Wikiplayer

marți, 22 septembrie 2015

Fructe de Septembrie


Tepoase si dulci.
Fructele Opuntiei ficus-indica.




In lipsa de manusi, au fost doar fotografiate.

30 de comentarii:

  1. :)) chiar voiam sa te intreb ce gust au si ce poti face cu ele, in afara de a le manca asa, natur :))!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt cu atat mai dulci si mai zemoase cu cat culoarea vireaza spre portocaliu. Si au si niste semincioare mici. La aspect seamana cu pepenii galbeni, la gust mai mult cu cei rosii.
      Se poate face marmelada, lichior, inghetata, se mananca cu iaurt sau frisca, se face un piure care se zice ca merge bine la friptura ( n-am incercat ) si sunt ideale de folosit la smoothies fiindca au mult suc.

      Ștergere
  2. Doamne, zici ca-s salbe cu margele! Ce culori frumoase au! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. :)
      Dani, am cautat pe net si am aflat ca ajuta la scaderea trigliceridelor si a colesterolului rau. Datorita tie, o sa caut sa cumpar fructe, ma voi uita mai cu atentie la fructele "exotice" din supermarket. Nu stiu daca o gasesc altundeva in Romania.

      Ștergere
    2. Sper sa le gasesti. Acum e perioada in care se culeg. Se pot pastra si in congelator sub forma de suc sau piure.

      Ștergere
  3. Nu am vazut fructele,doar florile de cactus.Nici nu stiam ca-s comestibile,dar ce frumumusete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu orice cactus are fructe comestibile. Astea din poza sunt cele mai cunoscute. Florile plantei Opuntia sunt galbene si delicate dar nu atat de spectaculoase ca fructele ei :)

      Ștergere
  4. Excepțional! Eu am parte doar de fructe deja culese :) Sunt foarte bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine ca le gasesti la magazin si in plus, sunt gata curatate de tepi :)

      Ștergere
  5. Sunt superbe! Se vede ca le merge bine, au facut ciorchini de fructe! Ce inseamna natura asta, cum ne incanta ea cu atatea frumuseti!

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Dani, or fi ele cunoscute de specialisti ca tine, ca altii...Dar dupa ce te voi citi patru ani, cred ca ma voi inscrie la o licenta in biologie sau horticultura, mai bine! Ce frumusele sunt si cat de bogata recolta au dat. Ma gandesc ca este recolta ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Sa stii, ca nici eu nu stiam de fructele astea, Mihaela, pana nu le-am vazut aici. As vrea eu sa fie recolta mea :) Planta e uriasa si an de an devine mai mare. In gradinita mea nu incape asa un monstru. Le-am fotografiat intr-o plimbare.

      Ștergere
  7. chiar vroiam sa te intreb, ai postat si florile acestei plante pe undeva? ca-s curioasa cum arata. e planta ta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Florile nu cred ca le-am postat desi am fotografii cu ele. O sa le caut si o sa vi le arat. Nu e cactusul meu, Cristina. Daca as avea mai mult spatiu, as cultiva si asa ceva :)

      Ștergere
    2. Cristina, in postarea asta vezi floarea galbena a Opuntiei http://travelinghawk.me/wp/in-jurul-peloponezului-9-plajele-din-jurul-marathopolisului/

      Ștergere
  8. Am o opuntia din seminte din fruct de cactus de cel putin sapte ani, eu tot mai sper la un fruct de la ea :).
    O modalitate de recoltare a fructelor, putin barbara as spune eu, dar...
    https://www.youtube.com/watch?v=DsOix7iFvD0

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaaa, uite ca procedura asta n-o stiam :) Foarte interesant !
      Nu stiu dupa cati ani fac fructe Opuntiile, dar le trebuie mult soare si o vara lunga ca sa se rumeneasca. Sper sa rodeasca planta ta, Myky !

      Ștergere
  9. Am vazut fructe de multe ori (si flori,) dar nu le-am incercat. Se gasesc la supermarket, poate incerc o data. In Tunisia ni s-a spus ca acest cactus se numeste talpa ursului, iar in Turcia - urechi de elefant. Seamana cu ambele. In Grecia au o asemenea denumire populara?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa incerci, Adriana ! Se zice sa fac parte din categoria super-alimentelor.
      Li se spune smochinele francilor ( fragosika ) sau smochine indiene.

      Ștergere
    2. În România, cactusul ăsta se numește limba-soacrei! :))

      Ștergere
    3. Sa speram ca noi nu vom apartine categoriei de soacre care au inspirat numele cactusului :)

      Ștergere
  10. Daca nu ma insel, uleiul se extrage din semincioarele fructelor. Nu l-am incercat pana acum, o sa-l am in vedere :)

    RăspundețiȘtergere
  11. ce minunatii, habar nu aveam ca se mananca!

    RăspundețiȘtergere
  12. in franceza ii spune figue de barbarie. Am mancat si roz-mov, si portocaliu, si rosiatic. E dulce, siropos, si cica e bun la diaree.
    Cat despre cules, vazui ca dupa ce ii culegea cu un cleste de lemn, ii maturau cu o matura aspra, sa le pice acele alea fine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci tot un fel de smochina :) Semintele mititele din pulpa sunt cele cu efect astringent, citisem undeva de treaba asta, dar nu s-a ivit ocazia sa verific pe viu.
      Matura aspra sau flambare, important e sa ajungi la miez :)

      Ștergere