Wikiplayer

miercuri, 30 martie 2011

Ierburi comestibile

        Se folosesc foarte mult in bucataria greceasca, mai ales iarna - primavara , cind inca nu cresc prea multe legume in gradina . Se aduna cind frunzele sint inca fragede, inainte de inflorire.  Mai ales se servesc fierte in apa cu sare si scurse apoi, mai multe soiuri de ierburi impreuna, ca salata, cu ulei de masline din belsug si suc de lamiie. De obicei cu peste dar si cu carne sau cu altceva. Mie imi plac mult cu brinza de oaie si piine proaspata, de casa. E o adevarata cura de dezintoxicare, fiindca toate  " verdeturile " astea contin multe vitamine , minerale, antioxidante si au si efect diuretic. Pe deasupra sint si satioase datorita unui mare continut de fibre vegetale .  Sigur ca exista multe feluri de ierburi si in fiecare zona se gatesc diferit. Eu o sa ma refer doar la cele pe care le cunosc mai bine. 
  • Barba caprei ( Salata de iarna ) Tragopogon picroides  sau Urospermum picroides -se folosesc frunzele fierte ca salata  sau se gatesc cu carne de miel sau de ied, cu sos de lamiie si ou. 
  • Susai moale - Sonchus oleraceus - se folosesc frunzele fierte, ca salata sau se adauga la verdeturile de placinta. 
  • Cicoarea comuna - Chicorium intybus - cu gust putin amarui, se foloseste ca si Barba caprei.
  • Papadie - Taraxacum Officinale - se folosesc frunzele in salata si florile in omlete.
  • Vulturica- Helminthia echioides sau Picris echioides - se folosesc frunzele fierte in salata.
  • Stir Amaranthus - se folosesc mai mult vara vlastarii tineri cu tot cu frunze. Se fierb si se servesc fie simplu, ca salata, fie cu fasole verde, dovlecei tineri, flori de dovlecei sau/si cu cartofi ( toate astea fierte in apa cu sare ). Frunzele tinere se folosesc la fel ca si spanacul. Puteti citi si o reteta de ciorba in link-ul de mai sus.                                         

luni, 28 martie 2011

Lunaria




   E o planta rustica , frumoasa si cind e inflorita si cind se usuca. Intr-un final, am  realizat  ca zilnic trec cu masina pe linga sute de lunarii inflorite in fiecare primavara.  Ieri am oprit sa vad ce floare albastra- mov a napadit costisa dealului. Cum am iesit din masina, am simtit aerul parfumat. N-as fi crezut ca miroase asa de bine  !  Pina acum nu mi-a fost dat sa o vad in salbaticie.  Am luat citeva acasa si o sa ma opresc mai tirziu pentru seminte. Arata ca o dantela albastra ...






vineri, 25 martie 2011

Parfum de primavara

Vremea e din ce in ce mai frumoasa si astazi , fiind zi de sarbatoare , am avut timp, sa stau prin gradina  si sa ma aplec deasupra florilor. Incepem cu narcisele albe, favoritele mele cu nume de muza : Thalia.


miercuri, 23 martie 2011

Villa D'Este - Gradina minunilor

  Din nou Italia. Si, din nou o gradina.
  Aproape de Roma , la Tivoli, se afla una din cele mai frumoase gradini renascentiste. Cu fintini arteziene si bazine de apa si grote inverzite de muschi si statui  de marmura alba, stralucitoare in bataia apei. E o gradina de poveste, gradina cardinalilor din familia d'Este.
 Istoria ei incepe in 1550 , cind  exilatul cardinal Ippolito d'Este soseste la Tivoli. Probabil ca ii placea mult elementul lichid si ii lipsea Cetatea Eterna...


intrarea

luni, 21 martie 2011

Euphorbia

        
     Ce fel de euphorbia e , nu stiu, dar e splendida. Creste in salbaticie si acum e la apogeul frumusetii ei , cu florile galben-verzi, ca un magnet pentru albine.  Astazi m-am oprit din drum si am fotografiat-o.



    

joi, 17 martie 2011

Clematitele - cum se tund


  
    


  Citeva lamuriri despre cum se tund clematitele.
  Unele se tund drastic  pina la pamint, altele nu se tund deloc. Important e sa stiti ce soi de clematita cultivati.


miercuri, 16 martie 2011

Gradina in Martie

     Intai cum arata in urma cu vreo doua saptamani - santier in lucru.  Am pietruit aleile din gradina.  Si inca nu s-a terminat, mai e de pus piatra pe cararea din spatele casei.

marți, 15 martie 2011

Flori


Astea le-am primit de la baietii mei de 8 Martie.
        Un trandafiras rosu si o Impatiens walleriana. La Impatiens noi ii spunem " Έρωτας " sau '' Dragoste ", nu stiu cum se cheama in romaneste.


   

luni, 14 martie 2011

Rasadurile - o luna dupa repicat


      Le merge destul de bine.  Ardeii sint mai micuti ( n-am experienta cu ei, nu stiu cum se comporta ). Din rosii s-au ofilit citeva ,dar majoritatea sint pe baricade. Am mai impartit din ele si inca mai am de dat o multime.
      Dupa o luna de stat in veranda, in unele nopti mai reci cu caloriferul electric in priza, arata cam asa :


duminică, 13 martie 2011

Trandafirii englezesti

      Se gasesc de-acum si in Romania si sint foarte la moda.
      Sint trandafiri inalti, tufe care cresc viguroase si multi dintre ei se pot folosi si ca agatatori .
      Au un aspect romantic, fastuos si cred ca nici un iubitor de trandafiri nu le poate rezista. Mai ales, ca aproape toti sint super parfumati. Si spre deosebire de trandafirii antici, carora le seamana ca infatisare si aroma, infloresc repetat.
      Parintele lor e inspiratul David Austin. Pentru mai multe amanunte cititi  aici .
      Fotografiile sint dintr-un parc, in spatele muzeului naval din Greenwich. 

joi, 10 martie 2011

Kew Gardens


        Sint fotografii din luna mai, de acum doi ani, dintr-un weekend la Londra.
        Din cele doua zile cit am stat acolo, una mi-am petrecut-o la Kew Gardens. E nemaipomenit de frumos  ! Si, cu toate ca nu planuisem, am avut norocul, sa vad infloriti rhododendronii si azaleele. Nu vezi prea des asa un spectacol ! Pina si petalele scuturate sint frumoase...
        Daca vreti sa planuiti o vizita, aici gasiti toate informatiile.

miercuri, 9 martie 2011

Baking Soda Spray



   Folositi remedii naturiste in gadinile si balcoanele voastre ?
   Eu incerc, sa nu stropesc cu " medicamente".  Dar eu am o gradinuta mica si sint doar gradinar de sfirsit de saptamina.

   Ieri am citit la Vasi cu ce stropeste plantele pentru paduchi. Si o sa pun si eu aici reteta mea, ca sa marim colectia de leacuri. 
   Eu am gasit-o in urma cu vreo trei ani cind am inceput sa ma ocup mai serios de gradinarit si trandafirii  mei erau atacati  de paduchi si de rugina. Nu vroiam sa ii stropesc cu chimicale, asa ca am cautat pe Net si am gasit urmatoarea solutie . 
         
    "Baking Soda  Spray"
   Se pun intr-un galon de apa neclorinata, preferabil de ploaie ( asta e egal cu 4,6 litri de apa, reteta fiind de provenienta anglo-saxona )  
  1.   o lingura de ulei vegetal    
  2.   o lingura de sapun lichid de vase
  3.   o lingura si jumatate de soda de bucatarie ( baking soda )
  4.   o lingura de Listerine ( nu cu gust de menta )
  5.   si la sfirsit o lingura de otet 
   Se amesteca bine si se stropesc plantele. Se repeta de citeva ori la interval de citeva zile. Din experienta mea merge ft. bine. Numai la unele plante ft. sensibile, respectiv la frunzele fragede ale unor trandafiri ( in cazul meu era Queen of Denmark ), am patit-o si le-am ars. Dar a doua oara am udat frunzele cu apa in ziua urmatoare si totul a fost in ordine .
   De atunci folosesc solutia asta destul de des, cu succes si fara pierderi.

   Si inca ceva ce folosesc, mai mult preventiv ptr.micoze, e ceaiul chinezesc concentrat .                                   
  
  

luni, 7 martie 2011

Pasari de apa

        Lisite. Li se mai spune si gaini de apa ... Le vad in fiecare zi, iarna si la inceputul primaverii. De indata ce vremea se incalzeste isi iau zborul spre nord. Sint frumoase, mai ales cind marea e linistita si se lasa leganate de valuri ...

miercuri, 2 martie 2011

IL GIARDINO DI NINFA


   Dupa cum suna numele, ati inteles ca e o gradina din Italia. Am fost acolo in ultima saptamina din Aprilie, anul trecut. E aproape de Roma. Se poate vizita numai in prima simbata-duminica din luna ( in lunile de vara si in a doua simbata-duminica ) si traseul se parcurge in grupuri de aproximativ 20 de persoane sub supravegherea ghidului.

  E un loc splendid, din toate punctele de vedere - o gradina de vis, in jurul unui lac si traversata de un piriu atit de limpede si de curat, incit se poate bea apa din el. Din loc in loc se vad ruinele unui oras medieval si peste tot sint trandafiri agatatori si clematite si ferigi si iarasi trandafiri.