Wikiplayer

vineri, 8 noiembrie 2013

Dulce cu gutui

De o saptamana asteptau gutuile sa se transforme in peltea.
Ieri seara le-am curatat frumusel si au fiert in apa putina si suc de lamaie, cat sa le acopere, impreuna cu casutele samburilor legate intr-un saculet de panza.  Am pus si doua betisoare de scortisoara. Gutuile fierte le-am facut piure si  au poposit din nou pe foc, de data asta cu zahar ( la 1 kilogram de piure, 1 kilogram de zahar si sucul in care au fiert ).  Am dat focul mic si am amestecat pana ce pelteaua s-a desprins de pe peretii vasului. 
In final am turnat-o fierbinte intr-o tava emailata.  Azi am portionat-o.  Jeleurile de gutuie tavalite prin zahar tos au fost apreciate cum se cuvine de baieti. O parte au fost puse la pastrare intre straturi de hartie cerata, inchise intr-o cutie de tabla in care au fost candva biscuiti. 


     PS - Ca sa nu lase sirop, tavaliti bucatelele de jeleu prin zahar scurt timp inainte de a le servi, altfel zaharul se inmoaie si nu mai au aspectul brumat.


43 de comentarii:

  1. Vaaai, cum poate sa arate!!! Cred ca maine merg in piata! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si e grozav de bun, dulce-acrisor si parfumat :) Plus ca se pastreaza bine.

      Ștergere
  2. Ce idee grozava! Si eu fac peltea de gutui dar intotdeauna am pus-o in borcane. Arata foarte apetisant asa cubulete. (Paralelipipede ca sa fim mai exacti:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un mod aspectuos de a o servi. O poti taia cum iti place, romburi, cuburi sau inimioare :)
      Ma bucur, ca ti-a placut, Ina !

      Ștergere
  3. Îhm, cred că e grozavă! N-am mai mâncat de nu țin minte când! Nu m-aș încumeta însă să fac, mi se pare prea laborios. Tu ețti o gospodină grozavă, Dani, te admir pentru asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am codit si eu o saptamana :) Dar in momentul in care m-am apucat nu mi s-a parut asa de greu. Si am avut ajutoare :) Multumesc, Adriana !

      Ștergere
  4. Sper ca nu s-au terminat! Arata absolut minunat! Zici ca sint din povesti! Vai, vai, vai! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nuuu, nu s-a terminat, am facut o tava mare :) Maine cred ca impart si vecinilor :)

      Ștergere
    2. Nu mai vrei o vecina? Mie tot mi-a ramas gindul la ele! Stiai ca o sa iasa asa bune si dragute? Intreb caci mai inventez si eu cite ceva si ma minunez!

      Ștergere
    3. Stiam ca vor fi bune, dar au iesit peste asteptari :) Mai am in frigider :)

      Ștergere
  5. Delicios, jeleuri naturale, fara chimicale si alte prostii! Noi facem pelteaua mai lichida si o punem in borcane. Cel mai des o folosim la orezul cu lapte cand punem cate o lingurita-doua pe deasupra si asa un gust bun ii da.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bucatelele de peltea pot concura cu succes jeleurile cumparate, daaa :) Si e la fel de buna sub orice forma :) Sa incerci si combinatia cu branza, Marc.

      Ștergere
  6. Ma gandeam dimineata ca asi vrea sa pap ceva dulce si nu stiam ce sa fac, apoi am zis sa intru pe net sa ma inspir si iata ca am gasit ceva super interesant, multumim ca ne impartasesti retele tale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Alina ! Eu am facut-o acum a doua oara si mi-a iesit mult mai bine decat data trecuta.

      Ștergere
  7. Baietii cred ca sunt foarte bucurosi! Le faci si bauturica dulce, si bomboane... Vine iarna, cu nevoia ei de dulce, trebuie facute provizii...Veveritelor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei au nevoie de dulce non-stop :) Si incerc sa fac eu cat mai multe, ca sa stiu ce le dau. Avem provizii serioase, mai ales de sirop de fructe :)

      Ștergere
  8. Cum ne provoci tu, Dani si ne pui la treaba :) ! Chiar arata senzational de bine, apetisante . Pup ! Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ceva de lucru cu el, dar merita. Daca faci jeleul asta, sa pui zahar pe deasupra numai la bucatile pe care le servesti, zaharul se topeste dupa un timp si se transforma in sirop. Ce se pune la pastrare, e bine sa fie cum se scoate din tava.
      Merci, Dana !!!

      Ștergere
  9. waw! ce minunatie: jeleu de gutui!!! nu am mancat! cred ca e ceva grozav ! multumesc mult pentru idee! dar pana voi realiza si eu, o sa visez la minunata ta fotografie!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu difera la gust de marmelada de gutui, doar ca se poate portiona frumos :) Ma bucur, ca ti-a placut ! O zi frumoasa, draga mea !

      Ștergere
  10. Ce bun, ce frumos, ce sanatos :) Pofta sa aveti! ca mie imi ploua in gura numa uitandu-ma la ele

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am gustat peltea de gutui in ultima excursie si ne-a placut asa de mult, ca am hotarat sa fac si eu :) Si am mai gustat si peltea de coarne ... poate in alta toamna, daca adun destula materie prima, sa incerc si asa ceva. Multumesc, Green !

      Ștergere
  11. Pelteaua clasica ma lasa rece - nici nu-mi displace, nici nu poftesc la ea, dar cubuletele tale .... miaaam!

    RăspundețiȘtergere
  12. Răspunsuri
    1. Mi-ai scris ca vrei reteta :) M-am straduit sa prepar ceva bun :)

      Ștergere
    2. ma aventurez, habar nu am cate gutui sa cumpar...vad eu ce iese! mmmm...lesin aici cand ma uit la ale tale!!!!!!!!!!! fug dupa gutui!!!!!!

      Ștergere
    3. Eu zic sa nu folosesti mai mult de doua kilograme de gutui. Se pierde mult la curatat, o sa ramana mai putin de un kilogram in final, dar se consuma in cantitati mici. Succes !!!

      Ștergere
  13. Pelteaua arata divin ! Nu am facut niciodata , dar cred ca voi incerca in acest week-end . Multumiri pentru articolele postate si pentru ceea ce ne impartasiti !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, ca pelteaua are succes ! Sa nu te necajesti, daca nu iese din prima, din greseli invatam. Si te rog mult, Cati, sa-mi scrii la persoana intaia, ma simt mai in largul meu :)
      Te mai astept.

      Ștergere
  14. Ah, Dani, iar m-ai terminat! Ieri am facut gem de gutui iar acum, chiar dupa ce termin comentariul, ma ridic de pe scaun si fac reteta ta de peltea. Maine iti scriu cum a iesit.
    Ai mereu retete deosebite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna ca ai avut o recolta serioasa de gutui, Gabi :)
      Vezi ca am adaugat un post scriptum. Sper sa iasa prima-ntaia :) Neparat sa-mi scrii ce si cum !
      Te imbratisez !

      Ștergere
    2. Am intrat sa mai citesc reteta si am vazut raspunsul tau. Da, am avut o recolta impresionanta; am dat prietenilor si cunoscutilor si oricui mi-a cerut. Nici nu mai stiam ce sa fac din ele. Reteta ta a picat la tanc si fotografiile pe care le faci sunt extrem de apetisante.
      Sunt la a doua prajitura acum, trebuie sa scot tavile si supraveghez si gutuile. Iti scriu maine!

      Ștergere
  15. Arata minunat! Am facut si eu dulceata de gutui, dar asta nu am incercat pana acum. Cred ca o sa merg sa cumpar gutui cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E doar un alt mod de a consuma gutuile. Am vazut ,ca si in Spania fac asa ceva - se cheama membrillo. Am citit si cateva retete de-ale lor si nu difera de cele grecesti.
      Spor la treaba si sa-mi scrii cum a iesit, Eduard.
      Merci, ca mi-ai scris ! Ma bucur, cand cei ce trec pe-aici imi lasa un semn.

      Ștergere
    2. Tocmai ce am terminat acum o ora, a iesit minunat!

      Ștergere
    3. Maine o sa fie destul de tare ca sa o poti taia, dar daca vrei sa o pastrezi mai mult, las-o bucati mai mari, e mai usor de manevrat. Bravo !

      Ștergere
  16. mi-a lasat gura apa, arata delicios! trebuie sa ma gandesc intens daca nu-mi doresc sa fac si eu asa ceva cat de curand, numai gutui sa gasesc! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gutui o sa gasesti sigur :) E de amestecat la ea vreo ora si jumatate ... eu am facut-o in trei etape, ca sa nu ma plictisesc prea tare.

      Ștergere
  17. Cu astea m-ai dat gata !!! Neaparat voi incerca si eu !! <3

    RăspundețiȘtergere