marți, 26 martie 2013

Precocitate

Acum o saptamana, pe malul marii, intr-un golf adapostit 
am dat peste un smochin salbatic plin de muguri si fructe.
 Am facut ochii mari in fata crengilor deja incarcate de rod.
 Nici frunzele n-au aparut bine si cu toate astea, 
smochinele se umfla deja de seva.

Anul asta vreau sa fac dulceata de smochine verzi.



42 de comentarii:

  1. Stii ce-mi faci tu mie?
    Moaaa
    Las' ca la anu' imi pun si eu un smochin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-ti pui, Simona, smochinele-s foarte bune iar copacelul tare decorativ :)

      Ștergere
  2. Extraordinar, sa vezi smochine atat de mari acum! La noi ninge de aseara. La inceput a fost mai timid, acum ninge des de vreo 2 ore si a inceput sa se astearna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar si mie mi s-a parut, ca au aparut cam repede smochinele astea :) Iar ninsoare ??? Offff !!!!

      Ștergere
    2. Cand am plecat de la ore, am trecut pe langa Forsythii acoperite de zapada:( Si langa blocul meu, ramurile corcodusului cu boboci gata sa se deschida sunt acum ninse...Colac peste pupaza, am avut si un mic cutremur, de 2 si ceva azi. Nu l-au simti toti, eu l-am simtit (a fost pe orizontala si foarte scurt).

      Ștergere
    3. Anapoda de tot ... Cutremur la Timisoara ? Asta-i ceva rar ... Iti urez o zi buna maine, Adriana !!!

      Ștergere
  3. Oau, ce surpriza!!!! Cred ca dulceata va iesi un deliciu, mmm!!!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i ? :) Dulceata o fac mai incolo, din smochinele socrului, alea se fac mai in vara :)

      Ștergere
  4. Eu vreau sa mananc smochine coapte :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Hello DANI!
    You were a real surprise.
    Owocki figs at this time?
    Photos are very beautiful.
    I send greetings.
    Lucia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lucja, it was a surprise for me to :) Pozdrawiam serdeczne !!!

      Ștergere
  6. Liście się dopiero rozwijają, a już są malutkie owoce, niesamowite. Pozdrawiam i buziak.
    Lasă doar să crească, iar acum sunt fructe mici, uimitor. Îi salut și sărut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa, frunzele-s minuscule iar fructele au luat-o mult inainte :) Pozdrawiam i buziak, Gigo !!!

      Ștergere

  7. How great to have a fig tree!!! I had one for about two years but last year the terrible february frost killed it. I should replace it with a new one. Thanks for reminding me! Meanwhile I can enjoy your gorgeous pictures.
    Marian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. We have a fig tree, but in the pictures is a wild one I found last week walking on the sea shore ... I wish the new tree will live in your garden for many years, Marian ! Greetings, my dear !

      Ștergere
  8. E vremea lui? Adica e normal sa faca roade acum? Cat e de frumos!
    Iti doresc sa-ti iasa dulceata pe gustul tau!
    La noi mai ninge si maine, Dani... Iar pe sambata au zis ca vor fi peste 17 grade...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte devreme, de obicei smochinele apar mai in vara, dar smochinul asta e foarte grabit :) Dulceata o s-o fac in iunie-iulie, mai e mult pana atunci ...
      Deci sambata se topesc zapezile :) Era si cazul !

      Ștergere
  9. Your figs look like they are off to a great start Dani. Figs are not hardy here, but some people bury them underground during the winter and then replant them every spring. It seems like a lot of fuss, but figs seem to be appreciated enough that all the extra work seems worth it.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I love to eat figs but I don't think I would replant a fig tree every spring :) I found this one in the wild, Jennifer, the first time I saw figs so early in the season ... Thanks for passing by !

      Ștergere
  10. Would be so nice to come upon a fig in the wild! So did you pick or wait until later?

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce ciudat mi se pare sa faci dulceata acum primavara :)). Dar ce buna o fi....yum-yum!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca nu fac dulceata, e prea devreme, smochinul nostru e mai lenes :) Dar am servit dulceata de smochine verzi la cafea in ziua aia si pe urma am vazut fructele pe crengile golase si am inceput sa fac planuri ...

      Ștergere
  12. Minunat! Ai mei sunt doar crengi deocamdata, dar sper sa mananc si anul asta mai mult de 2 (cat am mancat anul trecut) de la ei :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur vor face mai multe fructe :) Iti urez, sa ai o recolta frumoasa de la smochinii tai, sa mancati pe saturate !

      Ștergere
  13. Excellent images of the spring waking up. I am greeting

    RăspundețiȘtergere
  14. din nou te invidiez. Am pus acum doi ani doi smochini in gradina. In fiecare toamna i-am infofolit in fel si chip iar primavara gaseam doar batul uscat. Totusi de la radacina au dat de fiecare data lastari. Insa nu apucau sa creasca prea mult. Asta toamna n-am mai pus nimic si nu stiu ce s-o fi ales de ei. In primavara asta am mai plantat un pui primit dar ma tem ca valul asta de ger si zapada mi l-a terminat. Oare cei salbateci cat sunt de rezistenti? Care sunt minimele iarna pe la voi intr-o iarna grea sa zicem si intr-o zona mai nordica a Greciei? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie protejati in Romania ... Rezista sub zero doar smochinii ajunsi la maturitate, cei tineri sunt sensibili la frig. Cei salbatici nu cred ca difera, doar ca rodesc mai repede ... La noi temperatura minima anul asta a fost minus 3 grade Celsius, mai sus au fost si minus 10 grade ...
      Cred ca o sa-ti rasara din nou din radacina, numai sa aiba timp sa rodeasca. La anu' sa-i invelesti cu paie si panza de sac :)
      Fiecare vrea ce n-are, eu vreau mere ionatane, pere busuioace si alune de padure :)

      Ștergere
  15. Ce frumosi! Eu tot stau in cumpana sa cumpar sa nu cumpar, cred ca pana la urma o sa iau unu':)

    RăspundețiȘtergere
  16. Foarte reconfortanta postarea, pentru ca la noi zapada este inca de actualitate.
    Eu am renuntat la doi din cei patru smochini pe care ii aveam. Ocupau loc mult, iar smochinele nu apucau sa se coaca, suficient de multe pentru o dulceata, decat in unii ani. Pentru dulceata de smochine verzi sunt suficienti doi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca lastaresc de jos ocupa loc mult ... doi sunt destui, ai dreptate :) Noi avem unul in curtea bunicului si impartim smochine tuturor in august, fiindca nu reusim sa le facem fata :) Dar e un smochin de aproape 40 de ani.

      Ștergere
  17. Dear Dani!
    You, my friend, are one
    great reason to celebrate
    this Easter season.
    Wishing you an Easter that's
    as special as can be.
    Lucia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you, my dear Lucja, you are so kind !!!
      We will celebrate Easter on May 5th, it seems the catholic Easter is much sooner :)
      Happy Easter to you may friend, and a lot of sun !!!
      I know you are longing for some good weather ...

      Ștergere
  18. Ce babane au crescut deja smochinele. Si eu am doi smochini in curte, dar se coc smochinele numai in anii cu ierni blande. Anul asta cred ca nu vom avea, din cauza zapezii tarzii de acum. Mie imi plac smochinele sa le manac dulci, coapte.In dulceata...nu prea.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi plac proaspete dar imi plac si verzi in dulceata, au alt gust :) Si uscate sunt bune, mai ales pe un platou cu branzeturi ... Smochine sa fie !

      Ștergere
  19. Wowwwww !!! Cat de frumos arata !!!!
    PS.De dulceata nici nu vreau sa aud ca mi se face o pofta de lesin mai putin !! E dementiala !! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E una din cele mai bune dulceturi din fructe verzi, poate reusesc sa o prepar anul asta :)

      Ștergere
  20. Buna ziua, as dori sa altoiesc acest soi de par. Traiesc în Franta, la Paris. Daca aveti acest copac (par busuioc), va rog sa ma contactati la emailul urmator : delatournicolas@yahoo.fr. Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau, dar in fotografie e un smochin salbatic ... Par busuioc nu am intalnit in Grecia.

      Ștergere