luni, 23 noiembrie 2015

Flora Graeca - Plante, legende si traditii


Azi va povestesc despre o planta medicinala mai speciala.
Se cheama Origanum dictamnus si e ruda cu celalat Origanum, pe care il punem in mancare aici in Grecia, cum punem sarea si piperul.

In Creta, unde creste endemic, i se spune diktamos sau erontas

Diktamos inseamna "tufa de pe muntele Dikti",  acelasi munte unde s-a nascut Zeus. Erontas, numele cu care e cunoscuta in insula de bastina, vine de la dragoste, adica erotas, adica eros. Un nume frumos, nu vi se pare ? 
Cand am citit despre ea, am cautat sa aflu de au botezat-o asa. Si cea mai buna explicatie e, ca pentru a o culege, fiindca tufele cresc pe pereti abrupti de stanca si in locuri in care ajung doar caprele, cel care se incumeta trebuia sa fie manat de o pasiune egala cu dragostea. Nu de putine ori, flacaii aduceau buchete aleselor inimilor lor, ca o dovada suprema ca sunt in stare sa-si dea si viata pentru ele. 

Recent a inceput sa se cultive, atat in Creta cat si in alte regiuni ale Greciei. Din fericire, altfel risca sa dispara si sa ramana doar o amintire. 
Se exporta in multe tari, mai ales in Italia, care cumpara tone de plante uscate de diktamos. E folosita in procesul de fabricare al vermutului si a benedictinei. Traditional, in Grecia, se aromatizeaza vinul alb, caruia ii da un gust usor amarui ( se zice, ca face bine celor cu litiaza renala ).

Ceaiul preparat din frunzulitele catifelate e folosit pentru durerile de stomac, colicile intestinale, contra racelii si nu numai. Are efect antiseptic, tonic si cicatrizant. E in topul plantelor vindecatoare ale traditiei populare si ale medicinei dinainte de epoca moderna.

Planta o cunosteau cretanii din vechime si era dedicata zeitei nasterii, Eileithyiacare la un moment dat s-a suprapus zeitei Artemis, amandoua fiind incununate cu coronite de diktamos inflorit. In timpul nasterii, viitoarele mame li se oferea ceai din frunzele si florile plantei, ca sa nasca usor. Se comercializa in toata lumea antica si era la mare pret. In piramidele Egiptului antic s-a gasit un manuscris cu o reteta de cataplasma cu diktamos pentru vindecarea ranilor si e amintita in mai toate tratatele de medicina de la parintele medicinei incoace. Se zice ca oamenii au invatat despre binefacerile ei observand caprele ranite care rumegau frunzele si apoi isi lingeau ranile. 

Ar mai fi de amintit si scrisele lui Virgiliu, care in Eneida povesteste cum zeita dragostei a fugit in Creta dupa diktamos, cand Eneas, fiul ei,a fost ranit in batalia pentru Troia. Undeva, pe plan spiritual, planta asta se leaga cu nasterea gintei latine si cu originea Romei. Si nu stiu daca Afrodita are vreun amestec, dar plantei i se recunosc si efecte afrodisiace, asta fiind a doua interpretare a numelui erontas.

Bineinteles ca mi-am adus un pachetel de ceai in primavara, cand am fost in Creta. In fotografie se vad, uscate, frunzulitele gri si farame de flori viorii.



Se poate cultiva din seminte si se gaseste de cumparat aici in Grecia, mai ales in Creta, la pepiniere. Cum vi se pare pe post de suvenir  ?


16 comentarii:

  1. multe si interesante informatii gasesc totdeauna la tine, pe blog!
    multumesc frumos!
    cu drag, iti doresc multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesante informatii, despre plante care nu sunt pe la noi.
    O zi frumoasa, Dani! :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant articolul! Nu am auzit de planta asta, desi am fost in Creta...sa inteleg ca e ca un fel de oregano la italieni?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ai trecut pe langa ea in magazinele care vand ceaiuri si mirodenii. Nu creste la italieni, doar o folosesc in industria bauturilor. In Creta se foloseste mult si mai rar in restul Greciei.

      Ștergere
  4. mi-a placut povestea ta! si nu stiam de planta nici eu!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris despre ea fiindca si eu m-am documentat recent. O stiam doar cu numele.

      Ștergere
  5. si pt mine e prima data cand aud de ea.
    Si eu imi iau drept suveniruri plante aromatice locale/produse locale ce sunt mai aromate si mai ieftine; de ex. am luat ulei de masline, ceaiuri, sofran, oregano, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa fac si eu :) Ma intorc din calatorii cu bagajele pline de delicatese locale.
      Sa incerci si pesmetii data viitoare. Se pastreaza bine si exista in zeci de variante. Dulci, sarati, de grau, de secara, de orz. Mie imi plac foarte mult mai ales vara, cand am rosii din gradina si nu framant paine, ca sa nu se incinga casa din cauza cuptorului.

      Ștergere
  6. Sa stii ca am intrat ieri si am citit, dar apoi m-a chemat cineva si nu am mai scris :)
    Foarte interesanta varianta cretana de oregano. Ti-am spus ca si eu il folosesc des, dar sigur ca nu este cel din Creta. Uite ca mi-ati dat idee cu aceste suveniruri/cadouri, eu nu am luat plante aromatice din locurile unde am fost.
    Si legendele sunt frumoase, totul se imbina la voi cu mitologia si zeii Olimpului, la fiecare pas, planta, piatra...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E doar inrudit cu oregano, dar se foloseste in cu totul alt fel. E planta medicinala prin excelenta.
      E o idee buna sa aduci din calatorii plante aromatice si mirodenii. Sunt usor de transportat si pastreaza esenta locului de unde provin. Daca pui in practica si o reteta cu ele, e perfect :)

      Ștergere
  7. Se poate bea ceaiul de diktamos daca esti insarcinata? Pentru ca de verbena nu se poate, si zic mai bine sa intreb

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In decursul sarcinii nu se consuma, e chiar periculos in primul trimestru. E folosit ca sa provoace nasterea.

      Ștergere