marți, 30 decembrie 2014

Ceva bun cu migdale

Fiindca Vasi mi-a cerut reteta ...
Din categoria " fara legatura cu gradina "  :  prajitura Craciunului 2014. 
Ceva nou, dar care contine multe ingrediente traditionale bucatariei grecesti. Blatul dens si aromat e dublat de un strat de ciocolata amaruie. 

Pentru blat se amesteca 400 de grame de faina de migdale cu 200 de grame ciocolata amara maruntita, 150 de grame fisticuri si nuci usor prajite si tocate grosier, 80 de grame smochine uscate taiate marunt si inmuiate o ora in 60 ml cognac, doua linguri de amidon si cinci linguri de zahar nerafinat. Se amesteca apoi cu sase albusuri batute spuma cu cinci linguri de zahar. 
Se da la cuptor intr-o forma tapetata cu hartie de copt ( o forma cu diametrul de 26 cm si inaltimea de cel putin 6 cm ). Cuptorul se preincalzeste la 200 grade Celsius. Dupa 10 minute se scade temperatura la 150 de grade si se mai lasa o jumatate de ora. 
Inainte de a fi gata blatul se topesc la abur 350 de grame de ciocolata cu un pachet de unt ( 250 de grame ), apoi cand se raceste putin, se amesteca in crema de ciocolata sase galbenusuri, batute spuma cu doua oua intregi si trei linguri de zahar. Se toarna imediat peste blatul scos din cuptor si se mai lasa la copt un sfert de ora la 100 de grade Celsius.


PS - Vasi , asa-i ca seamana cu prajitura ta  ? 

duminică, 21 decembrie 2014

Sarbatori cu bine !


Sfarsitul de an e aproape si nu prea mai am timp sa povestesc pe blog.
Prajituri, cumparaturi, pregatiri pe mai multe fronturi si planuri in gand pentru gradina de anul viitor ... e un talmes-balmes, ca de obicei. 
O mica pauza va fi binevenita.

Va urez, cu mult drag, sa petreceti sarbatori fericite  ! 

Sa ne vedem sanatosi in 2015  !



luni, 15 decembrie 2014

Din weekend

Ieri si alaltaieri au fost doua zile splendide si am petrecut diminetile in gradina. In sfarsit, timpul meu liber s-a suprapus vremii insorite  !

Am tuns trei trandafiri agatatori si jumatate si am impletit din ramurile moi ale unuia patru cununi. Inainte de Craciun o sa le impodobesc cu buchetele verzi : rozmarin si mirt, crengute de maslin si frunze de dafin. Am planuri multe, dar ramane de vazut daca o sa pot sa le pun in practica. 
Pana una alta, am facut marmelada de portocale si am pus coji de mandarine la macerat in alcool. Urmeaza lamaile si mai incolo chitrele. 

Si fiindca n-am facut poze in gradina, pun o fotografie cu lacul ieri la amiaza. Mi se pare, ca descrie perfect linistea unei zile luminoase de duminica in coltisorul nostru de lume.


vineri, 12 decembrie 2014

Doi


Unul albastru si unul galben.
Se vede, ca azi a fost o zi frumoasa, nu  ?





Un sfarsit de saptamana insorit si spor in tot ce faceti  !

Interludiu


Melancolie, 
nesfarsire, 
gust sarat pe buze 
si aer rece aducator de ploaie ...




marți, 9 decembrie 2014

Din ultima calatorie

Intr-una din cele mai ploiase zile ale toamnei, am trecut muntii spre Sparta. Pe intuneric am ajuns la poarta cetatii Monemvasia, adica " Cea cu o singura intrare ". Am intrat si am calatorit in timp. Doua zile am privit soarele si norii deasupra marii, urcand si coborand caldaramurile slefuite de vreme. Am oftat de prea multa liniste si frumos. Inca visez cu ochii deschisi la stanca rosiatica, la casele ce se colorau in liliachiu in amurg, la valurile ce murmurau chiar si din spatele ferestrelor ... 

luni, 8 decembrie 2014

Sapaturi

Stiu ca mai peste tot ploua indarjit si soarele e scump la vedere. 
Si la noi e la fel, doar ca termometrul nu scade sub zece grade.
Ieri am profitat de o dimineata mai calma si am reusit sa ducem la bun sfarsit o misiune in gradina. Am transplantat una din cele doua hortensii, pe cea mai mica, ce se revarsa de-a dreptul pe alee.

Parca se zice ceva cand se face nod ata in urma cusaturii. Cred ca de bine. 
Ei, la hortensia asta s-a rupt de doua ori coada harletului in timp ce incercam sa ii eliberam radacinile. Cu chiu cu vai am reusit sa o asezam la casa noua. In locul ramas am tras toate frunzele murate de ploaie, am afanat pamantul deasupra si am infipt o duzina de Muscari armeniacum si cativa bulbi de anemone primiti la pachet de la Mos Nicolae din Romania. 




duminică, 7 decembrie 2014

De duminica

Trandafirul din gradina mamei, 
 zambeste in a doua duminica de Decembrie.

Sa va fie bine, 
sa va mearga totul din plin 
si sa ajungeti odihniti in prag de sarbatori  !


marți, 2 decembrie 2014

Florile dalbe

Anul asta chiar mai devreme decat de obicei. Dupa cate vad, sezonul narciselor se va lungi de la inceputul lunii Decembrie pana prin Martie. 
Cele din poza sunt transplantate. Am scos la sfarsitul lui August doua tufe Paperwhite ce faceau doar frunze, bulbii au stat cam o luna la frigider si apoi, cand pamantul s-a inmuiat dupa primele ploi, au revenit in gradina. Ma asteptam sa fie mai intarziate, dar m-am inselat. 


Pentru mine ele marcheaza inceputul unui nou an in randul florilor.
Sper sa va insenineze si pe voi si sa zambiti, cum zambesc si eu cand le vad.


Cu drag, pentru voi  !



sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Scoici cu frunza

In penultima seara de toamna ...


Zi frumoasa maine  !

joi, 27 noiembrie 2014

Flora Graeca - Ceapa marii

   Dumneaei e Urginea maritima sau ceapa marii. E fotografiata in Octombrie trecut. Acum deja inflorescentele palide s-au ofilit si planta se pregateste sa scoata frunze noi. Frunzele, multe si lucioase, ca un buchet, vor impodobi usile si balcoanele in prima zi a Anului Nou. E un simbol al renasterii in cele mai vitrege conditii, fiindca rasare si creste pe coaste stancoase, fara nici un pic de apa, doar cu roua cerului. 
Traditia se pare ca a inceput-o Pythagoras, cel cu teorema.
Nu-i asa, ca e frumoasa  ?




Daca infloreste in intregime, iarna va fi ploioasa ...

duminică, 23 noiembrie 2014

Mirari

La sfarsit de Noiembrie, o tufa de levantica are flori. 
Parfumul e  mai slab decat vara, 
dar surpriza de a o vedea in gradina, compenseaza.
O picatura mov intr-un vartej de verde ...


Ar trebui sa va rasfat cu mai multe fotografii. 
Mi-a cam lipsit entuziasmul in ultima vreme ... se mai intampla.
Va urez o saptamana linistita  !  

marți, 18 noiembrie 2014

Ajutor de gradinar

Cip - cirip  !

De fapt in gradina ma acompaniaza un macaleandru in perioada asta a anului, dar de pozat, am pozat o vrabiuta. 
De notat in jurnal, ca am plantat duminica zece salati cu frunza creata, sapte verze, zece fire de praz si niste patrunjel. In rest, nimic nou. 
E cald si ploua.


sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Salata de sezon


Faceti cunostinta cu cicoarea spinoasa = Cichorium spinosum.
Modesta buruiana se numara printre ierburile cele mai apreciate in bucataria greceasca, cele mai gustoase fiind cele culese pe limbile de pamant din apropierea marii. Mai ales cretanii o au la mare pret, cicoarea asta fiind in varful listei celor mai bine de 30 de ierburi pe care le folosesc la gatit.
 Cei ce nu-si aduna singuri ierburile, le cumpara la piata cu 3 euro kilogramul. Incredibil, dar adevarat.

Sunt amarui, cu un strop de dulceata. Se folosesc atat in salata ( fierte fara sare, ca sa isi pastreze culoarea, apoi stropite din belsug cu ulei de masline si lamaie ), cat si in diverse retete, mai ales cu carne de miel sau de ied. 
In perioada de vara nu figureaza in meniul tavernelor, dar acum e sezonul lor de varf. Dupa ploaie, ierburile cresc ca din apa. 

In greceste salata de ierburi se cheama " horta " 
iar delicata cicoare spinoasa e cunoscuta sub numele de " stamnagathi ". 

Weekend cat mai linistit si zile frumoase la mijloc de Noiembrie  !

joi, 13 noiembrie 2014

O ghirlanda mai ciudata

Ce se poate face cu cochiliile de melci  ? 
O ghirlanda asortata impletiturii de usturoi.
Culorile si rotunjimile se potrivesc perfect.


PS - Anul asta am plantat bulbisori de usturoi salbatic in loc de lalele. 
I-am adunat de pe malul marii, intr-o zi cu soare si ploaie ...

duminică, 9 noiembrie 2014

Privind spre Sud

Doar o fotografie astazi, care mi-e tare draga.
E de acum doua saptamani, de la Monemvasia. In ultima dimineata, in timp ce luam micul dejun in mica si luminoasa bucatarie a gazdelor ( iaurt cu piure de fructe si miere si felii de paine cu dulceata de smochine ), priveam extaziati prin ferestrele inalte norii, soarele si marea ce dadeau recital. 
Mi-am inchipuit corabiile cu vasle ce atingeau continentul acolo, 
venind dinspre Creta regelui Minos ... 


O saptamana buna, tuturor  !

joi, 6 noiembrie 2014

Noiembrie cu flori

Azi dupa amiaza am reusit sa fac cateva poze. 
Podoabele lunii Noiembrie se leganau in vant : tufanele si trandafiri. 
Le-am privit prin lentila aparatului foto, pana ce lumina s-a imputinat si petalele s-au voalat. Roz si rosu, alb si caramiziu ... 

Incep sa isi faca simtita prezenta dragele mele narcise, varfurile lor verzi se inmultesc pe zi ce trece. Ma bucur, ca au rezistat aproape toate.
Anul asta am plantat foarte putini bulbi noi, printre care doar sase lalele violete, cumparate in graba la o benzinarie. 

Narcisele vor fi florile mele de primavara in gradina ...

joi, 30 octombrie 2014

Cu - cu

La sfarsit de Octombrie cetos, in prag de iarna ...


Ce mai faceti dumneavoastra ?  Eu n-am cu ce ma lauda in gradina si nu prea am ce fotografia, asa ca am lasat blogul suspendat. De facut sunt multe, dar ziua e scurta si umezeala intra in oase. E mult mai placut sa stau langa foc si  sa privesc flacarile cum ard. Ne indulcim cu mere, kiwi si castane fierte in asteptarea primelor portocale zemoase. Am trecut la regimul de iarna, cu salati de ierburi fierte si salata de varza, impestritata cu morcov ras si ardei taiat subtirel. Rosiile ne-au spus adio, dar am intampinat cu pofta uleiul proaspat de masline. E verde - auriu, onctuos, putin tulbure si are gustul verii ... 

In weekend-ul trecut am ajuns pana la Monemvasia, in sudul Peloponezului si am absorbit frumusete si liniste prin toti porii. Chiar inainte de plecare, langa poarta cetatii, pe costisa dinspre mare, am avut surpriza sa vad prima frunza frageda de smochin. Mi s-a parut un semn de bine. 
Credeti in semne  ?  

luni, 27 octombrie 2014

Doar una

O floare pentru voi, in miez de toamna.

Ne-am zgribulit, ne-am retras in casa 
si speram sa ne zambeasca soarele cat de curand.
Intreaga Grecie a stat sub nori de ploaie in ultimele zile ...



miercuri, 22 octombrie 2014

Altfel de flori

Va plac florile, nu-i asa  ?
Sunt minunate si pe portelan.
Cele fotografiate sunt expuse in muzeul gradinii Boboli 
care e chiar langa gradina de trandafiri.

duminică, 19 octombrie 2014

Lumina laterala

O imagine graitoare pentru ziua de azi : 
rozmarinul in lumina unei dupa amieze tarzii ... 

Ieri si azi am curatat doua straturi in ritm de testoasa. Am mai plantat cativa bulbi, am facut planuri unde o sa pun salata si unde morcovi. 
Am rupt o rosie pentru micul dejun si cateva frunze de rucola, am curatat o varza pentru salata la pranz si am ciugulit cateva mure stafidite.
Sunt recunoscatoare pentru fiecare frunza, floare sau fruct pe care ni le daruieste gradina. Nu e mult, dar e sanatos si nu se arunca nimic. 

Atmosfera a fost atat de curata, incat mi-am dorit sa fiu in varf de munte. Poate inca mai ajung sa calc pe cararile marginite cu iarba fosnitoare si tufele punctate cu rosu de macese, daca nu se schimba vremea prea curand.

Zile frumoase va urez si voua  !  O saptamana buna, cu spor in toate  !


joi, 16 octombrie 2014

Din nou, roz

Pe masa din sufragerie au poposit primele ciclame, 
diafane si inaripate.



O zi frumoasa, la mijloc de Octombrie  !

PS - de notat, ca au aparut lisitele in laguna.

marți, 14 octombrie 2014

Boboci de toamna

Galben fraged, galben ud ... 
te mai vad, te mai aud.  


joi, 9 octombrie 2014

In graba

... si intre doua episoade de ploaie.
E inca mult verde din vara, ce si-a recapatat stralucirea, 
apoi sunt frunze ce incep sa se ingalbeneasca si printre ele, muguri noi.
Gradina in continua transformare ...

                         



PS - In jardinierele din penultima poza sunt rasadurile mele de varza si conopida, pe care le-au devastat melcii, de n-au mai ramas decat lujerii fara frunze. O sa pun din nou seminte, bineinteles, de data asta direct in gradina si intre timp o sa ma aprovizionez de la pepiniera.

marți, 7 octombrie 2014

duminică, 5 octombrie 2014

Normalitate

Ce sa va povestesc intr-o seara ploioasa de toamna  ? 
Ieri inca purtam sandale, azi de-abia am scos nasul afara.
Se prognozau furtuni pentru duminica asta in toata Grecia de Vest. In loc de furtuna, ploua marunt si indesat, ceea ce stiu ca-i place gradinii. 
Soarbe umezeala prin toti porii.
Desi nu pot face treaba afara, ma linisteste sa privesc pamantul ud si picaturile aninate de frunze. E bine  !  Toamna e asa cum trebuie sa fie o toamna ce se respecta. Sa speram, ca si iarna va fi la fel. 
Trandafirii infloresc mai bogat si sunt mai sanatosi, daca raman fara frunze in decembrie si se odihnesc macar cateva saptamani. 

" Cocktail " poarta manunchiuri rumene pe varful ramurilor tinere ... 

O zi frumoasa de luni si o saptamana la fel  !

vineri, 3 octombrie 2014

De-a v-ati ascunselea

Zilele astea am descoperit un paianjen sidefiu, un paianjen floare.
Se pare ca toamna le priieste, sunt o multime in gradina, 
dar cel din poza e cel mai frumos. 
Era asortat la perfectie cu petalele movulii ale unei flori de cosmos.
Ne-am jucat nitel impreuna, el dansand printre petale, eu privindu-l prin lentilele aparatului foto ...


Weekend placut si un Octombrie cu muuulte clipe frumoase  !

joi, 25 septembrie 2014

Prima ploaie

Afara totul e ud si temperatura a scazut simtitor. 
Prima ploaie de toamna susura si se prelinge pe ferestre.
Aveam planuri pentru dupa amiaza, sa curat iarba crescuta printre dalele aleii si alte maruntisuri. Ramane pentru weekend ... 
Poate daca pamantul va fi destul de ud, o sa pot planta si bulbii de narcise. Asteapta de o luna in frigider. Hortensiile de langa scara au scos pistrui si si-au schimbat culoarea. Una a devenit visinie iar cealalta s-a decolorat. In umbra lor au rasarit o multime de degetei ...


Voi ce mai faceti la sfarsit de Septembrie  ?

luni, 22 septembrie 2014

Flora Graeca - In mijlocul Atenei

Cam asa arata o floare a arbustului de capere. 
Cel din poza creste printre ruinele Parthenonului. 

Ma atrage desenul staminelor mov pe fondul alb al petalelor ... 

Bobocii florilor sunt printre condimentele mele favorite. Citisem despre ei in cartile de retete ale bunicii dar i-am gustat tarziu, ani buni dupa ce le-am descoperit numele si initial nu ma dadeam in vant dupa bobitele verzi si sarate. Acum am grija sa nu-mi lipseasca niciodata din camara.  

Caperele : mancarea saracilor, medicament si afrodisiac ...

duminică, 21 septembrie 2014

Petale

Focuri de artificii in gradina de toamna ...

Intai " La Minuette " cu petalele patate cu roz, ca o acuarela, 
apoi " Felidae  " cel matasos ...
si singura mea dalie," Arabian Night ", intunecata si catifelata. 



O saptamana frumoasa   !

marți, 16 septembrie 2014

Ceas de tihna

Copii se intorc la scoala, eu la pacea gradinii ... 

 Incepe curatenia de toamna si planurile de sadit salata si alte frunze gustoase. Afara e placut, miroase a iasomie, paianjenii isi tes panzele printre tufe si din cand in cand aterizeaza cate o frunza aramie din platanul vecinului.

Dupa pranz am inceput sa curat trandafirii cataratori si seara a venit cu pasi moi, in sunet de joaca de copii ... 

Imi place toamna, mai ales acum, cand inca se mai simte dulceata verii.


duminică, 14 septembrie 2014

Frumoasa Tzia


Bun gasit, la inceput de anotimp !   
Poate ca ar trebui sa schimb numele blogului, anul asta a fost mai mult un jurnal de vacanta decat unul de gradina. Sper ca nu v-am plictisit.
O sa povestesc despre inca o insula.

De cativa ani buni, mergem la mare la inceput de Septembrie. 
Anul asta a fost randul mai putin cunoscutei Tzia sau Kea, cum se numea in antichitate. Apartine Cicladelor, e a doua ca marime din grupul lor si e foarte aproape de continent ( unul din motivele pentru care am ales-o, Kea fiind doar la o ora de drum cu ferry-ul de Lavrio ).

Pe harta seamana cu o frunza ce pluteste pe apele marii Egee. In partea vestica sunt plajele cele mai cosmopolite, in partea estica sunt cele mai salbatice si mai frumoase. Se ajunge mai greu acolo, pe drumuri de pamant ce au o inclinatie atat de mare, incat uneori simti ca masina o sa-si ia zborul. In mijlocul insulei e o padure, cea mai veche padure de stejar si singura ramasa in insulele grecesti. Sunt multe ruine, biserici, bisericute si manastiri legate intre ele printr-o retea de poteci pietruite bine intretinute si asta face locul atragator in orice anotimp. Mi-ar place sa ma intorc acolo intr-o zi de iarna si sa vizitez templele si amfiteatrul Kartheei antice ...

Cea mai buna parte a fost apa, neasteptat de calda si de limpede si n-am fost de doua ori pe aceeasi plaja. Apoi placerile gastronomice  :  branza picanta si vinul rosu facut dintr-un soi autohton de struguri, mierea de cimbru, biscuitii si macaroanele din faina de ghinda, prajiturile cu migdale si placinta insiropata de portocale, dupa care inca mai oftez ... si pestii proaspeti degustati in veranda casei noastre de vacanta la ceas de seara.

joi, 21 august 2014

Vara, la sfarsit

Ca de obicei la sfarsit de August, inainte de evadarea la mare, devin tot mai nelinistitaNumar zilele, fac liste si incerc sa pun totul in ordine, ceea ce-i cam imposibil, dar ma incapatanez sa incerc. Poate, poate ...

Am semanat in jardiniere conopida, gulii si o varza mai altfel, in speranta ca o sa am rasaduri mai devreme si legume de salata in vreo trei luni. Ieri am facut o portie de nectar de piersici ( multumesc mult pentru idee Vasi ) si a iesit atat de bun, incat trebuie sa ma mobilizez si sa triplez cantitatile. Poate mai ajung sa fac si o zacusca, eventual sa pun niste rosii la uscat ... 

Dupa cum vedeti, in ultimul moment lista activitatilor se lungeste. 
O mica pauza pe blog va fi binevenita. Cred ca majoritatea gradinarilor sunteti ocupati sa puneti roadele verii in camara. 

Spor la treaba si sper sa ne intalnim cu bine in Septembrie  ! 

Zile frumoase, va doresc tuturor  !

marți, 19 august 2014

Ceva bun cu dovleac

O placinta cu dovleac si branza de oaie, o placinta de vara.
Ingredientele umpluturii  :  dovleac de placinta ras si stors cu rabdare, branza de oaie ( feta ) faramata cu mana, cam o farfurie cu varf, 4-5 oua batute cu putin lapte si cateva linguri bune de gris. 
Tava se unge cu ulei de masline, foile la fel, se pune umplutura, se acopera cu marginile foilor rasfrante, se unge cu un ou batut partea ramasa libera din umplutura si se da la cuptor cam o ora, pana se rumeneste.


Nu mai ramane, decat sa hotarati daca va place mai mult placinta calda sau rece. Va recomand cu caldura, sa incercati cat mai multe placinte cand veti calatori in Grecia. Mai ales partea continentala e renumita pentru ele si variatiile sunt infinite. Dar nici insulele nu se lasa mai prejos. Ati auzit de placinta cu creveti  ?


vineri, 15 august 2014

Cu intarziere

O scurta poveste cu luna de august ...
luna de duminica trecuta.

Deasupra  lacului incercuit de munti albastri, 
in cantec de cicade ametite de caldura,  
a rasarit o luna roz.


marți, 12 august 2014

Flora Graeca - La marginea drumului

Intre mare si munte, un lac cu nuferi albi  ...  


E cald, nu  ?  
Poate o imagine lacustra va racoreste macar in gand ....