Toata lumea face conserve. Si cum anul asta am avut rosii frumusele, in afara de bulion si de rosii cherry in suc propriu , am pus si de-un ketchup. M-am inspirat din reteta tatei, dintr-o carte vieneza de facut sosuri si din ce am mai citit pe net. A iesit un sos gros si aromat, putin mai acrisor decat ma asteptam. Data viitoare o sa pun mai putin otet.
La trei litri de suc de rosii am pus vreo cinci gogosari curatati de coaja, trei cepe rosii, busuioc, oregano, majoran, cimbru, o lingurita de praf de mustar, piper macinat, praf de ghimbir, cam doua ligurite de sare, un pahar de ulei de masline, 2/3 de pahar otet alb de vin ( aici trebuia sa fiu mai zgarcita ), un pahar de zahar brun, doua foi de dafin si niste cuisoare macinate. As fi pus si ardei iute, dar l-am sarit, de dragul copiilor. Au fiert toate ingredientele cam trei ore si jumatate, in doua ture. De notat, ca bulionul era deja concentrat, ma gandesc ca daca foloseam doar partea carnoasa a rosiilor, castigam timp ... In final am scos foile de dafin, am folosit mixerul vertical pentru omogenizare si am adaugat doua linguri de miere.
Au iesit doi litri si jumatate de produs final.
La trei litri de suc de rosii am pus vreo cinci gogosari curatati de coaja, trei cepe rosii, busuioc, oregano, majoran, cimbru, o lingurita de praf de mustar, piper macinat, praf de ghimbir, cam doua ligurite de sare, un pahar de ulei de masline, 2/3 de pahar otet alb de vin ( aici trebuia sa fiu mai zgarcita ), un pahar de zahar brun, doua foi de dafin si niste cuisoare macinate. As fi pus si ardei iute, dar l-am sarit, de dragul copiilor. Au fiert toate ingredientele cam trei ore si jumatate, in doua ture. De notat, ca bulionul era deja concentrat, ma gandesc ca daca foloseam doar partea carnoasa a rosiilor, castigam timp ... In final am scos foile de dafin, am folosit mixerul vertical pentru omogenizare si am adaugat doua linguri de miere.
Au iesit doi litri si jumatate de produs final.
Ce bine arata! Am si eu o reteta de ketchup pe care o fac in fiecare an:9 kg de rosii se spala, se taie bucati si se pun sa fiarba.
RăspundețiȘtergereCand clocotesc se adauga:
- 1 kg ceapa taiata felii
- 2 kg gogosari
- 2 kg ardei gras rosu de preferinta
- 2 caciulii de usturoi mari
- 2 teline mari (radacina si frunza; radacina se taie felii, iar frunzele bucati)
- 4-5 ardei iuti taiati in jumatate
- 2-3 linguri sare
- ramurele de cimbru/cimbru macinat (dupa gust)
Se fierb toate ingredientele pana devin moi.
Compozitia se lasa sa se raceasca dupa care se trece prin masina de rosii si se pune din nou sa fiarba, adaugandu-se 10 linguri de zahar si 200 ml de otet(dupa gust)-aici nu am respectat niciodata cantitatea pentru ca ar fi prea acrisor!
Se toarne in sticle si se pune la cald acoperit.
Multumesc de reteta, Aurelia !
ȘtergereCred ca tu ai o oala uriasa :)
Am mai citit si o reteta cu mere si cred ca ar ajuta sa se lege mai usor, fiindca merele contin pectina ...
Eu am tuci care se pune pe pirostrii! ha ha ha! stii cum arata? este mare de 30-40litri. Cred ca ar fi gustos si cu mere.
ȘtergereOala mea cea mai mare e de 7 litri :) As vrea eu sa am un cazanel de tuci :)
ȘtergereGood way to use up all of the tomatoes Dani - it looks good and very tasty.
RăspundețiȘtergereI turn some of my spare tomatoes into soup which is also delicious.
They are great in every way. This summer we are so lucky, it's a good year for tomatoes :) I remember your gorgeous tomato soup :)
ȘtergereHow delicious Dani. Must taste great.
RăspundețiȘtergereHave a wonderful day.
Thank you, Marijke ! I woud love to send you a bottle :)
ȘtergereHave a beautiful day, my friend !
Дани,здравствуйте! В России такой рецепт называют "Uncle Bens". Добавляют еще кабачки, яблоки, баклажаны, морковь. Всё запекают в духовке, протирают через сито или в блендаре, а далее всё как у вас. Спасибо за рецепт! Дани жду рецепт вашего любимого варения.
RăspundețiȘtergereBuna, Tatiana ! Si eu iti multumesc pentru reteta, trebuie sa fie tare gustos sosul obtinut din legumele coapte, e o idee buna :) Sigur o sa adaug si merele in compozitie data viitoare.
ȘtergereMarmelada preferata e cea de portocale, am scris despre ea in 16 ianuarie 2112, gasesti reteta in arhiva. Si mai e si dulceata de vinete, pe care sper sa o pregatim si anul asta, despre ea am scris in 3 octombrie 2011. Nu pun linkurile aici, fiindca nu poti face copy-paste, dar e usor sa gasesti retetele calendaristic.
Iti urez o seara frumoasa si iti multumesc pentru vizita !!! Toate cele bune !!!
Спасибо!
ȘtergereCu placere !
ȘtergereCe frumos arata!Gustul cu siguranta nici nu poate fi comparat cu produsul din comert!Felicitari!
RăspundețiȘtergereO noapte linistita!
Nu se compara. Sunt multumita, ca au iesit destule sticlute, ca sa nu mai fiu nevoita sa iau de gata :)
ȘtergereMerci, Mihaela !!! Iti tin pumnii !!!
Super mersi, Dani! O sa-l fac si eu cred ca maine. Nu am chiar toate mirodeniile pe care le-ai trecut, sper sa iasa bun si fara ele. Si o sa pun si ardei iute :).
RăspundețiȘtergereArata excelent!
Cu placere, Iuliana ! Busuioc, dafin si cimbru sigur ai. Eventual poti pune si telina, am vazut ca se foloseste in unele retete. Cu ardei iute va fi mai picant dar tot asa de bun :)
ȘtergereSpor la treaba, ca la tine acum e foc continuu :)
PS - Ardeii i-am curatat initial cu cutitasul, cu multa grija :) Apoi i-a venit sotului ideea sa ii flambam la flacara ( cu chestia aia de creme brulee ) si coaja a iesit mai usor. Tata ii rade pe razatoare. Mi s-a parut o munca titanica sa procedez ca el ...
Nu stiu ce-o sa mai fac din legumele din gradina,ca pana acum tot am pus la castraveti.Vad ca voi sunteti tare gospodine.Totul e sa se consume si satisfactiile sunt pe masura muncii.Toate bune!
RăspundețiȘtergereBuni si castravetii. Eu n-am deloc, n-am pus, ca mereu se faineaza. Si cu dovleceii la fel, dar la ei se mai vad ceva rezultate, pe cand la castraveti, ioc :) Noroc, ca aici iarna e plin de laptuci, broccoli si spanac, nu ducem dorul muraturilor. De fapt, doar maslinele figureaza la categoria muraturilor din camara.
ȘtergereDaca nu apuci sa faci conserve cu restul legumelor, faci pachetele pentru congelator. Eu cel putin asa fac, dar am gradina mica si nu ma lupt cu recolte mari.
E asa de gustos ketchupul, incat nu-mi fac griji, cei mici o sa linga farfuriile. Au invatat deja sa recunoasca gustul legumelor si fructelor organice si asta inseamna ca suntem pe drumul cel bun.
Multumesc de vizita si iti urez si eu numai bine !
Mulțumesc pentru postare, Dani! Eu sunt fan ketchup. Și bunica face ketchup din bulion, muștar și nu mai știu ce... și îmi place foarte mult. Îi voi spune și rețeta pe care ai postat-o aici.
RăspundețiȘtergereArată foarte bine rezultatul final. Sunt convins că și gustul este pe măsură.
Numai bine și multă sănătate!
Cu placere ! Sanatate bunicii, sa faca ketchup multi ani de-acum incolo !
ȘtergereSa o intrebi de reteta ei, nu trebuie sa se piarda :)
Multumesc, ca mi-ai scris si iti urez toate cele bune !
Mulțumesc pentru gândurile bune!
ȘtergereO voi întreba dar mai mult ca sigur că e o rețetă obișnuită pentru că face ketchup doar de vreo cinci sau șase ani. Deci, relativ recent.
Citesc cu plăcere blogul tău, doar că de obicei sunt mai tăcut. :)
Cu plăcere! Și eu îți doresc la fel!
Chiar daca e noua reteta, e incercata :)
ȘtergereEu sunt intotdeauna bucuroasa de vizite. Iti multumesc, ca de data asta ai iesit din tacere :)
:)
Ștergeresi ce mai pizza o sa iasa :)...mmmm...
RăspundețiȘtergereMerge si pe paine calda :) Prima oara asa l-am incercat :)
ȘtergereDraga Dani, multumesc de reteta; deja am salvat-o pe calculator si o voi face in curand, cand se vor coace gogosarii din gradina (ca sa fie satisfactia si mai mare!)
RăspundețiȘtergereMama e cea care ne face ketchup, dar anul acesta ii voi face eu o surpriza!
Week-end placut!
Cu placere ! Si eu am avut gogosari din gradina, nu mari dar foarte dulci. Sper sa iasa bine !
ȘtergereDuminica frumoasa !
arata minunat! parca este o ... dulceata! nu ma ocup cu asa ceva, nu am indraznit! eu consum doar! gospodina sefa este mami! ea este cu experientele de tot felul...
RăspundețiȘtergereE minunat de gustos, are atatea arome ... Si nu-i deloc greu de facut. Cea mai dificila treaba e ca trebuie fiert mult si cu rabdare, ca sa se concentreze indeajuns :)
ȘtergereUrari pentru o seara frumoasa de duminica !
wow,ce bine arata :P
RăspundețiȘtergereAm facut si eu un sos picant in genul asta, care merge si la pizza si la paste.
Neaparat o sa fac si eu ketchup ca al tau ca pizza e preferata tuturor :)
Vad ca la toata lumea a fost un an bun.Ma bucur mult.Daca ar fi toti anii la fel, poate s-ar mai schimba si vremurile.
Te pup si iti doresc mult spor in continuare.
E o solutie foarte la indemana. E de fapt un sos picant, cum zici tu. Dar ma bucur, ca pot inlocui ceva ce pana acum cumparam la Super Market. In ultima vreme, am tot mai putina incredere in ce se gaseste pe rafturile magazinelor ...
ȘtergereTe imbratisez, Victoria !
A intrat in file-ul Retete de la Dani:) Arata foarte bine!
RăspundețiȘtergereAnul asta am facut tot soiul de incercari. Dupa sosul asta am fiert si unul cu prune si rosii :)
Ștergere