sâmbătă, 28 noiembrie 2015
miercuri, 25 noiembrie 2015
luni, 23 noiembrie 2015
Flora Graeca - Plante, legende si traditii
Azi va povestesc despre o planta medicinala mai speciala.
Se cheama Origanum dictamnus si e ruda cu celalat Origanum, pe care il punem in mancare aici in Grecia, cum punem sarea si piperul.
In Creta, unde creste endemic, i se spune diktamos sau erontas.
Diktamos inseamna "tufa de pe muntele Dikti", acelasi munte unde s-a nascut Zeus. Erontas, numele cu care e cunoscuta in insula de bastina, vine de la dragoste, adica erotas, adica eros. Un nume frumos, nu vi se pare ?
Cand am citit despre ea, am cautat sa aflu de au botezat-o asa. Si cea mai buna explicatie e, ca pentru a o culege, fiindca tufele cresc pe pereti abrupti de stanca si in locuri in care ajung doar caprele, cel care se incumeta trebuia sa fie manat de o pasiune egala cu dragostea. Nu de putine ori, flacaii aduceau buchete aleselor inimilor lor, ca o dovada suprema ca sunt in stare sa-si dea si viata pentru ele.
Recent a inceput sa se cultive, atat in Creta cat si in alte regiuni ale Greciei. Din fericire, altfel risca sa dispara si sa ramana doar o amintire.
Se exporta in multe tari, mai ales in Italia, care cumpara tone de plante uscate de diktamos. E folosita in procesul de fabricare al vermutului si a benedictinei. Traditional, in Grecia, se aromatizeaza vinul alb, caruia ii da un gust usor amarui ( se zice, ca face bine celor cu litiaza renala ).
Ceaiul preparat din frunzulitele catifelate e folosit pentru durerile de stomac, colicile intestinale, contra racelii si nu numai. Are efect antiseptic, tonic si cicatrizant. E in topul plantelor vindecatoare ale traditiei populare si ale medicinei dinainte de epoca moderna.
Planta o cunosteau cretanii din vechime si era dedicata zeitei nasterii, Eileithyia, care la un moment dat s-a suprapus zeitei Artemis, amandoua fiind incununate cu coronite de diktamos inflorit. In timpul nasterii, viitoarele mame li se oferea ceai din frunzele si florile plantei, ca sa nasca usor. Se comercializa in toata lumea antica si era la mare pret. In piramidele Egiptului antic s-a gasit un manuscris cu o reteta de cataplasma cu diktamos pentru vindecarea ranilor si e amintita in mai toate tratatele de medicina de la parintele medicinei incoace. Se zice ca oamenii au invatat despre binefacerile ei observand caprele ranite care rumegau frunzele si apoi isi lingeau ranile.
Ar mai fi de amintit si scrisele lui Virgiliu, care in Eneida povesteste cum zeita dragostei a fugit in Creta dupa diktamos, cand Eneas, fiul ei,a fost ranit in batalia pentru Troia. Undeva, pe plan spiritual, planta asta se leaga cu nasterea gintei latine si cu originea Romei. Si nu stiu daca Afrodita are vreun amestec, dar plantei i se recunosc si efecte afrodisiace, asta fiind a doua interpretare a numelui erontas.
Bineinteles ca mi-am adus un pachetel de ceai in primavara, cand am fost in Creta. In fotografie se vad, uscate, frunzulitele gri si farame de flori viorii.
Se poate cultiva din seminte si se gaseste de cumparat aici in Grecia, mai ales in Creta, la pepiniere. Cum vi se pare pe post de suvenir ?
duminică, 22 noiembrie 2015
Roza
Ca sa mai indulceasca nitel atmosfera de Noiembrie, azi am ales una din ultimele fotografii cu trandafiri. Leonardo da Vinci rosu, privit la ceas de seara cand lumina ii contureaza petalele cu cerneala argintie.
Si ploaia ce ne bate la ferestre e argintie ...
Seara frumoasa si linistita !
Iar de maine, o saptamana buna si spornica !
marți, 17 noiembrie 2015
Rosu de toamna
Locatia : pe malul estic al lacului Trichonida.
Protagonista : o superba planta de aloe inflorita.
Floarea mi se pare fascinant de frumoasa, mai ales privita de aproape.
La sfarsitul saptamanii o sa avem parte de ploaie si termometrele o sa arate cu cel putin cinci grade mai putin. Trebuie sa imi caut umbrela si sa ma obisnuiesc cu schimbarea. Am un teanc de reviste ce asteapta se fie rasfoite, o carte cu parfum de iasomie, un ghid turistic despre lacurile din Grecia de Nord-Vest si o multime de ceaiuri de plante de incercat.
luni, 16 noiembrie 2015
Placeri simple
Incerc sa nu ma las dusa de val. Ma aplec asupra lucrurilor dragi.
Ma bucur sa vad farfuria rosie de ceramica plina cu alune si cochilii albe de melci. O radacina culeasa de pe plaja la inceputul verii intregeste tabloul. Pietrele mai mici sau mai mari, scoicile, bucatile de lemn slefuite de apa, conurile de pin si cupele de ghinda, plantele verzi si uscate aduse de pe coclauri, toate isi gasesc locul pe-aproape. Ma ajuta sa imi pastrez echilibrul, sunt talismanele mele purtatoare de noroc.
Un bun inceput de saptamana !
joi, 12 noiembrie 2015
marți, 10 noiembrie 2015
Sweet November
In gradina, decorul de sezon il asigura corolele caramizii, visinii si portocalii, insotite de cei cativa boboci galbeni ce se rasfata in soarele darnic al toamnei de anul asta. Ca fundal sonor, inchipuiti-va zumzaitul albinelor ce dau roata rozmarinului inca o data inflorit.
Atatea zile insorite la sfarsit de an, mai rar. Cerul e roz la apus si la rasarit, ceata e prezenta timid in zori pe soseaua dintre lacuri, pasarile ciugulesc fericite maciuliile scaietilor si eu ma bucur in fiecare dimineata de panorama argintie a livezilor de maslini ce ma intampina de cum ies din oras.
Pe de-o parte platanii se ingalbenesc, pe de alta euphorbiile inverzesc, mandarinii si portocalii incep sa isi arate fructele printre frunzele lucioase, au aparut primii flamingo in laguna ... E bine.
luni, 9 noiembrie 2015
Alb si fragil
Ce-are de-a face un Nautilus cu un jurnal de gradina ?
Nu se leaga deloc, stiu. Poate doar prin frumusetea pe care o caut privind lumea prin lentila fotografica.
In ultima calatorie la Atena am avut o dimineata libera sa ma joc cu aparatul la Muzeul de Stiinte Naturale Goulandri. Ma asteptam sa gasesc mai multe exponate legate de plante si flori. In schimb am dat peste o foarte frumoasa colectie de cochilii.
O saptamana frumoasa, cu liniste si intamplari bune !
miercuri, 4 noiembrie 2015
Evolutie
Titlul ar putea fi la fel de bine si " Exercitiu de rabdare ".
Peste vreo doua luni se implinesc doi ani de cand am pus in pamant semincioarele de Echium fastuosum , in amintirea unei calatorii in nordul Italiei. Dupa o indelunga asteptare, au rasarit doua plantute firave.
Le-am transplantat in glastre, in rand cu rasadurile de rosii, in primavara lui 2014 si si-au petrecut vara la umbra. Una s-a uscat, fara vreun motiv anume. Cealalata a fost mutata in gardina de flori acum un an. A trecut iarna cu bine si a crescut aproape fara nici o ingrijire din partea mea. A fost udata rar, cam o data pe luna, chiar si in lunile fierbinti ale verii. Acum incepe sa formeze o tufa frumoasa, ce bate in argintiu cand o lumineaza soarele. Sper ca in primavara ce vine, o sa vad prima floare.
Ma bucur, ca am adagat in gradina o planta ce e vesnic verde si cere putina apa. Dar mai am mult de lucru, pana ce gradina o sa arate bine in orice anotimp.
luni, 2 noiembrie 2015
Captura de weekend
Au devenit un crumble de toata frumusetea impreuna cu trei mere si o mana de mure din congelator. Sunt fructele arborelui de capsuni .
In plus, cateva crengute cu fructe rosii-portocalii si-au gasit locul intr-un vas de sticla si se detaseaza net pe peretele de langa intrare. Imi place buchetul meu de toamna tarzie.
Ganduri bune, la inceput de Noiembrie !
duminică, 1 noiembrie 2015
De toamna
Macese lucioase. Margele aninate in tufele de pe marginea drumului.
Daruri, ofrande si podoabe ale unui anotimp armonios.
Ziua e inca bine si cald.
Noaptea e racoare si dis-de-dimineata ferestrele se voaleaza usor.
Ma bucur ca schimbarile se intampla aproape pe nesimtite.
Ieri m-am trezit in zori, am deschis usa de la balcon de-o palma si-apoi m-am intors in pat si-am ascultat concertul din livada de peste drum.
Ar trebui sa fac asta mai des.
Cateodata e suficient ca ziua sa inceapa asa, ca sa fie plina de liniste.