Wikiplayer

miercuri, 1 mai 2013

Pe fuga

E soare, e cald si se profileaza un sfarsit de saptamana incarcat ...

In gradina primele rosiile sunt gata sa infloreasca iar dovleceii au o multime de boboci. Mazarea are pastai, pe care ma simt tentata sa le rontai de fiecare data cand trec pe linga ea. Cartofii infloresc si ei, totul e intr-o viteza nebuna. Am semanat si a doua tura de rosii si ma asteapta busuiocul sa-l presadesc ... Legumele au fost stropite cu piatra vanata si urmeaza o baie cu lapte diluat la dovlecei. Ardeii isi incretesc frunzele noi si banuiesc, ca vinovate sunt niste afide mititele, ce reusesc sa se ascunda foarte bine, am gasit doar vreo doua. Inca nu m-am hotarat cu ce sa le tratez, ca sa-mi lase ardeiasii in pace. Cred ca fac un macerat de tutun si pun si putin spirt in el, poate si ceva piper si ardei iute, ca sa fie cocktailul mai activ.

Pepenii s-au uscat. O sa mai pun o data seminte ...

In alta ordine de idei, trandafirii infloresc unul dupa altul si parca se scutura mai repede din cauza caldurii. Am inceput sa udam cam tot a doua seara.
E plin de afide verzi si cafenii si niste gandacei rosii cu negru ataca bobocii rozelor lasand in urma cratere negre, pline cu un lichid lipicios. Am stropit de doua ori cu solutia universala si inca mai am de lucru. 

Pe pervaz am mazare decorativa, e pentru prima data ca infloreste in gradinuta mea si ii multumesc Dianei din suflet, ca mi-a trimis semintele tocmai din Australia. 


21 de comentarii:

  1. Ako tu čítam, tak škodcov máte aj v Grécku dosť. Tak s nimi len poriadne bojuj :-) Veľa šťastia!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aii, ce pasional buchetel de flori!
    Nu te necaji, sigur le vei veni de hac daunatorilor - poate ca asta-i rolul lor, sa intareasca legatura dintre noi si plante...Eu bag la cap solutiile tale, in asteptare...!
    Sa ai zile frumoase, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu rezista mult in vaza, dar culeg lujerii infloriti, ca sa continue sa infloreasca :)
      Daunatorii apar in fiecare an, important e sa le tai avantul si sa nu se inmulteasca prea mult. Mi-ar trebui un stol de buburuze :)
      Numai bine, Maria !

      Ștergere
  3. E cald, parca prea repede...iar plantele sunt pe viteza maxima :)
    In alta ordine de idei, mi s-a facut dor de Grecia...asa ca am facut planuri de vacanta si am rezervat. Nu mi-a trecut dorul asa, dar acum am macar o promisiune :)
    De abia astept

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La pranz deja nu se mai poate sta afara, dar speram sa revenim la temperaturi mai normale de saptamana viitoare. Poate vine si vreo ploaie, ca deja a crapat pamantul, ca in august.
      Unde ai rezervat ? Eu inca mai fac planuri pentru la vara ... as vrea sa stiu deja cu siguranta :)

      Ștergere
    2. Tot in Thassos, unde am fost anul trecut (Skala Potamias) :)
      Si la mine a crapat pamantul si nici nu am intrat bine in vara

      Ștergere
    3. E frumos sa te intorci in locuri unde ai petrecut bine si ai amintiri frumoase. Deci incepi numaratoarea inversa :)
      Nu credeam, ca o sa-mi doresc ploaia asa de repede ... se prevede o vara fierbinte ... numai buna de stat pe plaja :)

      Ștergere
  4. ce minunatii ai tu in gradina !
    da , si la noi este cald...am sarit diret in vara...donsoara primavara a fugit repede !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii, ca e tare frumusica mazarea asta decorativa si arata perfect in buchetele cu cate un trandafiras :)
      E vara daaa, imi vine sa las totul si sa ma duc sa incerc apa marii ... si n-am timp ...

      Ștergere
  5. Am avut si eu anul trecut asa ceva la ardei si i-am stropit cu ceai de pelin, pana le-am scos gargaunii din cap :)) Aproape ca le faceam baita la frunze.
    Pentru afidele verzi de pe trandafiri poti incerca o solutie de coji de lamaie, adica coaja rasa de la 1-2 lamai puse la fiert in 300 ml apa vreo jumatate de ora. Racit si strecurat si dat pe trandafiri.
    Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa caut pelin. Am si in gradina dar al meu e micut si parca nu-mi vine sa-l desfrunzesc. Deocamdata i-am stropit cu apa cu spirt si soda bicarbonat ( ardeii si trandafirii ). Merci pentru reteta cu lamaie, o sa o incerc sigur :) Te sarut, Vasi !

      Ștergere
  6. U nas nie jest ani słonecznie, ani ciepło :(. Pracuj w ogródku i niszcz szkodniki :). Pozdrawiam i buziak.
    Cu noi nu este nici soare, nici fierbinte: (de lucru în grădină și distruge dăunătorilor :).. Îi salut și sărut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici deja ne e prea cald ... ma intreb, cum o sa fie in august ... Cu daunatorii trebuie sa fiu mereu pe faza, apar mereu probleme noi :) Dar fac si ei parte din mediu, trebuie sa convietuim :)
      Pozdrawiam cieplo i buziak, Gigo !

      Ștergere
  7. am citit impreuna cu micuta mea cele scrise de tine...ne pare rau ca si tu ai probleme cu ... "vietatile" acestea ce devoreaza tot ce pui in gradina! micuta mea este curioasa daca solutia pe care o vei prepara (tutun, spirt, piper si ardei iuti!) va avea rezultatul scontat! si la noi este cald - am intrat direct intr-o vara care seamana cu fierbintele august! - ... in sfarsit, ne-au inflorit si gutuii ... acum avem gradina din fata casei plina de lalele galbene, lila si mov-inchis, adica negre ... parintii mei au plantat si ei rosii, ardei, etc ... avem multe sperante ...
    cine stie ce "vietati" vor fi si anul acesta si pe la noi ... iti doresc multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era de asteptat, intr-un an ploios si cald cum a fost pana acum, ca o sa avem multi daunatori ... Am stropit, astept sa vad rezultatul si ma pregatesc sa mai dau o data dupa Paste. Paduchii sunt cei mai multi in gradina si vin in valuri ...
      Ce frumos trebuie sa fie acum la voi ! Imi place galbenul alaturi de mov si visiniu, am avut si eu intr-o jardiniera culorile astea ( frezii galbene si lalele visinii, aproape negre ). Iar florile de gutui sunt asa de delicate ... un vis frumos ...
      Multe salutari si urari de bine parintior si tie, Mariana !

      Ștergere
  8. The sweet pea flowers are gorgeous!

    RăspundețiȘtergere
  9. Mazarea asta face flori tare frumoase, de toate culorile si nuantele! Daca te uiti la postarea mea despre Chelsea Flower Show (la categoria Anglia), vei vedea acolo multe.

    Aici nu pun prea multe flori fiindca nu le pot ingriji si in plus, au cam facut picioare...Au ramas insa si se indesesc sau autoseamana, dupa caz, garoafe turcesti, aster de toamna, o varietate de Rudbeckia si phlox. Acum am adus niste seminte de Cosmos pitic (30 cm) si galbenele duble, galbene si portocalii si le voi semana chiar maine, pe langa gard. Sunt flori simple, care nu cred sa tenteze...Trebuie sa am grija sa fie ceva ce e sub inaltimea gardului fiindca vecinul are o turma de capre care mi-a facut prapad anul trecut cu tot ce a prins deasupra gardului! Asta ca sa nu mai vorbesc despre scoarta pomilor pusi de noi in afara perimetrului sau de salciile plantate de sotul meu pentru a consolida malul Ariesului...Caprele astea nu iarta nimic! Caro duce un razboi strasnic cu ele: cum le vede, cum latra furios si ele o iau la goana inapoi, spre casa lor. Oricum il tinem in curte cand au ele program de pascut (asa ne-a pus in vedere vecinul) dar nu il pot impiedica sa latre...

    Sunt sigura ca pana la urma vei scapa de musafirii tai nepoftiti! Oricum, eu imi scot constiincioasa toate retetele tale de pe blog:), sa le folosesc cand e cazul.

    In drum incoace, am trecut si pe la gradina casei de la tara. Gutuiul e si la mine inflorit si merii (preferatii mei). Am facut cateva fotografii dar nu pot sa le descarc aici. Voi pune pe FB dumineca, cand voi fi deja acasa.

    Numai bine, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai flori frumoase si rustice acolo in gradina, Adriana, si asa si trebuie, fiindca nu esti acolo sa le ingrijesti zi de zi.
      Vecinului trebuie sa-i ceri reducere la branza, daca tot ti-au rontait florile capritele lui :) E greu cu ele, se catara peste tot. Din fericire, eu am doar o turma de oi ce mai trece prin zona la pascut, pe terenul de langa casa, altfel era jale.
      Stiu ca in Anglia au traditie cu mazarea decorativa, chiar imi faceam planuri sa comand seminte de-acolo, dar am zis sa incerc mai intai cu ce aveam la indemana, ca pana acum nu mi-au mai germinat. Acum ca am invatat ce le place o sa indraznesc sa cultiv mai multe.
      Astept pozele pe FB :) Petrecere frumoasa !

      Ștergere
  10. Buna, Dani! Activitate febrila vad ca e la tine in gradina. Esti inaintea noastra cu multe, dar venim si noi din urma. :) Am pierdut noi startul sau l-ai furat tu? :) Si eu am avut purici anul trecut la ardei, si cum m-am incapatanat sa nu ii stropesc cu insecticid, am cautat sfaturi pe la voi. Nu mai stiu cine mi-a spus de metoda asta, dar a functionat. Am facut o solutie de apa cu sapun si i-am sters pe fiecare frunza cu tampoane demachiante. Apoi i-am dusat cu un jet mai puternic si am scapat de ei. Probabil din cauza caldurii au aparut atatea insecte daunatoare. Ma astept si la mine si sunt foarte atenta sa ii descopar la inceput, sa nu apuce sa faca prea mult rau. Iti doresc o saptamana cu noi povesti frumoase din gradina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, stropim de zor, ca sa scapam de pureci, paduchi si alte cele. E anul cel mai dificil din punctul asta de vedere de cand gradinaresc ... si inca n-au aparut paianjenii rosii, dar ma astept si la asta, caldura si lipsa precipitatiilor e ce le place mai mult.
      Nu-ti fie frica, startul vostru e mai normal, al meu a fost prea exploziv :)
      Ardeii arata ceva mai bine, dar zilele astea o sa ii bibilesc din nou. Eu le-am facut baita cu solutia minune, dar o sa incerc si metoda ta cu tampoanele demachiante, mi se pare ca va fi mai eficienta. Imi pun o pernuta pe carare langa ei si ii dau bataie :)
      O saptamana buna si tie, Andreea !!!

      Ștergere