Wikiplayer

miercuri, 22 mai 2013

Actualitati

    Gradina creste din toate puterile. Au stat ploile dupa aproape o saptamana si acum e cum nu se poate mai bine, nici prea cald, nici prea rece, pamantul e inca usor umed, temperaturile intre zi si noapte nu variaza foarte mult. E normal si aproape ca nu-mi vine sa cred. 
    In sfarsit au legat si iubitele rosioare si parca mi-a venit inima la loc. Primele flori au fost necajite de caldura mare de la inceputul lunii si au cazut cam jumatate din ele, desi am stropit cu acid boric, cum am citit la Mirelun .  
    Am adunat mazarea si prazul si am facut o rezerva de ceapa verde la congelator. Dovleceii se maresc pe zi ce trece si am descoperit, ca imi place sa ii mananc si cruzi, in salata sau pe o felie de paine acoperita generos cu cottage cheese.  Dovleacul de placinta s-a cocotat pe gard si face companie lastarilor de Parthenocissus. A rasarit si fasolea verde semanata foarte intarziat. Vinetele s-au gatit cu floricele mov. Ardeii dau semne ca isi revin, dar sunt inca firavi. Am vrut sa pun niste spanac de vara si m-am lenevit ...  poate  reusesc sa ma mobilizez in weekend. Morcovii arata bine, sfecla nu ...
    Stropim de zor cu sulfat de cupru si lapte diluat. As vrea sa gasesc urzici pentru un macerat dar iarba a inflorit deja si incepe sa se usuce ... am pus in apa un manunchi de salvie, tot trebuia taiata, ca deja se revarsa peste carare, o sa stropesc cu salvie, chiar daca nu scrie niciunde. 
    Macii s-au trecut, cicoarea mai coloreaza din loc in loc marginea drumului cu albastru. Au aparut ciresele si primii pepeni in piata. 
    E vara deja si gandul imi fuge tot mai des la mare si la vacanta ... 
    In fotografie e o floare de Limba mielului ( Borago officinalis ). Creste pentru prima data in gradina mea. Stelute albastre pe lujeri acoperiti cu perisori teposi ...  E comestibila si tare as vrea sa se inmulteasca si sa rasara din nou in primavara viitoare. Poate daca imi invadeaza gradina, o sa ma indur s-o folosesc in bucatarie.


40 de comentarii:

  1. Ma bucur ca au inceput sa apara rosioarele! Sa fie roade bogate:-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toata ziua imi fac treaba pe langa ele si caut fructele nou formate :) Merci, Brindusa !

      Ștergere
  2. Dani, acum ne-au ajuns ploile pe noi. si nu se mai opresc. Nu-ti fa griji, eu am semanat anul trecut cateva seminte de borago si mi-e plina gradina, curtea. Creste peste tot, pe unde vrei si pe unde nu vrei. O sa ai plantute noi chiar si anul acesta.........se vor bucura albinele de ea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu o sa fiu fericita, daca vor rasari din nou. Le-au cam frant ploile si am rupt plantutele cazute la pamant. Dar au mai ramas cateva inflorescente si sper sa se autoinsamanteze :) Albinele sunt foarte multumite sa le viziteze si asta-i tare bine, ca pe-aproape sunt rosiile si ajuta la polenizare :)

      Ștergere
  3. Excellent photo! So glad I got to visit today. Very pretty blues. Jack

    RăspundețiȘtergere
  4. Sporo masz pracy w swoim warzywnym ogrodzie, ale zbiory będą z pewnością obfite. Śliczny jest kwiatek ogórecznika. Pozdrawiam.
    Aveți o mulțime de muncă în grădina sa de legume, dar recolta va cu siguranță din belsug. Limba mielului este o floare frumoasă. A ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum e cel mai mult de lucru, da, dar satisfactia e pe masura :) Si eu sunt incantata de floricelele albastre :) Pozdrawiam i buziak, Gigo !!!

      Ștergere
  5. limba mielului (aici abia incepe sa formeze timid boboci) se autoinsamanteaza si zboara semintele unde vor ele, la noi a aparut singura intre capsuni acum.

    cum folosesti ceapa congelata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu chiar am semanat-o in marginea stratului cu capsuni :)
      Ceapa verde, rondele congelate ( la fel pastrez si prazul ) o pun in mancarea de mazare sau fasole verde, la bame gatite cu rosii, la omlete, la spanacul gatit cu orez si marar, in general la tot ce mi se pare mie ca se potriveste ceapa verde. La noi vara nu rezista ceapa verde in gradina si imi fac provizii :)

      Ștergere
  6. It's great to read what is going on in your garden at the moment. The boragoflower is so beautiful.
    Have a wonderful day Dani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Everything is growing so fast ... Have a lovely day, dear Marijke !!!

      Ștergere
  7. Suna promitator gradina ta. Ploile au inceput timid si pe la noi, sa speram la vreme buna in continuare. Un weekend placut Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totul graviteaza in jurul rosiilor acum. Legam, copilim, stropim, sapam :) Sa speram, ca timpul va tine cu gradinarii. Spor la treaba, Aurelia !

      Ștergere
  8. Bună DANI!
    Este o floare supebă”limba mielului”!
    Sincer nu am auzit și nici nu am mai văzut până la tine!
    Îți doresc o zi minunată !
    Cu drag te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frunzele sunt aspre, de-acolo i se trage numele. Florile in schimb, arata minunat. Citisem despre ele, ca se folosesc in diverse moduri si mi-am dorit sa le am in gradina. O zi buna, Elena !

      Ștergere
  9. I love the blue of the Borage flowers and their pointed noses - I put the flowers in the ice-cube tray, one per cube, and they look really pretty when served in a drink.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Great ideea, Rosemary, thank you for the tip ! They are like little blue stars :)

      Ștergere
  10. la tine s-au trecut maciii ... la noi sunt inca minunati ... si noi avem acum plantute-copii ... azi-noapte a fost si ceva ploaie (asteptata de mult timp...) ... eu folosesc limba-mielului la ceai (ii "droghez" putin pe ai mei - ca sa vada mai mult curaj in viata asta cotidiana, plina de greutati...) dar e buna si in salata (foaia proaspata) avand gust si aroma de ... castravete ! acum depinde unde ai asezat-o, in gradina, se inmulteste ca lumea...
    mi-era dor sa te mai vizitez, sa iti ascult minunata muzica ... iti doresc o zi minunata si spor in toate activitatile !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ceai pui frunzele sau floarea ? Eu floarea am gustat-o, frunza mi s-a parut cam aspra. Am gasit o reteta de ravioli umplute cu limba mielului si vreau s-o incerc. Frunzele se calesc cu ulei de masline si se amesteca apoi cu ou si branza. Numai sa se inmulteasca plantuta :)
      O zi frumoasa, draga mea, merci de vizita !!!

      Ștergere
    2. sincer, eu am folosit doar frunzele la ceai! (cand am adunat si flori, din greseala, mi-a parut rau sa le arunc, si atunci am pus si florile in ceai...)...
      mami nu a vrut s-o foloseasca si la mancare ... a zis ca destul o "droghez" prin ceai...
      dar eu (si ai mei parinti) beau ceai din mai multe plante, niciodata doar dintr-o singura planta... folosim cat mai mult sistemul plantelor pentru sanatatea corpului, in special vara ... pentru iarna, uscam plante multe si avem saculeti din panza, cu biletele ...
      iti doresc o seara frumoasa!
      ps. planta se inmulteste foarte mult...atentie!

      Ștergere
    3. Asa faceau si bunicii mei, ceai din mai multe plante si il consumau fara zahar pe post de apa, mai ales vara ... Eu imi fac din salvie si menta, care sunt aproape vesnic verzi in gradina. O sa incerc si limba mielului, cu flori cu tot :) Si o sa ma gandesc la tine :)
      Multumesc de atentionare, dar nu ma supar daca imi umple straturile o planta cu flori asa de frumoase :)

      Ștergere
  11. Imi imaginez ce bine arata gradina ta:)Macii la mine inca nici nu au inflorit iar la tine deja s-au trecut.Pentru ce te-ai gandit sa stropesti cu salvie?ca insecticid sau fungicid?Auzisem de limba mielului si chiar eram curios sa stiu cum arata..ma bucur ca am vazuto la tine:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salvia are efecte benefice daca e plantata langa rosii, alunga insectele. Prin urmare, ceva bun tot o sa faca si maceratul daca stropesc plantele :)
      Limba mielului e in premiera anul asta, sper sa se permanentizeze. Asa-i, ca e tare frumoasa ?

      Ștergere
  12. Hello Dani!
    Is wonderful!
    greatings from Brasil, and good day my dear!

    RăspundețiȘtergere
  13. Pe o vreme de construit corabii, vin repede la tine pe blog si ma linistesc, ascultand muzica greceasca.
    La mine-n gradina s-au mobilizat exemplar ardeii si vinetele. Peste cateva zile, adun primul ardei din gradina.
    Dintre rosii, marmande, buzau 47 si yellopear au deja gogonele

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adica ploua la tine ?
      Ardei am primit de la socrul meu, el are mai mult soare si mereu ne aduce trufandale. Ai mei vor aparea in ceasul al doisprezecelea. Nu ma supar, ardei sa fie :)
      Rosiile se vor coace mai repede, sper. Azi le-am legat a cincea oara, cateva au avut de suferit azi noapte din cauza vantului, dar rezista eroic . Emotiile nu ne ocolesc, mereu se intampla ceva in gradina ...

      Ștergere
  14. " E normal si aproape ca nu-mi vine sa cred" - exact! am acelasi sentiment cand e normal - cred ca mai toti il avem! La noi a fost azi o furtuna cam urata, ma gandesc cu inima stransa la cei cu gradini... Acum s-a linistit si e racoare, aer...Sper sa nu fi avut mari daune...
    Ce frumoasa e, surprinsa asa in poza! Am vazut prima oara anul asta in piata si am intrebat ce este - tot pentru ceai mi s-a spus. Iata ca se poate folosi si in mancare, ma uimesc mereu cata diversitate...
    Seara placuta, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai bate vantul si ne ameninta grindina uneori ... dar am scapat de canicula de care am avut parte in Saptamana Mare ( ajunsesem la 36 de grade Celsius ) . Si asta e grozav, ca altfel aveam probleme cu saracutele de rosii :) Cum s-a racorit, au aparut primele fructe :)
      Sunt foarte aratoase floricelele albastre. Tin multe zile si inainte de a se scutura devin roz pal, o frumusete ... Plus ca sunt de folos, atrag albinele si se pot folosi la ceai, la salata si alte cele.
      O seara frumoasa si tie, Maria !

      Ștergere
  15. Hi Dani,

    Borage tastes delicious raw in salads.

    love greeting
    Sigrid

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I am happy to grow eadible herbs in my garden :) Have a nice day, Sigrid !!! Hugs !!!

      Ștergere
  16. Eu o stiu de alior , acum am aflat ca-i mai zice si limba mielului. Am luat si eu din gradina soacrei mele cu radacina cu tot, dar din pacate nu a vrut sa se inmulteasca, ba mai mult, am si pierdut-o. Am gasit un articol destul de complex despre aceasta planta aici : http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/remedii-naturale/limba-mielului-alina-durerile-articulare-si-aduce-barbatii-la-altar-1157650
    Dar in schimb sunt foarte, foarte incantata de o plantuta cu floricele mov care au cate patru petale, infloreste seara tarziu si miroase foarte puternic a scortisoara (de la 5-6 m miroase) Ce este ciudat , ca nu mai stiu nici cand am plantat-o in acea cutie de plastic in care aveam de fapt niste busuioc, nici de unde am luat semintele si nici cum ii zice nu stiu . Acum in primavara cand am vazut ca rasare si altceva pe langa busuioc am crezut ca este ...iarba ! si am si smuls cateva fire care erau mai mari, dar cand am vazut ca rasar mai multe , am intrat la idei :)) !!! mai sa fie ! iar acum ma invart in jurul ei de numa, numa! Te pup ! Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dana, tu ni ai blog ? Daca ai pune poza floricelei mov, poate as sti ce e :) Mi se pare grozav, ca are aroma de scortisoara.
      Eu de alior auzisem, dar nu stiam ca e vorba de aceeasi planta. Chiar si de limba mielului am aflat recent, stiam planta doar cu numele stiintific si imi doream sa o vad pe viu in gradina. Merci de link, o sa citesc articolul, poate mai aflu ceva nou :)

      Ștergere
  17. Si aici scrie cum poate fi consumat aliorul ! :) :-* Dana B. http://www.reteteculinare.ro/ghid_alimente/L/limba_mielului/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc !!! O zi buna, Dana !!!

      Ștergere
    2. Gata, am gasit-o !!! am rupt netu' cautand-o si nu -mi vine sa cred ca este o simpla mixandra (Matthiola sinuata) ...dar atat de deosebita, aceasta este floricica : http://www.casadex.ro/2013/03/mixandra-parfumul-magic-al-serilor-de-vara/ prima poza de sus , Matthiola sinuata ! Dana.

      Ștergere
    3. Esti grozava :) Si da, micsandra are un parfum perfect ! Am cautat-o si eu, floricica ta, si am gasit-o ca violeta salbatica in Grecia. Primavara infloreste in zonele apropiate de tarmul marii ...
      Lipseste din gradina mea si de mult imi tot spun, ca trebuie sa plantez cateva fire ... e pe lista dorintelor gradinaresti :)

      Ștergere
  18. Livrare la domiciliu in 24 de ore. Sulfat de cupru puritate 98,2%
    http://www.e-chimicale.ro/sulfat-de-cupru-vrac/sulfat-de-cupru

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Florin ! Poate daca citesc ceilalti gradinari, sa le fie de folos :) Eu stau in Grecia, mi-e peste mana sa comand din tara :)

      Ștergere