vineri, 13 ianuarie 2017

Mezé


Ce mai facem de mancare, cand trebuie sa improvizam ceva la repezeala ?
Chiftelute de icre, adica taramokeftedes, de la mama soacra citire.

Cu icre albe ( puse la desarat initial, cam o jumatate de ora in apa ), 
paine inmuiata in apa si stoarsa ( o franzela la 120 de grame de icre ), o ceapa uscata si 3-4 fire de ceapa verde ( eu le dau prin blender ), cateva linguri de ulei de masline, suc de lamaie si un praf de piper. 
Plus verdeata, patrunjel sau marar dupa pofta inimii. 
Se amesteca totul bine, bine si se lasa la rece cam o jumatate de ora. 
Se formeaza apoi frumusel chiftelutele ( cu mainile ude ), se dau prin faina si se prajesc in ulei ( daca se poate, tot de masline ). 
Sunt minunate pe post de gustare, cu o salata verde sau o salata de cartofi. 
Simplu si bun  !


Si bineintele, daca e mezé, se serveste cu un pahar de ouzo sau de vin alb.
Γεια μας  !


22 de comentarii:

  1. Trebuie sa fie obunatate ... dar cum îi conving eu ardeleanul sa manace icre? :)))

    P.S. Am vazut aseara filmele recomandate de tine, au tare faine! Multumesc! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ii dai sa guste fara sa stie din ce sunt facute :) Cu un paharel de palinca :)

      Ștergere
  2. erata! "au fost tare faine..." (filmele) banuiesc ca am gresit acolo, am vazut în ultima secunda! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, ca ti-au placut !
      Si le-ai vazut pe amandoua intr-o singura zi ? Wow ! Rezisti la ceva incarcatura emotionala, Ella :)

      Ștergere
  3. Usor si cred bun.Nu stiam de reteta,dar ou nu se pune? Un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se pune ou, e reteta de post. Daca iti place salata de icre, o sa-ti placa si chiftelutele :)

      Ștergere
  4. N-am ştiut de o astfel de reţetă, trebuie neapărat să o încerc. Eu când găsesc icre în peşte le pun şi pe ele pe grătar sau la prăjit. Pe ele le manânc primele că îmi plac mult de tot ! pentru reţeta ta o să cumpăr din alea sărate de la supermarket.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si noi le facem pe gratar pe cele proaspete. Avem si un soi de icre de chefal conservate cu sare, uscate la soare sau afumate si invelite in ceara de albine. Astea ultimele sunt considerate o delicatesa.

      Ștergere
  5. Na pohľad vyzerá toto jedlo ako naše karbonátky (fašírky), ale v nich je základom mäso a mne translator v tvojom recepte mäso nenašiel :-( Skúšala som dať preložiť tvoj text aj do nemčiny, ale ani tak som ho nepochopila. Wikipedia mi prezradila, čo je mezé, do tej skupiny patria rôzne jedlá. Čo je vlastne hlavnou surovinou tohto receptu? Chlieb?

    RăspundețiȘtergere
  6. Ah, merci mult! Îmi face poftă, dar nu am toate ingredientele la îndemînă. O să mă consolez cu chifteluțe din carne...

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce reteta interesanta, sa ii spui mamei soacre ca o vom incerca si noi si ca ii multumim! Si tie si mai si si!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mama soacra s-a dus intr-o lume mai buna ... Cu atat mai mult pretuiesc ce am invatat de la ea, Mihaela !

      Ștergere
    2. Offf, nu am stiut. Dumnezeu s-o odihneasca! Chiar pretuiesti si este tare frumos!

      Ștergere
    3. Multumesc pentru cuvintele bune !

      Ștergere
  8. Ioi multumesc de reteta! Iubesc icrele. Sunt tare curioasa ce gust au chiftelutzele. O sa te tin la curent! Imbratisari! P.s. asa soacra sa tot ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere ! Sunt si eu curioasa daca o sa-ti placa :)
      Le facea intotdeauna de Lunea Curata, adica in prima zi din Postul Mare ...

      Ștergere
  9. chiar o idee, nu am mancat niciodata asa ceva!
    mercic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Coco ! Sa incerci neaparat, tie iti place pestele :)

      Ștergere