Wikiplayer

vineri, 16 septembrie 2011

Muscata parfumata

    O planta pe care am cunoscut-o de curind si am invatat sa o folosesc in bucatarie si nu numai. Creste aproape peste tot in Grecia si nu exista curte la tara fara o glastra din care se revarsa o muscata parfumata.
    Am gasit-o cu mai multe nume stiintifice ( Pelargonium roseum, Pelargonium odoratissimum, Pelargonium graveolens ) . I se mai spune si Geranium si apartine Fam. Geraniaceaelor.
    Ii place soarele si e foarte rezistenta la boli. Singura problema e ca nu se impaca deloc cu frigul. Iarna, la temperaturi negative, trebuie protejata.





    Nu impresioneaza prin aspect, florile sint roz - liliachii si micute iar frunzele adinc crestate, dantelate, acoperite de fini perisori alburii. Ramurile se apleaca si se intind pe sol, are un comportament de muscata cazatoare si e ideala pentru jardiniere.
    Daca frecati o frunza intre degete se elibereaza mirosul - puternic, iute, putin mentolat si cu note de lamiie ... Alunga insectele suparatoare ( mai ales tintarii ). 
    Se inmulteste extrem de simplu - prin butasi . 
    Se foloseste pentru a parfuma mai ales preparatele dulci. E un ingredient de baza pentru dulceata, marmelada si pelteaua de gutui. Se pune si in dulceata de struguri ( una din favoritele mele ) si in cea de coaja de lubenita, in orezul cu lapte ( reteta din insula Kefalonia ), inghetate, creme si salate de fructe. 
    Frunzele se pun la macerat in alcool amestecat cu sirop de zahar si se obtine un lichior delicat. 
   Ceaiul din frunzele aromate e tonic, diuretic, benefic pentru diabetici si scade colesterolul. In traditia populara e folosit si pentru afte, dureri de git, migrene si artralgii. Si sint grozave inhalatiile cu aburi in caz de raceala.  Ce mai, o planta buna la toate .
  

77 de comentarii:

  1. Si noi aveam acasa muscata din asta, indrusaim stiu ca i se mai spune si mai gaseam cate-o frunza de la ea in dulceturi. Dar cum nu prea era aratoasa, cresteau bete lungane ramurile ei, cu timpul cum au tot aparut flori noi si mai interesante, am renuntat la ea.

    RăspundețiȘtergere
  2. auzisem si eu ca se foloseste in bucatarie...ce dragut , ce delicat...si ceai ? tot fac ! dar , este un anumit fel de muscata , sau sunt comestibile toate ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Endrusain este singura muscata cu miros de lamaie si poate fi folosita si la ceai

      Ștergere
    2. Pyki, sa stii ca sunt mai multe soiuri cu frunza aromata, unele cu miros de trandafiri, altele cu miros de menta si multe altele. Initial credeam ca exista doar un singur fel de muscata parfumata, dar se pare ca natura nu s-a multumit doar cu una :) Se foloseste la ceai, la dulceturi si deserturi in general.

      Ștergere
    3. o mai gasesti si sub denumire de "andrisai" unde s=sh :)

      Ștergere
    4. Dear indrusaim se foloseste in gospodarie...

      Ștergere
  3. Nici eu n-am remarcat-o mult timp, Mihaela. In Romania nici nu o intilnisem.
    Am dat peste ea in mai multe carti despre plantele aromatice folosite in Grecia . Si asa, am inceput, sa ma interesez de planta asta.
    Frumos nume are, in romaneste . Indrusaim ....

    RăspundețiȘtergere
  4. Coco, e o muscata aparte, care are o frunza foarte parfumata. Uita-te la fotografii si, cind o intilnesti, iti rupi o ramurica si o pui in apa. Imediat da radacini si ai o plantuta noua. Nu-ti mai spun, ce bine miroase, cind iti freci degetele cu frunzele ei ... E folosita mult si in cosmetica .

    RăspundețiȘtergere
  5. asa am sa fac , cred ca am vazut...o sa caut !merci...!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună DANI!
    Este superbă,aș vrea și eu una!
    Un weekend excelent îți doresc!
    Te pup draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna, Elena !
    E foarte usor de inmultit. Daca vezi vreuna ( asa o sfatuiam si pe Coco ), tai un virf de vreo 20 de cm si il pui la prins, in apa sau in pamint . E o planta nepretentioasa si folositoare.
    Un sfirsit de saptamina cu multe clipe bune !

    RăspundețiȘtergere
  8. What a lovely an and versatile plant! You are right it is very pretty in containers here in Southern California almost indestructible. I knew that you could make tea from it, but not how to use it in cooking. Very interesting! Thanks for the information.
    Christina

    RăspundețiȘtergere
  9. Here, in Greece, we are using the leaves of this Pelargonium for cooking . Even with meat - pork or veal. I even found a recipe of wine with geranium leaves .
    I am glad you liked the post, Christina ! Have a nice weekend !

    RăspundețiȘtergere
  10. Este o planta deosebita, eu nu am asa ceva.Va doresc un weekend placut!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Interesting info about this geranium and it is beautiful besides. I love your gorgeous pics, always so pretty...Have a wonderful weekend!...Heidi xoxo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello there, just a small correction - this is not a geranium - Geranium; it belongs to the Pelargonium genera, which is different from the Geranium, although they belong to the same big family with a name very similar to the geranium :o) It's a common confusion which dates probably to old Linnaeus, the botanist which put them all together, and since this plant was used for its scent, it took the name of "geranium oil" or "rose geranium oil" which is still in use today; even though the plant is a Pelargonium :) ... probably we should blame the French for the mess, since just a few decades later, L'Heritier , another botanist, realized the difference between the two genera of plants, and decided to give the name Geranium to some plants which are not even scented, just because indeed their fruits look like the bill of a crane, with it's delicate head feathers (Geranium comes from the Greek for "crane")... but as Shakespeare put it "What's in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet." So the English insisted on the geranium - which anyway it's easier to pronounce , besides it was more about the product (oil) than the flower :o)... Aaaah, those times without the Internet, when information was available only to a few (probably nowadays many would have argued to name the genera Pelargonium , Geranium - since it was already known for a scented oil, and call the other delicate flowers Pelargonium, besides the cranes are not all feathered would have said Linnaeus ...but then, maybe botanically it wouldn't have been realistic ...and so on )... err.. Anyone, a geranium infusion? :D

      xoxo , Misha

      Ștergere
    2. You are right, Misha, it's not a Geranium, but it used to be :)

      Ștergere
    3. I just find these stories fascinating :o), probably suited for summer evenings & holidays (of course, protected against mosquito bites with a few leaves of Pelargonium graveolens) ...trouble is, I've seen Pelargoniums sold as Geranium, sometimes in home&garden shops, which perpetuates the confusion , but I guess when one knows the story, a lower case in a name should be OK :)

      (in ro. - probabil "muscata" suna mai putin elegant ca Geranium :D, desi vine pe filiera germana/maghiara dintr-un termen care s-ar putea referi la "nucusoara"... multumesc pentru informatiile de mai sus, am si eu o plantuta si nu stiam mai nimic despre ea, decat ca se obtine un ulei esential din ea :) mai rau, o cunosteam ca "ibrisin", termen pe care DEX-ul il plaseaza doar in sfera textilelor :D ...deci, un articol informat, si cu comentarii pe masura, e foarte binevenit)

      Misha :)

      Ștergere
    4. E o planta despre care nici eu nu stiam prea multe acum sase ani cand am scris prima oara despre ea, Misha. Acum i-am mai descoperit o denumire :) Ibrisin stiam ca se spune la matase ...
      Multumesc pentru comentarii !

      Ștergere
  12. Mami, cu prima ocazie, o sa primesti un puiut de Pelargonium.
    Avem o multime de treburi in weekend,dar o sa fie zile frumoase, fiindca sintem impreuna ... Va imbratisam !

    RăspundețiȘtergere
  13. Hi, Heidi ! You are always so nice, thank you ! I am glad you like my post.
    Have a great weekend ! Hugs !!!

    RăspundețiȘtergere
  14. In Romania se numeste DRUSAIM . Se pune la dulceata.

    RăspundețiȘtergere
  15. Anto, poate o incerci in retetele tale .

    RăspundețiȘtergere
  16. Gina, are multe utilizari si un nume frumos . Merita un loc, printre celelalte muscate ...

    RăspundețiȘtergere
  17. Quante utili informazioni ! C'è lo anch'io , ma non conoscevo tutte queste proprietà nè che fosse una pianta commestibile ...Grazie mia cara

    RăspundețiȘtergere
  18. I think I have that exact type of geranium but with variegated foliage. Mine has a short season of bloom, but the scent on the leaves is wonderful. I like the look of yours with green foliage too.

    RăspundețiȘtergere
  19. Ornella, I am glad, you found useful this post. Now you will try something new, with the fragrant leaves. Have a nice sunday, my dear !

    RăspundețiȘtergere
  20. Masha, I love the leaves too. Every time I pass by the geranium, I cut a leaf ... Variegated foliage ? It must look beautiful !

    RăspundețiȘtergere
  21. I love geraniums, but I never had a plant with such foliage. I love the leaves as much as the blooms!

    RăspundețiȘtergere
  22. Personal nu agreez aceste flori, mi se par triste, nu stiu de ce, dar asta imi inspira.
    Te salut si te astept sa participi la provocarea Life in Pictures.

    RăspundețiȘtergere
  23. Tanya, they love mediterranean climate. Geraniums are growing here everywhere . This one is special, I can use the leaves for cooking.
    Thank you for visiting and for the nice comment !

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna, Costin !
    Esti primul, care asociaza planta asta cu tristetea ... Mie mi se pare vesela si opimista . Dar fiecare are amintirile lui ...
    O sa incerc, sa trec mai tirziu pe la tine. Acum pregatim ingredientele de zacusca.

    RăspundețiȘtergere
  25. Am si eu, am si eu! Am furat un butas acum un an din Turcia, cu niste emotii de nu ma intreba, desi era de pe strada...
    Stiam despre ea ca miroase superb, atat florile, cat si frunzele. Nu mi-a inflorit inca, ma uit la ea ca la o minune.
    Iar parfumul d3 geraniu, mai precis uleiul esential de geraniu il folosesc sa parfuimez... stii tu ce, in loc de trandafir.:)
    O duminica frumoasa, Dani si spor la zacusca, daca n-ai terminat-o deja.

    P.S. Iar ma omori cu muzica asta de inima albastra! :D

    RăspundețiȘtergere
  26. Alex, chiar ma gindeam, daca ai geranium. Ma intreb, daca ai putea sa folosesti frunzele in vreun fel la sapunurile tale.
    Sa ai grija la iarna, daca ingheata, moare de tot si radacinile sint extrem de sensibile .
    Eu o sa-ti urez o saptamina reusita si o sera frumoasa. Zacusca e aproape gata si a iesit foooarte buna.
    Te sarut ! Ce melodie sa-ti dedic ?

    RăspundețiȘtergere
  27. tot de DRUSAIM o stiu si eu. si o am in casa de la mama mea. bunica mea punea frunze de drusaim in special la dulceata de prune. Iar primavara faceam oua de Paste cu frunzele ei , erau singurele indeajuns de rezistente la vopsit ca sa nu mai vorbim de modelul dantelat ce ramanea pe oua cand le scoteam din ciorap. Parfumul ei imi aduce aminte de acasa si de copilarie. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar daca este un comentariu vechi... si nu as fi vrut sa scriu, ceva ma obliga.
      Bunica mea era dintr-un sat modest de langa Focsani. Facea peste an tot felul de bunatati, dar nimic nu se compara cu gemul de prune cu o frunza de Andrisai. Era un gust delicios si inconfundabil.

      Abia acum dupa ani si ani am reusit sa am o astfel de plantuta si cautand mai multe informatii pe net in limba romana am dat peste acest site foarte interesant.

      Multumesc din inima,
      Simona

      Ștergere
    2. Eu iti urez sa faci cat mai multe dulceturi si gemuri parfumate cu indrusaim, Sim !
      Multumesc pentru mesaj !

      Ștergere
  28. O ştiu de la bunica mea: îi spunea Druşaim şi ştiu că punea la toate dulceţurile, pentru aroma sa deosebită! Trebuie să fac rost de un butaş, mi-e dor de mireasma acestei flori deosebite!
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  29. Alexandru, e usor de inmultit. Si e buna la multe - ceai pentru raceala si pentru momentele de depresie ( tonifica sistemul nervos ), inhalatii pentru rinite si sinuzite si aroma pentru dulceturi si alte cele. Ca sa nu mai spunem, de amintiri ...

    RăspundețiȘtergere
  30. Daiana, uite, ca la ouale de pasti, nu m-am gindit. O sa folosesc frunzele de drusaim anul viitor, sigur. Tare imi plac, ouale cu desene de frunze ... Mersi, de idee !

    RăspundețiȘtergere
  31. Oooffff!!!!! si eu care am facut praznic din ea...Am impartit-o si am dat la cine-a vrut. Acum nu mai am si uite ca dupa ce am citit toate astea,vreau!!! Am mai avut si o variante cu floricelele mici galbene.

    RăspundețiȘtergere
  32. Gabi, nu-i greu de prins. Pui o crenguta in apa si gata. De floricele galbene, chiar ca n-am mai auzit. As fi curioasa, sa vad o muscata galbena .

    RăspundețiȘtergere
  33. Stiu;dar cine stie cui am dat...Am sa lansez o strigare la fete.la vremea cind o aveam pe aia galbenuta,nu eram nici cu calculatorul,nici cu album,forum....Am sa rascolesc totusi in calc,poate-poate !!!

    RăspundețiȘtergere
  34. Poznám tento "citrónový muškát", ale len zo Stredomoria. U nás som si ho ešte nevšimla, netvrdím, že ho ľudia nepestujú aj tu. Raz som si z Tunisu priniesla aj odrezok na pestovanie, ale nepodarilo sa mi ho zakoreniť.

    RăspundețiȘtergere
  35. Eu stiu de aceasta minunata planta , de la bunica mea draga , care o folosea la dulceaza de cirese albe, prune decojite , gutui;o stiu cu numele de ANDRESIE si acum sunt tare multumita ca o am in casa , se dezvolta superb, astept sa infloreasca ;ma bucur sa vad ca o admira atata lume!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, mai ales la gutui se potriveste de minune :)Stiau bunicile noastre sa faca niste dulceturi ...
      Si-mi place grozav sa frec o frunzulita intre degete si sa-i simt parfumul ...

      Ștergere
  36. Va rog mult, pe oricine citeste acest mesaj, sa impartiti cu mine un butas, sau orice forma a plantei prin care as putea s-o inmultesc (contra cost, bineintels, sau troc ;) )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ti-as da cu draga inima, dar nu stiu daca pe caldurile astea ar ajunge in stare buna un butas prin posta din Grecia ...

      Ștergere
    2. Eu impart cu placere. Da-mi de stire cum vrei sa o poti lua din Bucuresti.

      Ștergere
    3. Ca sa-ti raspunda, ar trebui sa apara undeva mailul tau ... apare doar anonim.

      Ștergere
    4. :D
      pt Anonim; daca ai si vrei/poti sa dai as avea pe cine sa rog in Bucuresti sa faca un pick-up si sa o trimita incoace; dar nu as vrea sa abuzam de acest blog; da-mi te rog detalii pe e-mail si cam ce ai vrea la schimb (facem troc ca-i sincer si frumos); adresa mea e tudor.gomoiescu@gmail.com

      Ștergere
  37. Manea V. , caut o planta sa alunge tantarii din camera , e suficient sa ai 2 tantari si nu poti dormi , o planta de unde se poate procura usor la un pret bun .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca sa se elibereze uleiurile eterice ce alunga tantarii trebuie frecate frunzele plantelor aromatice intre degete. Cel mai usor e sa pui o menta sau un rozmarin in camera, chiar si un busuioc. Plus ca exista niste plasturi la farmacie cu uleiuri eterice care sunt usor de folosit . Zau daca stiu unde in Romania se vand muscate din astea parfumate ...

      Ștergere
  38. Am planta , fara flori ce-i drept. As vrea sa o folosesc in prajituri si salate sau chiar la carne preparata la gratar. Pentru cine folosesc asemanator - stie cineva care sunt contraindicatiile si daca consumul ei ar trebui inclus pana la o anumita limita. De asemenea se folsescte cruda sau uscata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La carne n-am auzit sa se foloseasca. Se pun cantitati mici, doar pentru aroma. N-am cunostinta sa fie contraindicata in vreo afectiune ... Se foloseste doar cruda.

      Ștergere
  39. Am planta asta de cativa ani si nu a inflorit niciodata. De ce oare? Ce fac gresit? Vara ii merge foarte bine in balcon, la soare, face o tufa nemaipomenita si miroase absolut imbatator. Iarna o duc la interior si-i merge iarasi bine. Ce pot face asa incat sa infloreasca, stiti cumva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Presupun ca i-ar place mai multa caldura, la mine infloreste toata vara in valuri. Dar sa stii ca nu pierzi nimic, florile nu sunt spectaculoase si nici macar parfumate. Daca ai o tufa verde si frumoasa, e perfect :)

      Ștergere
  40. buna
    am si eu o asemenea floare doar ca nu infloreste, de ce? eu stiu de la bunica mea, ca daca ai o durere de masele, de cap ,se pune o frunza in ureche sau ambele urechi si iti trece durerea... as vrea ca si a mea sa infloreasca dar nu stiu cum sau de ce nu infloreste? m-ati putea ajuta?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As vrea sa te pot ajuta, dar nu stiu de ce nu infloreste plantuta ta. O ai la soare ? Ii place mult soarele si nu are nevoie de multa apa.

      Ștergere
  41. Multumesc mult pentru informatiile utile.
    Tot binele si muscate superbe va doresc.
    La toti.

    RăspundețiȘtergere
  42. Strabunicii mei o aveau in ghiveci,la fereastra,in casa si obisnuiau sa parfumeze incaperea cu mirosul fermecator,era un "parfum de camera,natural" :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, un parfum natural cu efecte benefice spre deosebire de cele artificiale.

      Ștergere
  43. Mulțumesc pentru informații despre aceasta planta ,am primit-o și nu știam cât de benefică este.

    RăspundețiȘtergere
  44. Eu am doua tipuri.Si pe cea cu aroma de lamaie o folosesc la cozonaci.Au o sroma greu de definit.

    RăspundețiȘtergere
  45. Ccum se ingrijeste ca ea a crescut prea inalta e aproape cat balconu

    RăspundețiȘtergere
  46. E minunata planta! Si eu o am de la mama, care nu mai e printre noi... ea era foarte talentata la ingrijirea plantelor si a reusit sa o inmulteasca. Mie nu mi-a iesit. Mi-ati putea spune cum se poate tunde? Am incercat acum 2 ani si aproape am omorat-o. Are deja tije lemnoase si este foarte lunga si stufoasa.

    Intrucat nu am stiut pana acum, nu am folosit-o in alimentatie. Cum se poate folosi in dulceata?

    Va multumesc frumos pentru sfaturile si ideile minunate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tijele lemnoase nu trebuie taiate, doar in caz ca planta a inghetat sau s-a uscat de tot. Ca regula generala poti tunde doar partea verde si nelemnificata. O poti inmulti prin butasi ( varfurile obtinute la tuns ) pusi in pamant in lunile de primavara.
      La dulceata o poti folosi foarte simplu, adaugi cateva frunzulite ( depinde de cantitatea de dulceata ) in sirop, la ultimele clocote. Lasi sa stea asa dulceata cateva ore, chiar peste noapte si apoi scoti frunzele de muscata si mai dai un clocot inainte de a pune dulceata in borcane.
      Sper sa fie de folos ce ti-am scris :) Ma bucur ca inca mai citeste cineva despre muscata parfumata dupa 7 ani :)
      Toate cele bune !

      PS-scuze pentru raspunsul intarziat.Nu mai intru atat de des pe blog ca pe vremuri ...

      Ștergere
    2. Bineinteles ca inca mai citim :) ...blogurile... pe care le vad totusi ca surse importante de info, pacat ca devin platforme "invechite" care nu-si mai gasesc locul in peocuparile noilor developeri / programatori de soft - macar sa ofere o portita de a pastra / transfera lucrurile astea spre noua fata a internetului (de ex textele de pe retele de socializare nu ajung in cautarile de pe internet, din motive care tin de caracterul apps evident) ....sper sa nu pierdem toata info de pe bloguri ca ar fi mai mult decat trist, chiar tragic.
      In alta nota, sper ca esti bine , sanatoasa si nu esti prea afectata de tot acest "climate change" , in toate sensurile :o)

      cu drag , numai bine,
      Misha (de mai sus) : )

      Ștergere
    3. Multumesc ! Totul e bine, deocamdata. Suntem norocosi ca am scapat de incendii si inundatii pana acum. Chiar si grindina ne-a ocolit anul asta.
      Toate cele bune si sa avem o vara cat mai linistita !

      Ștergere