Se folosesc foarte mult in bucataria greceasca, mai ales iarna - primavara , cind inca nu cresc prea multe legume in gradina . Se aduna cind frunzele sint inca fragede, inainte de inflorire. Mai ales se servesc fierte in apa cu sare si scurse apoi, mai multe soiuri de ierburi impreuna, ca salata, cu ulei de masline din belsug si suc de lamiie. De obicei cu peste dar si cu carne sau cu altceva. Mie imi plac mult cu brinza de oaie si piine proaspata, de casa. E o adevarata cura de dezintoxicare, fiindca toate " verdeturile " astea contin multe vitamine , minerale, antioxidante si au si efect diuretic. Pe deasupra sint si satioase datorita unui mare continut de fibre vegetale . Sigur ca exista multe feluri de ierburi si in fiecare zona se gatesc diferit. Eu o sa ma refer doar la cele pe care le cunosc mai bine.
- Barba caprei ( Salata de iarna ) - Tragopogon picroides sau Urospermum picroides -se folosesc frunzele fierte ca salata sau se gatesc cu carne de miel sau de ied, cu sos de lamiie si ou.
- Susai moale - Sonchus oleraceus - se folosesc frunzele fierte, ca salata sau se adauga la verdeturile de placinta.
- Cicoarea comuna - Chicorium intybus - cu gust putin amarui, se foloseste ca si Barba caprei.
- Papadie - Taraxacum Officinale - se folosesc frunzele in salata si florile in omlete.
- Vulturica- Helminthia echioides sau Picris echioides - se folosesc frunzele fierte in salata.
- Stir - Amaranthus - se folosesc mai mult vara vlastarii tineri cu tot cu frunze. Se fierb si se servesc fie simplu, ca salata, fie cu fasole verde, dovlecei tineri, flori de dovlecei sau/si cu cartofi ( toate astea fierte in apa cu sare ). Frunzele tinere se folosesc la fel ca si spanacul. Puteti citi si o reteta de ciorba in link-ul de mai sus.