sâmbătă, 31 martie 2012

Frumoasele frezii

Parfumate si cochete, se itesc din straturi si din glastre ...

marți, 27 martie 2012

Ceva simplu cu nuca

    O prajitura foarte buna, cu putine ingrediente.  In traducere ar fi " placinta cu nuca ", in greceste e καρυδόπιτα .
    Daca va plac prajiturile insiropate, va garantez, ca o sa va intre in obisnuinta prepararea ei.

 Ingrediente :
  •  6 oua
  • 1 cupa de zahar ( masurata dupa stilul american - eu am gradatiile corespunzatoare pe cupa de la mixer )
  • 1 cupa de pesmet
  • 1 1/2 lingurita de praf de copt
  • 2 lingurite pline de scortisoara
  • 1/4 lingurita cuisoare
  • 1 1/2 cupa de nuci macinate, nu foarte marunt
  Pentru sirop :
  • 2 cupe de zahar
  • 2 cupe de apa
  • 1 ligura suc de lamiie
  • 3 linguri coniac
  • putin zahar praf
   Se bat ouale cu zaharul 15 minute cu mixerul, pina ajung ca o spuma de culoare galben pal. Se adauga pesmetul amestecat cu praful de copt si mirodeniile, in mai multe doze si omogenizind cu grija. Se pun apoi nucile, se amesteca si se varsa amestecul intr-o forma unsa cu unt. Forma poate fi din cea lunga de chec sau o forma rotunda ( diametru 25 cm ). Eu am facut portie dubla si am pus-o in tava de inox cu peretii inalti. 
  Se da la cuptor la 175 grade Celsius pentru 30-35 de minute.
  Intre timp se fierbe siropul. Coniacul se adauga la sfirsit, cind siropul s-a racit putin.
  Prajitura se insiropeaza incet, cu lingura, imediat ce iese din cuptor. Se lasa 1/2 ora sa absoarba siropul si se rastoarna din forma pe un platou.
  Serviti cu frisca sau inghetata de vanilie sau caimac, chiar si cu un sos de vanilie.
  Pofta buna !


sâmbătă, 24 martie 2012

Doar frunze ...

Frunze noi, evantaie colorate in verde crud ...

joi, 22 martie 2012

Culori de martie

  Au inflorit bulbii din jardiniere . Imi zimbesc, ma intimpina pe scari, cind vin si plec ... fetisoare luminoase, rasfatate de soare. Unele lalele s-au si scuturat ...  dar le iau locul freziile si al doilea val de narcise.




      Trandafirul de linga intrare se infoaie si scoate frunze noi, incepem numaratoarea inversa.
      Iar in umbra frunzelor se itesc niste ochisori albastri, Scilla Campanulata. A inflorit pentru prima data in gradinuta mea si m-a cucerit. 


    Zambilele se pastreaza cel mai mult si parfumul lor ma poarta inapoi, in gradina bunicii.


     Iar frunzele de hortensie au o culoare ametitoare de verde crud. Esenta primaverii, intr-un boboc.


                                             Zile frumoase in gradina !

luni, 19 martie 2012

Prousso

    Un loc drag sufletului meu ... O manastire in inima muntilor Evritaniei, care se umple de lume in 22-23 August, cind e sarbatoarea Fecioarei din Prousso.


   Intr-un mic paraclis, sapat in peretele de stinca, e asezata o icoana . Se zice ca a gasit-o un cioban in urma cu aproape o mie de ani. E invelita toata in argint, doar chipul Fecioarei si al pruncului isi arata culorile stravechi ... 
   E frumos acolo in orice anotimp si in curticica pietruita e loc de odihna, linga izvor.
   De jur imprejur, muntii si apele ... 

vineri, 16 martie 2012

Iarba albinelor

   O noua planta aromatica pentru gradina ce deocamdata sta in balcon, linga cactusi, in asteptarea momentului cind o sa-i gasesc un locsor in straturile mai umbrite.
   Noua venita e Melissa officinalis. Melissa in greceste inseamna albina iar numele traditional  al plantei e Iarba albinelor. In Romania se cheama roinita. Auzisem de ea dar am intirziat sa facem cunostinta. 
  Si se pare ca o sa ne imprietenim la catarama. Nu intru in amanunte despre efectele benefice, lista e prea lunga, dar trebuie sa scriu ca ceaiul de roinita e calmant si antidepresiv si toti avem nevoie de asa ceva din cind in cind. Si, minune, intareste memoria, deci ne apara de Alzheimer. Era favorita lui Avicenna si planta zeitei Artemis in Grecia antica.
  La ce e buna plantuta asta cu frunze in forma de inima ? 
  • atrage albinele 
  • e grozava de ceai, iarna si vara ( mmm, cu miere neaparat ) - fie singura, fie in amestec cu salvie, musetel, menta, tei si chiar cu petale de trandafir.
  • o pot folosi la salatele de fructe si la alte retete dulci - am gasit scris, ca in Spania fierb laptele cu frunze de roinita si il folosesc la dulce de leche. 
  • se poate transforma in pesto
  • poate aroma untul sau uleiul de masline ( o sa usuc frunze de roinita si o sa le amestec cu oregano,  pe care il folosim invariabil la peste si la fripturi )
  • inlocuieste menta la mojito si in alte cocktailuri - numai bine, pentru sezonul de vara
  • o pot folosi, ca sa parfumez licori dulci, vinuri albe si lichioruri ( ma atrage ideea unui limoncello parfumat cu roinita )

   Si in plus, e foarte decorativa. Nu-i asa ?


   PS - sa notez, ca nu se recomanda persoanelor cu hipotiroidism si invers, e ideala pentru cei ce sufera de hipertiroidism. 

duminică, 11 martie 2012

Rasadurile - inventar

     Afara ploua. Am vazut soarele pentru o ora dimineata apoi s-a facut nevazut in nori ...
     Imi fac de lucru cu rasadurile. A rasarit busuiocul ... 

vineri, 9 martie 2012

Galben de padure



Din ultima plimbare in padure, miniaturi galbene ... 
Era deja tirziu, soarele nu se mai vedea si crengutele imbracate in licheni 
mi-au atras atentia pe margine cararii ... 
Daca sta ploaia, poate fotografiez si florile galbene din gradina. 
Simt ca narcisele ma asteapta.

sâmbătă, 3 martie 2012

Albi ca zapada

Buchete albe, boboci laptosi  ... 
cu rochite de matase si podoabe aurii ascunse-n faldurile moi
Azi a fost ziua lor, a crocusilor albi.