miercuri, 18 decembrie 2019
joi, 7 noiembrie 2019
miercuri, 4 septembrie 2019
Planuri de toamna
In loc sa le scriu pe hartie, le scriu aici :
- sa replantez jardinierele cu bulbi de narcise, lalele, frezii si condurasi
- sa curat la timp trandafirii cataratori (anul trecut am intarziat si asta s-a simtit in primavara, cu varf si indesat)
- sa pun mazare prin Octombrie, la sfarsit, in straturile in care au fost rosii, ca sa se imbogateasca pamantul cu azot
- sa replantez cateva tufe de trandafiri, carora nu le merge bine in soarele intens de pe latura sudica a casei
- sa reinsamantez rucola, care tinde sa dispara din gradina
- sa cumpar seminte de degetei si caldaruse, eventual sa fac rasad, ca sa fiu sigura ca o sa infloreasca frumos peste doi ani.
Septembrie frumos !
vineri, 9 august 2019
vineri, 2 august 2019
marți, 28 mai 2019
Ploaie si soare
Deocamdata am scapat fara pagube in gradina. Am stropit repetat cu de toate : piatra vanata, macerat de urzici, lapte diluat cu apa, saruri Epsom si, in final, acid boric. Rosiile s-au inaltat si au doua randuri de flori. Le-am legat deja de trei ori si am taiat frunzele de jos de frica micozelor.
Trandafirii aproape ca au iesit din scena, trebuie sa le fac toaleta estivala. Am multe frunze uscate de frezii si narcise in straturi si multe buruieni se smuls. Timpul nu e niciodata suficient, dar am invatat sa ma bucur de ce imi daruieste gradina. Intotdeauna exista cate ceva cu care imi pot bucura ochii intr-un coltisor. Acum arata bine stratul cu lacrimioare printre care s-au autosemanat o multime de nemtisori.
miercuri, 8 mai 2019
luni, 6 mai 2019
vineri, 3 mai 2019
Rasaduri
In Saptamana Mare, printre altele, am ajuns sa le pun in gradina. Mai tarziu ca in alti ani, fiindca vremea a fost capricioasa in mai toata luna Aprilie.
Cu urzicile culese inainte de a pregati pamantul, am pus de-un macerat. Urmeaza sa le ud in zilele ce vin, dupa ce se usuca pamantul. Miercuri a plouat toata dupa amiaza. Din fericire, a fost o ploaie marunta si linistita, numai buna pentru plantutele transplantate.
Intre rosiute si-au gasit locul sase fire de busuioc, doua cu frunza lata, doua cu frunze rosii si doua fire de busuioc de iarna.
joi, 2 mai 2019
luni, 22 aprilie 2019
Flora Graeca urbana
Dulceata din coaja de naramze si cea din fructe verzi e o delicatesa pe care am gustat-o de cateva ori. E destul de laborioasa de facut. Mai degraba as face o marmelada, doar sa nimeresc vreun pomisor cu fructe intr-un loc mai dosnic. Am si o reteta noua de incercat, de provenienta anglo-saxona.
Pentru amatori : marmelada de naramze. Se pot folosi si lamai in loc de portocalele amare.
joi, 18 aprilie 2019
vineri, 12 aprilie 2019
Printre picaturi
Chiar daca timpul e fluid si gri, cu rezonante cenusii
si ploaia nu vrea sa se opreasca de o saptamana,
in gradina se deschid corole albe.
Dau fuga sa le vad de-aproape intr-o pauza de ploaie.
miercuri, 3 aprilie 2019
marți, 2 aprilie 2019
miercuri, 27 martie 2019
Happy
Desi eram ferm convinsa, ca in primavara asta n-o sa-mi vad liliacul inflorit (pe motiv ca temerarul a avut o tentativa sa isi deschida bobocii
in iarna si, ca urmare, varfurile crengilor au fost arse de frig),
dumnealui s-a hotarat sa-mi dovedeasca contrariul. Spre bucuria mea, a albinelor si fluturilor din imprejurimi.
Si fiindca e pacat sa nu profit de asa o frumusete de flori,
o sa pun cateva intr-un borcan cu miere de salcam, ca sa pastrez cat mai tarziu in vara amintirea lor.
marți, 19 martie 2019
luni, 18 martie 2019
marți, 26 februarie 2019
vineri, 22 februarie 2019
miercuri, 20 februarie 2019
Din gradina
Ghici ciuperca ce-i ?
P.S. - Sunt fructe de Cycas revoluta.
Duminica trecuta am curatat floarea de Cycas si in miezul ei erau zeci de boabe rosii acoperite de puf in culoarea cafelei cu lapte. Le-am spalat, le-am curatat pe fiecare in parte si si-au gasit locul in bolul de sticla.
Nu m-a lasat inima sa le arunc direct in gramada de compost. Din pacate, nu sunt comestibile. Mai mult, recolta mea e toxica si poate cauza grave probleme hepatice daca e consumata.
marți, 19 februarie 2019
Am dat startul
Sambata si duminica au fost anuntate ploi furtunoase si temperaturi scazute. Din fericire, meteorologii s-au inselat, cel putin pentru zona noastra. Am avut doua zile perfecte de primavara si le-am petrecut aproape in intregime in gradina. Ajutorul meu de nadejde a desfacut ditamai gramada de compost si am imprastiat vreo zece saci in straturi, apoi am scos doi trandafiri uscati si o tufa bolnava de Eonymus, am curatat hortensiile si alte cele si, in final, am semanat rosiile indoors. Singurele mele rasaduri pe anul asta. Cateva soiuri sunt din seminte de acum sase ani, dar am hotarat sa le dau o sansa, chiar daca o sa germineze mai greu.
Am pus doua soiuri de cherry ( Yellow Cherry si Super Sweet), un soi de inimi, doua negre ( Black Russian si Crimeea ), doua soiuri autohtone cu fructe mari, unul ramas fara nume dupa ce am pierdut plicul initial
( probabil Altaiskiy Urozainyi ), o varietate din Sorrento, rosioare roz din gradina parinteasca si favoritele noastre, Ananas.
joi, 14 februarie 2019
vineri, 8 februarie 2019
marți, 29 ianuarie 2019
joi, 24 ianuarie 2019
Flora Graeca
Verde si galben in laguna. Oxalisul e inflorit cat vezi cu ochii pe marginea marii. Invaziv.
Mi-au tinut companie obisnuitele lisitele, cateva egrete si doua carduri de flamingo.
Cerul era decorat cu nenumarate V-uri miscatoare ce se indreptau in graba spre Sud. Dupa doua zile a inceput sa ploua aprig, cu tunete si fulgere.
Dar numaratoarea inversa pentru semanatul rosiilor a inceput 😊
miercuri, 16 ianuarie 2019
Mov
La mijloc de Ianuarie :
La zero grade noaptea, dumnealor rezista. Le tin companie cativa irisi algerieni, ce au petalele de o culoare aproape la fel. Apoi, frunze uscate si frunze noi, iasomia despletita, cu o tenta cenusie din cauza frigului, cerul in culoarea caisei dis-de-dimineata, macaleandrul ce isi face rondul zilnic pe zidul gradinii la ora pranzului si, mai pe seara, eu visand la primavara, in casa, langa foc, cu o ceasca de ceai cu miere, ginger si lamaie.