miercuri, 13 februarie 2013

Mandarincello


   Pus la macerat in prima zi a anului. 
   Am folosit cojile de la vreo zece mandarine taiate bastonase peste care am turnat 1/2 lt. de alcool alimentar.  Au stat intr-un vas de sticla inchis ermetic, la intuneric, cam o luna. Apoi am adaugat sirop de zahar facut din 300 de grame de zahar tos si doua pahare de apa. 
   Are o culoare surprinzator de intensa. Daca nu-l faceam eu, as fi jurat, ca e colorat artificial. 
   Urmeaza un limoncello.


51 de comentarii:

  1. mmm...cred ca are un parfum grozav,ca de aratata excelent...
    asteptam si limoncello :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ieri l-am pus la macerat :) O sa fie gata peste o luna. O seara frumoasa, Pandhora !

      Ștergere
  2. Vaiii, ce-mi faci tu mie :)
    Cat de bine arata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esenta era transparenta si chiar mai portocalie. Dupa ce am pus siropul a devenit mat si mai dens. Cu suc de portocale si gheata e grozav ...

      Ștergere
  3. Cred ca are un gust tare bun, dupa cum arata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte aromat si se simte intens gustul fructului :)

      Ștergere
  4. Chętnie bym tej aromatycznej nalewki spróbowała:)
    Pozdrawiam i buziak.
    Mi-ar plăcea să încerc tinctura aromatice :)
    Îi salut și sărut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu as vrea sa poti gusta un paharel :) Pozdrawiam cieplo, Gigo !

      Ștergere
  5. Arata minunat. Trebuie sa incerc si eu de mare urgenta! Vorba ta: are o culoare incredibila.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si e extrem de simplu de facut. Alege mandarine cu coaja intens colorata si pune alcool de 95 de grade. Poti folosi si portocale, lamai sau bergamote. Succes Iulia !

      Ștergere
  6. DANI!
    My guess is that the alcoholic tincture is delicious.
    We are happy to wypilabym glass of.
    Kisses
    Regards

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yes it is, Lucja :) Thank you, my dear !

      Ștergere
  7. Chiar nu ai pus nici un pic de sofran în el?
    Ma minunez ca are o culoare asa de frumoasa!
    O seara faina îti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, n-am pus nimic, decit coaja mandarinelor :) Seara placuta Minnie !

      Ștergere
  8. Ce bine arata!Cred ca e si foarte bun.Cat despre limoncello,e bautura care imi aduce aminte de vacantele in zona mediteraneana:)Asteptam poze si cu el!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bun, da :) Asa de bun, ca trebuie sa mai fac, dar mandarinele s-au terminat si am apelat la lamai :) Peste vreo luna dau raportul despre limoncello.

      Ștergere
  9. Noi aruncam zilnic cam jumatate de kg de coji de citrice si nici macar la compost nu sunt bune, deci la tomberon :(
    Credeam ca, nah, asa se spune, cojile citricelor sunt injectate cu niste substante conservante ca sa ramana proaspete, deci nu mai fac demult nici macar confiate sau coaja de lamaie rasa si depozitata cu zahar pentru arome.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Romania e mai greu sa gasesti citrice bio, e adevarat ... Eu le am din gradina si-s fara chimicale asa ca incerc sa folosesc tot ce se poate :)

      Ștergere
    2. Eu am lamaiul meu in ghiveci, de 32 de ani; mi-ai dat o super idee..tocmai am recoltat vreo 50 de lamai de pe el si nu stiam ce sa mai fac din ele..
      Nina

      Ștergere
    3. Poti face limoncello, lemon curd, dulceata de lamaie, coji zahariste, chiar si detergent pentru vase.
      Ai avut o recolta de invidiat :) Se vede, ca pomisorul tau e foarte iubit si ingrijit. Bravo Nina !!!

      Ștergere
  10. Răspunsuri
    1. Thank you, Lucja ! Wishing you a happy day tomorrow :)

      Ștergere
  11. Dani,Multumesc pentru reteta! Băutură divină! Uită-te cât de frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere Alla ! Arata de parca ar fi sucul proaspat al fructului :)

      Ștergere
  12. sticla era de culoare inchisa? la ce temperatura trebuie tinut la macerat?

    la magazinele bio de la noi lamaile costa 9 lei kg, portocalele 9.9 lei.

    (Elisa, cojile de citrice si banane se ingroapa la 20 cm adancime, conservantii se descompun in pamant si nu fac rau - de la un horticultor citire)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era un borcan de sticla alba, din cele cu capac etansat cu cauciuc, care se inchid cu armatura metalica, Simona. L-am pus in dulapior la bucatarie, nici macar nu l-am scuturat periodic. Dupa o luna si ceva l-am strecurat in sticle, am turnat deasupra siropul si l-am mai lasat o saptamana inainte de a-l consuma.

      Trebuie sa sap o groapa pentru cojile de citrice, merci de sfat. Si eu aruncam surplusul la gunoi ... In schimb, cojile de banane-s la mare pret, le pastrez pentru trandafiri si rosii :)

      Ștergere
  13. Wow ce bine arata, mai ca as veni la un paharel daca n-ai fi asa departe :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Arata super! Nu am mai auzit de o astfel de potiune facuta in casa. Acum mai trebuie doar sa vina vara ca sa combini cu suc si gheata. Poate si doua frunze de menta. Si seara, pe terasa... un vis.
    Daca voi gasi citrice bio, voi incerca si eu. Din cate vad, vom incerca toti si te vom pomeni cand vom servi. In sanatatea ta!
    Noi facem vara destul de des asa numita - bere de ghimbir (ca in Harry Potter) - cu ghimbir, zahar, lamaie, menta si multa gheata. Poate o sa scriu intr-o zi reteta, ca este foarte buna si place si copiilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa mai am la vara, macar limoncello :) Eu il beau si-acum cu gheata :) La vara o sa pun lichiorul in congelator direct, ca sa fie fooooarte rece. Menta ar merge de minune, o sa vad ce mai gasesc prin gradina si fac proba, poate chiar deseara.
      Sa incerci, e simplu si bun, numai sa cauti fructe netratate. Sper sa-ti placa, Andreea !
      Sa pui neaparat reteta de bere de ghimbir, imi place grozav ghimbirul si copiilor la fel. As vrea sa fac o data si ghimbir zaharisit, e o bunatate ... acum doi ani am gasit intr-o vacanta si-am cumparat vreo cinci cutii, le foloseam la prajituri ... dar rezerva s-a terminat.

      Ștergere
    2. I-am aratat si lui Ionut potiunea ta fermecata si sigur vom face. Dar stai, ca mi-a cazut fisa de ceva acum, la a doua privire - cu ce te ocupai tu in prima zi din an...draguta indeletnicire... :)

      Ștergere
    3. Daca folositi alte citrice in loc de mandarine, sa curatati fructele cu instrumentul pentru cartofi, ca sa puneti in alcool doar partea colorata nu si pe cea alba si amara. Ar fi bine, daca tot anul as avea ocupatii din astea placute :)

      Ștergere
  15. Ce reţetă interesantă şi nu e nici greu de făcut. Vreau neapărat să o încerc. Deci este numai bun la vară, cu gheaţă.Mulţumesc frumos! Aştept şi alte reţete mediteraneene,căci sunt foarte interesante.

    O zi cât mai bună! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Alex ! Nu-i greu de facut deloc, totul e sa folosesti fructe de calitate. Merge si vara si iarna, doar ca vara se serveste de la gheata :)
      O seara frumoasa !!!

      Ștergere
  16. Am mai trecut azi o tura sa vad minunatia... Am limba pe piept. Trebuie sa fac si eu cat mai curand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Macar de as putea sa iti arunc niste citrice ... Sa ai rabdare sa se matureze dupa ce pui siropul, pe zi ce trece e mai bun.

      Ștergere
  17. ai un premiu la noi pe blog, te rog sa il ridici :-))
    http://faramedesuflet.wordpress.com/2013/02/14/haideti-la-premii-cu-liebe/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci Amira, esti draguta !!! Ma bucur mult ca m-ai ales :)

      Ștergere
  18. Savuros!

    Ai o nominalizare si o leapsa de la mine. Te astept daca doresti sa o rezolvi.
    Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar savuros ! Merci Melly ! O sa trec pe la tine :)

      Ștergere
  19. arata imbietor! deja imi imaginez aroma, gustul ... cu adevarat ai un laborator in bucatarie (ce are in fereastra un mic dar adevarat protector!) ... multumesc frumos pentru reteta! o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place sa incerc retete noi si lichiorul de citrice e de mult pe lista. Anul asta am avut rezerve de alcool alimentar si am facut din visine, mure, coarne si acum din mandarine si lamai :) Nu se compara cu cele cumparate. Am impartit din ele familiei si vecinilor, s-au dovedit cadouri pretuite :)
      O zi buna, draga mea japoneza !

      Ștergere
    2. sincer: pentru a nu stiu cata oara, ma uimesti cu ceea ce reusesti sa prepari!!! ca intr-o lume fermecata a aromelor!

      Ștergere
  20. That drink looks and sounds delicious. :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Toto na mňa vyskočila pod posledným článkom o polievke. Hneď som si to išla prečítať, lebo mi to pripomenulo podobný nápoj, ktorý som nedávno pila u sestry. Limoncello. Sestra o ňom písala na svojom blogu:
    http://chillin.sk/2016/09/najlepsie-tvarohove-kolaciky-hotove-za-20-minut-recept-pre-lenivych-ludi-ktori-sa-chcu-dobre-najest/
    Dám jej do pozornosti aj tento recept, možno ho bude chcieť vyskúšať.

    RăspundețiȘtergere
  22. Dani, až teraz, keď som si prišla prečítať tvoju odpoveď, vidím, že som ti včera uviedla nesprávny link. Ten sa týka koláčov, ktoré som včera chcela piecť, ale nakoniec som upiekla iné. Toto je sestrin článok s receptom - http://jenynka.blogspot.sk/2016/10/limoncello-citronovy-liker-plny-slnka.html
    Toho linku s tvarohovými koláčikmi som sa včera nevedela zbaviť, zakaždým, keď som skopírovala niečo iné, tak mi po vložení ukazovalo ten s koláčmi. U teba som si to nevšimla, lebo som svoj komentár nevidela, až teraz po jeho schválení.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. To nevadi. Dakujem aj za recept na kolacov :) Idem precitat aj clanok s likerom.

      Ștergere