Wikiplayer

miercuri, 30 martie 2011

Ierburi comestibile

        Se folosesc foarte mult in bucataria greceasca, mai ales iarna - primavara , cind inca nu cresc prea multe legume in gradina . Se aduna cind frunzele sint inca fragede, inainte de inflorire.  Mai ales se servesc fierte in apa cu sare si scurse apoi, mai multe soiuri de ierburi impreuna, ca salata, cu ulei de masline din belsug si suc de lamiie. De obicei cu peste dar si cu carne sau cu altceva. Mie imi plac mult cu brinza de oaie si piine proaspata, de casa. E o adevarata cura de dezintoxicare, fiindca toate  " verdeturile " astea contin multe vitamine , minerale, antioxidante si au si efect diuretic. Pe deasupra sint si satioase datorita unui mare continut de fibre vegetale .  Sigur ca exista multe feluri de ierburi si in fiecare zona se gatesc diferit. Eu o sa ma refer doar la cele pe care le cunosc mai bine. 
  • Barba caprei ( Salata de iarna ) Tragopogon picroides  sau Urospermum picroides -se folosesc frunzele fierte ca salata  sau se gatesc cu carne de miel sau de ied, cu sos de lamiie si ou. 
  • Susai moale - Sonchus oleraceus - se folosesc frunzele fierte, ca salata sau se adauga la verdeturile de placinta. 
  • Cicoarea comuna - Chicorium intybus - cu gust putin amarui, se foloseste ca si Barba caprei.
  • Papadie - Taraxacum Officinale - se folosesc frunzele in salata si florile in omlete.
  • Vulturica- Helminthia echioides sau Picris echioides - se folosesc frunzele fierte in salata.
  • Stir Amaranthus - se folosesc mai mult vara vlastarii tineri cu tot cu frunze. Se fierb si se servesc fie simplu, ca salata, fie cu fasole verde, dovlecei tineri, flori de dovlecei sau/si cu cartofi ( toate astea fierte in apa cu sare ). Frunzele tinere se folosesc la fel ca si spanacul. Puteti citi si o reteta de ciorba in link-ul de mai sus.                                         

6 comentarii:

  1. Din toate ierburile care le zici tu aici,am folosit papadia si o singura data stirul,dar cel cu frunza rosie,in ciorba.Restul,nu.In gradina, cred ca le am sigur,dar nu am incercat sa le folosesc in mancaruri.Mai vorbim.

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi le consumam aproape saptaminal.Si e cea mai folosita salata de iarna ,alternativ cu varza si laptucile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant articolul. :) Eu am folosit doar frunze de papadie (crude) intr-o salata. Mi s-au parut mult prea amare si am renuntat. O sa mai incerc si alte verdeturi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se consuma crude, tocmai fiindca sunt amare. Incearca sa le fierbi, dar nu prea mult, sa nu se transforme intr-o masa verde. Si sa le amesteci cu alte ierburi, andive de exemplu, care sunt mai dulci, sau altele din cele amintite mai sus.

      Ștergere
  4. foarte interesant articolul. Eu tot doar papadia o culesei, frunzele fragede nu sunt asa amare, asa ca le-am tocat si cu putina lamaie la salata au mers super.
    Vrei sa ne scrii mai mult despre ele unde cresc, cum le culegi, poze etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca te intereseaza ierburile comestibile ! E un capitol enorm al gastronomiei grecesti din vremuri imemorabile. Eu am inceput sa le cunosc dupa ce am facut cunostinta cu ele in farfurie.
      Noi le culegem din locuri mai retrase, tarlale necultivate, livezi de pomi fructiferi samd.
      O sa incerc sa revin cu povesti despre ele. Azi am fiert susai moale din gradina, ca salata langa peste. Dar nu m-am gandit sa fac poze. Nu-i nimic :) Ca tocmai intram in sezonul verziturilor :)

      Ștergere