marți, 31 martie 2015

Dealul cu euphorbii


In drum spre casa ...


34 de comentarii:

  1. Dealul acesta imi aminteste de vacante cu peisaje mediteraneene, cu mare si briza blanda. La noi ploua si e urat de tre zile...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tufele astea cresc mai ales in zonele cu deschidere spre mare, ai intuit bine. Iti urez sa iasa soarele cat de curand, trei zile de ploaie sunt mai mult decat suficiente :)

      Ștergere
  2. Fain peisaj!
    Să te afli acolo... chiar îți încarci bateriile.
    Euphorbia este și plantă de grădină?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt multe soiuri de euphorbii si unele se cultiva in gradini. De cate ori vad tufele asteaa rotunjoare pe dealuri imi zic, ca vreau si eu macar una. Ieri am pus niste seminte in pamant, dar nu stiu ce o sa iasa, pe plic scria foarte vag " Euphorbia - culori diferite " :)
      Cat despre incarcat bateriile, de-abia astept sa vina vacanta de Paste, ca sa plecam cu copii intr-o mini-vacanta :) Peisajul asta l-am admirat din masina, foarte pe scurt :)

      Ștergere
  3. ma auzi cum oftez, da :))? ca tot imi facusesi tu pofta de Grecia, acum dupa Atena tropai si mai abitir de incantare si de pofta cand deschid blogul tau :))!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiiiu, Zazu !!! Ma simt cu musca pe caciula :) Fa planuri de vacanta :)

      Ștergere
  4. Cred ca nu este picior de cartita pe acolo :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow what a beautiful vieuws of the Euphorbia Dani.
    Have a wonderful day.

    RăspundețiȘtergere
  6. Superb peisaj, cu siguranta te binedispune clatoria prin asemenea locuri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma face sa uit problemele zilnice. Privesc cum tufele isi schimba culorile pe zi ce trece si gandurile iau o turnura mai optimista :)

      Ștergere
  7. Frumoase tufe ! De la distanță par o turmă de oi... verzi. ☺ Se face ceva din ele ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici oile nici caprele nu le mananca. Nu e valabil pentru toate euphorbiile, dar astea sunt otravitoare. Sucul laptos pe care il secreta daca frangi frunzele sau ramurile e foarte caustic. Am gasit referinte ca era folosit pe vremuri ca purgativ ( doua trei picaturi de suc intr-un pahar de apa ) si uneori la inchegarea laptelui din care se facea branza, dar e o practica periculoasa si e de evitat. Se folosea si la pescuitul fara undita ( interzis acum ), fiindca daca erau aruncate plantele zdrobite in apa, pestii paralizau si ii adunau de pe suprafata apei. Cine stie ce pateau cei ce consumau pestii cu pricina ... Noi am pierdut stiinta de a folosi plante ce pot fi toxice. Ma intreb, daca efectul era inlaturat prin gatirea carnii de peste.

      Ștergere
  8. În curînd Grecia nu mai are multe secrete pentru noi ( cei care nu avem planuri de vizitare...) Mii de mulțumiri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo, Marta :) Mie mi se pare ca mereu am ceva de descoperit :) Si va fac partasi si pe voi, cei care imi tineti companie virtual

      Ștergere
  9. Se pare destul de, e o vedere frumoasă de primăvară. Salutari.

    RăspundețiȘtergere
  10. tare frumos drum spre casa ai Dani! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu stiu ce sunt, n-am mai vazut niciodata, da' sunt superbe! Ce norocoasa esti sa mergi spre casa pe un astfel de drum!
    Numai bine, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incep sa inverzesca la varfuri in ianuarie si pe nesimtite devin tot mai verzi, pana explodeaza florile si verdele se lumineaza spre galben. E o incantare sa le urmaresc schimbarea :)
      O zi buna, Vulpito !

      Ștergere
  12. Intotdeauna m-am intrebat cum cresc aceste tufe pe stanci si cum de sunt atat de verzi?! Le-am intalnit de multe ori in drumurile noastre prin Grecia. Acum stiu cum se numesc. :) Multumesc, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cresc mai ales pe terenuri pietroase si se descurca de minune. Vara devin aurii - portocalii, apoi roscate spre brun si cand e caldura mai mare dormiteaza, pana incep iar ploile si o iau de la capat. Imi pare bine ca te-am ajutat sa gasesti numele unor plante pe care deja le stiai :)
      Toate cele bune, Mihaela !

      Ștergere
  13. Dani, după cum ţi-am mai scris: trăieşti într-o altfel de lume, chiar şi drumul pe deal este ca din poveste de frumos !
    mulţumesc pentru trilul păsărelelor pe care le ascult cu multă plăcere!
    cu drag, îţi doresc multă sănătate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur e putin diferita lumea mea de a ta, dar nu cred ca e mai frumoasa, doar altfel. Pentru cei ce vad zilnic dealuri pietroase cu euphorbii, o padure de fag e de poveste :)
      Multa sanatate si voua, cu drag !

      Ștergere
  14. That's amazing! We have one native Euphoria here (species corollata) and it's a dainty little thing. It doesn't look anything like most of the Euphorbias in the garden trade.

    RăspundețiȘtergere
  15. Chiar ca arata minunat! In gradina de la Z aveam Euphorbii de gradina, verde cu alb. S-au inmultit atat de tare, ca nu mai scapam de ele. Cele salbatice, cu galben, imi par insa mai frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista mai multe feluri salbatice si fiecare e frumoasa in felul ei. Ani la rand nu am realizat ca tufele astea sunt euphorbii, pana nu le-am vazut de aproape :) Cele verde cu alb cred ca au inflorescente foarte spectaculoase. Daca nu mi-ar disturba trandafirii, le-as face loc cu drag in gradina :)

      Ștergere