Wikiplayer

miercuri, 8 ianuarie 2014

La treaba

Au inceput sa treaca zilele mai repede si treburile in gradina se inmultesc. 
In weekend am curatat de frunze trandafirii agatatori si sotul meu i-a stropit cu ulei mineral in rand cu cei cativa pomi fructiferi. Eu am taiat uscaturile si am dat indicatii. De una singura, nu stiu cum m-as descurca. E treaba grea sa stai pe scara si sa te lupti cu lastarii teposi. Urmeaza sa le pun ingrasamant la radacina, dar asta va dura mai mult si sper sa ma mobilizez pana la sfarsitul lunii. 
In poza e Alchimistul, asa cum arata acum, desfrunzit si dezinfectat. In dreapta, jos, se vad cateva crengute de Cestrum. Anul asta e primul de cand ma stiu, ca nu a inghetat si a intrat cu frunze in Ianuarie ...  


In alta ordine de idei, am inceput si eu sa caut in cutia cu seminte. Inca nu m-am atins de legume, dar am semanat Echium fastuosum in doua glastre mititele. Incepe asteptarea ...

40 de comentarii:

  1. Numai eu nu reusesc sa ma mobilizez, si florile din apartament le-am abandonat! Spor la treaba Dani si La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Aurelia ! La multi ani !
      Nu te necaji, ca la categoria plantelor de interior sunt si eu deficitara, cu toate ca am redus drastic numarul glastrelor. Dar trandafirii sunt in capul listei, altfel va fi prea tarziu si nu vor inflori frumos. Facem ce se poate si cand de poate :)

      Ștergere
  2. Aha! Deci nu sunt singura pe care au inceput s-o furnice degetele dupa niscai seminte de pus :)

    RăspundețiȘtergere
  3. la tine asteptarea va fi mai scurta, spor sa ai draga Dani ca bucuria se simte :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ожидание чуда! Очень много света и пространства на фото. Прекрасный релакс! Я получила удовольствие.Спасибо,Дани!

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesantă imaginea zidului! Parcă e din Pompei!

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte bine ca ati stropit cu ulei mineral, e important; si eu prin februarie-martie o sa fac la fel la toti pomii. Se pare ca tu te pregatesti deja de insamantari, noi mai avem vreo 1 luna jumatate-2. Spor la treaba in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asta-i diferenta dintre gradinile noastre, Marc, o luna ... daca as avea solar as pune deja semintele de rosii in pamant. Seara frumoasa !

      Ștergere
  7. Dani, ai putea sa incerci sa pui si direct afara cateva seminte de rosii.S-ar putea sa le placa si sa se caleasca, iar cand vor creste, vor fi mai rezistente decat rasfatatele crescute si mangaiate de soarele filtrat si de caldura din interior.:) Spor si sa ai un an fructuos in gradina si trandafirii plini de flori!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In fiecare an imi propun sa pun seminte direct in gradina si mereu ma iau cu treburile si apoi e prea tarziu ... Poate reusesc anul asta :) Dar inca e devreme, s-ar putea sa se raceasca vremea. O sa-mi notez in calendar pentru inceputul lui martie. Multumesc pentru sugestie si pentru frumoasa urare :)

      Ștergere
  8. Noi ne odihnim încă...și facem planuri. Ale mele sunt legate mai ales de cabana din V. Arieșului. Dar mai devreme de aprilie nu pot face nimic acolo, poate nici atunci încă, depinde cum va fi vremea. Am mai fost o dată să plantăm niște pomi în aprilie și am găsit pământul înghețat bocnă, de abia puteai sa-l râcâi la suprafață...Ce bine că tu poți sta pe afară, în grădină! Spor la treabă, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu incerc sa-mi pun planurile in aplicare si sa profit de timpul frumos :) Dar pana nu trece si luna februarie, inca nu se cheama ca am intrat in primavara ...
      Gradina din Apuseni viseaza frumos, sunt sigura :) Spor la planuit si numai bine, Adriana !

      Ștergere
  9. Po takie ciężkiej pracy róże z pewnością będą ślicznie kwitnąć. Pozdrawiam i buziak :).
    După astfel de trandafiri de lucru greu va fi cu siguranta destul de floare. Îi salut și sărut :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa speram, Giga :) Anul trecut am avut destule probleme cu parazitii, anul asta incerc sa fiu mai prevazatoare. Pozdrawiam i buziak !!!

      Ștergere
  10. Spor la treabă! Eu nu am grădină, doar o alee, şi încă nu pot să mă gîndesc la primăvară...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La tine e perioada de repaus si e in firea lucrurilor sa fie asa. Nici gradina mea nu-i mare, Marta, in putine locuri e mai lata decat o alee, dar e de jur imprejurul casei. Si am multe plante agatatoare tocmai fiindca am vrut sa profit la maxim de spatiul pe verticala :) O zi frumoasa, draga mea !

      Ștergere
  11. Spor la treaba! Alchimistul arata deja foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Vulpito ! Mi-e tare drag de el si astept cu emotii sa vad cum o sa-i mearga in primavara asta :)

      Ștergere
  12. Felicitari, oricum este diferenta intre clima blanda a Greciei si temperat continentala romaneasca. Un avans de 2 luni va da posibilitatea sa va bucurati si de legume dar si de florile primaverii inaintea noastra. Spor la munca si o zi minunata sa aveti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avem flori mai devreme si mancam salata verde iarna, dar in august gradina intra in repaus ... Inca n-am reusit sa am o gradina frumoasa in toate anotimpurile, mai am de invatat :) Multumesc !!! O zi frumoasa !!!

      Ștergere
  13. Nici trandafirii mei nu s-au desfrunzit. Am si 2 meri ce au rezistat eroic cu frunzele pe ei.
    Vreme ciudata, Dani. Ceata, multa ceata si temperaturile (ptiu, sa nu cobesc) sunt pe plus.
    Eu nu sunt o iubitoare a iernii. Totusi, ne-ar prinde bine niste precipitatii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vreme ciudata, da ... si bine-ar fi sa ploua si la noi, dar daca se porneste, parca vad ca nu se mai opreste. Bine ca macar nu trebuie sa ne batem capul si cu asta :) Ce-o fi, o fi !

      Ștergere
  14. Parca nici n-am avut iarna pana acum. Ca sa nu mai zic ce caldura am avut afara in ultimele zile. Asa ca nu ma mir ca a intrat in plina iarna cu frunze. Si aproape de casa mea este o salcie cu...frunze verzi! Tare ciudat.
    Spor la treaba in frumoasa gradina, draga Dani! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa se simta asta la vara ... din pacate ... dar nu putem decat sa speram ca ne vom descurca, noi si gradinile noastre :) Numai bine, Alex !

      Ștergere
  15. Can't wait to see your Alchymist in bloom this spring! It looks huge!

    RăspundețiȘtergere
  16. Trandafirii mei sunt plini de frunze, ar trebui sa-i curat de ele? Trandafirii tai arata mereu bine, cred ca ai tu un secret :) Am sa incerc si eu sa-i stropesc cu ulei mineral. Weekend frumos, pup ! Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu ii curat de frunze in perioada asta, cand ii tai. Ulei mineral doar de anul trecut am folosit, fiindca am avut probleme, am depistat cosenile pe ei la inceputul verii. Si ca sa ajunga uleiul pe tulpini, trebuie curatate frunzele :) Oricum, trandafirii nu intarzie sa inverzeasca :)
      Weekend placut, draga mea !

      Ștergere
    2. Dani, succes la gradinarit! Faptul ca ne spui ce faci cu 2 luni avans (pentru noi) ne ajuta sa ne mobilizam ;-)
      Si eu am avut probleme cu trandafirii spre sfarsitul verii cu toate ca i-am stropit. Anul acesta mi-am propus sa ii ingrijesc mult mai atent.

      Ștergere
    3. Multumesc, Gabi !!! Ma bucur, ca te ajut cu ceva, mai ales daca-i vorba de trandafiri :)
      Trebuie ingrijiti anul asta din timp, temperaturile anormale ale iernii o sa aiba ca urmare o gramada de probleme ... si eu mi-am propus multe sarcini in materie de preventia bolilor, sper sa le duc la bun sfarsit.

      Ștergere
  17. Constat ca nu am nici macar o floare in casa! :))
    Cind am plecat din RO mi-am lasat orhideile la tata sa aiba el grija de ele pina vin eu! Stiam ca le las pe miini bine caci tata e un impatimit al gradinaritului! Parca ma simt ciudat sa te vad asa pusa pe treaba si eu nici macar nu ud o floare! :)))

    Cum de te-ai obisnuit cu climatul? Cum de stii cind e momentul potrivit pentru plantat?
    Eu nu pot sa-mi imaginez altceva decit ceea ce avem in RO: primavara se cultiva, vara-toamna se stringe! Am ramas suprinsa sa vad ca aici, in luna ianuarie, oamenii au inceput treaba prin gradini.
    Am sa-i intreb daca pot cultiva tot anul. Temperatura nu scade niciodata sub 27 de grade.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca ar trebui sa-ti iei o orhidee noua :) Eu cu orhideele nu pot sa spun ca ma descurc prea bine ... rareori reusesc sa le pastrez mai mult de un an.
      Cu clima de-aici m-am obisnuit treptat si am invatat programarea culturilor privind in gradinile altora. Socrul meu e un gradinar pasionat si el m-a convins sa pun si legume in gradinita din spate, eu eram pornita doar cu trandafirii :) Pe urma m-am naravit la rosii :) Daca temperaturile sunt pozitive tot timpul anului, se cultiva succesiv, asa-i si-aici, dar sunt diferite culturile de vara de cele de iarna, fiindca la noi iarna e ploioasa si mai racoroasa, pe cand vara e seceta si foarte cald. Iarna cresc frumos legumele cu frunze, vara e dedicata plantelor iubitoare de caldura. La 27 de grade plus chiar si rosiile merg cultivate tot timpul anului, cea ce-i nemaipomenit. Mie deja mi-e dor de ele :)

      Ștergere
    2. I-am luat la intrebari saptamina asta! :)))
      Mi-au spus ca se pote cultiva orice in fiecare zi a anului. Astfel pot sa planteze rosii si azi si peste doua saptamini si peste patru, daca vor sa aiba productie continua tot anul. La fel si cartofi, ardei sau vinete.

      Pina sa-mi cumpar o orhidee, am facut rost de niste flori de la o nunta! :)) Am plecat acasa cu aranjamentul floral de pe masa! :)

      Ștergere
    3. Un paradis al iubitorilor de rosii !
      Sper sa te bucure multe zile aranjamentul de flori si daca baza e refolosibila, poate mai tarziu mesteresti tu o ikebana :)

      Ștergere
  18. spor la treaba! pentru noi este devreme sio nici nu am timp :), vreau asaaa multe sa fac!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa-ti faci tu timp de toate, Coco :) Mi se pare mie, sau vrei sa petreci mai mult timp in gradina ?

      Ștergere