Am inceput deja o sticluta, Vasi. Pranzul meu azi la birou e iaurt cu jeleu de rodie :) De gutui am facut in alti ani, anul asta am deja prea multe provizii in camara, nu cred ca mai am loc pe rafturi.
Dani, sa nu spui ca ai avut rodii in gradina si nu le-ai pus pe blog :( Eu am facut o data din struguri/must dar cu gelfix ca altfel nu stiu cum sa fac jeleu.Ala de struguri a tinut ani buni pana l-am consumat. Am facut ceva din gutui anul trecut si e asa lichid ca un jeleu da' nu-i jeleu :))) Imi spui, te rog, reteta?
Am tot pus poze cu rodii in alti ani, Elisa, anul asta am pozat jeleul. E prima oara ca fac asa ceva :) Rodiile aveau coaja crapata si patata, nu erau prea fotogenice. Din gutui am facut peltea in alti ani ( reteta am pus-o pe blog in Noiembrie 2013 ). E mult mai simplu cu rodiile, doar curatatul fructelor e laborios. Boabele le-am spart cu unealta de facut piure, le-am stors intr-un saculet de panza, am strecurat sucul, am cantarit si am adaugat zahar 1:1. Am fiert 15 minute si am spumuit. Am adaugat cateva linguri de apa de roze. Siropul l-am turnat fierbinte in sticle si dimineata deja era jeleu.
Adevarul e, ca am folosit zahar pentru dulceata, cu pectina. Trebuia sa subliniez asta mai sus 😊 Nu stiu cat de bine se leaga jeleul cu zahar simplu ...
Buna dimineata, minunata culoarea rubinie a jeleului si cred ca este asisderea de gustoasa. Sa ai o toamna plina de bucurii, cu spor si inspiratie in tot ce faci si roade bogate.
Arata bine si are un gust grozav. Trebuie sa il folosesc la o prajitura cu fructe, ma gandesc ca ar fi numai bun pentru o glazura transparenta. O sa revin cu amanunte :) Merci, Vasile ! Toate cele bune !
Deci chiar daca intentia a fost diferita, produsul rezultat este gustos si bun de pus in iaurt. Asta inseamna ca acum stii sa faci doua retete, una in 5 minute si alta in 15 :) Jeleul a fost obtinut dintr-un "accident" ce s-a dovedit util. Si eu admir culoarea lui trandafirie.
Bisericuta mea ? Cadou de la oameni dragi :) Sa-mi scrii reteta, bineinteles, ca nu se stie cand imi va fi de folos si aici, pe blog, nu se pierde defel :) Merci, Ella !
500 gr (aproximativ 4) rodii, decojite și fără măduvă 1 kg de mere 200 ml de apă 1,5 kg de zahăr jeleu (sau zahăr simplu) nucsoara proaspat rasa, dupa gust mai multe borcane (recipiente) care se închid în vid Pune bobitele de rodie într-o cratita încapatoare, acoperale cu apa si lasa-le sa fiarba la foc foarte mic. Curata merele de coaje si de casuta samburilor si taie-le în bucatele mici. Pune si merele la fiert cu rodiile. Dupa ce s-au fiert fructele bine adauga zaharul amestecand continuu în oala. Dupa ce sa topit zaharul se adauga nucsoara proaspat rasa. Da focul mai mare si lasa sa fiarba. Pune in frigider o farfurioara sa se raceasca. Atunci cand consideri ca sa legat siropul gemului pune pe farfurioara rece cateva picaruri. Daca se coagulraza si atunci cand apesi picatura cu degetul ramane amprenta pe ea inseamna ca e gata daca nu mai fierbe putin dar incearca foarte des acest test ptr ca fierbe repede. Borcanele care între timp le-ai pus la sterilizat in cuptor la aprox. 150 de grade sunt si ele gata. Scoate-le din cuptor si asa fierbinti umple-le cu gem. Totul ar trebuit înca o data fiert pentru 10 min la bain-marie. Se scot din apa fierbinte si se pun capacele. Eu nu am încercat reteta, dar de unde am copiat-o eu se pare ca este un succes pentru ca era notata cu 10.😅
Vezi ca i-am scris mai sus Elisei amanuntit. Suc de rodie fiert 15 minute cu zahar din cel cu pectina ( 1:1 ). Si cateva lingurite de apa de trandafiri la final.
curatatul a fost parfum ( 8 rodii, intr-un castron cu apa, apoi scurs, si pus la blender, si pus totul ntr-un saculetz de panza). Am pus pe foc cu zahar normal (nu am din ala gelitifiant), 50%suc 50% zahar. Cat sa las? 15min sau 45 min ?
Cinci minute, nici unul în plus! Așa m-am învățat minte și eu...Dar, arată foarte bine...
RăspundețiȘtergereSi e foarte gustos :) Da, invatam din experienta :)
ȘtergereDar arata asa bine! Sta asa teapana, incat ti-e si mila sa incepi o sticluta :) De gutui faci?
RăspundețiȘtergereAm inceput deja o sticluta, Vasi. Pranzul meu azi la birou e iaurt cu jeleu de rodie :)
ȘtergereDe gutui am facut in alti ani, anul asta am deja prea multe provizii in camara, nu cred ca mai am loc pe rafturi.
Dani, sa nu spui ca ai avut rodii in gradina si nu le-ai pus pe blog :(
RăspundețiȘtergereEu am facut o data din struguri/must dar cu gelfix ca altfel nu stiu cum sa fac jeleu.Ala de struguri a tinut ani buni pana l-am consumat. Am facut ceva din gutui anul trecut si e asa lichid ca un jeleu da' nu-i jeleu :))) Imi spui, te rog, reteta?
Am tot pus poze cu rodii in alti ani, Elisa, anul asta am pozat jeleul. E prima oara ca fac asa ceva :)
ȘtergereRodiile aveau coaja crapata si patata, nu erau prea fotogenice.
Din gutui am facut peltea in alti ani ( reteta am pus-o pe blog in Noiembrie 2013 ). E mult mai simplu cu rodiile, doar curatatul fructelor e laborios.
Boabele le-am spart cu unealta de facut piure, le-am stors intr-un saculet de panza, am strecurat sucul, am cantarit si am adaugat zahar 1:1. Am fiert 15 minute si am spumuit. Am adaugat cateva linguri de apa de roze. Siropul l-am turnat fierbinte in sticle si dimineata deja era jeleu.
Multumesc, Dani. Se ingroase asa fara pectina? ca la gutui, da, dar rodia are si ea? Credeam ca ai pus ceva de...tremurat, ca la piftie :))
ȘtergereAdevarul e, ca am folosit zahar pentru dulceata, cu pectina. Trebuia sa subliniez asta mai sus 😊 Nu stiu cat de bine se leaga jeleul cu zahar simplu ...
ȘtergereBun jeleul. Si arata si foarte bine in frumoasele sticlute!
RăspundețiȘtergereAbia astept sa cumpar niste rodii. Mi-ai facut pofta. :)
Bun de tot, Mihaela ! Mai am o portie de rodii, poate totusi reusesc sa fac si grenadina.
ȘtergereBuna dimineata, minunata culoarea rubinie a jeleului si cred ca este asisderea de gustoasa. Sa ai o toamna plina de bucurii, cu spor si inspiratie in tot ce faci si roade bogate.
RăspundețiȘtergereArata bine si are un gust grozav. Trebuie sa il folosesc la o prajitura cu fructe, ma gandesc ca ar fi numai bun pentru o glazura transparenta. O sa revin cu amanunte :)
ȘtergereMerci, Vasile ! Toate cele bune !
Deci chiar daca intentia a fost diferita, produsul rezultat este gustos si bun de pus in iaurt. Asta inseamna ca acum stii sa faci doua retete, una in 5 minute si alta in 15 :) Jeleul a fost obtinut dintr-un "accident" ce s-a dovedit util. Si eu admir culoarea lui trandafirie.
RăspundețiȘtergereExact asa-i, Mihaela :) A iesit altceva decat mi-am propus, dar nu-i cu suparare.
ȘtergereJeleul, sucul sau ce o fii sunt convinsa ca sunt tare bune, dar eu m-am îndragostit de suportul de lumanare! :))
RăspundețiȘtergereSa scriu in comentarii reteta aceea de gem?
Bisericuta mea ? Cadou de la oameni dragi :) Sa-mi scrii reteta, bineinteles, ca nu se stie cand imi va fi de folos si aici, pe blog, nu se pierde defel :) Merci, Ella !
ȘtergereReteta de gem de rodii cu mere.
Ștergere500 gr (aproximativ 4) rodii, decojite și fără măduvă
1 kg de mere
200 ml de apă
1,5 kg de zahăr jeleu (sau zahăr simplu)
nucsoara proaspat rasa, dupa gust
mai multe borcane (recipiente) care se închid în vid
Pune bobitele de rodie într-o cratita încapatoare, acoperale cu apa si lasa-le sa fiarba la foc foarte mic. Curata merele de coaje si de casuta samburilor si taie-le în bucatele mici. Pune si merele la fiert cu rodiile. Dupa ce s-au fiert fructele bine adauga zaharul amestecand continuu în oala. Dupa ce sa topit zaharul se adauga nucsoara proaspat rasa. Da focul mai mare si lasa sa fiarba. Pune in frigider o farfurioara sa se raceasca. Atunci cand consideri ca sa legat siropul gemului pune pe farfurioara rece cateva picaruri. Daca se coagulraza si atunci cand apesi picatura cu degetul ramane amprenta pe ea inseamna ca e gata daca nu mai fierbe putin dar incearca foarte des acest test ptr ca fierbe repede. Borcanele care între timp le-ai pus la sterilizat in cuptor la aprox. 150 de grade sunt si ele gata. Scoate-le din cuptor si asa fierbinti umple-le cu gem. Totul ar trebuit înca o data fiert pentru 10 min la bain-marie. Se scot din apa fierbinte si se pun capacele. Eu nu am încercat reteta, dar de unde am copiat-o eu se pare ca este un succes pentru ca era notata cu 10.😅
Multumesc mult, Ella ! O sa incerc, dar o sa folosesc suc de rodie in loc de boabe :) Semintele ar strica aspectul gemului.
Ștergerehmmm, mi-ai amintit de bomboanele acelea jeleu de gutui...mmm...
RăspundețiȘtergereDaca puneam si mere in compozitie, cred ca iesea ceva asemanator.
ȘtergereCuloarea e apetisantă!
RăspundețiȘtergereEu nu am făcut niciodată.
Tot ceb tine de rodie e apetisant :)
Ștergereacum sa ne dai si reteta asa, ca la copii, imi doresc un jeleu din asta, am mancat dar nu stiu nimic ce sa fac cu rodiile.
RăspundețiȘtergereVezi ca i-am scris mai sus Elisei amanuntit. Suc de rodie fiert 15 minute cu zahar din cel cu pectina ( 1:1 ). Si cateva lingurite de apa de trandafiri la final.
Ștergeremerci, trec la treaba!
ȘtergereSpor la curatat !
Ștergerecuratatul a fost parfum ( 8 rodii, intr-un castron cu apa, apoi scurs, si pus la blender, si pus totul ntr-un saculetz de panza).
RăspundețiȘtergereAm pus pe foc cu zahar normal (nu am din ala gelitifiant), 50%suc 50% zahar. Cat sa las? 15min sau 45 min ?
15 minute la mine a iesit jeleu.
Ștergeream fiert cam o ora, cu zahar obisnuit. Nu s)a gelificat ci curge usor, dar e un gem minunat.
RăspundeÈ›iȘtergereCred ca se va ingrosa cu cat va sta mai mult. Daca rezista ☺
Ștergere