Pentru omizi, lacuste si gandaci puturosi
5 ardei iuti si o jumatate de ceapa
Se taie marunt si se lasa la macerat o zi, doua intr-un litru de apa.
Impotriva paduchilor si furnicilor
( de la Vasi )
1 kg de feriga zdrobita usor se macereaza in 10 lt de apa pentru cel putin o saptamana. Se acopera recipientul si se agita o data la 2 zile.
Dupa 8-10 zile se strecoara si se dilueaza 1:10 cu apa.
Contra insectelor ce devora frunze si flori
1/2 ceapa, 2 catei de usturoi, un praf de piper Cayenne, sapun de bucatarie
Fie se lasa ceapa, usturoiul si piperul la macerat intr-un litru de apa 24 de ore, fie se maruntesc in blender cu apa, fie se da apa in clocot, se adauga ceapa si usturoiul, se lasa 15 minute, apoi se adauga piperul.
Se strecoara si se amesteca o picatura de sapun de vase.
sau
4o de picaturi de ulei esential de menta diluate in 350 de ml de apa.
Contra afidelor
De la Vasi :
Coaja rasa de la 2 lamai se fierbe in 300 ml de apa ptr. 30 de minute.
Se strecoara si se lasa la racit.
sau
o solutie 1/2 Listerine ( regular ) + 1/2 apa
sau
Tutunul dintr-o tigara desfacuta macerat cateva zile in 2 lt de apa, impreuna cu o lingurita de sapun de casa ras si o lingura de spirt.
Atentie, cand se folosesc solutii cu sapun sau spirt, se stropesc plantele in ziua urmatoare cu apa din belsug, ca sa nu se deshidrateze. De obicei stropirile se repeta de doua trei ori la interval de cateva zile.