O prajitura foarte buna, cu putine ingrediente. In traducere ar fi " placinta cu nuca ", in greceste e καρυδόπιτα .
Daca va plac prajiturile insiropate, va garantez, ca o sa va intre in obisnuinta prepararea ei.
Ingrediente :
Daca va plac prajiturile insiropate, va garantez, ca o sa va intre in obisnuinta prepararea ei.
Ingrediente :
- 6 oua
- 1 cupa de zahar ( masurata dupa stilul american - eu am gradatiile corespunzatoare pe cupa de la mixer )
- 1 cupa de pesmet
- 1 1/2 lingurita de praf de copt
- 2 lingurite pline de scortisoara
- 1/4 lingurita cuisoare
- 1 1/2 cupa de nuci macinate, nu foarte marunt
- 2 cupe de zahar
- 2 cupe de apa
- 1 ligura suc de lamiie
- 3 linguri coniac
- putin zahar praf
Se da la cuptor la 175 grade Celsius pentru 30-35 de minute.
Intre timp se fierbe siropul. Coniacul se adauga la sfirsit, cind siropul s-a racit putin.
Prajitura se insiropeaza incet, cu lingura, imediat ce iese din cuptor. Se lasa 1/2 ora sa absoarba siropul si se rastoarna din forma pe un platou.
Serviti cu frisca sau inghetata de vanilie sau caimac, chiar si cu un sos de vanilie.
Pofta buna !
Dani I wish I could jump on my bike and have a cup of coffee with you and taste this lovely cake. I am getting hungry by seeing it. Not good for the hips but a treasure to my brains.
RăspundețiȘtergereI wish that too, Marijke ! Hugs, my dear !
ȘtergereNie jestem amatorem słodyczy, ale to ciastko z lodami z przyjemnością bym zjadła.Pozdrawiam cieplutko.*** Eu nu sunt un dulce-dinte, dar acest tort cu crema de gheaţă-am mâncat cu plăcere. Al tău cald.
RăspundețiȘtergereI bake sweets for my children because I prefer something home made over something store bought. But this cake is very tasty and so simple to prepare. Pozdrawiam, Giga !
Ștergereμμμμ φαίνεται πεντανόστημο!! έφτιαχνε η γιαγιά μου αλλά εγώ δεν το έχω τολμήσει ποτέ, ίσως να φοβάμαι πως δε θα βγει τόσο καλό... αχ μου άνοιξε η όρεξη!!!
RăspundețiȘtergereΠρέπει να το δοκιμάσεις, είναι πολύ απλή συνταγή. Και είναι ιδανικό με παγωτό ... Μου αρέσουν πολύ τα παραδοσιακά γλυκά. Καλή σου μέρα !
Ștergeremmmm...minune ce ne arati tu aici Dani :)
RăspundețiȘtergereO reteta traditionala. Nu stiu de ce, dar ma apuca pofta de checul asta insiropat in fiecare primavara. Anul trecut a fost prajitura de Paste, anul asta inca nu stiu, ce-o sa pregatesc, sint in faza de cautare ...
ȘtergereBună DANI!
RăspundețiȘtergereSunt la cafea și aș vrea și eu o porție
că arată super...
O zi minunată îți doresc!
Te îmbrățișez cu drag!
Mai am jumatate de tava. :)Cum sa fac, sa iti trimit o portie ?
ȘtergereNumai bine, Elena !
Hello! I also agree with these comment...Beautiful!
RăspundețiȘtergereThank you, Amin !
Ștergerecred ca este minunata !
RăspundețiȘtergereEste, Coco. As vrea, sa o poti gusta ... :)
ȘtergereKoláč je určite chutný, ale ide do neho veľa vajec. Za posledný mesiac zdraželi u nás vajcia viac ako o sto percent. Na Veľkú noc nebudem robiť ani tie zvyčajné veľkonočné jedlá, pretože ide do nich kvantum vajec. Najradšej by som bola, aby vyšlo krásne počasie, hlavne bezveterné, aby som sa mohla ísť bicyklovať. V zime som kilá nabrala, nepotrebujem naberať ďalšie :-)
RăspundețiȘtergereA kebi si vedela ze som upiekla kolac s 12 vajec :) Mam chladnicku plnu ... Ako ti poslem ? A sa budeme bicyclovat cele leto.
ȘtergereĎakujem Dani. Len ty pekne z tvojich vajec upeč veľkonočné koláče a potom ich daj na blog. Ja si prídem pochutnať :-) Z takých aspoň nepriberiem. Už mám konečne povinnosť splnenú!!!! Odľahlo mi. Teraz niečo vyskúšam. Daj mi potom vedieť, či si tomu textu v rumunčine rozumela.
ȘtergereMultumesc Dani. Numai cel mai frumos ouale de Pasti placinte la cuptor si apoi le dau pe blog. Am venit să se bucure de :-) Pentru cei care nu câştigă cel puţin. Avem în sfârşit o obligaţie să fie îndeplinită! Ma uşurat. Acum am să încerc ceva. Lasă-mă să ştiu dacă, atunci faci textul în limba română a înţeles.
Preklad cez Google je ni najlepsi. Pisala si : Najlepsie velkonocne vajce kolace v rure a potom ta dam na blog :)A to je len zaciatok ...
ȘtergereIstotne upeciem aj kolace aj chlieb.
Dobre ze sa skoncila ta povinnost :)
Pozdravujem !!!
Ce bine arata, Dani!! Cu siguranta o voi incerca si eu!!!
RăspundețiȘtergereSa-mi spui ce crezi, dupa ce o faci. E o prajitura clasica greceasca.
ȘtergereArata delicios,yami si cred ca este super buna .
ȘtergereIn loc de coniac pot aduga si esenta de rom?,...nu de alta dar papa si copii si imi este teama sa le dau ceva care contine alcool.
Maria, poti face siropul simplu, fara esenta. Romul are un gust puternic si ar acoperi gustul mirodeniilor. Ultima data n-am avut coniac si am pus putina esenta de vanilie. Experimenteaza si vezi cum va place.
ȘtergereDaca este cu nuca,nu poate fi decat super.Numai bine!
RăspundețiȘtergereDaaa, nuca se simte grozav in prajitura asta. O zi minunata, Mihaela !
ȘtergereImi poti spune te rog cat inseamna o cupa ? :))
RăspundețiȘtergereE echivalentul a 250 de ml. Eu am marcate gradatiile pe paharul de la blender, dar poti folosi si o ceasca mare sau o cana in care incape un sfert de litru. Succes !
ȘtergereExcelenta prajitura , multumesc pentru reteta! Mi se pare potrivita pentru Sarbatorile de Iarna, datorita aromelor .S-a parfumat toata casa.
ȘtergereAdica, ai facut-o deja ? Esti grozava, Mirela ! Da, e o prajitura simpla, care se potriveste si de sarbatori. Cu frisca, crema de vanilie, chiar si cu sirop de ciocolata :) Pofta mare !
ȘtergereDa , am facut-o ! Am si mancat cu inghetata si am vrut sa-ti spunem cu totii ca e foarte buna . Am folosit toate ingredientele, inclusiv coniacul.Acum cautam de zor si alte retete la tine pe blog , si am gasit reteta de covrigei cu must.
RăspundețiȘtergereLa noi prajiturile se fac repede , baiatul meu imi pune semne in revista si eu ma straduiesc sa tin pasul cu ce-i place.
Ma bucur ! E o reteta pe care am incercat-o prima data la cumnata mea si mi-a reusit perfect din prima. Promit sa pun si alte retete :)
ȘtergereCovrigeii cu must seamana a biscuiti aromati cu scortisoara ( e o mirodenie foarte des folosita in bucataria greceasca ). Sa-mi scrii cum ti-au iesit daca ii faci :) Te imbratisez si urez intregii familii toate cele bune !!!
kalimera...eu sant anonima care iubeste Elada...dar sa ma prezint,ma numesc Cren...am avut sansa sa cunosc si sa lucrez in Grecia timp de 12 ani,iubesc dulcele in general si ori de cate ori am ocazia incerc orice reteta ...pasta Flora,galaktobureko,bugata,spanakopita...e o bucurie sa descopar noi retete [care sant direct de la sursa]...un enorm multumesc ptr bucatica de Elada pe care o imparti cu noi...o zi placuta.
RăspundețiȘtergerePana am ajuns sa citesc ce-ai scris, e deja seara :) Καλησπέρα si imi pare bine, Cren ! Deci ai cunoscut Grecia de aproape si ai gustat viata aici din plin. Eu implinesc anul asta 19 ani de cand am terminat facultate si m-am mutat ... si parca a fost ieri ...
ȘtergerePrajiturile grecesti sunt foarte bune, iar asta cu nuca imi place mai ales vara, cand o servesc rece, de la frigider. Inca mai invat si daca o sa perfectionez vreo reteta noua, o sa o impartasesc pe blog :)
Eu iti multumesc, placerea e de partea mea ! Toate cele bune si un sfarsit de saptamana asa cum ti-l doresti !