marți, 28 noiembrie 2017

Purple in the rain


 Luna Noiembrie preda stafeta cu irisi, in ploaie.
Fragili si suav parfumati, se ascund intre frunzele lungi si inguste.
In gradina, irisi, pe munte, prima zapada ...



duminică, 26 noiembrie 2017

Cu-cu


Uitati-va ce am gasit azi, cand am curatat tufele de hortensie : 
  

O zi frumoasa maine  !

vineri, 24 noiembrie 2017

Planuri


Maine se arata ca o sa fie o zi insorita. Bineinteles ca am planuri de gradinarit. Inca mai e timp sa plantez bulbi, sa arunc seminte pe ici pe colo si sa curat cele doua tufe de hortensii. Apoi am de scos ultimele vergi metalice folosite ca suport la rosii. Daca ma mobilizez, poate duminica ajung sa pun si de ceva rasaduri de ardei iuti. Cel mai probabil o sa-si gaseasca locul intr-o jardiniera in balconul de la etaj ( unde infloreste frumos o plantuta de sedum ). Balconul o sa fie inchis in curand cu folie transparenta si o sa functioneze pe post de sera. Astept doar sa se scuture glicina.

Ce planuri aveti pentru weekend  ?  
Va urez, cu drag, zile frumoase la sfarsit de saptamana !


miercuri, 22 noiembrie 2017

Buchetul de miercuri


Sau mai bine zis, de marti.
Liliacul meu alb trece printr-o faza contradictorie. 
Pe de-o parte isi pierde frunzele si pe de alta infloreste timid. Cu chiorchini micuti si indesati. N-am mai avut liliac in vaza in prag de iarna, asa ca trebuie sa ii dedic o pagina de jurnal. Crengutele si-au gasit locul intr-o vas ca o calimara, in care aveam deja de o saptamana un varf de busuioc si o ramurica dintr-un maslin salbatic. 





marți, 21 noiembrie 2017

In zori


La trei grade Celsius ...

Mie mi-a adus zambetul pe buze.
Ganduri bune pentru voi  !


duminică, 19 noiembrie 2017

Ulei de dafin


Dupa ce am citit mai multe retete, am zis sa incerc si eu.
Am gasit o frumusete de dafin cu fructe coapte acum doua saptamani si am plecat cu un pumn de boabe negre, rotunde si lucioase. Le-am spalat si le-am maruntit in mojarul de piatra, care, iata, si-a gasit o noua utilitate. 
Apoi am pus fructele terciuite cu tot cu samburi intr-un borcanel si le-am acoperit cu ulei de masline. Am lasat vasul pe pervaz, la lumina, bine inchis. Azi am strecurat si am stors tot ce se putea stoarce.



 In final am obtinut o sticluta cu ulei parfumat, ce si-a gasit locul pe raftul din baie. Il folosesc periodic pentru masaj inainte de a ma spala pe cap. Pana acum il cumparam de la farmacie. De-acum stiu sa mi-l fac singura. 


joi, 16 noiembrie 2017

Pe carare


Cand padurea incepe sa isi schimbe culoarea ma apuca dorul de duca si, negresit, in fiecare toamna ajungem sa hoinarim pe carari de munte. 
De data asta a fost un interludiu foarte scurt, in padurea Sfantului Nicolaie de pe buza defileului raului Vikos, despre care am mai povestit. 
Cararea era plina de frunze aramii si alunecoasa dupa ploaia cu grindina de cu seara. De data asta n-am gasit ciuperci, nici flori de toamna, ca in alti ani, dar am avut muntele doar pentru noi.

luni, 13 noiembrie 2017

Fericirea la sfarsit de toamna


Un ecou la postul Simonei, care scrie atat de frumos despre lucrurile simple si intamplarile de zi cu zi. 

Ce ma face pe mine sa ma simt bine acum, la mijloc de Noiembrie ?

La prima strigare, gradina din nou verde dupa ploile de toamna, 
focul aprins la ceas de seara, cand ne adunam toti acasa, 
placintele cu mere si dovleac dulce,
 cupele de ceai, ce intra iar in folosinta zilnica
si cafeaua fierbinte, servita cu spuma de lapte, 
macaleandrul, care isi face aparitia in tufele de trandafiri, tacticos la intalnirea din fiecare toamna, 
cerul diminetii privit prin fereastra cand deschid ochii, acum ca obloanele sunt larg deschise si nu ne mai ascundem de soare, 
pachetele colorate de seminte, ce apar timid pe pervazul din bucatarie,
crengutele de busuioc din buchete, cu radacini albe, sidefii,
iasomia enorma, ce parfumeaza aerul umed si se revarsa in strada
si primele mandarine, ce s-au cuibarit in fructiere.



vineri, 10 noiembrie 2017

Iarba grasa


De obicei o folosesc vara in salata de rosii, dar acum, ca a aparut iar proaspata in gradina, o sa asezoneze o salata de cartofi fierti cu masline, capere si peste marinat sau afumat. 

Portulaca oleracea

O folositi in bucatarie  ?


miercuri, 8 noiembrie 2017

Noiembrie cu flori


Dupa ce a plouat gospodareste si pamantul a supt apa ca un burete, au aparut iar flori in gradinuta. Nu multe, dar suficient cat sa imi coloreze clipele in care imi fac de lucru printre straturi. E mai placut sa smulgi buruieni cand ai o floare in preajma, nu-i asa  ?  
Un trandafir rozalb, o salvie albastra, tufanelele caramizii si o nou venita rozalie sunt protagonistele inceputului de Noiembrie. 
Pe fond de Alyssum si cer albastru.

marți, 7 noiembrie 2017

Din gradina bunicului


Verdeturi de iarna  :  spanac, salata si ceapa verde.
S-a deschis sezonul la salata de laptuci, fricassee si placinta cu spanac.




O reteta recent pusa in practica, dupa ce am gustat-o la Timisoara in vara, la restaurantul sarbesc Dinar, e spanac la tigaie cu usturoi
Foarte simplu de gatit, se potriveste si la peste si la carne. Frunzele spalate, intregi, se soteaza in ulei de masline, intr-o tigaie incapatoare. Sarati, piperati, adaugati 1-2 catei de usturoi facuti alifie si eventual putina apa, daca frunzele sunt  mature si trebuie sa stea pe foc cateva minute in plus. 
In mai putin de zece minute aveti o garnitura colorata si gustoasa. Duminica trecuta am adaugat si frunze de mangold. Cred ca merge si cu frunze de sfecla frageda, care aici, in Grecia, traditional se fierb si se servesc in salata impreuna cu radacina sfeclei, fiarta sau coapta, apoi taiata rondele, totul stropit din belsug cu sos vinaigrette si usturoi. 

vineri, 3 noiembrie 2017

Ultimele


Vad ca in Romania a venit frigul si toata lumea isi protejeaza smochinii.
Noi anul asta inca mai culegem fructe coapte la inceput de Noiembrie si e de mirare. Dar asta e urmarea primaverii racoroase. In loc sa culegem grosul in August, am avut smochine din belsug in Septembrie si inca mai sta scara sprijinita de pom. Cele din varf au ajuns sa le ciuguleasca pasarile. 

Apropo, poate va intereseaza ca se poate face lichior din frunzele smochinului. Retete pe net : fig leaf ligueur .


Zile frumoase  !

joi, 2 noiembrie 2017

De toamna


De pe veranda, privind spre Sud ...
Frunzele glicinei incep sa rugineasca, nu mai da lastari noi.
Maslinii vecinilor valuresc argintii.

Noiembrie a sosit insorit, cu aer rece si proaspat. 
Stoluri de pasari dau roata peste livezi. Anul asta randunelele si-au tinut in alt loc intrunirea dinainte de plecare ...