Wikiplayer

duminică, 26 mai 2013

Ceva simplu cu marmelada

   O reteta de tarta foarte simpla, pe care o pregatesc destul de des. 
Cei mici vor mereu ceva dulce si prefer sa le fac eu, decat se cumparam prajituri. In Grecia se cheama Pasta Flora


 Ingredientele  :  
  • 225 g unt
  • 75 g zahar
  • 2 galbenuse
  • 2 liguri de coniac sau rom 
  • o ligura de coaja rasa de lamaie sau alta aroma ( vanilie, migdale amare, portocala )
  • 375 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • marmelada 
    Se freaca untul cu zaharul, se adauga galbenusele, coniacul si lamaia. Daca pana aici se poate folosi mixerul, acum trecem pe manual si adaugam treptat faina, incercand sa nu framantam prea mult. 
     2/3 din aluat se intinde in forma, deasupra se pune marmelada  ( eu am folosit pasta de macese si dulceata de morcovi ) si din aluatul ramas se fac cordoane cu care se decoreaza tarta sub forma de grilaj. Daca va place, presarati si niste nuci maruntite.
     Se coace jumatate de ora la 175 de grade Celsius.


Ultima felie  !

12 comentarii:

  1. Mmmm, Linzer Torte ii zice aici. Si alor mei le place mult. Eu azi le-am facut gogosi, fetele dornice tare de ajutor doar, doar se fac mai repede.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Seamana, dar e mult mai simplu .
      Gogosi ? Croafne, cum le zice in Banat ... la asta nu ma pricep. Daca e vorba de tigaie, eu nu merg mai departe de clatite :)
      Si pe mine m-a ajutat baiatul cel mare :)

      Ștergere
  2. Uitasem de prajiturica asta! Mama ne-o facea des, coapta in tava, tot asa cu grilaj, dar cu magiun clasic de prune! Multam ca mi-ai amintit, Dani! Chiar se prepara repede si este delicioasa!
    (nu plec "acasa" pana nu-ti spun ca am descoperit-o pe Ghislaine de Feligonde si nu-mi revin din uimire!)
    Noapte buna, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merge grozav cu magiun de prune, care e putin acrisor. Mai am undeva o reteta asemanatoare, cu mai multa nuca, mama ii zicea " prajitura foarte buna " si asa am salvat si eu reteta in caietul meu :)
      Ghislaine de Feligonde ... dragoste mare :) O sa-l vezi in curand, doar ca nu i-am facut asa multe poze ca anul trecut.
      O zi frumoasa, Maria !

      Ștergere
  3. Multumim de reteta Dani, cred ca ar merge de minune cu dulceata de capsuni pe care am facut-o in weekend. Arata grozav!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O poti face cu orice fel de dulceata, chiar si cu fructe confiate taiate maruntel si amestecate cu putin sirop. Si poti amesteca mai multe feluri de dulceata sau marmelada. Cu capsuni va iesi minunat, doar sa le zdrobesti putin, daca sunt fructele intregi.

      Ștergere
  4. Eeee,oai asta e una dintre bunatatile Duminicilor copilariei mele, cand ne invarteam pe langa mama,asteptand sa ne-o faca.Ea ofacea cu gem de prune si nuca.Foaaarte buna.Mi-ai dat o idee sa fac si eu zilele astea :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata super si cred ca are un gust...Vroiam sa fac si eu o tarta cu crema de frisca si menta si niste capsuni. Am sa folosesc compozitia ta de tarta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Presupun, ca o sa pui crema peste tarta deja coapta. Sa folosesti ceva de genul boabe de fasole puse peste folie de aluminiu, ca sa nu se umfle aluatul peste masura. Succes la copt !

      Ștergere
  6. That is one beautiful piece of tart.

    RăspundețiȘtergere