luni, 28 martie 2016

Despre maslini


Dupa o saptamana de pauza, va invit la o plimbare in cea mai mare si mai veche livada de maslini din Grecia  :  livada Amfissei

Calatorii ce au urcat inspre Delphi dinspre Itea, venind din partea vestica a Greciei continentale, o sa-si aminteasca de marea argintie a maslinilor de la poalele muntelui Parnassos. Sunt peste un milion de maslini acolo si cultura lor a inceput din epoca neolitica. Stafeta a trecut de la o generatie la alta fara intrerupere. Soiul de masline cultivat, cu fructe rotunde si zemoase, e cel mai raspandit in Grecia, fiind folosit atat pentru conserve cat si pentru ulei. 
Noi le spunem " masline grase ".

Pentru cei iubitori de drumetii, de notat ca se poate ajunge la Delphi si pe jos, asa cum se facea acum 2500 de ani, pe cararea ce uneste portul Kirra cu situl arheologic. Primavara locul e un paradis pentru iubitorii de verde.  







Inca o privire spre Sud si drumul strajuit de chiparosi incepe sa serpuiasca pe coasta muntelui lui Apollo ...




35 de comentarii:

  1. Fascinant arbore, pom cred ca ar trebui sa-i zic, pentru ca face poame... :)
    Toamna trecuta era cat pe aci sa cumpar unul mic, intr-un ghiveci, dintr-o pravalie din Rethimno. Desigur ca iarnile ar fi trebuit sa si le petreaca in apartamentul din Bucuresti. Am renuntat, pentru ca mi-am adus aminte de ce a patit mirtul cumparat din Paxos: s-a sinucis pentru ca nu i-a placut viata din apartament. Sau, poate, din România?!
    Serios, insa, lasand gluma la o parte, oare un maslin ar rezista aici?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incerc sa gasesc cuvantul potrivit pentru pom in greceste si constat ca nu il stiu sau nu exista. Deci poti sa-i spui cum vrei :)
      Presupun ca ar rezista in interior in periada de iarna, in fata unei ferestre insorite iar vara i-ar merge bine pe balcon. Eventual il poti forma ca bonsai :)

      Ștergere
    2. Eu chiar am cumparat un maslin din Grecia si e bine-mersi; acum doi ani, de Craciun, chiar l-am impodobit!
      Se pare ca ii place aici; acum il am in casa si e plin de lastari proaspeti. Doar ca nu face fructe. I-o fi trebuind companion?

      Ștergere
    3. Ma bucur, sa aud ca ii merge bine :) Bravo ! La partea cu fructele nu stiu amanunte. Stiu doar ca se polenizeaza cu ajutorul vantului si ca sunt unele soiuri care produc mai bine daca polenizarea e incrucisata.

      Ștergere
    4. Incurajatoare vesti! Cu prima ocazie...
      Mirtului cred ca nu i-a placut uscaciunea aerului di casa, iarna.
      Poate ca maslinul sa fie mai rabdator. Adevarul este ca, asa cum arata, pare obisnuit cu chinurile. :)
      Chiar asa, la un fel de bonsai ma gandeam si eu. Ar fi interesant care-i temperatura minima acceptabila pentru el. De pilda, la balta, in casa, temperatura poate ajunge -2 grade. Acolo, macar, nu ar fi uscaciune.

      Ștergere
    5. O sa caut cu prima ocazie sa vad ce se intampla cu mirtul. Nu stiu care ii sunt cerintele dar am o carte cu plantele Greciei si sigur o sa gasesc ceva informatii acolo.
      Apropo de maslin, rezista in medie la minus 12 grade Celsius, cea ce mi se pare remarcabil. La o cautare rapida am gasit ca cel mai bine se adapteaza la frig un soi numit " maslin alb " care provine din Serres, un oras din zona Macedoniei Centrale. Fiecare zona isi are maslinii ei :) Si cei salbatici sunt cei mai putin pretentiosi.

      Ștergere
  2. Ce frumos sunt chiparosii! Multumim pentru imagini.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar maslinii nu ti-au placut ? :)

      Ștergere
    2. Cum sa nu, mi-au placut si pletosii de maslini, si macii. :) Dar de chiparosi sunt indragostita. :)

      Ștergere
    3. N-am precizat in text, dar florile rosii sunt anemone :)
      Cat despre chiparosi, ai putea sa iti pui unul in curte, nu demult am vazut fotografiile unui chiparos enorm din Gradina Botanica din Bucuresti, asa ca ai sanse sa se aclimatizeze.

      Ștergere
  3. Mie-mi plac si maslinii si chiparosii si blogul! Si scriitoarea lui!
    Foarte frumoase plimbarile pe care ni le oferi, Dani. Serios!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mihaela ! :) Ma bucur, ca iti plac plimbarile virtuale :) Si mie imi plac mesajele pline de caldura !

      Ștergere
  4. Faini "grăsuneii", deosebite florile roșii (sunt anemone sau maci?). Fotografia a 5-a e excepțională. Mai-mai că-mi vine să iau o păturică și să mă-ntind în iarbă...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maslinelor li se spune asa fiindca sunt rotunde, ca niste bile, spre deosebire de alte soiuri care au forma mai alungita :)
      Florile sunt anemone. Cand am vazut rosul lor de departe, eram sigura ca sunt maci, mai ales ca lujerii erau inaltuti. M-am lamurit doar la fata locului :) Cu toate astea am vazut in alte locuri si maci, dar n-am reusit sa ii fotografiez. Am intampinat proteste fiindca ceream prea des oprirea masinii :)
      De intins pe iarba nici vorba. Era pamantul ud si moale de mai mare dragul :)

      Ștergere
    2. Doamne, eu încă fotografiez brândușe și ghiocei, și tu te bucuri deja de 2xM: maci și măsline :)

      Cât despre proteste, hm, cunosc. Prietenii deja mă atenționează când mă văd cu aparatul: următoarea oprire la...durata... dacă nu vii la timp, plecăm fără tine :)Tot e bine că mă suportă și așa :)

      Ștergere
    3. Ha ! Duminica am pozat si smochine :) Plus ca era inflorit liliacul in gradini. Si ciresii. Dar dupa o zi de catarat pe munte, am lasat-o moale cu pozele. Plus ca se descarcase si bateria de rezerva :)
      Te inteleg perfect. Ce sa-i facem :) Nu toti avem acelasi hobby :)

      Ștergere
  5. Ce fericire sa vezi asa ceva, ma bucur pentru tine.Iar pozele cu anemone( am crezut ca sunt maci) sunt de colectie, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De fiecare data cand trec prin padurea de maslini, e ca si cum as atinge granita unei lumi arhaice. Ceva mai sus, pe munte, anemonele erau roz, dar in livada erau greu de deosebit de maci :) Ma bucur, ca ti-au placut !

      Ștergere
  6. Maslini de poveste. Calatorie in trecut. Mi-a placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare bine ! Am trecut de cateva ori pe acolo de cand traiesc in Grecia, dar poze prima oara am facut.

      Ștergere
  7. o singura data am vazut maslini, in Turcia spre Bodrum...erau salbatici am inteles, dar la fel aratau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Seamana, bineinteles. Au frunza ceva mai mica si fructul e mititel si el. Mi se pare imposibil sa nu fi vazut livezi de maslini cultivati ! Au aceeasi clima cu noi in regiunile scaldate de mare.

      Ștergere
  8. Cred că există măslini sălbatici sau decorativi, nu știu exact cum se numesc, care rezistă și la noi.
    Am văzut eu! Se-nțelege că ei nu fac măsline. Ai făcut o excursie frumoasă și ți-a ieșit o postare la fel de frumoasă, ca să nu mai spun despre fotografii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, exista un arbust numit maslin rusesc sau salcioara, care arata foarte asemanator si chiar face fructe de forma maslinelor, care se pare ca plac mult pasarilor.
      A fost prima oprire pentru fotografii :) Sper sa reusesc sa va mai arat si alte frumuseti gasite pe drum :)

      Ștergere
  9. Frumoasa plimbare pe taramul muzelor! Citisem undeva ca maslinii sunt primii pomi cultivati..e adevarat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt printre primii pomi cultivati, dar inaintea lor au fost smochinii :) Se pare ca oamenii cultivau smochini chiar inainte de cereale.

      Ștergere
  10. Ce verde este totul...eu cand ma gandesc la Grecia ma gandesc la seceta si desert aproape...e vede ca nu am fost inca pe acolo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde de zona, Adriana, si de anotimp. Acum totul e verde si plantele se grabesc sa profite de apa ploilor. In vara iarba e uscata si in insulele Marii Egee, mai ales in Ciclade, peisajul pare selenar. Dar chiar si acolo exista oaze de verdeata :)

      Ștergere
  11. Îmi place măslini, în special pe cele vechi. Ele au trunchiuri frumoase. Fotografii cu flori frumoase, roșii și într-adevăr a venit în viață. Îi salut și sărut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, copacii devin mai frumosi cu cat sunt mai batrani :) Si daca mai sunt si inconjurati de flori sunt si mai impresionanti. Pozdrawiam cieplo i buziaki, Gigo !!!

      Ștergere
  12. In 14 ianuarie 2015 scriam pe blogul meu despre acest drum (http://travelinghawk.me/wp/de-la-delphi-la-mare-itea/), ai lasat si tu un comentariu! Noi l-am facut insa invers, de la Delphi la Itea. Maslinii sunt mereu cautati de mine cand ajungem in Grecia...Am mai scris despre cat iubesc acesti copaci. La noi creste un soi salbatic,ornamental, mai ales pe litoral i-am vazut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi amintesc de calatoria voastra, Adriana. Locul asta e numai bun sa te pierzi printre maslini, nu-i asa ?
      In Dobrogea cresc asa zisii " maslini rusesti ". Seamana foarte mult, doar ca fructul n-are aceleasi proprietati.Ma intreb cat de mult s-a schimbat peiajul pe-acolo, m-am mai fost de mai bine de 20 de ani ...

      Ștergere
  13. Eventual pini, brazii ii gasesti doar la munte si ceva mai la nord :) Merci, Luiza !

    RăspundețiȘtergere