luni, 14 decembrie 2015

Ceva simplu cu spanac


In spirit mai putin sarbatoresc, va scriu despre un fel de mancare traditionala greceasca ce intra in categoria felurilor gatite cu legume si orez. Se cheama spanakorizoTot ce se termina cu -rizo, in greceste inseamna 
' cu orez '.  Adica ce se vede in farfuria de mai jos e spanac cu orez.

Simplu de preparat si gustos. Se poate face si cu spanac congelat si ceapa uscata in loc de cea verde. Ingredientele sunt exact cele ale umpluturii placintei de spanac, minus ouale si branza, plus orezul si, la alegere, o ceasca de suc de rosii sau sucul unei lamai.

Aveti nevoie de 1 kg de spanac, un manunchi de ceapa verde, un praz ( daca aveti, nu neaparat ), o ceasca de orez pentru rizotto, un manunchi de marar proaspat, o ceasca de bulion, ulei de masline, sare si piper.

Ceapa si prazul, taiate marunt, se calesc in ulei de masline ( turnati ulei din belsug, cat sa acopere fundul cratitei de un deget grosime ). Se adauga frunzele de spanac spalate bine si taiate fasii. Se soteaza si se stinge cu apa calda, cam o ceasca. Cand incepe sa fiarba, se adauga orezul si apoi inca doua cesti de apa si sucul de rosii sau, daca aveti, rosii proaspete date pe razatoare. Urmeaza mararul tocat, sarea si piperul. Nu se amesteca mereu ca la rizotto, dar trebuie avut mare grija sa nu se prinda mancarea. Cand orezul e aproape gata, se trage deoparte. In faza asta mancarea trebuie sa fie zemoasa, sa curga din lingura. Se lasa sa se raceasca acoperita cu un servet. In greceste se zice ca se lasa " sa isi traga zeama ".

Serviti cu masline si cu branza de oaie. 

PS - daca folositi lamaie in loc de rosii, puneti sucul de lamaie in farfurie in momentul in care serviti, dupa gust.

Sper sa va placa, daca incercati reteta. Pofta buna  !


32 de comentarii:

  1. Buna reteta pentru perioada de post, spanacul este bun, ieftin si se gaseste peste tot. Facea si mama un fel de spanac cu orez, in copilaria noastra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e o reteta de post. Si merge facuta si cu varza sau cu praz. Acum iarna, cand ne dorim o mancare mai satioasa e numai buna :)

      Ștergere
  2. Si eu gatesc spanac cu orez, nu stiam ca este o mincare traditionala greceasca !

    RăspundețiȘtergere
  3. am in congelator spanac si fac! si iti arat ca sa vezi ce eleva silitoare ai :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa faci si sa-i dai si Evei. Baietii mei il apreciaza. Eventual, fiindca e de post, le fac si cate un ou ochi ca supliment :)

      Ștergere
  4. interesantă reţetă - am să i-o transmit mămicuţei !
    fotografia este minunat realizată ! felicitări !
    cu drag, îţi doresc o seară liniştită, cât mai plăcută !

    RăspundețiȘtergere
  5. Dragă Dani, am salvat rețeta. Trăbă-musai încercată :)

    RăspundețiȘtergere
  6. ░░░░░░░░░░ ★
    ░░░░░░░░░░██
    ░░░░░░░░░████
    ░░░░░░░██▒▒▒▒██
    ░░░░░██▒▒▒▒▒▒▒▒██
    ░░░░░░░██▒▒▒▒██
    ░░░░░░░░██████
    ░░░░░░░███▓▓███
    ░░░░░░░░█▓▓▓▓█
    ░░░░░░░█▓▓▓▓▓▓█
    ░░░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓█
    ░░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
    ░░░████▓▓▓▓▓▓▓▓████
    ░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
    ░███████▓▓▓▓▓▓███████
    ░░░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓█
    ░░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
    ░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
    ░░███▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓███
    ░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
    ███████▓▓▓▓▓▓▓▓███████
    ░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
    ░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
    ░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
    ░██▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓██
    ██████████████████████
    ░░░░░░░░██████.░░░░░░░★Felices Fiestas★MaRiBeL★

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am timp, nici ingrediente la îndemînă, deși mi se pare tentant să fac așa o mîncare. oricum, am să găsesc rețeta aici chiar și mai încolo. Merci Dani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O poti face la fel de bine in primavara, cand o sa ai spanac proaspat la discretie. La noi acum se gaseste din belsug. Cu placere, Marta !

      Ștergere
  8. Adica ti-am luat-o inainte ? E de sezon :) Si eu il fac cu suc de rosii, dar am incercat si varianta cu lamaie si e la fel de buna.
    Azi avem in meniu trachana :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Voi incerca si eu reteta propusa de tine, suna tare bine! Si ma ajuta, avand in vedere ca nu mai mananc carne decat in weekend. :)
    Multumesc, Dani!

    RăspundețiȘtergere
  10. cu lamaie nu facui niciodata, dar suna f. bine!! E fix pe placul meu, nu stiu daca si a celorlalti.
    Imi dau seama ca e un fel lejer, usor de facut, si ieftin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si destul de satios, mai ales daca il mananci cu paine. E foarte usor de facut. Eu mananc spanacul asta si a doua zi, daca ramane vreo portie, doar ca are alta consistenta.

      Ștergere
  11. O intrebare Dani, trebuie sa pun neaparat atat de mult ulei? Adica noua ni se pare extrem de mult ulei de un deget... mai ales ca eu am degetele cam borcanate :))
    Nu serios acum...daca pun mai putin ulei iese mancarea? As vrea sa o incercam cu mai putin ulei...
    P.S Imi place aranjamentul si imi plac si macesele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca se poate. Incerci si vezi cum va place voua. Poti adauga putin la sfarsit, ca sa arate bine in farfurie :)
      Macesele astea se plimba din salon in bucatarie de vreo luna :)

      Ștergere
    2. Sigur ca se poate. Incerci si vezi cum va place voua. Poti adauga putin la sfarsit, ca sa arate bine in farfurie :)
      Macesele astea se plimba din salon in bucatarie de vreo luna :)

      Ștergere
  12. Fain aranjamentul! Îmi place mult.
    cât despre spanac... printre favoritele mele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa-ti placa gatit cu orez, sunt sigura :) Si daca vrei, il servesti cu carnati sau cu o felie de slanina prajita.

      Ștergere
  13. E perfecta pentru noi reteta! Chiar voi face mancarea foarte curand. Sa mai vii cu retete traditionale grecesti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa va placa si sa devina o obisnuinta sa gatesti spanacul asa :)

      Ștergere
  14. Eu fac ceva asemanator dar fara spanac, doar cu mai mult praz si masline. Esta o reteta mostenita de la bunica, o facea in zilele de post. Voi incerca si cu ceva spanac. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se cheama prasorizo :) Eu gatesc prazul cu orez si il servesc cu masline. E o reteta asemanatoare.
      Cu placere !

      Ștergere