luni, 8 august 2016

La uscat


In loc de rufe ...

Bineinteles ca le prefer pe cele proaspete, dar cand se termina sezonul lor, ma multumesc si cu smochine uscate. In poza sunt puse la uscat dupa tehnica din Sudul Peloponezului. Acolo si in partea nordica a Eviei se produc si se conserva cele mai multe smochine grecesti. 

O saptamana buna  !

32 de comentarii:

  1. Noi cumpăram marca Jasmin, sunt cele mai gustoase din câte am încercat !
    Să le mâncaţi sănătoşi atunci când le vine rândul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Geta !
      Sa incerci sa le folosesti si la o friptura la iarna. Taiate bucatele in tava. Sosul o sa aiba gust de miere si carnea va fi mai frageda.

      Ștergere
    2. Mulţumesc pentru idee, o să încerc neapărat !

      Ștergere
    3. wow! Neaparat incerc! Esti un izvor nesecat de idei si sugestii, Dani! Cam cate pui? Banuiesc ca nu prea multe.

      Ștergere
    4. Nu multe. Depinde si de cantitatea de carne. Daca suntem 12 persoane la masa si pun o sunca la cuptor, pun vreo 12 smochine marisoare. La fel folosesc si prune uscate si cate o mana de stafide negre.

      Ștergere
  2. Must be very tastefull. How long does it take before it's dry enough?
    I am just curious.
    Have a wonderful day Dani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yes, they are :) They must stay in the sun for almost a week or even longer if the sun is not so strong.
      Have a lovely evening, Marijke !

      Ștergere
  3. Buna seara. Ma chinui de cativa ani sa prind niste smochini. Cu doi care sunt protejati de magazie am reusit sa gust cateva fructe coaptedar, ceilalti doi din gradina iarna ingheta, primavara dau lastari din radacina dar fructe ioc. La voi conditiile permit cultivarea si recolta este bogata. eu inca ma bazez pe Giurgiu,am niste prieteni care-mi trimit in fiecare an dulceata de smochine.
    O seara minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate daca prind o iarna mai blanda si reusesc sa creasca si sa isi lemnifice tulpina ar rezista mai bine. La noi se parguiesc mai multe decat putem consuma. Dulceata de smochine e medicament :)
      O zi buna, Vasile !

      Ștergere
  4. Nu am mai mancat smochine de foarte mult timp! Am vrut sa intreb, dar ai raspuns mai sus.. se pare ca trebuie lasate minim o saptamana la uscat. Apoi le pui in borcane? Uscate le mananci ca si cum ar fi stafide? Sau le prepari intr-un anumit fel? Ce frumos le-ai impletit :)
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde si de vreme, daca e canicula se usuca mai repede. Bineinteles ca trebuie puse la adapost seara, ca sa nu traga umezeala. Se pastreaza in cutii de tabla, cu mirodenii printre ele, lemnisoare de scortisoara si frunze de dafin. Nu de putine ori se pun in smochine mieji de nuca. Se mananca ca o gustare sau se alatura unui platou cu branzeturi. Merg si in umpluturile dulci, de sarbatoare ( curcan umplut ) si pe langa friptura de porc facuta la cuptor. Recent am gustat un minunat sos de smochine cu vin alb servit alaturi de o branza alba si moale, rumenita la gratar. Intentionez sa pun si eu in practica reteta asta la urmatoarea adunare de familie :)
      Nu sunt siragurile mele, e o fotografie de vara trecuta, din Serifos. Socrul meu pune smochinele la uscat pe tavi, pe terasa. Le desface in jumatati, ca sa se usuce mai usor si le intinde la soare acoperite cu tul.
      O zi frumoasa, Evelyn !

      Ștergere
  5. Ce interesant! Am si eu un smochin in curte, nu m-am gandit la varianta asta!
    Sa le mancati cu placere! Toate bune, Dani, o vara faina in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca intai faci ceva tarte si marmelada si apoi daca mai raman, te poti gandi sa le pui la uscat :)
      Merci, Larisa ! O vara frumoasa si voua !

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. Exista mai multe metode. Asta e una din cele mai simple. Se face si o pasta cu tot felul de adausuri in functie de zona ( mirodenii, ouzo, sirop de must, nuci, coaja de citrice si alte cele ), care se framanta si apoi se formeaza turtite sau rolouri. E considerata o delicatesa langa un pahar de rachiu iarna :)

      Ștergere
  7. minunat! se spala si se pun asa,pe sfoara? sau mai au nevoie de ceva?
    In rest, cele din comert sunt date prin maglavaitz (sirop de zahar, dextroza, e-uri pt culoare etc.) asa ca te intreb daca vinzi cumva la export :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e cel mai simplu, spalate si insirate pe sfoara. Pentru o conservare mai buna se pot opari la sfarsit ( se arunca in oala cu apa fierbinte si se pescuiesc imediat ). Apoi se usuca o jumatate de ora in cuptor.
      Cele din comert nu sunt uscate la soare si sigur se prepara mai laborios :) Daca mi-as schimba meseria, as deschide un magazin on line cu produse bio :)

      Ștergere
    2. Un extra venit nu iti strica niciodata. Cumparatori de aici sigur vor fi, dornici de produse din gretzia insorita: stafide uscate, smochine uscate, plante uscate, gemuri etc. pot fi trimise prin colet, poti sa le faci in weekenduri :)

      Ștergere
    3. Eu le fac cadou in familie :) Asa scutesc de multe ori alte cumparaturi. Nu m-as incumeta sa ma complic cu mai mult, sunt prea comoda :) Si timpul liber e prea pretios.

      Ștergere
  8. In tinerețe aveam în podul casei șiraguri cu felii de măr. Le spuneam corobețe. Iarna ai noștri făceau compot cu puțin zahăr, ori fără...De acest lucru mi-am amintit citind postarea ta. Merci Dani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merele sunt putine la noi si le mancam proaspete. Dar tare mi-ar placea sa gust un compot de mere uscate :) Eu iti multumesc pentru povestea amintirilor, Marta !

      Ștergere
  9. Daca,eu eram acolo ,nu se mai uscau smochine. Imiplac foarte mult!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot n-ai putea sa le mananci pe toate :) Avem de cules si din smochinul matusii Vaso, fiindca ei sunt plecati la munte.

      Ștergere
  10. Dacă e vorba de ceva întins la uscat, prefer smochinele rufelor. :)

    Arată grozav și gustul, nu mă îndoiesc, e pe măsura înfățișării.
    Apoi le păstrezi în borcan de sticlă la temperatura camerei sau cum?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))
      Le pastrez intr-o cutie in dulapul din bucatarie, dar presupun ca nici in borcan n-ar avea probleme. Cu ceva mirodenii pentru aroma, cum am scris si mai sus. Mai ales frunze de dafin.

      Ștergere
  11. Daca ma repet te rog sa il stergi, spuneam ca mereu cand vad sau citesc smochine imi aduc aminte de mama si preferintele ei culinare. Eu nu le-am putut tolera. Abia acum pot manca stafide. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista o multime de alternative :) Stafide, cranberries, afine uscate, caise, prune si altele. Totul e sa gasesti ce iti place :)

      Ștergere
  12. Imi plac mult cele proaspete si, curios, sunt chiar indicate la diabet! Spre deosebire de cele uscate, de care trebuie sa ma feresc :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, fac bine la diabet. Cele uscate sunt mai dulci, zaharul se concentreaza prin evaporarea apei, dar daca le pui la friptura se rehidrateaza si cred ca le poti consuma fara probleme :)

      Ștergere