joi, 3 decembrie 2015

Scaieti dulci


Azi am facut cunostinta cu inca o planta comestibila. Am primit o plasa de Scolymus hispanicus. Semi-curatati, culesi azi dimineata, numai buni pentru salata zilei de vineri. Sunt un fel de scaieti bianuali, care sunt recoltati in perioada asta pentru frunze, mai precis pentru nervurile frunzelor, albe si groase. Se culege si radacina, care e si ea gatita prin fierbere, dar asta inca n-am incercat-o. Apa ramasa se bea ca ceai pentru afectiunile renale. Citisem despre planta asta si stiam ca e apreciata printre multele plante comestibile ce se consuma in Grecia, dar n-am gustat-o pana acum. Fiarta e frageda si dulce, chiar si fara ulei si lamaie. Bunicuta care mi le-a dat, mi-a spus ca sunt foarte bune gatite cu carne si sos de lamaie. Mai am o portie la frigider, pe care o s-o gatesc in weekend. 




37 de comentarii:

  1. Pare cam tepoasa! O gramada de plante fac bine organizmului, trebuie doar sa le gasim si sa le consumam!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pare. Asta am zis si eu si pe urma am pus mana pe ea si m-am mirat. In vara e tare si tepoasa si mai ales in al doilea an, cand infloreste.
      Tocmai ma gandeam ca as putea experimenta si un rizotto cu ciulinele asta :)

      Ștergere
  2. Buna seara, interesante experiente culinare. In Romania ii spune anghinare salbatica sau marcinele auriu dar se foloseste ca planta medicinala n-am auzit sa aibe si intrebuintare gastronomica.O seara minunata si pofta buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara ! Are flori de un galben intens, ai dreptate, si i se potriveste numele de maracine auriu. Anghinara, cu care e verisor, are flori movulii :) Il poti consuma cu incredere, cel mai simplu ca salata fiarta. Cu ulei bun si suc de lamaie sau otet. Si paine de casa, ca sa cureti farfuria :)
      Noapte buna, Vasile !

      Ștergere
  3. Uite, c-am mai învățat ceva :)
    Azi am mâncat usturoi sălbatic. Frunzele sunt tare fragede în perioada asta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mereu e ceva de invatat :) Usturoiul salbatic e perfect proaspat sau gatit. Stiai ca se pot consuma si florile in salata ?

      Ștergere
  4. interesant. sper sa ne arati de fiecare data cand descoperi ceva nou si atat de exotic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti dai seama, ca nu ma pot abtine :) E ca o jucarie noua :) Intre timp am descoperit ca se pot face si muraturi cu maracinele asta.

      Ștergere
  5. Eu n-am auzit in viata mea nici de scaiete dulce , nici de maracine auriu. :) Plantuta arata foarte bine, desi si mie mi s-a parut tepoasa.
    Ma impresionati de fiecare data cu cate informatii aveti despre plante - aici ma refer si la tine, Dani, si la dl. Rosciuc.
    Pofta buna va spun si eu! Mi-a placut rau de tot faza cu "painea de casa ca sa cureti farfuria". :)
    Un sfarsit de saptamana asa cum vi-l doriti, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mihaela ! Tocmai am mancat o farfurie de frunze de maracine si cateva inflorescente de broccoli stropite cu ulei de masline si suc de mandarina plus doua feliute de somon afumat. Cu paine de la brutaria din sat. Super bun ! O sa repet figura cat de des :)
      Weekend frumos, draga mea !

      Ștergere
  6. Tu o ai sigur in zona si iti recomand cu caldura sa o incerci, Luiza. Intreaba localnicii de «ασκολίμπρια». Petrecere placuta in weekend !

    RăspundețiȘtergere
  7. Aceasta planta creste si pe la noi,dar nu stiam ca e comestibila.O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, creste si la noi, dar nu o folosim in bucatarie. Chiar si radacina se gateste, am gasit ca spaniolii o fac piure :)

      Ștergere
  8. Am vazut-o sigur undeva, la noi dar nu-mi amintesc acum unde. Oricum, nu ii stiam intrebuintarile dar azi am invatat ceva nou :) Weekend placut, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca o gasesti sa o scoti cu tot cu radacina, sau macar o parte din ea. Radacina e cea mai potenta dpdv medicinal. Face bine la rinichi, mai ales la litiaza renala. Pe vremuri oamenii recurgeau la o cura de ceai de scaiete din asta auriu ca sa se scape de pietrele de la rinichi.
      In Creta o gatesc traditional cu bob, dar am gasit multe variante, fiecare zona isi are retetele ei.
      Un frumos sfarsit de saptamana, Adriana !

      Ștergere
    2. Multumesc, Dani.

      Azi a aparut articolul despre Gradina Botanica din Cracovia, daca vrei sa o vezi :)

      Ștergere
    3. Maine o sa citesc articolul si o sa ma delectez cu pozele gradinii :) Merci !

      Ștergere
  9. Nu stiu daca tu cunosti site ul acesta: https://ierburiuitate.wordpress.com/tag/anghinare-salbatica/, este supertare, in timp ce noi cumparam de prin alte zari tot felul de ciuperci si leacuri supercalifragilistice uitam de ce avem in padurile si campiile patriei.

    ''Tocmai am mancat o farfurie de frunze de maracine si cateva inflorescente de broccoli stropite cu ulei de masline si suc de mandarina plus doua feliute de somon afumat. Cu paine de la brutaria din sat.' '

    Eu sunt dupa dieta Ohsawa, o sa ma ai pe constiinta:)))
    Weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu site-ul, il urmaresc si eu, Myky. Si imi place ce gasesc acolo :) Am vazut ca scrie si despre maracinele auriu. E important sa nu uitam ce ne pot transmite generatiile anterioare.
      Imi pare rau ca ti-am facut pofta ... si sper ca nu ti-am stricat dieta. N-am auzit de ea, o sa caut sa vad ce si cum, poate ma ajuta si pe mine sa dau jos cateva kilograme :)
      Zile frumoase !

      Ștergere
  10. Dani, asta inteapa ca are tepi :D ori se scot tijele dupa fierbere? Si tijele de kale sunt bune dar crude au gust de cararaba/gulie sau conopida.
    Ce ma preocupa acum pe mine este fructoza din fructe(75%) si legume (25%) care cica este la fel de nefasta ca zaharul. Mie-mi plac fructele si n u prea tin de....masura :(
    Iti doresc Sarbatori fericite, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In faza asta, cand se consuma, nu inteapa. Mai incolo, cand se intaresc frunzele, da. In zona noastra se curata de partea verde doar frunzele exterioare, cele din mijloc se fierb asa cum sunt. Tijele, adica nervurile frunzelor, dupa fierbere ( 5 minute ) devin fragede si zemoase.
      Frunzele de kale nu le-am gustat inca. Stiu ca le apreciaza mult in Italia. La noi n-am vazut nici la piata, nici in gradini. Cu prima ocazie, le incerc :)
      Eu nu-mi bat capul cu fructoza din fructe. Decat sa mananc zahar rafinat, mai bine fructe :) Mai ales acum, ca avem mandarine multe, nici nu le numar. Mandarine la micul dejun, salata verde cu suc de mandarine in loc de otet si inca o portie de mandarine seara, in fata televizorului :)
      Sarbatori fericite, Elisa ! Cu drag !

      Ștergere
  11. Frunzele sunt foarte frumoase. par pregătite să se apere de inamici. :)
    Mulțam că ne-ai împărtășit această experiență culinară inedită.
    De reținut și de încercat cu proxima ocazie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai fi surprinsa. Natasa, ce racoroase si zemoase sunt in farfurie :)
      Imi place sa impart noutatile pe care le aflu despre plante. Si ma bucur, daca va sunt de folos :)

      Ștergere
  12. Daca o vedeam prin curte, o sapam si o aruncam (bine, la compost!) Ce inseamna sa fii ignorant! Cred ca ar trebui de la primavara sa ma uit cu mai multa atentie la plante.
    Modul de preparare al mancarii, cu lamaie, aduce cu cel din cazul spanacului. Mi-ai facut pofta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca tii cont ca si anghinara e un fel de maracine, incepi sa te uiti mai atent la plantele de genul asta, nu ? :) Plus ca din radacina maracinelui auriu se poate face o pulbere ce e fiarta pe post de cafea iar florile sunt folosite uneori pe post de sofran :) Adica toata planta e buna la ceva.
      Asa fierte si apoi stropite cu ulei si lamaie mancam cel mai des ierburile culese acum, in perioada de iarna. Spanacul il gatesc cu orez sau il pun in placinta, eventual amestec frunzele tinere in salata de laptuci.
      M-as bucura, sa adaugi o planta noua in meniu, fiindca am scris eu despre ea :)

      Ștergere
  13. Pana sa fi ajuns la "frageda si dulce" mi-o imaginam acrisioara sau amaruie. Scaiete comestibil, imi place:) Te pup, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O planta mai putin obisnuita in farfurie :) O sa intre in meniul nostru de iarna de acum incolo.
      O zi buna, Mihaela !

      Ștergere
  14. Multe lucruri aflu de la tine, Dani! Habar n-aveam de scaietele ăsta. Poate voi încerca și eu salata asta, dacă voi găsi planta respectivă pe undeva.

    Să ai zile senine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca o sa vezi fotografia plantei inflorite, o sa-ti fie usor sa il identifici in flora locala. Nu cred sa sa gaseasca de vanzare la piata.
      Toate cele bune, Zina !

      Ștergere
  15. Multe plante sunt comestibile insa nu stim sa le identificam, natura ne ofera multe si noi cumparam. In timp poate vom invata cum sa ne bucuram de ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne-am dezvatat de la multe in goana noastra dupa o viata moderna si e bine sa avem alternative. In ultima vreme uit intentionat sa merg la Super-Market si constat ca ma descurc de minune sa incropesc un pranz cu proviziile existente in casa :)

      Ștergere
  16. si eu o stiam buna de ceai, dar nu de consumat.
    Multe am mai descoperit pe site-ul ierburi uitate dar si pe site-ul hrana-vie (unde sunt exemple practice) - si tare ma bucur sa vad ca natura e generoasa cu noi si ca pot trai mai bine fara trecut pe la supermarket

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se poate si fara sa umplem prea des cosul la Super Market :)
      O sa ma uit pe cel de-al doilea site, pe primul il stiu. Merci !

      Ștergere