Se cheama melomacarona si nu lipsesc din nici o casa greceasca de sarbatori.
O prajitura simpla, care se pastreaza foarte bine si tine multe zile, chiar saptamini.
Se face cu ulei de masline si suc de portocale, miere si nuci, fara oua, fara unt.
Life in Pictures
O prajitura simpla, care se pastreaza foarte bine si tine multe zile, chiar saptamini.
Se face cu ulei de masline si suc de portocale, miere si nuci, fara oua, fara unt.
Ingrediente :
Incepem cu siropul, care trebuie sa fie rece, cind scoatem prajiturile din cuptor.
3 pahare de apa
3 pahare de zahar
1 portocala taiata in doua
1 lemnisor de scortisoara
5 linguri pline de miere
Se fierb toate ingredientele in afara de miere pentru citeva minute. Se trage siropul de pe foc si se adauga mierea. Se amesteca, pina se topeste.
Pentru aluat :
2 pahare si jumatate ulei de masline
1 pahar si jumatate de zahar tos
1 lingura plina cu miere
1 pahar cu suc proaspat de portocale
1 lingurita de soda bicarbonat
coaja rasa de lamiie si portocala
1/2 lingurita scortisoara si 1/2 lingurita cuisoare ( daca va place scortisoara, puneti o lingurita )
faina, cit sa iasa o coca moale ca o plastelina ( prindeti lobul urechii intre degete, ca sa faceti comparatie ), cam 1 kg si ceva .
Se amesteca toate ingredientele, usor, fara sa se framinte mult si se formeaza in palme ( eventual udate cu coniac ) niste galuste ovale ( se pot taia si cu forma, stelute, braduti sau alte figurine dar cele traditionale sint ca in fotografii ).
Se pun pe tava acoperita cu hirtie de copt si se apasa cu razatoarea ( partea cu romburi, unde radem parmezanul ), astfel incit sa se aplatizeze putin si sa se intipareasca modelul.
Se coc in cuptorul incalzit la 180 de grade Celsius, cam 30 de minute, pina se rumenesc. Apoi, fierbinti cum sint, se pun in sirop si se rasucesc pe ambele parti cu ajutorul unei spatule, dupa care se scot pe o tava.
La sfirsit se pune un strat de miere pe un platou si se presara nuci macinate. Deasupa se aseaza prajiturile si se presara cu nuci din belsug. Se cladesc in straturi, prajiturile si nucile macinate si se pastreaza acoperite, ca sa nu se usuce prea tare.
Pofta buna !
Life in Pictures
n-am stiut ca sunt grecesti, dar sunt foarte buni!
RăspundețiȘtergereCred ca sunt foarte bune la cum arata! :)
RăspundețiȘtergereSeara placuta!
Kadia, nu stiu, ce provenienta au. Sint cele mai populare prajituri. Am vazut si variante trase in ciocolata dar de baza sint cele simple.
RăspundețiȘtergereDiverse, garantez ! O seara frumoasa !
RăspundețiȘtergeremmm...un dulce cu nuca,scortisoara si miere...trebuie sa fie grozav :)
RăspundețiȘtergerearata delicios...
Pandhora, siropul face toata diferenta. Copii le cer mai ales linga cana cu lapte, dimineata. Incepem ziua cu dulce ...
RăspundețiȘtergereGustos. Ca la noi cozonacul :)
RăspundețiȘtergereCostin, cozonacul se face aici de Paste, acum se pregateste ceva, mai degraba ca o piine de Craciun, cu inflorituri si nuci.
RăspundețiȘtergereSunt convins că sunt foarte gustoase și da chiar și mie mi se pare că sunt simplu de făcut.
RăspundețiȘtergereThese look delicious! Laura
RăspundețiȘtergereMinunate ! Ador dulciurile grecești, cele cu miere și cu nucă (deși mi se pare că proveniența lor este turcească, dar nu contează !) Melomacarona m-a făcut să mă gândesc la "mucenicii" moldovenești, pe care îi ador. Mi-a mai plăcut exactitatea și minuțiozitatea rețetei. Voi face cu siguranță și eu și am să-ți scriu cum a ieșit !
RăspundețiȘtergereVšetci pečú, len ja nie. Po tom, čo som po minulé roky vyhodila nezjedené vianočné pečivo, som sa rozhodla, že žiadne medovníky ani podobné veci piecť už nikdy nebudem. Budem piecť až na štedrý deň záviny s kysnutého cesta. Tie sa určite zjedia. Ale mám k receptu jednu otázku. Ten olivový olej sa používa panenský alebo obyčajný? Myslíš, že by sa dal nahradiť aj slnečnicovým?
RăspundețiȘtergereEu am voie... sa ma uit la orice, nimic nu mi-e interzis, decat cand vreau sa mananc. Arata bine pozele, sa va bucurati de preparate, o sa ma bucur si eu de bucuria voastra:). O zi frumoasa sa ai!
RăspundețiȘtergeresimplu si cred foarte bune...o sa incerc , per sa-mi iasa :)
RăspundețiȘtergereTu1074, simplu si bun !
RăspundețiȘtergereHi, Laura ! Thank you, for passing by and leaving a comment. Have a nice day and I hope to see you again.
RăspundețiȘtergereZina, cam tot ce e cu sirop, e de provenienta asiatica. Grecii au trait sute de ani in Asia Mica si au adus cu ei obiceiurile locului.
RăspundețiȘtergereSper, sa iti placa prajiturile si neaparat, astept sa imi scrii cum ti-au iesit. Succes !
Daniela, mozes pouzivat aj slnecnikovj olej aj obycajny olivovy olej, aj zmes olejov. A melomakarona sa ti aj za mesiac nepokazia.
RăspundețiȘtergereRobert, ti-am pus ispita in fata ... sigur ai o dieta severa.
RăspundețiȘtergereImi pare rau !
Iti multumesc, pentru gindul frumos !
Coco, nu sint greu de facut. Eu apreciez, ca au ingrediente sanatoase, decit sa manince copii napolitane si alte minuni, mai bine melomacarona.
RăspundețiȘtergereO minunatie de prajituri.O zi linistita iti doresc.
RăspundețiȘtergereDiaMar, multumesc ! O zi buna in continuare !
RăspundețiȘtergereo sa o incerc si eu, ca de cozonac nu mai am pofta.
RăspundețiȘtergereExceptionala prezentarea, Dani!
RăspundețiȘtergereTrebuie sa fie foarte interesanta combinatia, in ecuatia asta ma intriga uleiul de masline! :)))
Odata si-odata, tot o'ncerc!
La dracu' cu dietele. Pe asta musai sa o facem si noi acum, de sarbatori, macar!
RăspundețiȘtergereWow Dani, it looks delicious. Not so good for the figure but it is good for the brains. Good tasting things make me happy. I wish you and your family lovely christmas and a fantastic 2012.
RăspundețiȘtergereHugs
Marijke
Un fel de fursecuri, uscaturi .Numai culoarea difera, oare de la ce iese asa maronie?Scortisoara sa dea culoare?
RăspundețiȘtergereWygląda smakowicie i takie pewno jest. Pozdrawiam
RăspundețiȘtergereThank you for the recipe, it looks delicious! I love the rose on your china too.
RăspundețiȘtergereCristina, sa-mi scrii, cum au iesit.
RăspundețiȘtergereMirela, sint multe prajiturile in care se foloseste uleiul de masline, chiar si la chec se pune.
RăspundețiȘtergereMa bucur, ca ti-a placut !
Alex, dieta o s-o faci dupa sarbatori !
RăspundețiȘtergereSper, sa va placa, sint ca niste biscuiti insiropati. Daca sint prea crocante initial, se inmoaie in zilele urmatoare. E o prajitura, care se tine multe zile, nu trebuie sa maninci mult. Si le faci cit de micute vrei.
Marijke, I love my tee, milk or coffee with a sweet. And I must start a diet ... but Christmas is not the right time for this ...
RăspundețiȘtergereWishing you all the best for the New Year, my dear friend !!!
Mihaela, sint ca niste biscuiti mai grosi, insiropati dar totusi crocanti. Culoarea e si de la uleiul de masline si sucul de portocale si de la mirodenii.
RăspundețiȘtergereGiga, ma bucur, ca ti-au placut ! Pozdrawiam !
RăspundețiȘtergereMasha, I am so glad you are back !!! It's a traditional recipe here in Greece.
RăspundețiȘtergereYou are the first to notice the cup with the rose, one of my favorite old cups, a gift from my beloved grandmother ...
Have a beautiful evening !
The cookies look delicious, and not at all like the traditional Christmas cookies in Europe and America. I will have to try my hand at making them.
RăspundețiȘtergereMerry Christmas!
Trebuie sa fie buna tare!!! Problema e cu kilogramele,ca,totusi e consistenta !!! Cindva o s-o prestez!!!
RăspundețiȘtergereSweetbay, it's easy to make them. Hope you will like the melomacarona. Happy Christmas !
RăspundețiȘtergereGabi, cu kilogramele e problema mereu. Da ne descurcam noi cumva, facem prajiturile mai mici. Si dieta in Ianuarie !
RăspundețiȘtergereArată bine şi sună promiţător. Am să o rog pe doamna mea să încerce.
RăspundețiȘtergereMax, eu le pretuiesc, fiindca le pot face cu multe zile inainte si se pastreaza pina dupa Boboteza, daca nu le dam gata mai devreme. Prefer sa fac asa ceva, decit chestii mai complicate.
RăspundețiȘtergereDaca incerci, sa-mi scrii ce-a iesit !