La o prima vedere am avut impresia ca-s tufe de rozmarin, n-am vazut varianta salbatica a sparanghelului insa stiu ca pentru cultivarea celui de cultura sunt necesari vreo 3 ani si multe activitati asa ca nu m-am incumetat sa-l cresc desi imi place sa-l mananc. Bisericuta este foarte frumoasa, o miniatura reusita. O seara linistita si un weekend frumos si spornic.
Da, seamana cumva a rozmarin, dar e o planta mult mai frageda. N-am identificat-o inca :) Sparanghelul se cultiva greu, ai dreptate, nici eu nu m-as apuca. Pe cel salbatic il gasim in piata si in drumetii. Bisericute din astea sunt mai peste tot in Grecia, cum sunt la noi crucile pe marginea drumului si troitele la rascruci ... Weekend placut, Vasile !
Nu as zice ca seamana cu rozmarinul !!! e o mare diferenta,si e foarte spinos .Pe mine m-ar interesa sa stiu daca la noi creste ? si unde ,in ce zone ? Aici in Sicilia ii culeg mereu ,chiar daca nu-i chiar usor ,insa vroiam sa stiu daca cresc si.n Romania ?
Nu ma refeream la sparanghel ci la tufele din jur, seamana cumva cu rozmarinul dar sunt cu totul altceva. Sparanghelul e doar in una din poze si doar un varf de lujer, frunzele lui nu se vad in fotografiile de mai sus. Nu stiu daca creste in Romania in salbaticie.
E foarte usor de gatit, il fierbi doar in apa cu sare si il servesti cu ulei si lamaie. Mie cel salbatic imi place mai mult decat cel de cultura. Merge grozav in omleta :) Weekend frumos, Flori !
Imi plac grozav zonele asa salbatice, arata extraordinar si sunt pline de surprize! Dar bisericuta m-a dat gata! N-am stiut, n-am vazut pana acum, la tine! O bijuterie, Dani, multumesc ca ne arati, nu stiu altii dar pentru mine sunt interesante si mai ales tare frumoase si minunat pozate! Zile cu pace si bucurie, draga mea!
Sunt poze facute intr-un golf pe malul marii. Mergeam la o taverna pentru pranz si vegetatia de pe costisa arata asa de bine, ca i-am trimis pe ceilalti inainte si am ramas sa fac poze :) Bisericutele astea in miniatura au inauntru o icoana si o candela cu ulei . Stau in locuri in care s-au intamplat accidente sau oamenii au fost norocosi si au scapat dar si in locuri considerate sfinte, langa izvoare, aproape de poduri vechi ... Unele sunt foarte frumoase. Ma bucur, ca ti-a placut ! Un sfarsit de saptamana cat mai frumos, Maria !
M-ai facut curioasa cu sparanghelul salbatic. Am mai vazut si intr-un documentar despre Grecia si tot asa spuneau ca e mai fraged decat cel de cultura si ca se consuma fiert, cu ulei de masline si suc de lamaie. Weekend placut, Dani!
Da, clasic se fierbe cateva minute si se serveste cu " ladolemono ", adica ulei de masline frecat cu suc de lamaie pana se leaga si devine un sos mai dens. Ultima data cand am gatit sparanghel salbatic l-am pus intr-un sos servit peste macaroane. Chiar si baietilor le-a placut, desi are un gust dupa care copii nu se dau in vant. Ramane sa il incerc in risotto, cum fac italienii :) Weekend reusit, Vulpito !
I love the wild asparagus, maybe because I can taste the green spears only in spring, for a couple of weeks :) Wish I could serve you a salad :) Have a gorgeous weekend, dear Marijke ! H&K :)
Exista un soi cu vlastari drepti, care se poate consuma si crud, si un soi mai ondulat, care trebuie neaparat fiert inainte de a-l pune in farfurie. Delicatese de primavara :) Seara placuta si o duminica perfecta, Myky !
Aici sunt culturi întregi de sparanghel (asperge)! Desigur ca am mancat si eu, dar sincera sa fiu nu am ramas foarte incantata! :)) Cel salbatic nu stiu cum este...
Poate daca ai gusta salata mea ti-ai schimba parerea despre sparanghel :) Cel salbatic e mult mai gustos, cel putin mie asa mi se pare. Weekend reusit, Minnie !
Dani, iti multumesc pentru informatii. Intotdeauna m-am intrebat ce reprezinta acele bisericute in miniatura pe care le intalneam pe drum sau in locatatile in care am fost in concediu. Sparanghelul imi place foarte mult. Dar, din cel salbatic n-am mancat. E bine de stiut ca este mai bun decat cel de cultura. Duminica placuta! In Bucuresti bate un vant oribil, cica o sa tina vreo 2 zile.:( Cu drag, Mihaela.
Cu placere, Mihaela ! Si sper sa ai ocazia sa vii in Grecia si primavara, ca sa gusti sparanghelul si anghinarele si alte bunatati :) La noi s-a prognozat ploaie, dar deocamdata am scapat, ramane de vazut ce ne rezerva duminica ... Noapte buna !
Foarte interesant! Daca este bun de mancat, imi inchipui ca este mult mai sanatos decat cel de cultura, "umflat" de chimicale. Ca si verdeturile pe care le cautam pe aici prin padure, la inceput de primavara: urzici, macris, untisor si alte bunatati atat de naturale si sanatoase. Foarte frumoasa bisericuta. O seara de duminica cat mai frumoasa, Dani! :-)
Unde mai pui, ca faci si miscare in timp ce culegi plantele salbatice. Doi iepuri dintr-o lovitura :) Merci, Alex ! Seara frumoasa si o saptamana buna !
Mereu ne faci cate o surpriza placuta, Dani! Nu stiam de sparanghelul salbatic. Ultima data am mancat anul trecut, in Germania. De altfel, cred ca la noi l-au introdus svabii, nefiind o mancare prea "gustata" in Romania. Poate si din cauza pretului...
De cativa ani il caut in fiecare primavara. Imi place din ce in ce mai mult si am descoperit o multime de retete noi. Sambata am luat din piata doua legaturi ( 1 euro legatura ) pentru salata de duminica. Peste, sparanghel si broccoli cu lamaie din belsug :) In Romania tineretii mele sparanghelul era doar o leguma despre care citeam in cartile de gatit ... la fel si anghinara.
Ce fain! Mi-ar plăcea să gust sparanghelul sălbatic. Să știi că și eu l-am făcut cu paste și a avut succes la copii, dar eu l-am dat doar într-un clocot (cel de cultură) și l-am sotat un pic cu alte legume și au rămas bucățele crocante
Sunt mai multe specii salbatice, s-ar putea sa creasca si la voi. In Europa exista vreo 15 feluri de sparanghel salbatic in flora spontana. Eu l-am sotat in ulei cu ceapa si praz cateva minute( rupt cu mana in bucatele ), am adaugat niste cuburi de sunca si in final patrunjel tocat. Rapid si gustos :) In cursul saptamanii nu pot gati prea elaborat :)
mie cel mai mul imi pla in omleta, are un gust deosebit, l-am cules pe dealuri in sudul Italiei. In Romania in ce perioada se face?)(cel sa lbatic ma refer)
Noi consumam foarte rar in preparate sparanghel , dar daca ar fi sa aleg, cu bucurie as opta pentru cel salbatic, crescut singur in natura, fara interventia oamenilor, care uneori dorind sa imbunatateasca sau sa grabeasca recoltele, fac mai mult rau decat bine.
Știi cumva ce planta este cea care arata "ca rozmarinul"? Am gasit-o pe niște munți prin Evia, am gustat-o (o frunza, ca nu știam dacă e comestibila), are un gust interesant, e foarte aromata și picanta. Am luat aceasta "buruienakis" acasă, în România, visa d ca face parte din cele 300 de buruieni pe care Grecii le numesc Horta. E sau nu e comestibila? Nu am reușit sa aflu ce e. Mulțumesc!
Nice to see that things are growing for you - you make me jealous! Nothing happening here in the gardens along the shore. Jack
RăspundețiȘtergereThe spring comes much more earlier here, Jack :) I hope you will see some green in a couple of weeks. Greetings, my friend !
ȘtergereLove the little church in the garden. JC
RăspundețiȘtergereThe little church is located near the seashore :) We are fortunate to live between the sea and the biggest natural lake of Greece. Thank you, Jack !
ȘtergereLa o prima vedere am avut impresia ca-s tufe de rozmarin, n-am vazut varianta salbatica a sparanghelului insa stiu ca pentru cultivarea celui de cultura sunt necesari vreo 3 ani si multe activitati asa ca nu m-am incumetat sa-l cresc desi imi place sa-l mananc. Bisericuta este foarte frumoasa, o miniatura reusita.
RăspundețiȘtergereO seara linistita si un weekend frumos si spornic.
Da, seamana cumva a rozmarin, dar e o planta mult mai frageda. N-am identificat-o inca :)
ȘtergereSparanghelul se cultiva greu, ai dreptate, nici eu nu m-as apuca. Pe cel salbatic il gasim in piata si in drumetii.
Bisericute din astea sunt mai peste tot in Grecia, cum sunt la noi crucile pe marginea drumului si troitele la rascruci ...
Weekend placut, Vasile !
Nu as zice ca seamana cu rozmarinul !!! e o mare diferenta,si e foarte spinos .Pe mine m-ar interesa sa stiu daca la noi creste ? si unde ,in ce zone ? Aici in Sicilia ii culeg mereu ,chiar daca nu-i chiar usor ,insa vroiam sa stiu daca cresc si.n Romania ?
ȘtergereNu ma refeream la sparanghel ci la tufele din jur, seamana cumva cu rozmarinul dar sunt cu totul altceva. Sparanghelul e doar in una din poze si doar un varf de lujer, frunzele lui nu se vad in fotografiile de mai sus. Nu stiu daca creste in Romania in salbaticie.
ȘtergereNu prea mananc,ca n-are cine sa mi-l gateasca.De sparanghel salbatic nu stiam.Un weekend placut!
RăspundețiȘtergereE foarte usor de gatit, il fierbi doar in apa cu sare si il servesti cu ulei si lamaie. Mie cel salbatic imi place mai mult decat cel de cultura. Merge grozav in omleta :)
ȘtergereWeekend frumos, Flori !
Imi plac grozav zonele asa salbatice, arata extraordinar si sunt pline de surprize!
RăspundețiȘtergereDar bisericuta m-a dat gata! N-am stiut, n-am vazut pana acum, la tine! O bijuterie, Dani, multumesc ca ne arati, nu stiu altii dar pentru mine sunt interesante si mai ales tare frumoase si minunat pozate!
Zile cu pace si bucurie, draga mea!
Sunt poze facute intr-un golf pe malul marii. Mergeam la o taverna pentru pranz si vegetatia de pe costisa arata asa de bine, ca i-am trimis pe ceilalti inainte si am ramas sa fac poze :) Bisericutele astea in miniatura au inauntru o icoana si o candela cu ulei . Stau in locuri in care s-au intamplat accidente sau oamenii au fost norocosi si au scapat dar si in locuri considerate sfinte, langa izvoare, aproape de poduri vechi ... Unele sunt foarte frumoase. Ma bucur, ca ti-a placut !
ȘtergereUn sfarsit de saptamana cat mai frumos, Maria !
Mmm...
RăspundețiȘtergereSparanghel uns cu un pic de ulei de masline, sare si piper si aruncat un pic pe gratar, alaturi de niste scoici :)
Cel de cultura, care-i mai grasun, merge foarte bine si la gratar :) Cu scoici nu l-am servit pana acum, maine e in meniu cu peste si sos de usturoi.
ȘtergereM-ai facut curioasa cu sparanghelul salbatic. Am mai vazut si intr-un documentar despre Grecia si tot asa spuneau ca e mai fraged decat cel de cultura si ca se consuma fiert, cu ulei de masline si suc de lamaie.
RăspundețiȘtergereWeekend placut, Dani!
Da, clasic se fierbe cateva minute si se serveste cu " ladolemono ", adica ulei de masline frecat cu suc de lamaie pana se leaga si devine un sos mai dens. Ultima data cand am gatit sparanghel salbatic l-am pus intr-un sos servit peste macaroane. Chiar si baietilor le-a placut, desi are un gust dupa care copii nu se dau in vant. Ramane sa il incerc in risotto, cum fac italienii :)
ȘtergereWeekend reusit, Vulpito !
We don't have the wild specie overhere. Beautiful little church and plants Dani.
RăspundețiȘtergereHave a wonderful weekend.
I love the wild asparagus, maybe because I can taste the green spears only in spring, for a couple of weeks :) Wish I could serve you a salad :) Have a gorgeous weekend, dear Marijke ! H&K :)
ȘtergerePeisaj mirific, planta necunoscuta mie pana acum, multumesc pentru imagini si informatie!
RăspundețiȘtergereWeekend placut!
Exista un soi cu vlastari drepti, care se poate consuma si crud, si un soi mai ondulat, care trebuie neaparat fiert inainte de a-l pune in farfurie. Delicatese de primavara :)
ȘtergereSeara placuta si o duminica perfecta, Myky !
Aici sunt culturi întregi de sparanghel (asperge)! Desigur ca am mancat si eu, dar sincera sa fiu nu am ramas foarte incantata! :))
RăspundețiȘtergereCel salbatic nu stiu cum este...
Un weekend minunat, Dani draga!
Poate daca ai gusta salata mea ti-ai schimba parerea despre sparanghel :) Cel salbatic e mult mai gustos, cel putin mie asa mi se pare. Weekend reusit, Minnie !
ȘtergereDani, iti multumesc pentru informatii. Intotdeauna m-am intrebat ce reprezinta acele bisericute in miniatura pe care le intalneam pe drum sau in locatatile in care am fost in concediu.
RăspundețiȘtergereSparanghelul imi place foarte mult. Dar, din cel salbatic n-am mancat. E bine de stiut ca este mai bun decat cel de cultura. Duminica placuta! In Bucuresti bate un vant oribil, cica o sa tina vreo 2 zile.:( Cu drag, Mihaela.
Cu placere, Mihaela ! Si sper sa ai ocazia sa vii in Grecia si primavara, ca sa gusti sparanghelul si anghinarele si alte bunatati :) La noi s-a prognozat ploaie, dar deocamdata am scapat, ramane de vazut ce ne rezerva duminica ... Noapte buna !
Ștergerenici nu stiam de sparanghelul salbatic! frumos la tine!!
RăspundețiȘtergereCreste si la noi. Amanunte gasesti aici : http://ierburiuitate.wordpress.com/2013/05/14/sparanghelul-salbatic/
ȘtergereSeara placuta, Coco !
Foarte interesant! Daca este bun de mancat, imi inchipui ca este mult mai sanatos decat cel de cultura, "umflat" de chimicale. Ca si verdeturile pe care le cautam pe aici prin padure, la inceput de primavara: urzici, macris, untisor si alte bunatati atat de naturale si sanatoase.
RăspundețiȘtergereFoarte frumoasa bisericuta.
O seara de duminica cat mai frumoasa, Dani! :-)
Unde mai pui, ca faci si miscare in timp ce culegi plantele salbatice. Doi iepuri dintr-o lovitura :) Merci, Alex ! Seara frumoasa si o saptamana buna !
ȘtergereMereu ne faci cate o surpriza placuta, Dani! Nu stiam de sparanghelul salbatic. Ultima data am mancat anul trecut, in Germania. De altfel, cred ca la noi l-au introdus svabii, nefiind o mancare prea "gustata" in Romania. Poate si din cauza pretului...
RăspundețiȘtergereDe cativa ani il caut in fiecare primavara. Imi place din ce in ce mai mult si am descoperit o multime de retete noi. Sambata am luat din piata doua legaturi ( 1 euro legatura ) pentru salata de duminica. Peste, sparanghel si broccoli cu lamaie din belsug :)
ȘtergereIn Romania tineretii mele sparanghelul era doar o leguma despre care citeam in cartile de gatit ... la fel si anghinara.
Foarte frumos şi...ortodox. Îmi place, deşi nu cred că am gătit vreodată sparanghel...
RăspundețiȘtergereNu-i tarziu niciodata :) E foarte benefic pentru sanatate. Numai bine, Marta !
ȘtergereCe fain! Mi-ar plăcea să gust sparanghelul sălbatic.
RăspundețiȘtergereSă știi că și eu l-am făcut cu paste și a avut succes la copii, dar eu l-am dat doar într-un clocot (cel de cultură) și l-am sotat un pic cu alte legume și au rămas bucățele crocante
Sunt mai multe specii salbatice, s-ar putea sa creasca si la voi. In Europa exista vreo 15 feluri de sparanghel salbatic in flora spontana.
ȘtergereEu l-am sotat in ulei cu ceapa si praz cateva minute( rupt cu mana in bucatele ), am adaugat niste cuburi de sunca si in final patrunjel tocat. Rapid si gustos :) In cursul saptamanii nu pot gati prea elaborat :)
mie cel mai mul imi pla in omleta, are un gust deosebit, l-am cules pe dealuri in sudul Italiei. In Romania in ce perioada se face?)(cel sa lbatic ma refer)
ȘtergereIn Romania nu stiu. Eu locuiesc in Grecia 😊 Aici acum incepe sezonul.
ȘtergereNoi consumam foarte rar in preparate sparanghel , dar daca ar fi sa aleg, cu bucurie as opta pentru cel salbatic, crescut singur in natura, fara interventia oamenilor, care uneori dorind sa imbunatateasca sau sa grabeasca recoltele, fac mai mult rau decat bine.
RăspundețiȘtergereE unul din motivele pentru care il apreciez si eu, Mihaela. Suntem norocosi, ca natura ne ofera atatea trufandale :)
ȘtergereAveți idee daca se găsesc seminte de sparanghel sălbatic?În românia nu se găsesc decât cele modificate olandeze pentru culturi.
RăspundețiȘtergereNu am vazut seminte in magazine, Cristina, nici macar de sparanghel de cultura. In gradini nu se cultiva.
ȘtergereȘtii cumva ce planta este cea care arata "ca rozmarinul"? Am gasit-o pe niște munți prin Evia, am gustat-o (o frunza, ca nu știam dacă e comestibila), are un gust interesant, e foarte aromata și picanta. Am luat aceasta "buruienakis" acasă, în România, visa d ca face parte din cele 300 de buruieni pe care Grecii le numesc Horta. E sau nu e comestibila? Nu am reușit sa aflu ce e. Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereNu stiu ce planta e. Stiu destule plante comestible din flora spontana si asta nu e printre ele.
ȘtergereMulțumesc mult! Merge la gunoi, nici nu o mai plantez, ca mi-e ca nu mai scap de ea
Ștergere