Wikiplayer

marți, 30 decembrie 2014

Ceva bun cu migdale

Fiindca Vasi mi-a cerut reteta ...
Din categoria " fara legatura cu gradina "  :  prajitura Craciunului 2014. 
Ceva nou, dar care contine multe ingrediente traditionale bucatariei grecesti. Blatul dens si aromat e dublat de un strat de ciocolata amaruie. 

Pentru blat se amesteca 400 de grame de faina de migdale cu 200 de grame ciocolata amara maruntita, 150 de grame fisticuri si nuci usor prajite si tocate grosier, 80 de grame smochine uscate taiate marunt si inmuiate o ora in 60 ml cognac, doua linguri de amidon si cinci linguri de zahar nerafinat. Se amesteca apoi cu sase albusuri batute spuma cu cinci linguri de zahar. 
Se da la cuptor intr-o forma tapetata cu hartie de copt ( o forma cu diametrul de 26 cm si inaltimea de cel putin 6 cm ). Cuptorul se preincalzeste la 200 grade Celsius. Dupa 10 minute se scade temperatura la 150 de grade si se mai lasa o jumatate de ora. 
Inainte de a fi gata blatul se topesc la abur 350 de grame de ciocolata cu un pachet de unt ( 250 de grame ), apoi cand se raceste putin, se amesteca in crema de ciocolata sase galbenusuri, batute spuma cu doua oua intregi si trei linguri de zahar. Se toarna imediat peste blatul scos din cuptor si se mai lasa la copt un sfert de ora la 100 de grade Celsius.


PS - Vasi , asa-i ca seamana cu prajitura ta  ? 

36 de comentarii:

  1. Aceasta este cu siguranță delicios. Vă doresc un minunat 2105 ani și să trimit pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa fie un deliciu desi cred ca are o multime de calorii!
    Numai bine, Dani si un 2015 cu multe bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Taiem feliile mai subtiri, Vulpito :) Adevarul e, ca prajitura am servit-o la cina :)
      Toate cele bune, draga mea, si tot ce iti doresti in anul ce vine !

      Ștergere
  3. Sarumana de reteta! :))) Arata asa bine in pozele tale minunate!
    Faina de migdale o cumperi sau o faci din migdale macinate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere ! Faina de migdale de data asta am cumparat-o dar se poate face usor din migdale albite macinate in blender.

      Ștergere
    2. Migdale albite inseamna migdale curatate de pielita, dupa ce au stat putin in apa fierbinte, ca sa se desprinda usor, printr-o simpla frecare intre degete. Apoi samburii curatati se usuca la cuptor inainte de a se macina.

      Ștergere
    3. Multumesc! Pupici o mie si Anul nou cu bine!

      Ștergere
  4. La multi ani si un an nou cu sanatate si multe impliniri! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa speram ca " cele bune " o sa se adune, Marc :) Azi se dizolva guvernul si in 25 Ian. avem alegeri anticipate ... Incepem anul cu elan :)

      Ștergere
  5. Dani, multumesc pentru bunatatea de prajitura! Petrecere frumoasa de Revelion! Un Nou An exceptional!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag v-as servi pe toti cu o felie :) Multumesc, Nicule ! La multi ani !

      Ștergere
  6. Super apetisant sper sa pastrezi pentru toata lumea cate o portie. Distractie placuta de Revelion si un An Nou plin de bucurie, fericire si prosperitate sa ai.
    LA MULTI ANI!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da :) O portie pentru fiecare :) An bun si multa sanatate, Vasile !

      Ștergere
  7. Wow, ce buna trebuie sa fie, dar eu nu am ingrediente,asa ca o fac altadata. Acum osa fac fursecuri cu ciocolata, din care v-am pus la pachet. Un an nou cu multe bucurii!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Copii au fost cei mai incantati, au mancat in fiecare dimineata cate o felie la micul dejun :) Se intareste cu cat sta mai mult si ma gandesc, ca baza ar putea fi folosita pe post de batoane de pus in geanta de scoala pentru gustarea din pauza mare.
      Eu maine o sa fac " placinta Sf. Vasile ", pentru masa din prima zi a anului. Te sarut, mama !!!

      Ștergere
  8. Sa nu razi de mine,ieri aveam niste albusuri ai am facut pentru prima data bezele,cu nes si un mot de nuca.Bune,dar fara aspect de pozat.Cum sa fac eu o asa prajitura?Mi de pare de vis.Ma multumesc cu cele 3-4 care le stiu si sunt tare simple. Un calduros "La multi ani" si niste zile superbune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bezelele imi plac tare mult si n-am facut de un car de vreme ... acum ca mi-ai amintit, poate fac asa ceva de Paste :) Iar prajitura asta e usor de facut, Flori. Cel mai greu e sa o scoti din forma. Eu am folosit una cu inel, ca sa nu am probleme si a iesit intreaga.
      An Nou Fericit !

      Ștergere
  9. Trebuie sa fie grozava prajitura ta, Dani, dar eu nu am voie :( Si acum chiar respect dieta fiindca m-am trezit cu o glicemie 246, dupa ce vreo doi ani n-am controlat-o deloc si am mancat o gramada de bunatati :( Acum muncesc din greu sa o scad, spre un nivel mai normal.

    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am incercat sa folosesc in prajjituri indulcitori cu stevie, dar presupun ca se poate. Curaj cu dieta, Adriana ! Si multa sanatate !

      Ștergere
  10. Foarte bine arata prajitura, Dani! Multumim pentru reteta.
    Va doresc un An Nou cu multa sanatate, o gradina de vis asa cum ne-ai obisnuit sa vedem la fiecare postare si sa ramai la fel de vesela si inventiva! Petrecere frumoasa diseara! La multi ani!
    Imbratisari calde,
    MihaelaT.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Blatul aduce cumva cu prajitura sienezilor, panforte, presupun ca de acolo s-a inspirat cel ce a inventat reteta.
      Multumesc pentru urari, Mihaela ! O sa petrecem in familie foarte tihnit :) La multi ani,cu sanatate ! Si eu iti urez o gradina frumoasa si calatorii reusite !

      Ștergere
  11. Un an minunat, Dani!
    Arata tare bine. O sa fac si eu reteta
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eventual poti incerca sa faci o jumatate de portie, sa vezi daca iti place. Nu e ca un tort, mai mult ca o prajitura in tava.
      La multi ani, Simona !

      Ștergere
  12. Răspunsuri
    1. Multumesc, Marta ! Sanatate, noroc si tot ce iti doresti in 2015 !

      Ștergere
  13. Pai ce imi faci tu mie acum, cand am o pofta nebuna de dulce? Cred ca este razbunare asta, pentru cand te lasam seara, inainte de culcare, cu imagini cu mancare in minte... :) Glumesc, firesc - sa nu fie cu suparare! Arata super-super bine! Multumim pentru reteta - s-a notat si e pe lista. Dar sa lasam ispitele de-o parte si sa trecem la lucruri mai serioase - M-am gandit la tine zilele astea si la toti prietenii facuti aici, fara a ne fi vazut vreodata - si ma bucur ca am avut ocazia sa te cunosc si sa iti devin prietena. Iti doresc un An Nou plin de amintiri frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai stii cum ma lupt eu cu ispitele dulci in ultimele zile ... Noroc ca se imputineaza pe zi ce trece si am facut aprovizionarea cu fructe :)
      An Nou Fericit, Andreea ! Si eu ma bucur ca ne-am cunoscut si sper sa ajungem in viitor la un " next level ", adica sa ne intalnim cu adevarat :) Daca o sa-ti placa in Corfu, o sa te intorci in Grecia, sunt sigura :) Toate cele bune, draga mea !

      Ștergere
  14. ce minune...mmmm, eu ador smochinele si cred ca in componenta blatului sunt un deliciu...
    am trecut ca sa iti urez la randul meu un 2015 cu spor si noroc in toate, la multi ani! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar place sa te servesc cu o prajitura :) Merci de urari, draga mea ! An Nou Fericit !

      Ștergere
  15. mii de multumiri lui Vasi, cum ziceam...pai ce? eu sa lipsesc de la ospat?
    o sa incerc Dani :)

    RăspundețiȘtergere