O reteta traditionala, din nou ...
Astazi a fost in meniu stifado de iepure. In romaneste s-ar traduce ca stufat de iepure. Se poate face cu mai multe feluri de carne ( vitel, porc, caracatita, calmari, pui, chiar si mistret ) dar in general, stifado e sinonim cu iepurele.
Insula Kefalonia e renumita pentru iepurele gatit cu ceapa si daca ajungeti vreodata pe acolo, va recomand cu caldura, sa il cautati pe lista de bucate.
Carnea se taie bucati si se aseaza intr-un vas ce se poate da la cuptor ( obligatoriu cu capac, cel mai bine o oala de ceramica, din cele in care se fac sarmalele ) . Deasupra se pun cepe mici curatate, intregi, cam un kilogram, apoi sare, piper, 3-4 foi de dafin, o crenguta de rozmarin, trei catei de usturoi, un lemnisor de scortisoara, cam o treime de pahar de otet balsamic ( sau un pahar de vin rosu ) si trei sferturi de litru de bulion de rosii. Se adauga o ceasca de ulei de masline si un paharel de apa apoi se da la cuptor cam doua ore. Spre final se scoate capacul, ca sa se rumenesca cepele.
Se poate servi doar cu salata si niste feta, dar merge si o garnitura de cartofi fierti, niste macaroane de casa, galuste sau o mamaliguta aburinda si, neaparat, un vin rosu.
Astazi a fost in meniu stifado de iepure. In romaneste s-ar traduce ca stufat de iepure. Se poate face cu mai multe feluri de carne ( vitel, porc, caracatita, calmari, pui, chiar si mistret ) dar in general, stifado e sinonim cu iepurele.
Insula Kefalonia e renumita pentru iepurele gatit cu ceapa si daca ajungeti vreodata pe acolo, va recomand cu caldura, sa il cautati pe lista de bucate.
Carnea se taie bucati si se aseaza intr-un vas ce se poate da la cuptor ( obligatoriu cu capac, cel mai bine o oala de ceramica, din cele in care se fac sarmalele ) . Deasupra se pun cepe mici curatate, intregi, cam un kilogram, apoi sare, piper, 3-4 foi de dafin, o crenguta de rozmarin, trei catei de usturoi, un lemnisor de scortisoara, cam o treime de pahar de otet balsamic ( sau un pahar de vin rosu ) si trei sferturi de litru de bulion de rosii. Se adauga o ceasca de ulei de masline si un paharel de apa apoi se da la cuptor cam doua ore. Spre final se scoate capacul, ca sa se rumenesca cepele.
Se poate servi doar cu salata si niste feta, dar merge si o garnitura de cartofi fierti, niste macaroane de casa, galuste sau o mamaliguta aburinda si, neaparat, un vin rosu.
mmmm...cred ca e grozav de bun preparatul tau,pacat ca nu ii pot simti mirosul...
RăspundețiȘtergeretot ce se prepara in vas de lut la cuptor are un gust de o mie de ori mai bun decat ceva pregatit intr-un vas obisnuit...sa ai pofta si multumesc pentru reteta,cred ca am sa o incerc si eu dar cu vitel sau pui:)
Da, in vasul de lut iese tare gustos orice-ai face, doar ca trebuie sa stea mai mult la cuptor :)
ȘtergereWelcome DANI!
RăspundețiȘtergereYour dish looks very appetizing.
Prepared in a ceramic pot taste better.
Mmiam feel like I already have.
I send greetings.
Lucia
Thank you, Lucja ! A spicy recipe for a winter day :)
ȘtergereWishing you a good week, my dear ! Pozdrawiam !
pofta buna , ar trebui sa ne arati mai multe speialitati :) o sa incerc cu pui !!
RăspundețiȘtergereSe poate gati si cu pui, si chiar mai repede, doar puiul e mai fraged :)
ȘtergereCred ca este foarte bun acest preparat. Imi inchipui cepisoarele alea usor caramelizate de la otetul balsamic, carnea frageda si aroma de rozmarin... I-am citit si lui Ionut reteta si am ajuns impreuna la concluzia ca urmatoarea carne de iepure asa o vom gati. Mor de pofta acum, mai ales ca imi este si cam foame. Acum te inteleg perfect. Dau o raita pe la frigider, sa vad ce si cum...
RăspundețiȘtergereE unul din felurile favorite ale sotului meu ( el e responsabilul cu curatatul cepei ). Poti merge si pe varianta rumenirii bucatilor de iepure in ulei inainte de a le pune la cuptor cu ceapa. In cazul asta stingi carne cu vin sau otet balsamic si o lasi putin sa se ingroase sosul, apoi adaugi restul ingredientelor si dai la cuptor. Nu se amesteca dupa ce intra in cuptor, doar prin scuturare, ca sa ramina cepele intregi. Sa-mi scrii, cum a iesit :) Succes !
ȘtergerePS - daca e iepure salbatic, se marineaza inainte.
Scuze, am uitat - Pofta buna!
RăspundețiȘtergereTo z pewnością pyszne danie. Wygląda bardzo smakowicie. Zdjęcie wzmaga apetyt. Pozdrawiam.
RăspundețiȘtergereE cu siguranță un fel de mâncare delicios. Se pare foarte gustos. Foto poftei de mâncare. Al tău.
Gustos si picant :) Multumesc, Giga ! Pozdrawiam serdeczne !
ȘtergereSunt familiarizata cu stifado, dar ultima data - La Parga - sotul meu nu s-a simtit deloc bine cand l-a mancat, asa ca l-am ocolit.
RăspundețiȘtergereVreau sa-ti atrag atentia ca adresa blogului meu s-a schimbat:)
http://travelinghawk.me
Poate sa cada greu la stomac, mai ales intr-o zi de vara ...
ȘtergereO sa te vizitez la noua adresa :) Merci de instiintare !
Arata foarte bine
RăspundețiȘtergereO pun in caietel, de incercat :)
Sper, sa va placa. Cel mic, daca nu vrea cu ceapa, poate servi doar carnea cu cartofi sau macaroane ( am si eu un mofturos la masa, copii in general nu se omoara dupa ceapa caramelizata :) )
ȘtergereAm simțit efectiv gustul pe limbă, sunt mare amatoare de carne de iepure, fie el sălbatic sau de casă și îmi plac grozav de mult mâncărurile scăzute și rumenite în cuptor, deci... o voi pune în practică cu prima ocazie ! Mulțumesc !
RăspundețiȘtergereE o carne frageda, gustoasa si, in plus, dietetica. Merge grozav cu ceapa si vin :) Sper, sa iti placa. Eu multumesc, pentru vizita !
Ștergere