Faceti cunostinta cu cicoarea spinoasa = Cichorium spinosum.
Modesta buruiana se numara printre ierburile cele mai apreciate in bucataria greceasca, cele mai gustoase fiind cele culese pe limbile de pamant din apropierea marii. Mai ales cretanii o au la mare pret, cicoarea asta fiind in varful listei celor mai bine de 30 de ierburi pe care le folosesc la gatit.
Cei ce nu-si aduna singuri ierburile, le cumpara la piata cu 3 euro kilogramul. Incredibil, dar adevarat.
Sunt amarui, cu un strop de dulceata. Se folosesc atat in salata ( fierte fara sare, ca sa isi pastreze culoarea, apoi stropite din belsug cu ulei de masline si lamaie ), cat si in diverse retete, mai ales cu carne de miel sau de ied.
In perioada de vara nu figureaza in meniul tavernelor, dar acum e sezonul lor de varf. Dupa ploaie, ierburile cresc ca din apa.
In greceste salata de ierburi se cheama " horta "
iar delicata cicoare spinoasa e cunoscuta sub numele de " stamnagathi ".
Weekend cat mai linistit si zile frumoase la mijloc de Noiembrie !
Ce frumoasa e! Imi aduce un pic aminte de papadie la frunze!
RăspundețiȘtergereDa, voi acolo aveti meniuri foarte variate si cu multe ierburi, verdeturi, mirodenii - din pacate la noi se mananca -mai ales de-acum, ca incepe frigul - prea multa carne, mancare mai grea in general...
Multumesc de urare, chiar am nevoie! Sfarsit de saptamana pe placul inimii tale, Dani draga!
E inrudita cu papadia, care ne place de asemenea in salata :) Mai ales iarna se pun multe verdeturi pe masa aici, e exact invers ca la noi. Carne gatim cel mult de doua ori pe saptamana, uneori doar sambata sau duminica. Dar de Craciun, duc dorul carnatilor de casa ...
ȘtergereTe imbratisez, Maria !
Nu am mancat niciodata in Grecia. E drept ca n-am stat niciodata mai tarziu de octombrie. Frunzele seamana putin cu cele de rucola si sunt foarte aspectoase.
RăspundețiȘtergereWeekend frumos, Dani!
Seamana, dar e mai micuta si ca o rozeta, rucola creste mai vertical. Sa cauti " horta " in meniu data viitoare cand te vei aseza la o taverna in Grecia. :)
ȘtergereNumai bine, draga mea !
La capitolul salate si mai ales din plante verzi, stau foarte rau.Cand citesc imi propun sa fac si eu,dar nu le mananca nimeni,indiferent la ce sunt servite.Asa ca va admir pentru gustul culinar adoptat.Weekend placut!
RăspundețiȘtergereDaca ai vedea cum se goleste bolul de salata, mai ales cand suntem multi la masa, te-ai minuna :) Poate incerci sa o inveti macar pe nepotica sa manance frunze verzi :)
ȘtergereTe imbratisez, Flori !
Arata foarte bine iar metoda de preparare imi lasa deja gura apa. Dar unde gasim in Romania acesta salata!?
RăspundețiȘtergereO poti inlocui cu frunze fragede de papadie si rucola sau cu alte ierburi comestibile ( am mai scris despre unele pe blog, daca te uiti la categoria " plante comestibile ", o sa gasesti mai multe informatii ). Sau, daca gasesti seminte, o poti cultiva. In ultimii ani, ca si rucola, cicoarea spinoasa a inceput sa fie cultivata si chiar exportata.
ȘtergerePapadie nu am incercat, rucola este super buna si pot sa spun ca se poate prepara oricum fiind extrem de gustoasa. O sa caut seminte sa vad cum este si cicoarea spinoasa! Multumesc frumos pentru informatii!
ȘtergereCu placere, Adriana !
ȘtergereFace cumva o floare ca de argint, planta asta? N-am mai vazut asa ceva decat daca exista aceasta floare. Un weekend frumos, Dani!
RăspundețiȘtergereAre o floare ca o cicoare mititica, dar galbena. Weekend linistit, Adriana ! O sa urmaresc si eu ce se intampa in tara :)
ȘtergerePrima data am avut impresia ca este salata de alge:) Imi place ca ne mai prezinti din cand in cand bucataria greceasca:) Pofta buna!
RăspundețiȘtergereFierte, seamana chiar mai mult cu algele :) Si chiar sunt foarte apreciate, Marc :)
Ștergerekalispera...mmm,deja imi ploua in gura...este una din salatele preferate...si cate bunatati se pot gasi pe mzleaguri elene..o seara placuta.
RăspundețiȘtergereΓεια σου ! Ma bucur, ca stii despre salata de cicoare si ca e pe gustul tau :) O zi frumoasa !
ȘtergereSi mie imi place ca ne prezinti bucataria greceasca.
RăspundețiȘtergereDa, m-a dus cu gandul la papadie ale carei frunze nu le-am incercat niciodata.
Ma gandesc, ca sunt atat de multe retete si ingrediente necunoscute pentru cei ce nu cunosc bucataria locala ... Inca descopar gusturi noi, dupa aproape douazeci de ani de cand am venit aici. Batranii stiau sa gateasca intr-un mod mult mai simplu si sanatos. Eu mai am de invatat, mai ales despre ierburi :)
ȘtergerePapadia e si ea amaruie, dar grozav de buna :)
Nu cred ca am papat vre-odata, doar ceai poate cu planta uscata!
RăspundețiȘtergereLa ceai nu merge si nici nu se foloseste planta uscata. E prin excelenta o " iarba " ce se consuma proaspata :)
ȘtergereCe frumoasa e, seamana cu un buchetel de alge! Probabil contine si multe vitamine, asa cum au mai toate salatele. Natura asta generoasa...
RăspundețiȘtergereVitamine si Ω3 plus proprietati antitoxice si antioxidante. Numai buna pentru purificarea organismului :)
Ștergere
RăspundețiȘtergereO que nos faz amigos é essa capacidade de sermos muitos, mesmo quando somos dois.
Pe. Fábio de Melo
Obrigada querida pela amizade carinhosa!
Um doce abraço, Marie.
Thank you, dear Marie ! :)
Ștergere