12. Capers have really beautiful flowers. Love those purple stamens.

    RăspundețiȘtergere
  13. E frumoasa fotografia, Dani! Am mai vazut flori de caperre in fotografii, poate chiar la tine pe blog, nu-mi amintesc?! Eu le folosesc la snitele de vita, cu ceapa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, ca iti place ! E o ipostaza mai neobisnuita, cu floarea deschisa doar pe jumatate si staminele cumva mototolite :) Parca am undeva o poza cu zidurile castrului de la Methoni gatite cu tufe de capere, dar acolo nu se remarca gingasia florii.
      La snitele n-am folosit bobitele verzi, dar o sa le am in vedere :) Merci !

      Ștergere
  14. Caperele, mancarea saracilor?! La magazin au preturi maricele!
    Noua ne plac foarte mult, iar fata mea le mananca direct din borcan, cu lingurita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, pe vremuri erau mancarea saracilor :) In Romania au preturi maricele, aici cine vrea le culege si le pune la murat. Cresc mai ales pe zidurile pietroase, pe aproape de mare.
      Sunt destul de sarate, ca sa le mananci cu lingurita :)

      Ștergere